Jump to content


Zvučnički kablovi.


Engine

Recommended Posts

:D Ludi ste 100%

Samo podsećam da se držite jednostavnog pristupa. Jedan kabl 2x2x0.8mm + 0.8mm po kanalu, bez komplikovanja i obavezno uzemljavanje preko drenažne žice na strani izvora/pojačala. Koristite crvenu i žutu za plus, a plavu i sivu za minus.

Za početak batalite terminaciju možda čak i kalaisanje krajeva. Samo ga ubacite u zvučnički konektor i razradite par dana.

:D oranžada postao viral :D

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Nixie said:

Ovi su po Fatheru, znači dve po dve susedne spojene, i to zvuči mekše i fluidnije. Znači vezuju se po dve susedne žice tj. crvena i žuta zajedno su plus,  plava i siva su minus, širm (gola žica kalajisana) uzemljen samo na jednom kraju odnosno vezan na plavu i sivu (plavi prsten označava taj kraj), drugi kraj širma pliva. Kapacitet kabla dužine 80cm je 154pF.

Druga dva su urađena kao quad star, znači dve po dve žice dijagonalno spojene, i to zvuči svetlije i čvršće. Znači vežu se crvena i plava zajedno za +, a druge dve su siva i žuta za -. Širm se radi isto kao u prvoj verziji, veže se za sivu i žutu jedan kraj, drugi pliva. 80cm ovako vezanog kabla ima kapacitet 192pF .

Uzemljen kraj širma se obeleži i on ide "uzvodno" do izvora zvuka (recimo uzemljen kraj na DAC/CD/bilo šta drugo, a drugi kraj na preamp, ili uzemljen kraj na preamp a drugi kraj na  izlazno pojačalo).

Father ispravi me ako sam nešto pogrešno napisao.:huh:

RCA konektori su ovi (ima verzija čist bakar, posrebreni i presvučeni rodijumom)

https://www.ebay.com/itm/252929668666

Evo i citiram  :D

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, alI_Zée said:

А јел може обрнуто?   :oops:

Boja izolacije žica ne utiče na zvuk (barem mi se čini).:ph34r:

Elem, Father je slušao kod mene  obe varijante. Kao što rekoh malo se zvuk razlikuje zavisno od vezivanja. Svako neka proba pa šta mu više leži. Meni odgovara ona svetlija varijanta (quad star, ukršteno vezivanje žica po dijagonali), njemu ona druga, stvar ukusa.

Osim toga, na zvuk utiču i konektori.Ja preferiram one plastične RCA, šupalj vrh, masa u jednoj tački, lepo hvataju svaki činč, nema natezanja, čupanja na silu, lepo klizi, ne oštećuje pozlatu a dobro drži.

Za zvučnike sam za sada udenuo gole žice i jedan kabal (quad star), dok završim isprobavanje 2,3,4 kabla u paralelnoj vezi, pa koji bude najbolji dobija snake skin i banane (nije obavezno).

Link to comment
Share on other sites

Zdravo jako interesantna tema hteo sam da pitam kako da usviram kablove

Za zvucnicke me zanima da li je svejedno koliko glasno pustim mislim ako je glasnije da li se pre usviraju nego kada je tiho. Ako je svejedno da ostavim preko noci nesto da tiho svira ?

I da li je vazno da muzika ima vise basova ili je svejedno

 

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, dadoo said:

Ako bih mogao da priupitam, sta znaci ovo "+ 0.8mm po kanalu"?

To je oznka kabla koja predstavlja dve parice po dve žice 0.8mm (2x2x0.8mm) a + 0.8mm je dodatna drenažna žica ispod aluminijumske folije kalaisanog bakra debljine 0.8mm.

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...