Jump to content


Zvučnički kablovi.


Engine

Recommended Posts

44 minutes ago, somilenko said:

Rekao bih da je krca razumeo da su u pitanju zvučnički kablovi i dao je opis kako da se veže "drain" žica na šuko i da se pri tome izvade fani i nulti pin da nebi došlo do povezivanja drain žice na napon od 230 V.

Jes vala to sam mislio - tako je meni preporuceno ako bih morao da tu drain zicu vezem na GND preko shuko utikaca ( ako vec ne mogu na pojacalo ) - vadjenje pinova je radi potpune sigurnosti.

-----

Al' kao sto rekoh ne mora ta drain zica uopste da se koristi / vezuje bilo gde, probao sam oba nacina vezivanja i na kraju sam jednostavno vezao kablove tako da se drain zica uopste ne koristi - po zelji, kako ko smatra da je bolje.

----

Sto se tice "kvaliteta" u odnosu na  licnaste kablove za zvucnike - oranz treba probati, ne moze se unapred znati kako ce leci u sistem.... i da li ce biti bolje od licne.  Proba bar nije skupa.

Link to comment
Share on other sites

 

Da se malo bolje odrazim, može da napravi vezu drain žice preko šasije ampa time što bi obe povezao sa uzemljenjem i ujedno rešio i strujni kabel i formirao ceđenje šasije ampa kao Faradejevog kaveza.Tj uzemlji šasiju i drain poveže na šasiju i time "ocedi" i zvučnički i šasiju i izbegne povezivanje "draina" direkt na šuko i zameni i strujni kabel u istom taktu...

 

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, goranb said:

A može li narandžasti 2x2x0,8 za jumper-e, "kratkospojnike"? Isto crvena+žuta za plus a siva+plava za minus? 

Može i cijeli kabel ,sve četri žice i za + i za - . Ili još bolje kontaktiraj Andreja VBS da ti pošalje 4 kratkospojnika od njegove zice ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
20 sati ranije, milan-hk said:

za harmana mi treba. gledam vec par dana.  npr:  vdh d310, tasker, ims neki kao koaksialni krste ga u+tsx, mogami, neotech itd.. itd....

ili da kupim nov audioquest ili oehlbach ili chord

 

Kreni od najjeftinijeg( koji ces moci da prodas vrlo lako) slusaj ga sto duze, i samo napred koliko ti finansije dozvoljavaju. Inace V den Hul je vrlo pristojan kabal, a nije ni skup. I kupuj samo od proverenog prodavca, ili od uvoznika.  Da ne bi imao problema, more je falsova na oglasima.

Link to comment
Share on other sites

Kod mene smo prošle nedelje zahvaljujući @somilenko slušali zvučničke od par umotanih solid core žica od čistog srebra (ne znam koji je presek ali nije naivan) - neterminisane. Nije ništa brendirano, ako sam dobro pohvatao detalje, neko je za svoju dušu pravio i to tako što je prepecao srebro (čime se po mom shvatanju dobija monokristalno srebro). Elem, ja očekivao da će da vrišti makar malo jer tako kaže opštenarodna logika za srebro... Kad ono međutim, kabal je tako puno i zaokruženo zvučio. Energično i moćno u basu. Sredina tečna, puna, sve klizi prosto. Tu za moje uvo prosto ništa niti je falilo niti štrčalo. Kad sam vratio svoj Duelund, koji je stvarno dobar kabal za svoje koštanje, i ćebence se vratilo sa njim... i, da prostite, sve omlitavelo. 

Poređenje naravno nije fer ni u kom univerzumu jer ne smem ni da pomislim na cenu ove količine čistog srebra, da li već fabrički monokristalnog ili da to neko naknadno ispeca... Međutim, bilo mi je drago da čujem demonstraciju čiste sile izuzetno kvalitetnog materijala... Javlja mi se da nema motanja, usukavanja i pletenja nekih "nečistih" žica koje će dati ovakav rezultat. Al' ko ima i može, toplo preporučujem da makar proba nešto ovog tipa.

Link to comment
Share on other sites

Ti Milenkovi rucno pravljeni kablovi, od tog srebra (i zlata), nesto je najbolje sto sam cuo kada je kablaza u pitanju. Doduse, slusao sam interkonekt, i znam sta je zvucno doneo, pa mogu samo da zamislim sta zvucnicki rade sistemu, s obzirom da su iz iste radionice... Doduse, to je neka cenovna klasa, daleko iznad nas VBS-ovaca...

PS: Konacno post 667 :heat

Link to comment
Share on other sites

23 minuta ranije, Dražo said:

Ti Milenkovi rucno pravljeni kablovi, od tog srebra (i zlata), nesto je najbolje sto sam cuo kada je kablaza u pitanju. Doduse, slusao sam interkonekt, i znam sta je zvucno doneo, pa mogu samo da zamislim sta zvucnicki rade sistemu, s obzirom da su iz iste radionice... Doduse, to je neka cenovna klasa, daleko iznad nas VBS-ovaca...

PS: Konacno post 667 :heat

Bio i taj interkonekt kod mene, svirili su zajedno on i zvučnički... tačno se smoriš samo posle kad odu. :lol: 

EDIT: Za zvučničke ću se opet okrenuti ka VBS a što se interkonekta tiče, nas Dražo garant kolju konektori strašno. Ne vidim sreću u posrebrenim/pozlaćenim mesinzima, fosfor bronzama itd. Verujem da mora da bude nešto vrlo čisto i kvalitetno od početka do kraja da bi dostiglo to što taj interkonekt radi. One ideje što je @InSides kačio o besprekidnoj žici/konektoru su npr. jako privlačne i mislim da imaju potencijal da uđu u klasu ovog kabla.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam debelo okrenut izradi VBS zvucnickih, trebace vremena da se sve uradi, ali ce to biti blagodet za ceo sistem. Pisacu u mojoj temi o fazama. Kada ih usviram, napravicemo test protiv Milenkove egzotike. ;)

Slazem se sa tobom sto se tice interkonekta, da su im najveca mana konektori, pa makar to bili i moji jako dobri Cardas SRCA - prosto nista bez tzv. KLE patenta (sto i jeste blizu InSides predloga), i monokristala u provodnicima. Ili jos bolje kako je upravo i uradjen ovaj Milenkov, prakticno bez konektora. No, to mi ipak nije prakticno, i osetljivo je na cimanje, tako da cekam tzv. KLE patent, iz Andrejeve radionice... To ce biti revolucija, siguran sam...

Link to comment
Share on other sites

Aj da se javim kada se spominju žice u mom posedu...
Kablove je pravio@goggolar sa ovog foruma. Znamo se dugi niz godina i čovek sa ženom drži zlataru i to su namenski izvlačene solid core srebrne zice od 99.99 čistog srebra, termički tretiranog i Fine gold provodnici, takođe termički tretirani. Ja sam imao sreće da dok se on igrao sa kablovima (a igrao se nekih 5-6 godina), iskoristim priliku i sebe obezbedim, po meni, "end game" žicama.
IC kablovi su specifične konstrukcije sa kojom se izbegavaju posebni činčevi, sama žica završava na šasijskom RCA konektoru kako bi se izbegli prelazi, lemovi... Zato izgleda tako neugledno i montaža je malo naporna, ali kada se montiraju...
Zvučnički su kopija geometrije Audioquest-a K2, samo se ovde koristi još kvalitetniji materijal.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
 

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, Pandaros said:

Izlažući se da budem prozvan antivakserom, ravnozemljašem ili šta već, evo još jedan video sa merenjima, od autora koji je dugo na haj-faj sceni...uostalom, prilog slikom i zvukom reći će više nego ja svojim naklapanjem:
 

 

 

804C3317-5FC5-4243-8269-34397394A8B9.jpeg

Link to comment
Share on other sites

 Hmm.... Ili, ako zvuci dobro a meri se lose, tebi se zapravo svidja los zvuk?

 Ja prvi volim kad lampasko (gitarsko) pojacalo poteras u tezak overdrive, lampe u distorziji... ima to neku ekspresivnost.

 Takodje, ako odgledas video, zapravo, nije da je glavna razlika izmedju onog skupljeg i jevtinijeg da se meri lose - zapravo, mere se jako slicno. To je ono sto covek proba da kaze...

Link to comment
Share on other sites

 
804C3317-5FC5-4243-8269-34397394A8B9.thumb.jpeg.1459e9ee3d252446d7493a797a3a740f.jpeg
Izuzetno dobra izjava! Važi inače i mnogo šire od ove oblasti, praktično za sva merenja. Može da se ekstrapolira npr. na majonez, običan beli papir, itd. Sve to ima standardna merenja kvaliteta... A dese se loša merenja i dobar proizvod, kao i dobra merenja a loš proizvod. Kriv je obično tehnolog koji ne zna šta, kad, gde i zašto meri... Ili prosto ne zna da tumači informacije.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...