Jump to content


Led Zepp plagijatori ?


DejanM

Recommended Posts

http://www.politika.rs/scc/clanak/412070/Stepenice-za-raj-ponovo-na-sudu

Radi se o pesmama Taurus sa prvog albuma grupe Spirit (1968) i Stairway to Heaven, cuvene pesme Led Zepp sa njihovog cetvrtog albuma (1971). Prvo sudjenje je zavrseno u korist Led Zepp ali je sada to sudjenje ponovo obnovljeno.

Ja sam preslusao obe pesme i za mene to nije plagijat iako je sam pocetak pesme Taurus slican pocetku pesme Stairway to Heaven. Medjutim, ja mislim da to nije dovoljno da se nesto proglasi plagijatom.

Link to comment
Share on other sites

Da si nekim slučajem neki od naslednika nekih od bivših članova grupe Spirit, verovatno bi i tebi zvučalo kao plagijat, i pokušao bi na sve načine naplatiš tu tkz. "krađu".Što se mene tiče, a i svih relevantnih činioca, nema dovoljno uverljivih dokaza da je postojala namera i što je bitnije, blage veze nema jedno s drugim, osim što obe pesme počinju akustičnom gitarom.Previše je članaka na ovu temu bilo poslednjih 30 godina, a posebno u poslednjih 5, tako da svako tumači kako mu odgovara, a poslednju reč daje sud, mada je tu poslednju reč već rekao, ali tako to ide u razvijenim pravnim sistemima, gde se pravda ili nepravda kad tad isteraju.

Link to comment
Share on other sites

37 minuta ranije, perodeformero said:

Da si nekim slučajem neki od naslednika nekih od bivših članova grupe Spirit, verovatno bi i tebi zvučalo kao plagijat, i pokušao bi na sve načine naplatiš tu tkz. "krađu".

Razumem sta zelis da kazes ali ja to ne bih radio. Prvi i osnovni razlog lezi u cinjenici da sam licno ne verujem da je to plagijat. Bez tog uverenja se ne bih upustao u tako nesto, sto traje dugo, sto kosta puno i sto na kraju krajeva meni ne bi znacilo nista (to sto je recimo neki rodjak napravio nekoliko melodijskih linija koje podsecaju na neki veliki hit - so what ?). Ja spadam u onu izumirucu vrstu ljudi koja veruje da svojim radom treba da zaradi svoju egzistenciju pa se zbog toga ne osvrcem previse na takve "prilike" u zivotu ... Cak sta vise - odnosim se prema tome sa odredjenom dozom prezira.

Sa druge strane, cela ta prica sa zastitom autorskih prava, patenata, copy rights, itd. se u krajnjoj istanci svodi na to ko ima bolje (citaj: skuplje) advokate. Ti procesi po pravilu traju dugo i kostaju puno, tako da na kraju dobijaju oni koji vec imaju pozamasan kapital koji su spremni da uloze u tako nesto. To i jeste razlog zbog kojeg su mnogi pravi pronalazaci ostajali bez ikakve nadoknade dok su velike korporacije uspevale da izvuku svu korist od nekog pronalaska, na primer, i da pri tom ne plate nikakva patentna prava, cak i u sluzcajevima kada je patent bio regularno prijavljen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...