Jump to content


Father Cables - The Quest for Absolute


Father

Recommended Posts

  Tema je privremeno zakljucana, dok neko drugi od moderatora nadje vreme da je sredi. Ja se suzdrzavam jer sam prozvan kao "pristrasan". 

 

 Tema otkljucana, warninzi podeljeni. Odluku donela moderacija u dogovoru.

 Zalbe na racun rada moderacije mozete samo adminu / vlasniku foruma.

Edited by nkrgovic
Link to comment
Share on other sites

On 15.9.2018. at 14:48, Bujodrag said:

 

Ovde ordinira Sonikšljamer. OK, on je obeležen ispravno ali tu je još gomila njegovih podguznih muva 

 

Moderacijo u dogovoru sto delite warninge bez logike i smisla, zasto sve obrisaste a ovo od cega je i pocelo ostaviste?

Zar vas pet sest u dogovoru ne  mogaste da se bar malo udubite vec onako osljarski, nezainteresovano i bahato donesoste odluku, u dogovoru sakako.

Pa bolje da vas Ljuba  sve razjuri i zatvori forum nego da ga drzi ovakvog sakatog.

Nisu ovaj forum upropastili, samo, clanovi vec vi svojim (ne)radom svog posla...

Kako je ovde bilo dobro 2007, 2008, 2009, 2010 ...kad vas nije bilo ili kad niste imali “vlast”, kad bi samo mogli da znate...

Brisite, upozoravajte, banujute, zabole me bas,

Na obraz vam.

Link to comment
Share on other sites

Zahvalio bih se svima koji su direktno ili indirektno doprineli da se meni važna tema ponovo otvori.

Mislim da je ispravno da postoji i živi kao svedočanstvo utisaka članova koji su odvojili svoje vreme i sa pažnjom poslušali pečat koji moji kablovi ostavljaju u njihovim sistemima. Utisak, bilo da je pozitivan ili negativan uvek je koristan za nekoga trećeg.

Daj Bože da potraje dugovečno i da sinonim Father postane nešto čime bih se prvenstveno ja lično ponosio, a za tim i drugi.

Zelim vam svima puno sreće i međusobne tolerancije, ljubavi i zadovoljstva jer život postaje sve veća stega svakodnevnih problema, da nam dodatni konflikti u ovom našem malom igralištu zaista ne trebaju.

U to ime evo jedne prikladne pesme, ... Živeli! :cheers :thumbsup2

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 

Evo da se i ja upišem sa par impresija nakon što su mi par dana u gostovanju Father Mid-6.5 i Hi-9.

Krenuću od osnova a to je moj skromni sistem baziran oko Acoustic Energy Aegis Evo 3, Cyrus 8vs2, a na poziciji izvora (koji se često smenjuje) trenutno je Loxjie D10 sa mojim lično pravljenim STR linearnim napajanjem. IC je FTA Air a zvučnički praviše po Tozinom receptu sa više različitih preseka u sapa crevu. U sistem je pre svega par dana ušla strujna letva sa filterom Bada LB-5600, na pojačalu stoji FTA Entry+, na DAC-u Oehlbach C13 a letva je na zid spojena gratis generičkim kablom 3x1.5mm2 koji je uz nju stigao.

Elem, prvo je na poziciju zid-letva postavljen Mid-6.5. Promena je bila čujna u prvih nekoliko taktova - zvuk koji do tog trenutka nisam doživljavao muljavo i slepljeno je odjednom čujno napredovao baš na tim poljima. Prvo što sam registrovao su disciplinovanije bas note koje su se na generičkom kablu prosto valjale u poređenju, a sada su istovremeno i moćne i gipke. Sledeća bitna promena je primetno smanjenje svetline u višim registrima. Ta svetlina međutim ne nosi nikakve prave visokotonske detalje već je prosto tu, dodaje se na sve tonove i vuče ih na oštrinu. Na nju sam bio naviknut i ne mogu reći da je bila preterana ili ometajuća, međutim tek kada se isčistila a umesto nje se pojavila neka relaksirana tama iz koje se čuje više pravih detalja i prave atmosfere snimaka sam shvatio da je ne želim nazad u zvuku. U nekom trenutku mi je na pamet pala analogija sa pranjem prozora - često nismo ni svesni koliko su zaprljani dok ih neko ne opere pa se kroz njih vidi mnogo jasnije. Finalno, do izražaja je došla povećana punoća pojedinačnih tonova pa sada npr. okidanje žica na gitari ima više energije i ton duže traje u vremenu. Malo je reći da sam bio vrlo zadovoljan napretkom.

Sutradan sam na istu tu poziciju postvio Hi-9 i na prvo slušanje su mi se promene učinile sasvim suptilne. Međutim, pesma po pesma je prolazila a ja sam sve više shvatao da je sve pozitivno kod Mid-6.5 ovde još izraženije. Osećaj prostornosti i dubine je izraženiji. Bas ovog puta ima više fizičkog udara nego što sam ikada čuo u svom sistemu a da pritom ne gubi ništa na brzini i kontroli. Tonovi kroz čitav frekventni opseg zvuče raskošnije i prosto sočnije a vrlo dugo trajanje tona i njegovo lagano gašenje u vremenu su opet nešto što po prvi put čujem u ovoj meri kod sebe.


Isprobao sam nakon toga razne rotacije svih kablova na svim pozicijama i najbolja varijanta je sa Hi-9 na letvi, Mid-6.5 na linearnom napajanju a Entry+ da ostane na pojačalu gde je i bio. Prestao sam više da ih testiram i sit se naslušao muzike danas popodne. Nažalost, trenutno nisam kupac ovih kablova i već sam tužan kad pomislim na rastanak.

Ivanu još jednom zaista veliko hvala na omogućenoj probi iako sam otvoreno rekao da trenutno nisam u stanju da ih priuštim, jer mi je ovakva proba otklonila svaku sumnju u to kako i koliko kvalitetni kablovi doprinose sistemu, pa čak i ovako skromnom sistemu. 
 

Link to comment
Share on other sites

18 minuta ranije, Aibo said:

Isprobao sam nakon toga razne rotacije svih kablova na svim pozicijama i najbolja varijanta je sa Hi-9 na letvi,....

Nemam pojma gde sam pisao kada sam radio kleš FTA vs. Hi-9, nije više ni bitno....ono što je i kod mene bilo identično je da Hi-9 najbolje radi na letvi (logično) i to odlično. Meni se nije isplatila promena FTA kabla jer sam ga u nekoj trange-frange kombinaciji dobio za sitne pare, a Hi-9 nije baš bio toliko x bolji, koliko je bio skuplji. Cenovno poređenje nije realno, ali meni u tom trenutku jeste bilo itekako (inače, ako ćemo pravo, Hi-9 jeste bio skuplji i kad se porede retail cene, a otprilike i toliko bolji).

Link to comment
Share on other sites

@Aibo

Mislim da je bilo dobro što si ipak svratio kod mene u sredu da poslušaš zvuk mog sistema u celini ožičenom mojim stujašima.

Verujem da si na taj način uspeo već kod mene da uočiš nešto što je dobro i poželjno da sistem prezentuje. Iz tvojih opisa dobijam utisak da si prepoznao potencijalno mogućnosti svog sistema da reprodukuje dobar niz od tih elemenata.

Ideja je u startu i bila da poslušaš dva modela, eventualno uočiš zvučnu razliku između njih i prepoznaš sposbnosti sistema da odreaguje na gradaciju i cenovnu kategoriju dva kabla.

Više sam nego zahvalan za spremnost na probu i kako sam i naglasio bez ikakvih obaveza, sem da ubodeš fazu pravilno :).

Neku referencu svakako sada imaš i biće ti sigurno lakše da utvrdiš koji od pristupačnijih kablova najviše donosi, ne striktno poređeno sa Father-ima već u nekom iskustvenom i prezentacionom smislu.

Još jednom hvala na ukazanom poverenju, lepom druženji i divnom utisku opisanom u tvom postu.

 

Svako dobro!

:cheers

Link to comment
Share on other sites

38 minuta ranije, RingeRaja said:

Nemam pojma gde sam pisao kada sam radio kleš FTA vs. Hi-9, nije više ni bitno....ono što je i kod mene bilo identično je da Hi-9 najbolje radi na letvi (logično) i to odlično. Meni se nije isplatila promena FTA kabla jer sam ga u nekoj trange-frange kombinaciji dobio za sitne pare, a Hi-9 nije baš bio toliko x bolji, koliko je bio skuplji. Cenovno poređenje nije realno, ali meni u tom trenutku jeste bilo itekako (inače, ako ćemo pravo, Hi-9 jeste bio skuplji i kad se porede retail cene, a otprilike i toliko bolji).

Cena je uvek diskutabilna kategorija. Cene Father strujnih kablova su na nivou direktne trgovine ogoljene od posrenika, marketinga, sajmskih troškiva, i svih ostalih dodatnih troškova.

Sad to što je Srbinu sve skupo što pređe 100€ to je sada neka druga stvar.

Cene formiram na osnovu modela, dužine, i izbora konektora, pa se donekle cena može malo prilagoditi, od 70-160€ na dole. Znači nije to popust već mogućnost kastumizacije.

Mogao bi da probaš i ovaj mali Mid6.5 od 1.2m na poziciji letve. Ne znam da li sam ti njega davao?

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, RingeRaja said:

Pa đonom ispod pojasa na prvu loptu....:wacko:

Izgleda da si se ugledao na ove što te čereče po forumu, pa i ti krenuo u njihovom fazonu.

Ovde se slažem sa tobom. Moguće, mada sam se upravo vratio sa ulice u akciji spašavanja supruge kojoj je riknuo senzor radilice, pa sam se najurcao ko blesav da kupim deo pre zatvaranja i opet odem do auta da probam da ga upalim, kao kad se malo oladi, pa opet ništa. Ostavio ga u sumnjivom kraju kod plavog mosta. :huh:

Sutra ću trotinetom do njega da vidim da li će da upali, pa kod električara u vinču.... Možda je i zato.

Izvinjavam se ...

Link to comment
Share on other sites

On 18.10.2019. at 20:57, Aibo said:

Evo da se i ja upišem sa par impresija nakon što su mi par dana u gostovanju Father Mid-6.5 i Hi-9...

Прво да ти похвалим youtube канал, погледао сам све видее и само напред! :klanjanje

Пошто сам залуђеник за струјним твиковима, мишљења сам да је систем добар, колико је добра зидна утичница, кабел до летве и летва. Даље од тога систем не може да добаци. Наиме, а везано за тестове које радиш, само сам хтео да скренем пажњу, да тек како будеш улагао у струју, да ће разлике на тестовима бити лакше за уочити, а неки закључци би можда чак били и другачији него што су били. 

Link to comment
Share on other sites

Hvala na pohvali! Kanal će, nadam se, tokom iduće godine da postane pomalo (vrlo stidljivo) profitabilan što bi bilo preusmereno u dalje peglanje sistema i testove. Struju eto sređujem u skladu sa mogućnostima i koliko je razumno za trenutni sistem. Pa kad sve klikne na svoje, kroz god-dve se možda i vratim kod Father-a po ove kablove na kraju krajeva (taman se čupam da ovaj razgovor ne bude totalni offtopic :D). 

 

Link to comment
Share on other sites

Tesla i Sloba se sabuju u grobu. Kako to klinici  kažu. Na temu sređivanja struje.

Tesla izmislio struju

Sloba izmislio izolaciju

s t r a w a r i c a

ajd sad ozbiljno:

- koliko treba % da iznosi udeo cene kablovine u sistemu? Konkretno u sistemu od

- 100€

-500€

-1500€

-5000€

-10.000€

?

pitam znalce...?

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, zflazar said:

Tesla i Sloba se sabuju u grobu. Kako to klinici  kažu. Na temu sređivanja struje.

Tesla izmislio struju

Sloba izmislio izolaciju

s t r a w a r i c a

ajd sad ozbiljno:

- koliko treba % da iznosi udeo cene kablovine u sistemu? Konkretno u sistemu od

- 100€

-500€

-1500€

-5000€

-10.000€

?

pitam znalce...?

Nastavak prve konstatacije bi mogao da odvede temu u politiku, pa se ne bih nadovezivao. Ovaj drugi je već moguće da zaflejmuje licitaciju oko procentualne ukupnu cene kablova.

Zaista iskreno mislim da su konektori podjednako važni kao i sam kabl. Jedan bez drugoga u zajedničkoj simbiozi stvaraju neutralnost, ako joj je moguće ikako prići i tvrditi da je moguća. Mišljenja sam da sam u tome uspeo izborom konektora koje preporučujem za približavanje tom idealu. Moji strujni kablovi su Gold-Gold terminisani Wattgate konektorima iz najviše klase njihove ponude. Moglo bi se reći da su na zlatu tunovani.

Zašto ovaj uvod, zato što za set Wattgate-a treba izdvojiti ozbiljan novac, da ne spominjem Furutech ili neki drugi brand plus materijal za kabl ako je u sopstvenoj izradi ili na metar neki po izboru.

Gde nastaje problem sa početkom licitacije? Upravo na samom početku kod odabira materijala i konektora. Ako se taj izbor limitira okvirom koji definiše buđet, ne može se dobiti neutralan strujni ili bilo koji drugi kabal. E sad, kada može da se dobije kada se ima prethodno iskustvo sa nečim što je ranije kupovano i korišćeno i posle više neuspelih akcija. Tada je možda i moguće napakovati kabl koji će odavati utisak neutralnosti. Da bi se do tog iskustva došlo treba mnogo puta uložiti neki novac, rad, vreme na testiranje slušanje i na kraju prodati ga da se počne sa novom idejom ispočetka i tako u krug dok se ne steknu nekakva iskustva šta sa čim ide i gde vuče i kakvog je ukusa ovo ili ono. Da ne kažem da ima kablova koji leže ovde ili onde bolje i da je njihovo kombinovanje, ma koliko da koštaju vrlo ozbiljna igra u sistemu za koji su namenjeni.

Da skratim priču, kod mojih kablova je vrlo jasna situacija jači model Hi9 sa većom dužinom će uvek biti bolji na letvi sistema od istog samo kraćeg ili slabijeg modela iste dužine. U čemu, pa u sveopštoj dinamici, veličini zvučne slike, slojevitosti i dubinskoj oštrini planova ... I to će isto važiti i za mali DAC-ić ili PC, CD, preamp, pojačalo snage ... Eventualno gde ima prostora sa Father-ima da se igra je da se nekom uređaju umanji dominantnost energije i dinamike slabijim modelom, ako se dođe do utiska da je zvučno agresivan ili preterano analitičan, ali je to slučaj koji još nisam zabeležio u posetama sistemima. Uglavnom je Hi9 uspešno otklanjao te primese koje su uređaji pokazivali kao svoje loše osobine ili manjkavosti.

Dakle, svaki uređaj zaslužuje neutralan kabl u tonalnom smislu, što već pruža i Mid6.5 ali sa nešto manjom rezolucijom. I Hi9 i Mid6.5 poseduju isti zvučni potpis sa identičnim konektorima, ali je rezolucija i veća tišina za isplivavanje finih detalja i produženih trajanja ipak na strani Hi9.

Zato je teško odrediti cenu ukupnog kablovanja u sistemu ili cene kabla u odnosu na cenu uređaja. Neki kažu 10%, ali samo pomislite da sistem koji košta 1000e bude ožičen sa 100e. Nerealno zar ne. Toliko izađe najobičnija strujna letva da se izradi, a gde su IC, zvučnički ...

Ako je "čistoća pola zdravlja" onda je i čista struja pola zvuka. Dakle za uređaj od 1000e kabl od 500e. Iz toga sledi da je Hi9 sa prosečnom cenom oko 450e (za 150-180cm, a izrađujem ih do 3m dužine) za uređaje kataloške cene od 900e pa na gore. Low4 i Mid 6.5 sam prestao da izrađujem zbog jako male međusobne razlike u ceni koja uvek dovede do odluke kupovine Hi9. Mislim da je Hi9 neprikosnoven i da svojom cenom, a pogotovo performansama, postaje privlačan sistemima nešto više i visoke klase, što se u probama i pokazalo na više mesta.

Link to comment
Share on other sites

29 minuta ranije, Father said:

,Moji strujni kablovi su Gold-Gold terminisani Wattgate konektorima iz najviše klase njihove ponude. Moglo bi se reći da su na zlatu tunovani.

Da skratim priču, kod mojih kablova je vrlo jasna situacija jači model Hi9 sa većom dužinom će uvek biti bolji na letvi sistema od istog samo kraćeg ili slabijeg modela iste dužine. U čemu, pa u sveopštoj dinamici, veličini zvučne slike, slojevitosti i dubinskoj oštrini planova ... I to će isto važiti i za mali DAC-ić ili PC, CD, preamp, pojačalo snage … 

Ово прво ми није јасно, почео си са израдом златних проводника?

Друго си изменио, изјаве и праксу - тврдио си до недавно да се од зидне до летве боље показао кабал из ниже класе, а да се најјачи показује у правом светлу на извору. <Чак си и сам користио ХИ6,5 на позицији зидна/раздвојни трафо фиксно без конектора на страни ИЕЦа, иста ситуација до појачала, а само на позицији дака си имао могућност измене каблова због фабрички уграђеног ИЕЦа и ту си препоручивао јачи модел.

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, zflazar said:

Tesla i Sloba se sabuju u grobu. Kako to klinici  kažu. Na temu sređivanja struje.

Tesla izmislio struju

Sloba izmislio izolaciju

s t r a w a r i c a

ajd sad ozbiljno:

- koliko treba % da iznosi udeo cene kablovine u sistemu? Konkretno u sistemu od

- 100€

-500€

-1500€

-5000€

-10.000€

?

pitam znalce...?

Нисам доктор, али могу да погледам :D.

Тешко је рећи колико је то у новцу. Из мог искуства, интерконекти и звучнички значе, али ни близу као струјни. А цена је релативна. Уколико као нпр. Father и Тозла знаш себи да их направиш, кошта и даље пуно, али мање. Претпостављам да они могу себи да ожиче систем (3-4 кабла) за око 1000 јура, где већина лове оде на конекторе. Да ли може још боље? Па сигурно да велике фирме са буџетима од неколико милиона могу, и имају рецептуре да извуку још сока из утичнице, али то кошта. При томе, они и калкулишу, посматрају тржиште и избацују само оно што морају да би били конкурентни, али увек имају још неког кеца у рукаву који долази тек са новом серијом.

Дакле, diy и мануфактурна производња немају сигурно конкуренцију у цени нових каблова већих фирми за истe паре.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...