Jump to content


Impedansa zvučnika od 3 ohm, na koje pojačalo se mogu priključiti?


pufta

Recommended Posts

Pozdrav svima!

Jeste da nisam početnik u ovom sportu, ali ipak mislim da bi bilo zgodno da se ukaže na ovu problematiku i razjasni večita nedoumica oko ovih stvari. Dakle, motiv za ovakvu temu je pomoć manje upućenima u kom pravcu gledati kod izbora zvučnika, da se ne zaleću u nabavku nečega što nije preporučljivo, i uparivanja po tehničkim parametrima sa pojačalima.

Konkretno, ako na pojačalu piše pozadi da je predviđeno za rad sa zvučnicima od 4 do 16 oma na jednom paru priključaka, A selektor, a imate želju da koristite ovako nešto: https://www.kupujemprodajem.com/Audio/Zvucnici/Panasonic-SB-PMX4-Bokshelf-65134040-oglas.htm

i na njima piše da su 3 omski

https://www.kupujemprodajem.com/big-photo-65134040-6.htm

1003083065_PanasonicSB-PMX4speaker.thumb.jpg.697af0260d35d89c31f0c24e2162968f.jpg

da li to znači da se nikako ne bi smeli koristiti na takvom pojačalu zbog preteranog opterećenja izlaznih tranzistora, pregrevanja i na kraju kvara?

Molio bih sve upućene i iskusne audiofile koji imaju iza sebe pristojno iskustvo i pre svega, znanje o ovoj materiji, da napišu par reči o ovome, a naročito oni koji su imali prilike probati ono što se inače ne preporučuje za probu, ali ipak radi bez belih dimova na kraju pjesmice.

HVALA UNAPRED na detaljnim i preciznim odgovorima,  na strpljenju i razumevanju u moje lično, a i u ime svih onih koji žele nešto da nauče u ovom našem dragom hobiju.

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, Borko said:

I mini linija ima izlazne tranzistore ili neki STK modul. A pitanje je postavljeno  edukativno.

Upravo tako, druze Borko, meni su te stvari odavno jasne, ovo je zbog mladih koji žele da nauče i da se ne opeku bez potrebe.

Mene sa druge strane muči Yamaha A-500, koja radi samo sa zvučnicima od 8 oma, i njoj slična pojačala. Ovakve zvučnike sa malom impedansom ne koristi ko ne mora, zbog tih karakteristika koje imaju.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...