Jump to content


Opet ja...zvucnici i pojacalo


sakal

Recommended Posts

Iako sam imao otvoren topic za prethodnu konfiguraciju resih da otvorim novi ponovo a ako je problem neka admin spoji teme ili neka izbrise ovu a ja cu nastaviti tamo.

E stanje je ovako,kao sto neki znaju uzeo sam heco 702 i denon pma-1060 ali nikako nisam bio zadovoljan zvukom.Clan foruma Nixie mi je mnogo pomogao sto se tice kablova i testiranja ali

i dalje je sve bilo nekako muljavo.Zvucnike sam prodao,pojacalo stavio na prodaju i sad opet igranka.Iako je ta kupovina bila iznenada promenjena sa moje strane u odnosu na ono sto sam planirao sada sam nesto izabrao i ne zelim da odstupam od toga.Citao sam ovde na forumu o slaganju Harman/Kardon pojacala i JBL zvucnika pa sam se odlucio za tu kombinaciju.I pre kupovine heco zvucnika sam planirao JBL ali eto,morao sam da fantaziram.Na kupujem prodajem sam nasao sledeca pojacala:

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Pojacala/Harman-kardon-HK-6950R-65095621-oglas.htm

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Pojacala/harman-kardon-pm-665-vxi-66648338-oglas.htm

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Pojacala/Harman-Kardon-HK-6650R-daljinski-66795716-oglas.htm

Sto se tice zvucnika ovo mi je zapalo za oko:

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Infinity-kappa-7-1i-kao-novi--66742878-oglas.htm

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Jbl-lx-1000-66309577-oglas.htm

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/JBL-L80-66272520-oglas.htm

https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Dali-850-ultimativan-zvuk-i-izrada-65978867-oglas.htm

Znam da ima 2 modela koja nisu jbl ali bih rado cuo vasa misljenja.Sto se tice muzike isto je kao pre,rock,ozbiljna i pomalo muzika 1980-1995.

Izvori zvuka su cd i dac koji sam sklopio sam,raspberry pi3 i iquadio pi-dac.

Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, sakal said:

E stanje je ovako,kao sto neki znaju uzeo sam heco 702 i denon pma-1060 ali nikako nisam bio zadovoljan zvukom.Clan foruma Nixie mi je mnogo pomogao sto se tice kablova i testiranja ali

i dalje je sve bilo nekako muljavo.

A da li imas neku ideju zasto si imao problem sa zvucnicima ?   Da li je to bio spoj prostora i zvucnika ili nesto drugo ?

Link to comment
Share on other sites

Sve ovo što si odabrao je OK za mene osim LX 1000. Njega ne bih uzeo. DALI nisam slušao ali bih ga obavezno razmotrio i otišao da ga čujem. Oni znaju da naprave ozbiljan zvučnik. 

Od pojačala sve. Kao favorit 6950. Kod tih Harmana obrati pažnju dali krckaju,šuškaju prekidači,selektori,potovi. To može da zeza.

665 najlepše svira ali je najstariji pa može da te zeza najviše. Ja sam se iz tih razloga i opredelio za HK 680.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Krca44 said:

A da li imas neku ideju zasto si imao problem sa zvucnicima ?   Da li je to bio spoj prostora i zvucnika ili nesto drugo ?

Takvi su kakvi su, jeftine komponente i dobar finiš, daleko bolje izgledaju nego što sviraju. Potpuno su ispravni i zgledali su zaista kao novi.  

Dosta bolje su svirali kad smo ih drugačije postavili ali na kraju nisu ispunili očekivanja, hoće čovek nešto bolje.

Možda bi bili dobri za neki AV sistem, definitivno nisu za hifi. Puno je takvih na tržištu.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, sakal said:

nesto izabrao i ne zelim da odstupam od toga.

Nisi razmišljao da zbog konfiguracije sobe uzmeš neko manje ali kvalitetnije pojačalo, satelite i aktivni sub? Mislim da su svi predloženi zvučnici preveliki i da će opet biti problema. Te velike zvučnike moraš puno da odmakneš od zida, a slušaćeš ih iz blizine tako da mislim da to neće valjati.

Link to comment
Share on other sites

HK 665 sam imao i to u kombinaciji sa kappa7 zvucnicima, to je sviralo prilicno dobro ali prekidaci su bili problemu kondovi itd.

Kappe i i hk su ti odlicna kombinacija samo dobro vodi racuna u kom je stanju pojacalo i drajveri na kappama (prvenstveno polydome).

Trenutno imam kappe 8.2 s2 i verovatno ih necu menjati skoro tj mozda samo za 9.2 isto u mint stanju XD.Iz mog iskustva lampe u preampu i snagas su najbolja kombinacija sa dobrim dacom, poigras se malo sa kablovima i dobijes zvuk koji neces menjati godinama.

Tako ces preskociti godine lutanja. Ako si iz bga svrati i poslusaj pa zakljuci sam.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ako ti se muljav zvuk ne svidja, mada naravno da sa Hi End opreme kakvu pominjes ne bi trebao biti muljav , ali ako se vec tako opisuje   , precizniji zvuk dobijas sa Aktivnom skretnicom i posebno pojacalo  za svaki zvucnik  , twiter , bas, srednjotonac ako ga ima 2-3 pojacala po kutiji . ( Zato se to i nalazi u vecini studija , ali je zbog preciznosti previse svetlo  i naporno za slusati pa se ne nalazi kod audiofila ali za male pare neces naci bolji sistem , audiofilski je mnogo skuplji  a ne daje bolji zvuk daje samo lepsi zvuk )

 Bitno je i da li zelis da slusas Sobu popunjenu zvukom ili zelis da cujes samo zvucnike , nesto kao slusalice .
Zavisno od toga zvucnici su dosta drugaciji . To je ta Radijacija zvucnika , dal sire ili uze . Do tebe je .

Bas Reflex je ubica preciznosti ,  to valjda znas , bas reflex port  zvuci Muljavo  ,  ali je to  jedina zamena za   ogroman zvucnik  , imas i kompresionu ona je preciznija al zvuci kao da ima manje basa , u porednjenju sa identicnom koja je sa bas reflexom.

Dakle ukratko za preciznost , aktivne skretnice ,  obavezno , Bas mora biti kvalitetan tezak , debeo magnet ili dupli magnet , dobar spajder ili dupli spajder  , kao i sve drugo  ako ima kila valja verovatno.

Kod Visokotonca imas izbor Ultimativna preciznost Titanijumski ili slican Hard Dome(tvrdi )  unutrasnje hladjen  ako je kvalitetan
Malo meksi zvuk sa primesom Metal Rock zvuka  prijatniji za duze slusanje a ne gubi previse preciznosti  Ribon Tweeter 
Najzastupljeniji ali i najmanje precizan Soft Dome Tweeter ono sto si cuo svuda , mada i to ima kvalitetno i nekome se svidja 

Naravno veci Zvucnik za Bas je bolje, al ne po svaku cenu , sto je veci to je tezi , a to znaci da nece raditi ono sto mu se kaze , i  vijanje velicine zavrsi  tako sto zvuci, Muljavo , bas to sto neces . Kao oni basovi sa Razglasa Cujes TUP TUP .
 Zbog toga neki audiofilski zvucnci koriste brda , tipa 20 sirokopojasnih zvucnika po kabinetu , manjih dimenzija , zbog preciznosti i radijacije zvuka , ti najbolje popunjavaju sobu zvukom bez da gube preciznost  ,   zvuce kao zid preciznog zvuka , ali imaju ogranicenja jer su sirokopojasni . Sve ima svoje 

Sto se tice Kutija , uglavnom su dobre ako je iole brendiran zvucnik ,tacnije sve su univerzalno nedovoljno velike ,  i  upadljivo iste , sve su napravljenje od lepka , cak i zvucnici od 5000E su napravljeni od mrvica drveta ulepljenih u masu koju zovu MDF koju niko normalan nece koristiti da napravi instrument , a svi smatraju magicnim za zvucnike . Provali to .  AL sta da se radi to ti je sto ti je, mislim nije problem ni da je vecina tih , al sto bas svi moraju biti od lepka . Svi su manji nego sto trba zbog ogranicenja transport velicine . Ako pricamo o razumnim cenama.

bezi od Soft Dome tweetera koji lice na titanijum a nisu ,  ako je sta garant loseg zvuka to je .

Digitalna pojacala su ti jeftina i precizna , al ta preciznost zvuci hladno i dosadno ,
Dok su ti Cevna skupa i interesantna za slusati , toplija , ali imaju vise distorzije 
I imas kombinaciju th hibrid , ja bi taj .

Iz mog iskustva to ti je izbor ,  ako trazis preciznost to ti je najednostavnije , Aktivni  ADAM Ribon malo veci ili slicna marka  i bog da te vidi , ili Titaniumski al budi spreman da ti dere usi jer hoce .
 
A ako ces sam da kombinas ,  ta varijanta je skuplja,  ja sam ti preneo sta ja znam uglavnom , al ne znam tvoj budzet ni licne preferencije pa sam eto generalno opisao .
Licno bi isao na Audiofilski kombo 4 pojacala  plus 2 za subove po potrebi , 2 trosistemske skretnice koje ne mozes ni da kupis za Hi FI , Ribon Tweeter + hard dome na prekidac molim lepo :) 
SB Akustika 8 incha bas srednjotonac 
i 2x 12 incha SB akustika subovi na prekidacu za kad treba .
Ali to kosta 10 000E tako da za sad samo mastam :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Eto na kraju sam nasao nesto sa cime sam zadovoljan.

Uzeo sam jbl e90 northridge,vufer  e250p,ec25 centralni i e20.Uz njih sam uzeo harman kardon avr 235.

Za sada sve lepo zvuci ali nisam sve psotavio,2 velika i vufer rade.

Kako to sve izgleda mozete videti na ovom linku

https://imgur.com/a/LbeepDF

Uskoro radim i neku policu tako da je ovo samo privremeno postavljeno ovako :)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...