Jump to content


Frekfentni odziv


Engine

Recommended Posts

Frekventni odziv je podatak koji govori sa kolikom ujednačenošću slušalice ili zvučnik reprodukuju raspon frekvencija, obično od 20Hz do 20 kHz, što je teorijski čujni opseg i usvojeni standard u audiju. Grafički predstavljen on izgleda ovako:

How-to-read-a-Frequency-Response-Graph-Diagram.png

Što je odziv ravniji, to je zvuk neutralniji jer nema naglašavanja ili utišavanja basova, visokih i sl. Kod merenja frekventnog opsega se najčešće uzima 1kHz za nultu tačku, a onda se daje tolerancija, obično +/-3dB, unutar koje ulaze više i niže frekvencije. Tako izmeren odziv se daje u karakteristikama. To ne znači da uređaj ne reprodukuje niže i više frekvencije od navedenog opsega, ali su one primetno tiše.

Najkritičniji uređaji za frekventni opseg su zvučnici i slušalice koji pretvaraju električne impulse u akustične talase. Kod slušalica koje si pomenuo, mislim da je poštenije naveden opseg 42Hz-17kHz i da je tačniji.

Link to comment
Share on other sites

Moderator ti želi reći da ove koje imaju 42Hz-17kHz su poštenije jer veliki deo proizvođača laže kad navedu frekventni raspon. To oni rade iz marketinških razloga jer znaju da ima veliki broj paljevina koje se pale na brojke. Brojke koje u suštini ništa ne znače.

Jako je teška proizvesti da slušalice idu u raspon 20Hz-20kHz, to jest, da nema velikog pada blizu tom graničnom delu. Ko čuje tih 20hz na sluškama svaka mu čast, ili nešto preko 16-17khz.

Tako da se ljudi pale na što širi raspon a u suštini je teško naći takve da zaista rade, da možeš sve da čuješ iz celog raspona i da još budu kvalitetne za ceo opseg.

To ti je slično onom kao kad odeš na buvljak i vidiš da neko prodaje kasetofon od 3000W

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...