Jump to content


Mislio je da ima zlatne uši, ali OVO JE PROMENILO SVE!


空也

Recommended Posts

:D Nisam mogao da odolim a da ne stavim ovakav "click bait" naslov. :D

Videh u proteklih par nedelja neke teme posvećene testiranju zlatnih ušiju, pa evo da probam i ja da ih (zlatne uši) zloupotrebim. :)

Pošto sam najzad uhvatio nekoliko slobodnih dana za opsežnije testiranje, rešio sam da se posvetim nečemu što me već neko duže vreme kopka.

Rezultate testa sam već naslućivao (zbog toga sam i krenuo u celu stvar), ali mi je na kraju ipak bio neočekivan obim mojih dosadašnjih zabluda. :)

Bilo bi super da stavim tačku na celu stvar i (nadam se) sebi u velikoj meri pojednostavim celu stvar koja se odnosi na korišćenje kompjutera u ulozi digitalnog transporta.

Ipak, crv sumnje kaže da bi možda još neko mogao da uzme učešća u ovom testu, sa boljim sistemom i/ili ušima od mojih.

 

Na ovim linkovima koji će biti aktivni sledećih nedelju dana imate test fajlove:

https://we.tl/t-GKcHvEl0y3

https://we.tl/t-TSuZJfLQwf

 

U pitanju su dve popularne numere sa audiofilskih skupova i sajmova, ja ih inače ne koristim za testiranja, ali mi se učinilo da će većini biti poznate.

Svaka od te dve numere ima sedam verzija i bilo bi super da ih, ako imate slobodnog vremena, poslušate i kažete da li čujete razlike između fajlova i... (višnja na šlagu) da te potencijalne razlike eventualno, koliko možete, opišete.

Znam, sedam varijanti istog fajla deluje previše, ali kao što rekoh test je obiman, a ima i tendenciju širenja. :)

Moram odmah napomenuti da je bilo i merenja :oops:, da su pojedini fajlovi u isto vreme i isti i različiti, ali ne bih dalje otkrivao detalje kako ne bih uticao na rezultate.

 

Test bi mogao biti interesantan i drugim članovima foruma koji slušaju muziku preko kompjutera, rezultati će nekome možda biti i kontroverzni, ali će u svakom slučaju biti zanimljivi. :)

Naravno, postoji i opasnost da je ceo test u startu pogrešno koncipiran! :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 139
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Zaboravih da napomenem da je test rađen na Mac računaru. Pretpostavljam da što se samog principa tiče, nema suštinskih razlika i da bi rezultati trebali da budu uporedivi sa onim što bi se dobilo i na Windows platformi.

Ipak, kako stvari ne bi ostale nedorečene, danas ili najkasnije sutra planiram da na HP laptop instaliram Foobar i Album Player, tako da će i naša kolekcija test fajlova biti dodatno pojačana. :)

Link to comment
Share on other sites

I ja ću da se pridružim ekšperimentu. Ako danas predveče ne nađem vremena, onda svakako u sredu ili četvrtak. Deluje mi kao vrlo intrigantno i teško za pronalaženje nekih razlika, sa pečurkastim bubicama na poslu.

Dobro je proveriti u kakvoj nam je formi percepcija prirodnosti reprodukcije. Prepoznavanje kvaliteta zvuka vs. preference prema zvučnoj farbi ili šta god što nam prija. Skinuo sam testove na poslu i definitivno na bubicama jako teško razaznajem bilo kakve razlike. Možda mi u testu 2  A opcija zvuči nešto više produženo u prostornom smislu, dok mi ostali trenutno zvuče jako isto. Ipak dok ne poslušam sve trackove na sistemu ne bih da se definitivno izjašnjavam, za sada.

Test 1 - Dave Brubeck - Take Five

Test 2 - Livingston Taylor - Isn't She Lovely

 

Dobar ti je Kujo ovaj tizer, biće znoja iz ušiju, već vidim. Ako sam te dobro razumeo treba opisati svaki track šta se zapaža kao zvučno bolje ili lošije? Jedino je referenca problematična kako vidim i možda je potrebno prvo nju pronaći odnosno track koji je najstabilniji u svakom smislu subjektivnog doživljaja, pa onda graditi utisak oko tog "najbolje zvučećeg".

Recimo da mi je to plan kako bih ja prišao ovako velikom broju uzoraka.

Ok, izveštavam kada budem imao nešto za prijaviti. :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Father said:

Dobar ti je Kujo ovaj tizer, biće znoja iz ušiju, već vidim. Ako sam te dobro razumeo treba opisati svaki track šta se zapaža kao zvučno bolje ili lošije? Jedino je referenca problematična kako vidim i možda je potrebno prvo nju pronaći odnosno track koji je najstabilniji u svakom smislu subjektivnog doživljaja, pa onda graditi utisak oko tog "najbolje zvučećeg".

 

Ne mora nužno zvučno bolje i lošije, dovoljno je uočiti razlike.

Iz mog iskustva pri poređenju fajlova ne treba se odmah uhvatiti neke reference, u smislu izdvajanja jednog fajla odmah na početku prema kojem će se meriti ostali fajlovi, pošto u tom slučaju taj fajl, makar podsvesno, počinjemo da favorizujemo u odnosu na ostale. Stalno mu se vraćamo, dok ostale počinjemo da slušamo sve površnije pošto već imamo favorita.

 

Ja praktikujem slepi test, u smislu da u plejlistu natrpam gomilu fajlova koji se uz to i ponavljaju (više kopija istih fajlova), pa ih onda dodatno mišem nepravilno razbacam po plej listi gore dole. Kao kada mešam karte u špilu. :)

Slušam tako što koristim komande na bežičnoj tastaturi ne gledajući u monitor. Prvo se naslepo, koristeći forward i back komande prošetam po plejlisti skačući sa fajla na fajl, pa tek onda pritisnem space za početak reprodukcije. Na taj način nemam pojma koji fajl svira. Onda pritiskajući forward idem fajl po fajl napred, sve dok mi se ne učini da mi se neki zvučno izdvojio od ostalih.

Onda pogledam ka monitoru i zapišem koji je fajl bio u pitanju, pa onda opet sve ispočetka. U dobrom delu slučajeva, ako su fajlovi jako slični, dešava se da od različitih fajlova pomislim da je u pitanju jedan te isti fajl. Jednostavno koncentracija popusti, kreneš da pratiš i slušaš različite delove pa ti se učini da si nešto novo čuo a kada se vratiš na prethodni fajl onda utvrdiš da nisi.

Tek kada iz više ovakvih nasumičnih slepih slušanja koja su krenula od nule, u smislu da ni u jednom trenutku nisam na početku znao koji fajl svira, dobijem jedan fajl koji se konstantno definitivno izdvaja, onda ga sa određenim stepenom sigurnosti mogu proglasiti kao najbolji. ....Možda! :D

 

Čak je i ovakav javni test na forumu gde ljudi objavljuju svoje favorite potencijalno problematičan, pošto postoji mogućnost podsvesnog uticaja jednih učesnika na druge, kao u slučajevima grupnih seansi slušanja po kućama ili sajmovima, na kojima se dešava da se pojedinci, ako nisu u nešto 100% sigurni,  podsvesno priklanjaju većini ili onima koje smatraju iskusnijim ili većim autoritetima od sebe. Sa tim fenomenom sam se susretao nebrojeno puta.

Da možda probamo da i taj deo bude "slep", tako što ćete mi poslati rezultate na PP, pa da ih onda u jednom cugu sve objavimo? :)

Nemam pojma, šta mislite?

Link to comment
Share on other sites

Čitajući mi pade na pamet da ti pošaljem email, ali do kraja si zapravo rekao pravu stvar PP.

Molim te da mi pošalješ PP jer ja ne mogu tebi nikako da kreiram PP zbog tih tvojih slova. Par puta sam probao.

Žiri iz Jerkovića je svoje rezultate spremio u zapečaćenom kovertu. :D

Možda je ovako duble blind sve. Mislim ako se i drugi slažu, samo što ćeš morati da arbitriraš i tumačiš svačiju doživljajnu mistiku.

Ajde neka se odluči kako da se izjašnjavamo o oba testa, pa da šaljemo utiske.

Link to comment
Share on other sites

I ja nisam mogao da izdrzim a da ne komentarisem. A sta se zapravo testira tj. sta treba da cujemo / ne cujemo? Onaj skorasnji test lepo kaze nakon audio uzoraka: Ako ste slusali na PC-u i sa slusalicama na usima i 2 pogotka su sasvim OK, nije neobicno i to je realno neki prosek, 2 ili 3. Na dobrom audio sistemu broj pogodaka je veci ali opet ne obavezno ostopostotni Itd.

Sta ovde imamo? Jedna numera reprodukovana nekim plejerom na nekoj MAC masini sa nekim interkonekt i strujnim kablovima (ima li kablomana. osigurace ostavljam za drugu rundu) sa nekakvim konektorima i tako dalje, pa snimljena nazad na nekoj nazovi 'kvalitetnoj' snimajucoj opremi tj. eksternoj zvucnoj kartici - da ne ponavljam lanac do hard diska opet. 

Univerzalne istine nema niti bilo koji snimak moze da zvuci isto u dva razlicita audio sistema. A ako je osnova tj. izvor snimka bio lokalni gramofon, onda zabava ide u jos vise sumLJiv pravac, smer, vektor posmatranja...

Moji dinarcici, dva komaTa na gomili.

 

Link to comment
Share on other sites

56 minuta ranije, Father said:

Molim te da mi pošalješ PP jer ja ne mogu tebi nikako da kreiram PP zbog tih tvojih slova. Par puta sam probao.

Ma samo klikneš na moju okruglu ikonu i uđeš mi u profil i tamo imaš gore desno dugme "Message" sa sve koverticom. :)

 

Ja se još mučim sa Windowsom, nikako da mi prorade APlayer i Foobar, HiFace Two se stalno diskonektuje, a kada je "konektovan" kobajagi svira (vrte se sekunde) ali na SPDIF izlazu nema ničega.

Mučim se već satima, instalirao sam i denstalirao i programe i drajvere, i neće pa neće.

Mislio sam da ovo nikada neće preći mojih usana pošto me izrazito nervira elitizam i snobizam pojedinih Apple korisnika, ali u ovom slučaju Mac rulez!

Nikakvi drajveri, samo sam ubo HiFace pre mnogo godina i sve radi kao sat.

Link to comment
Share on other sites

Kujo isprobaj, kada vec testiras, neke novije playere za mac osx.

Pine player, Clementine, Vox, Colibri, Decibel (stariji player) itd.

Tascam je izbacio free hires editor koji je vrlo dobar. A i Fostex ima neki noviji player.

Preko parallelsa na OSX platformi moze raditi i Windows. (malo ce samo temperatura biti veca za koji stepen)

sa kojim osx playerom si testirao fajlove?

Link to comment
Share on other sites

26 minuta ranije, Engine said:

Ja sam slušao na PS slušalice, sve mi je isto.

Ja sam slušao na glavnom sistemu i razlika ima. Da ne otkrivam svoje utiske o gde i koji su ali se jasno čuju, ... e sad kakav je keč Kuja tu zamutio i šta je predmet testa za to će da počupamo zanoktice dok ne otkrije.

E sad mogu i ja da nagađam, ko svi da je ako mu za akciju treba dac možda menjao kablove, kako djnik nagađa, kod nekih snimaka. Možda USB, spdif, oprički, interkonekt, strujni na nekoj spravi...

Ja založio svoje cenjene uši pa kako bude biće.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, dj.nik said:

I ja nisam mogao da izdrzim a da ne komentarisem. A sta se zapravo testira tj. sta treba da cujemo / ne cujemo? Onaj skorasnji test lepo kaze nakon audio uzoraka: Ako ste slusali na PC-u i sa slusalicama na usima i 2 pogotka su sasvim OK, nije neobicno i to je realno neki prosek, 2 ili 3. Na dobrom audio sistemu broj pogodaka je veci ali opet ne obavezno ostopostotni Itd.

Sta ovde imamo? Jedna numera reprodukovana nekim plejerom na nekoj MAC masini sa nekim interkonekt i strujnim kablovima (ima li kablomana. osigurace ostavljam za drugu rundu) sa nekakvim konektorima i tako dalje, pa snimljena nazad na nekoj nazovi 'kvalitetnoj' snimajucoj opremi tj. eksternoj zvucnoj kartici - da ne ponavljam lanac do hard diska opet. 

Univerzalne istine nema niti bilo koji snimak moze da zvuci isto u dva razlicita audio sistema. A ako je osnova tj. izvor snimka bio lokalni gramofon, onda zabava ide u jos vise sumLJiv pravac, smer, vektor posmatranja...

Moji dinarcici, dva komaTa na gomili.

 

Informacije o testu su minimalne kako bi "spoljašnji" uticaj bio što manji.

Pitanje je jednostavno, da li se čuju razlike ili ne.

Nema potrebe da unapred komplikujemo stvari. :)

 

2 sati ranije, dj.nik said:

Ovo je samo znak koliko slabo poznajes kompujtere, van obrade fotografija :) MAC je modifikovani UNIX sistem i nista vise. Po difotu los za muz'ku. :) 

Što odmah đonom? ;)

Naravno da zanamo da su MacOSX, ali i Android i Linux dalji ili bliži rođaci UNIX-a.

"Mac Rulez" se odnosilo na to da u Mac ubodem nešto i to odmah iz prve proradi i nastavi da radi godinama bez i jednog štuca.

Link to comment
Share on other sites

11 minuta ranije, alI_Zée said:

ИМО, замлаћивање и губљење времена.

Pitanje je bilo upućeno onima koje test zanima i koji kompjuter koriste kao glavni izvor zvuka.

Na tebe se, sudeći po odgovoru, očigledno nije odnosilo, ali sve jedno, hvala ti na mišljenju. :thumbsup2

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Father said:

E sad mogu i ja da nagađam, ko svi da je ako mu za akciju treba dac možda menjao kablove, kako djnik nagađa, kod nekih snimaka. Možda USB, spdif, oprički, interkonekt, strujni na nekoj spravi...

Ja založio svoje cenjene uši pa kako bude biće.

Hvala! :thumbsup2

On 23.9.2018. at 22:13, 空也 said:

Bilo bi super da stavim tačku na celu stvar i (nadam se) sebi u velikoj meri pojednostavim celu stvar koja se odnosi na korišćenje kompjutera u ulozi digitalnog transporta.

On 23.9.2018. at 22:13, 空也 said:

Test bi mogao biti interesantan i drugim članovima foruma koji slušaju muziku preko kompjutera,

Kablovi nisu predmet testa.

 ...Mada ko zna, nikad ne reci nikad, mogu na kraju ispasti kolateralne žrtve, pošto je sistem nečim morao biti povezan, a sve se najzanimljivije prepirke na forumu na kraju vode oko njih. :)

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Majda said:

Kujo isprobaj, kada vec testiras, neke novije playere za mac osx.

Pine player, Clementine, Vox, Colibri, Decibel (stariji player) itd.

Tascam je izbacio free hires editor koji je vrlo dobar. A i Fostex ima neki noviji player.

Preko parallelsa na OSX platformi moze raditi i Windows. (malo ce samo temperatura biti veca za koji stepen)

sa kojim osx playerom si testirao fajlove?

Hvala! :thumbsup2

Imam instaliran TASCAM HiRes editor, ali ne mogu da ga koristim kao standardni plejer, pošto kao editor može da pušta samo jednu pesmu. Nema nikakvu plej listu ili mogućnost pravljenja nekog queue-a.

Za ove druge sem Decibela nikada nisam ni čuo! :)

Ja upravo suprotno, pokušavam da sebi pojednostavim život i oslobodim se viškova. Nisam siguran da je gomila novih plejera pravi put za ostvarenje tog cilja. :)

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, 空也 said:

Što odmah đonom? ;)

Naravno da zanamo da su MacOSX, ali i Android i Linux dalji ili bliži rođaci UNIX-a.

"Mac Rulez" se odnosilo na to da u Mac ubodem nešto i to odmah iz prve proradi i nastavi da radi godinama bez i jednog štuca.

Nije djon vec osvrt na realnost: ti si vrhunski gramofondzija i tu nema coska gde ce te docekati neka zamka. Kompujter i digitalna reprodukcija je sasvim drugacija zverka kojoj u startu nisi posvetio dovoljno (neophodne!) nege, paznje i strpljenja, s kakvom pristupas gramofonu i LP-u. Tebi je dovoljan S/PDIF signal i toga se cvrsto drzis a ja vec godinama ponavljam da je S/PDIF samo jeftino i ne bas najbolje resenje za prenos audio signala. HiFace mustikla je bio fin iskorak u svoje vreme ali isto tako nikada najbolji uredjaj takve vrste.

Modifikacije je medju prvima radio i Zoki Majda a da ne pominjem J.Kenny-ja koji je poprilicno iteracija uradio, zavrsio na LiFePO4 baterijskom napajanju pa ipak na kraju presao na USB-I2S proizvode (danas poznato kao 'Ciunas ISO-DAC', fin za svoju cenovnu klasu).

Nema nicega jednostavnog kod PC reprodukcije a sa novim verzijama OS-a, bio to OS-X, WIN, LIN itd stvari za audio reprodukciju ne postaju ni jednostavnije ni bolje. Zasto. Jednostavno zato sto ni jedan od kreatora operativnih sistema audio reprodukciju ne vidi kao neki potencijal za namicanje novca. Za tu oblast ostaju individualci entuzijasti koji ce svoje znanje ili besplatno preneti ili ga jako dobro komercijalizovati u toj relativno uskoj grupi potrosaca - 'digitalnih audiofila'.

Tebi je verovatno neshvatljivo da neko namenski kupi i dve (!) vrhunske masine sa 8-10-24 procesorska jezgara (sto se prevodi u 16-20-48 virtuelnih) pa najnoviju DDR4 memoriju uz probrane serverske ploce, sa posebno narucenim-placenim BIOS-om, par posebnih (skupih) interfejs kartica te serverskim OS-om od min 500-600 eur a koje ce sluziti samo jednom zadatku: reprodukciji muzike i nicemu drugom.

Prica je poprilicno dugacka i uopste nije jednostavna al' ukratko, medju najozbiljnijim digitalnim reproduktorima muzike nema masina pod OS-X-om, LINUX-om itd. Nazalost.

 

Link to comment
Share on other sites

Džaba nam 96 procesorskih jezgara i DDR8 memorija koji će doći koliko sutra, što smo matoriji sve smo gluvlji. Moj 17-godišnji klinac me je pre neki dan bacio u toliki bedak, da sam pomislio šta se ovde ja uopšte ložim, dobar mi je i tranzistor u kuhinji. :D

Šalu na stranu, širimo priču na slepo u potpuno pogrešnom pravcu bez potrebe.

Umesto priče, uradi i ti test ako hoćeš, možda bude i tebi nešto od rezultata zanimljivo. :)

Tvoj vrhunski kompjuterski setup bi sigurno bio od dragocene pomoći.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...