Jump to content


Opel Astra H - Visaton CP13


banebg81

Recommended Posts

Evo da napišem i ja o unapređenju fabričkog ozvučenja u svom vozilu, možda nekome bude od koristi. 

Nažalost, ne umem baš da opisujem kao mnogi, otvorena zvučna slika, muljavi basovi i sl. kako bilo, nadam se da ćete ipak razumeti šta sam hteo da kažem :) 

Elem, od kada imam ovaj auto, nisu mi radili zvučnici u zadnjim vratima, tako sam i kupio auto, čak je i auto dijagnostika pokazala tu grešku i nije mi to smetalo, imao sam svakako u planu da sredim zvuk, pa sam mislio da će to svakako biti u fokusu radova.

Međutim, bio sam pozitivno iznenađem kvalitetom zvuka iz fabričke opreme, auto radio je CD30 mp3 - Grundig, sa komandama na volanu a zvučnici u prednjim vratima i stubovima ne znam koji su. Tako da sam odlučio da to ništa ne diram, jer radi vrlo kvalitetno, a uz sve to, ranije, dok sam bio mlađi i imao vremena za tu zabavu, svaki put kada sam nešto dograđivao i "budžio" uvek se pojavi neki luft, počne nešto da škripi i onda bude skuplja dara nego mera. Ništa bolje nije ni kod "majstora", samo sipaju više silikona pa se ne vidi :) a cene radova uglavnom nisu naivne pa je često pitanje da li se takva investicija i isplati za vozilo koje celo košta 3 - 4 hiljade €

Čim sam prionuo na posao, shvatio sam da su zvučnici u zadnjim vratima ispravni, ustvari, izgledali su kao novi, papirna membrana, sunđerasto vešanje, problem je bio u žici koja ide od stuba do vrata. Malo detaljnijim pregledom na internetu, zaključio sam da je to malo češći problem, odnosno, dešava se. VELIKI MINUS za opel. Taman sam to iskoristio da sredim žice za centralnu bravu, može da bude opasan problem, jer, verovali ili ne, ne postoje oni dugmići kojima sa unutrašnje strane možete da otključate i zaključate vrata, sve radi elektronika. Ako imate kao ja decu, pa aktivirate sistem child lock, može se vrlo lako dogoditi da ako se prekine žica, više nemate šansu za otključavanje - zaključavanje vrata, nego mora da se seče i cepa neka guma ili tapaciri itd. Uglavnom, jedno veliko S.

Elem, kada su proradili, odmah se osetilo poboljšanje u ukupnom spektru, rekao bi da je zvučalo dublje, ne značajno, gotovo neprimetno, ali se ipak osetilo, zvuk je nekako bio popunjeniji. Problem je bio kada se uključe samo zadnji zvučnici, zvuk je bio muljav, ali bukvalno, nije bilo dovoljno visokih tonova, a i niski nisu bili preterano izraženi. 

Rešio sam da to unapredim ugradnjom dodatnih visokotonskih zvučnika i to Visaton CP13.

Za kondenzator - skretnicu, koristio sam Mundorf 3,3 uF - bipolarni kond.

Visaton i Mundorf sam se izabrao jer mi je nekako nemačka kombinacija izgledala najlogičnije, sve je nemačko, pa neka budu i visokotonci. Iznenadilo me je koliko su ti zvučnici ustvari mali, prečnik membrane je tek nešto preko 1 cm, a kada se montiraju, postoji mogućnost okretanja, tj usmeravanja u pravcu u kom bi trebalo da se više čuju, vrlo korisna stvar.

Evo nekih fotografija

20180906_215644.jpg

20180902_181418.jpg

20180906_215710.jpg

20180906_220025.jpg

Utisci su, malo je reći, izvanredni. Potpuno drugo ozvučenje, sa mnogo - mnogo više detalja, brzo, precizno, ne znam kako bih to mogao da opišem, osim da je zvuk dosta bolji.

Svako ko želi da unapredi zvuk u svom vozilu, preporučujem da proba sa ovim, nije velika investicija, a nema ni mnogo čerupanja tapacirunga, zamene radio aparata, žica itd.

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...