Jump to content


Revox b-285 problemcic


SaleAch

Recommended Posts

Pozdrav forumasi, od nedavno sam primetio da mi se pri ukljucivanju risivera, u momentu spajanja releja cuje "spike noise" na jednom zvucniku ("pucne" u tom trenutku),. Cuje se samo na jednom kanalu. Jednom mi se to desilo nakon sto je relej spojio, i proslo 30ak sekundi. Inace risiver radi perfektno, nikakvih drugih problema nema, ovo se ne desava ni pri gasenju ni u toku rada risivera. Nema DC offseta na izlazima. Znaci samo prilikom ukljucivanja risivera, uvek jedan isti kanal. Da li neko ima ideju sta bi moglo da bude? Neki hladan lem u izlaznom stepenu mozda ili?

Hvala unapred!

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, SaleAch said:

 Da li neko ima ideju sta bi moglo da bude? Neki hladan lem u izlaznom stepenu mozda ili?

Пре бих рекао да су радни контакти релеја охсидисали или...Замени релеј или пребаци звучничке каблове на "Б" систем ту је задужен други релеј па пробај.

Link to comment
Share on other sites

Током година рада а при томе и тече струја кроз њих помична пера на чијим крајевима су контакти једноставно изгубе еластичност, а релеј је иначе са два радна контакта.

Link to comment
Share on other sites

hm, to se inace desava pri svakom 4-5 ukljucenju. Jos jedna cudna stvar koja me buni sto se jednom desilo da se taj zvuk "pucanja" cuo 30ak sekundi nakon paljenja uredjaja. znaci relej je odradio svoje, i onda se culo "puc" nakon nekog vremena. Zato mi i prolazilo kroz glavu da nije mozda neki hladan lem na tranzistorcicu nekom...

Link to comment
Share on other sites

Releji služe upravo da spreče spike noise pri uključivanju. Ako se on čuje, moguće je da je relej "lepljiv", mada bi se to pre čulo pri gašenju uređaja. Kod ovih uređaja, relej na izlazu B je po pravilu mnogo manje korišćen pa treba isprobati i na njemu. Ako se problem ponavlja, onda razlog leži gotovo sigurno u izlaznom stepenu.

B285 je poznat po tome da se dosta greje u radu. Tokom vremena, toplota iz pobudnih tranzistora počinje da utiče na lemne spojeve, štampu ali i okolne komponente. Pucanje tokom rada može da potiče od lema ili kontakta koji je popustio, tranzistora koji počinje da crkava, ali i keramičkih i drugih blok kondenzatora. Na mom B251, isti simptomi kao opisani su se pojavili ovako, po jednom, ali su onda krenuli sve češće. Bezuspešno sam pokušavoa da ulovim kvar i na kraju sam zamenio ceo izlazni stepen drugim. To, naravno, ne znači da je problem nerešiv, samo je do vremena - i stručnosti.

Link to comment
Share on other sites

27 minuta ranije, SaleAch said:

Haha, jeste, prvo probamo da prebacimo na speaker B... Hvala!

Мислим да сам пребрзо дао одговор. Моје мишљење иде у правцу неког од малих транзистора и то од улаза до драјверских на излазном степену али то треба мало стручније утврдити јер ко зна одакле долази та аномалија. Ако можеш споји кратко улазе у излазне степене па пробај, на тај начин си изоловао утицај свих делова испред.

Link to comment
Share on other sites

Za sada se problem suvise retko pojavljuje, pa necu cackati, ali hvala na smernicama, praticu sta se desava. Ovo je inace pocelo da se desava u poslednjih par dana, pre toga nikad. Za sada cu eventualno pri gasenju pojacala prvo iskljucivati rucno relej (spk A/B), pa po ukljucivanju ga aktivirati ponovo. Bukvalno posle moze da radi 24h, nece se to desiti, samo prilikom ukljucivanja...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Samo da javim, pre nekih 10ak dana sam prelomio i otvorio Revox-a da ga pregledam i izvadio modul izlaznog stepena. Prvi utisak je da ipak nije toliko problematican kao izlazni stepen B-251, koji je zbog dodatnog grejanja od svicovanog napajanja mnogo "rasuseniji". Naravno, i ovde se vide tragovi visoke radne temperature ali ne u toj meri. U pitanju je bila gomila popucalih lemova na tranzistorcicima u izlaznom stepenu, sve je osvezeno i problema vise nema. Srecom, nikad ga niko izgleda nije cackao, pa nema progorenih vodova na stampi koji su naknadno prespajani i slicno... Hvala na savetima!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...