Jump to content


Zvučnički kablovi.


Engine

Recommended Posts

8 sati ranije, Mil@n said:

Ne znam da li je u u pitanju auto sugestija, ili slične samo obmane ali dao bih sve na panj da primetim razliku u zvuku, pogotovu basa. 

:D Eeeee sada si spreman da prelistaš svih 30 stranica ove teme, pa da kreneš u psihoakustičku analizu sopstvenog slušnog aparata. Kupiš možda i nešto skuplje (firmirano), pa eventualno ubediš sebe da čuješ ili ne čuješ razliklu, pa odustaneš ili nastaviš dalje da srljaš u progres...

Šalim se malo, ali ipak mislim da su ovakve teme korisne za svakoga da pročita i stekne sopstveni utisak o izrečenim iskustvima; eventualno i kroz lično iskustvo. Da li se govori o velikim ili nikakvim pomacima, o ovakvim ili onakvim razlikama, imanju i nemanju uticaja kablova, na neki način to je večna dilema ovde na forumu, pa ti sam odluči. Neki kabl od xx din/m nadsvirava kabl od xx eur/m, ima i toga u ovoj temi... Ima i preporuka da se kabl ostavi neko vreme da "se kuva", da radi, da "prosvira" kao npr 48h, 100h, 300h ... pa navodno tek tada počne da pokazuje istinsku narav kada se izbalansira ovako ili onako ... Ima iskustava potvrdnih i oprečnih o istim kablovima. Tehnika takođe ima važnu ulogu u "sinergiji" ili uklapanju sa kablovima ...

Pokušaj da iskoristiš ta iskustva u svoju korist, kako ne bi išao od prodavca do prodavca i kupovao priče.

Konkretno ova tema je poprilično otišla u alternativu i nisam siguran da si željan da ideš tim putem, da rastavljaš postojeće i kombinuje dva ili više u jedan sa vrhunskim performansama. Tu i tamo neko spomene i neki firmirani kabl kome veruje i koji se samo kupi i zakači, kao što si i ti kupio, pa nisi siguran da se išta dobilo.

Bogataiji si za iskustvo, za mišljenje i eventualno predodređeni stav o tome i ne zaboravi da je pozicioniranje zvučnika jedan od ključnih faktora u prezentaciji zvuka.

Mišljenja sam da zvučnički kabl može u velikoj meri da spreči neke loše zvučne artefakte koje sama kutija može dodatno da smulja ili izdrečavi. Ako do njih i dođe soba to dodatno amplifikuje.

Konačno svaki mali detalj u lancu sistema nosi svoju težinu i utiče na zvuk (moje mišljenje). Razlike su čujne i sve veće kada se kompletan lanac istretira sa pažnjom i maksimalnom posvećenošću. Odavno je rečeno i potvrđeno da i skroman sistem može da pruži izvanredne zvučne nijanse i melodičnu punoću, ako se planski i pametno sklopi.

Svu sreću ti iskreno želim na tom putu i siguran sam da će biti intrigantno zabavan i pun iznenađenja kako vreme bude odmicalo.

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Otvorivsi temu za interconnect kablove, dosao sam do nekoliko zakljucaka. Prva da lepo iscitam sve sta ima za narandzastog koji se toliko spominje, i drugi da lepo uzmem i da se igram i probavam svasta jer mu to dodje neka car i navukao sam se :) Prvo sam mislio dati 4k na monokristal neotech, ali djavo neda mira :) Otisao sam odmah fatherove konfirmacije da je taj kabal paklena, uzeo sa dve parice (sa 4 imaju samo na banjici ili da se poruci u radnji pa da stigne), uzeo 10 metara i sad malo da pustim dete u sebi da se igra. Onda iscitah citavih 30 i kusur strana ovde xD. Da ne bude zabune father, nisam ti izignorisao preporuku za rca, ali me zanima kako ce se pokazati oni wbt 0144 kopije, lepo mi izgledaju a ne vidim nesto pomena o njima pa da i ja malo dam kontribucije. 

No, sad me zanima posto pravim interconnect za phono, isao bih odmah varijantu da jedan kraj bude 3.5mm da izbegnem upotrebu adaptera. Da li je ok varijanta da se prespaja/prelemi zica u jednu koja ide u 3.5mm cinc, ili da ogolim taj deo dveju narandzica, uvijem i tako da prodje kroz "dupe cinca" iz oba kabla ako me razumete. Sto se tice uzemljenja, buduci da je 3.5mm izvor, onda na tom cincu radim uzemljenje sa drenaznom zicom a ne na strani pojacala tj. rca cinceva? 

Stavio bi ih u zvucnike, i posto tlx 22/4 nemaju ulaze za bananice, nego fabricki kabl ide direktno u kutiju ( i predpostavljam da se direktno za skretnicu leme) pa kapiram da cu imati malo muke sa time. 

IMG_20190908_185758.thumb.jpg.735d89b7c6dfadf8a6da65594c2831ed.jpg

Link to comment
Share on other sites

Već je sve ispričano nekoliko puta. Rado ću pomoći na PP ili telefonom. Ima ovde osetljivih ljudi, ne bih više objašnjavao u temi u kojoj smo već bar pet puta sve rekli i prežvakali, a da ne pominjem da je bilo još par tema koje su se bavile istom tematikom.

Koga zanima neka me pita na PP ako smatra da nešto nije dovoljno jasno.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Evo da se pohvalim malo, zamenio sam kablove sa paklenom, morao sam da otvaram zvucnike jer fabricki kabal ide kroz kutiju nema konektore, ali sve proslo dobro :) Na prvu ruku posle dve cuke slusanja utegnutiji bass, ne nadjacava srednje i visoke vise, visoki i srednji izrazeniji. Mozda bi bass trebao da bude snazniji truncicu, al ima jos dosta sati da prodje da se kablovi usviraju kako treba. Primetih i da treba za iste numere malo vise pojacati na pojacalu da bi bila ista glasnoca nego ranije. Konektor je gola zica na pojacalu, i uzemljena je. 

DSC09391.thumb.JPG.dab698a30b20e5b839780a8c551216a9.JPGDSC09385.JPG.49c9372fd6c9ca7d560435ad30e55976.JPGDSC09394.JPG.33582e17279403ad0a5492ff400d6ccf.JPG

Link to comment
Share on other sites

@brijac

Čestitam na odluci i radu. Ako mi dozvoliš samo jedna sugestija i dva predloga. Ne moraš da ulaziš do te mere u modifikaciju, ako ne želiš, ali čisto da napomenem.

Znam da je potrebno otvarati opet kutiju i čak odšrafiti pločicu skretnice, ali će ovih par sugestija dodatno unaprediti rezultate i opravdati celu akciju.

1. Izvadio bih originalne metalne konektore sa pločice na koje si vezao Paklenog i ako je potrebno malo proširio rupu i zalemio ulazni signalni kabl direktno na štampu.

2. Ako bih već vadio celu pločicu, zamenio bih i kablove od pločice do drivera. Ne vidim dobro da li i oni idu prkeo nekog posrednika. Za ove vodove bih koristio izvađenu žicu iz paklenog. Jedna originalno uvretena parica po driveru. Znači bez dodatnog dovijanja na sitniji korak.

3. Na strani drivera bih izbegao buksne, ali ako se to smatra konfornijim neka ostanu. Ako se odlučiš za uklanjanje onda obavezno dobro ostruži patinu sa kontakata na zvučničkim terminalima (odozgo i odozdo) dok ne dođeš do zlatkasto žute boje tela i kvalitetno zalemi paricu izvučenu iz Paklenog.

Da kažem i ovo. Kabl linearnog karaktera koji se unese u sistem ožičenja, dodatno će pojačati uticaj nelinearnih kablova na pojedinim freq. koje kasnije ožičenje proizvodi.

8 sati ranije, brijac said:

Primetih i da treba za iste numere malo vise pojacati na pojacalu da bi bila ista glasnoca nego ranije.

To je sasvim uobičajno, kada se stvari kreću ka boljem. Bolja separacija tonova i pedantnija slojevitost dovode do relaksiranije prezentacije, koja uz odsustvo boomy bass nedefinisanih momenata deluje kao tiše i lakše za pojačati i uživati u muzici.

8 sati ranije, brijac said:

Mozda bi bass trebao da bude snazniji truncicu, al ima jos dosta sati da prodje da se kablovi usviraju kako treba.

Bass bi bio daleko prisutniji i energetski dominantniji, kada bi se odlučio da uložiš još malo veći napor i odradiš još ove tri stavke koje sam naveo iznad. Odstranjivanje onih šarenih žica bi svakakao dovelo do veće prisutnosti basa i relaksiranijeg gornjeg spektra. O nesrećnim manifestacijama buksni, neću ni da govorim

Kako treba da se vidimo uskoro, možemo to zajedno da uradimo i neće mi biti teško da ti pomognem. Nije to veliki posao kada nas je dvoje i četiri ruke.

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

 

9 sati ranije, brijac said:

... al ima jos dosta sati da prodje da se kablovi usviraju kako treba.

Taj Pakleni 2x2x0.8 treba pustiti nekih 15 sati (oko tri dana) da radi. Dosta pomažu razni "demagnetizacioni" usvirivači.

Moja preporuka i kako ja razrađujem kablove i sistem u celosti je uvek po ovom redosledu i uvek zajedno za redom:

1. Densen DeMagic Gold

2. ISOTEK - Full System Enhancer Burn-In CD (track 2 ili 3 u zavisnosti od vremena koje se poseduje za ove rabote)

3. Father - System Shampoo.flac (uputstvo za korišćenje sam dao ovde)

Svaki ima neke sopstvenosti i ostavlja pečat na zvuk sistema, pogotovo Densen, koji brutalno ubljutavi prezentaciju, ali je dobar jer nešto umiruje, a nešto razbuđuje u spektru. S obzirom da ima izrazito loš karakter puštam ga prvog, a naknadno njegov pečat korigujem sa ISOTEK-om od 30min (Track 02) ili ako nemam toliko vremena sasvim uspešno i sa 5 min (Track 03). Konačno na kraju uvek završavam sa sopstvenim Šamponom koji najveći uticaj ima na bass područje, vrlo primetno utežući njegovu prezentaciju na fokusiraniji i energetski potentniji rad, ali isto tako uspešno poboljšava linearnost i slojevitost sistema u celom zvučnom potpisu. Najčešće puštam samo njega, kada nemam vremena za ceo postupk, a primetim da mi se zvuk "pomerio u nekom pravcu". 

Drugi i treći se mogu koristiti izolovano i imaće blagotvorni uticaj, dok Densen nikako ne preporučujem da se sa njim završi ovaj proces zbog navedenog čudnog ispupčavanja midbass i donjeg srednjeg freq. područja. Možda je to samo manifestacija u mom sistemu, pa je interesantno i dobro probati svaki od navedenih odvojeno za sticanje sopstvenog iskustva.

Link to comment
Share on other sites

@Father
Kabal je inace 4x2x0.8, otisao sam do banjice i uzeo 10m, cena mu je sad 140 i kusur dinara po metru. Onaj tanji 2x2x08 smo kod drugara ugradili, i ostatak ce ici u interconnect aux, cekam i dalje da mi stigne sve. Preko noci sam pustio tvoj sampon, jedno 10ak sati, pa onda dva puta celu duzinu tara labs cascade burn in jutros, i onda opet cuku sampona, i sad pustam numere koje znam dobro, i vrlo zadovoljan. Bass vratio jacinu, srednji se probudio u odnosu na stari kabl, mozda malcice preterano u facu ali bolje svakako nego da je u pozadini kao sto je bio (kapiram da ce se jos menjati vremenom). Generalno separacija daleko bolja, detalji top. Ima ovo jos da se usvirava, ali za sad sa nekih 20h muzike i burnin sesije ide na bolje :)
Sto se tice konektora, mislim da su posrebreni i zato sam ih i ostavio. Ocistio nesto oksidacije (mada i oksidi na srebru su izuzetno provodljivi), a i deo zice ide direkt na konektor pored kontakta stopice. Tinol koriscen je 95sn 4ag 1cu. Mislim da za sad ne bih dirao interno ozicenje dok ne porucim novu turu acrolink posrebrenog occ kabla, kojim bih zamenio sve u pojacalu i u zvucnicima. Prva tura kad stigne ide u naponski kao sto smo pricali :) Nisam imao tecnog azota za ovu paklenu da umocim, ali za sve sledece sto stize ide prvo na krio tretman u tecni azot od konektora do kablova. Verujem u krio jer znam sta radi u celiku i nozevima, tako da ima definitivno uticaj i na bakar, mesing i ostale legure. 
 

U ovo se utrosio azot :)

Screenshot_20190924-104232_Gallery.png

Link to comment
Share on other sites

@vladat1 i noz i zvucnike xD
@Father da, nakiri, kuhinjski noz. Okacih sliku cisto da se vidi da ne prdim o tecnom azotu jer ima mnogo toma nevernika u iskustva drugih ljudi, i malo kul efekta koji stvara toliki minus :) . Inace u celiku, pogotovo legurisanom, tecni azot rafinise kristalnu strukturu sto poboljsava kvalitet u vise segmenata. Isto verujem da radi i za ostale metale. Izolacija ce da prezivi, tecni azot nista sam po sebi nece skrsiti, uciniti krtkim, osim ako se rashladjeni predmet na -193c, odalami :) Poenta kria je da se uvede u krio stanje, drzi neko vreme na toj niskoj temperaturi, azot sam ispari (brzinom zavisi od kontejnera u kom je), i predmet se lagano vraca na sobnu temperaturu. Isti taj princip proizvodjaci audio opreme koriste kada napisu cryo na svojim proizvodima. 

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, brijac said:

Izolacija ce da prezivi, tecni azot nista sam po sebi nece skrsiti, uciniti krtkim, osim ako se rashladjeni predmet na -193c, odalami :)

Svakako bih probao na kratkom parčetu cca. 20cm, celovitog kabla, pa ga nakon totalnog vraćanja na sobnu temperaturu rasekao i proverio elastičnost svih slojeva i spoljnog omotača i silikonske izolacije na provodnicima. Čisto testa radi, da se ne zezne puna kupljena dužina.

Link to comment
Share on other sites

Ne odreagovah pravovremeno na The CASCADE Noise / Burn-In Disc

Interesantno da je dat i preporučen samo mp3 za download i narezivanje na disk.

 

 Instructions for using the CASCADE Noise Burn-In Disc:

- After downloading and put onto a disc, load the disc into your CD player or transport.

- Turn the volume to normal listening levels

- Play in “continuous” or “repeat” mode for as many hours as possible

- Time to effect significant change will vary by system. A discernible difference will be evident after a conditioning session of sufficient length.

- Repeat as often as possible until no discernible difference is evident. Your system is now conditioned to optimum performance levels.

- Should you change any components in your system, conditioning should be repeated.

- TARA Labs offers this service for free, and assumes no responsibility should you decide to use the CASCADE Noise Burn-In Disc on your system. By doing so, you assume all responsibly for this action.

 

"The phenomenon commonly referred to as “burn-in” is confusing to some people. We prefer to think of the phenomenon as the conditioning of the system with continued use. The phenomenon of burn-in is actually a polarization of effects on a microscopic level. This microscopic world might be as little as a few thousandths of an inch along the length of the conductors within a cable; the thickness of one to three sheets of paper. At this level one can visualize the subtle electromagnetic waves around a conductive wire. These waves are moving through the dielectric (primary insulation) around the conductor. There is a problem at this microscopic level; not all frequencies carried by the electromagnetic waves will pass at the same attitude at every point of the conductive wire. For example, at some point along the conductor, there might be a tiny point of oxidation, and this will limit the range of high frequencies that can pass easily between the same amplitude, perhaps turning AC into DC and creating random audible noise in the cable. At other points, imagine air-gaps between the conductor and the insulation near the conductor surface. These tiny differences cause changes with respect to the different frequencies that are “stored and released” from conductor to dielectric and back again."

 

:) Happy are the believers. :)

Link to comment
Share on other sites

S obzirom da ne dotice niske frekvencije, niti je numera da treba da kaci svaki detalj, sasvim solidno radi za ono sta je smisljena. Bar meni, slusana ista numera sa i posle samo tvog sampona. Sampon mi je zagrejao zice za bass, odradio je ono sta mi je faililo u tom segmentu. Ja zadovoljan, a da dajem novce za burn in discove a nemam ni player, ne bih to radio bez puke potrebe :D 

Link to comment
Share on other sites

Znači odradio posao. Ja sam ga sebi napravio pre mnogo godina, kada sam imao problema sa previše basa iz nekih 15" Bradačevih drivera. Na njima sam uspeo da izbrusim konstrukciju tonalnog sadržaja za "Shampoo". Dobio sam izvanredne rezultate u smirivanju i fokusiranju rada jako niskih freq. Ipak sam se odrekao tog koncepta zvučnika i otisnuo u drugu krajnost. Kasnijim korišćenjem sam utvrdio da je izvanredan za usviravanje skoro svega u lancu od šuko konektora do supertvitera.

Baš mi je drago da se stvari razvijaju u dobrom pravcu.

Link to comment
Share on other sites

9 sati ranije, brijac said:

@Father
Kabal je inace 4x2x0.8, otisao sam do banjice i uzeo 10m, cena mu je sad 140 i kusur dinara po metru. Onaj tanji 2x2x08 smo kod drugara ugradili, i ostatak ce ici u interconnect aux, cekam i dalje da mi stigne sve. Preko noci sam pustio tvoj sampon, jedno 10ak sati, pa onda dva puta celu duzinu tara labs cascade burn in jutros, i onda opet cuku sampona, i sad pustam numere koje znam dobro, i vrlo zadovoljan. Bass vratio jacinu, srednji se probudio u odnosu na stari kabl, mozda malcice preterano u facu ali bolje svakako nego da je u pozadini kao sto je bio (kapiram da ce se jos menjati vremenom). Generalno separacija daleko bolja, detalji top. Ima ovo jos da se usvirava, ali za sad sa nekih 20h muzike i burnin sesije ide na bolje :)

Napisah ti jos jutros :D . Meni je bukvalno resio ono sto mi je sinoc u toku slusanja falilo. Da ne kazem da je placebo, isti volume ista numera, vrlo osetna razlika. Danke na fajlu. Ovaj cascade mi je doterao visoke, ali mi je malo srednje pojacao vise nego sto treba. No, videcu sledece nedelje kakva je situacija pa cu izneti sud o sistemu. Do tad, svakodnevno jedno 6h sampona i cascade-a, i jedno 6h muzike raznih zanrova dok radim pos'a. Muka mi je sto nisu stigle porucene stvari pa da pustim citav sistem o istom trosku da se burn inuje :D 

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, brijac said:

Muka mi je sto nisu stigle porucene stvari pa da pustim citav sistem o istom trosku da se burn inuje :D 

Jedna stvar koju sam naučio kada sam nešto radiš u HiFi-ju je strpljenje, a posebno kada sa nekim sarađuješ.

Meni je stolar najavio završetak novih zvučnika najkasnije u Maju :D... Samo nije rekao koje godine.:P

Link to comment
Share on other sites

@Father strpljen spasen, dok ne popizdis :D 
@ab Ima tu dosta da se menja, generalno je sve nezasticeno, zice su samo izolovane od kontakta, stari je sistem iz 79. Dolazi jos dosta materijala, posrebreni acrolink, sukoi iec, rca itd. pa se sve to radi i menja, bice posla, i tad cu imati cistiju sliku svega. 
@jagermaister sto je najjace, prolazio sam pored njihove fabrike pre nekih par nedelja kad smo kod drugara pravili kotlic gulas :) Verujem da ce se univelisati kad se ceo sistem promeni sa linearnim kablovima, i sve to legne na mesto. I ovako je bolje nego sto je bilo, jer je srednji bas bio slaba karika sistema, nadjacan svime. 

Link to comment
Share on other sites

6 minuta ranije, brijac said:


@jagermaister sto je najjace, prolazio sam pored njihove fabrike pre nekih par nedelja kad smo kod drugara pravili kotlic gulas :) Verujem da ce se univelisati kad se ceo sistem promeni sa linearnim kablovima, i sve to legne na mesto. I ovako je bolje nego sto je bilo, jer je srednji bas bio slaba karika sistema, nadjacan svime. 

Nemoj da ti se to opet dogodi :D . Igraj se s paklenim , probaj , slušaj i zaključi .. al novkabel ne zaboravi ;)

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, brijac said:

strpljen spasen, dok ne popizdis :D 

Paaa sa pravim ljudima i znalcima svoga posla nikada ne popizdiš jer znaš da nikada nije izostao rezultat. Zato je strpljenje u razvoju nečega isto kao i snaga u sportu. Ako je ponestane izostaće i rezultati, a mi će mo ostati razočarani i nemoćni.

Preamp koji sam započeo da pravim je dve godine kuvao moj dragi prijatelj i konstruktor. Sada je prototip kod mene na slušanju i testiranju, a četiri meseca od kada smo počeli rad na mom primerku imamo samo 5 prigušnica namotanih. Još dve su pri kraju i idemo dalje. Dakle o tom strpljenju ti ja pričam. Godinu dana sam čekao okončanje upgradea snagaša. Uvek mu usput nešto dodatno padne na pamet pa testira i podešava...

Za sve to treba imati strpljenja. Fabričke sprave su mi bile zanimljive osamdesetih, a onda sam upoznao svet samogradnje i beskonačnog poligona za napredovanje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...