Jump to content


Father Cables - The Quest for Absolute


Father

Recommended Posts

Hvala i tebi @Nixie što si probao. I taj narandžasti je lud i lako dostupan, a izvanredno zvučeći.

Moj sistem se oslanja na kombinaciju narandžastog i mojih strujnih. Važno je naći zadovoljstvo i s vremena na vreme ugađati sebi novim zadovoljstvima. Život je kratak i treba uživati.

A ova parola je sve prisutnija u današnja vremena.  Pa ako je naš alkohol muzika, onda meni dva bureta za astal i tamburaše do zore. :D :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

13 minuta ranije, Father said:

Hvala i tebi @Nixie što si probao. I taj narandžasti je lud i lako dostupan, a izvanredno zvučeći.

Moj sistem se oslanja na kombinaciju narandžastog i mojih strujnih. Važno je naći zadovoljstvo i s vremena na vreme ugađati sebi novim zadovoljstvima. Život je kratak i treba uživati.

A ova parola je sve prisutnija u današnja vremena.  Pa ako je naš alkohol muzika, onda meni dva bureta za astal i tamburaše do zore. :D :thumbsup2

Za alkohol sam se šalio, naravno, ja skoro da i ne pijem ništa sem vode, a i pivo je 95% voda. Skoro gledam neke kako peku rakiju onako na veliko, pa kaže jedan veseli lik: "u naše selo rakija je, kako da vi kažem, osnovno piće, voda iz vodovoda nam uopšte ne valja". :beer

U ovoj fazi imam još puno radova na sistemu, jedan deo generalke sam već rešio tokom prethodne dve godine, a na kraju fizičkog dela posla dolaze svi preostali kablovi na spisak, jedan po jedan. Imam osećaj da će tu biti takođe iznenađenja, jer se time nisam do sada nešto puno zanimao.

Link to comment
Share on other sites

Meni je jako drago kada neko, na  opadajućem tržištu ima hrabrosti i volje da se posveti razvoju i pozicioniranju svojih proizvoda. Još više mi je drago kada vidim to u Srbiji, a nadam se i nekom izvoznom potencijalu.

U svakom slučaju svaka čast i samo napred.

Što se same problematike strujnih kablova tiče, ja sam pre par godina shvatio značaj istih, slučajnim probama u sistemu. Doprinos je bio značajan celokupnoj zvučnoj slici. 

Ono što bih dao kao savet je sagledavanje želja potencijalnih kupaca, ne u smislu želje za specifikacijom proizvoda već u smislu cenovne transparentnosti. Nekim kupcima nije bitna cena kao input, a nekima je izuzetno bitna, kao meni. Možda bih imao bolji sistem da sam prihvatao probe i kupovinu proizvoda sa nejasno definisanom cenom, međutim takav pristup mi ne odgovara iz dosta različitih razloga.
Ovo nije obavezno, međutim, možda nije loše za razmotriti.

Još jednom srećno i pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

46 minuta ranije, nackom said:

Što se same problematike strujnih kablova tiče, ja sam pre par godina shvatio značaj istih, slučajnim probama u sistemu. Doprinos je bio značajan celokupnoj zvučnoj slici. 

Sa ovim se, jasno je, slažem 144 db :D % i zahvaljujem na lepim željama. Jedan kabl jeste prešao granicu naše drage Srbije pa sam se upisao i u izvoznike.

Cene jesu formirane i nije tajna da nisu jeftini za naše prilike, ali uvek će biti i jeftinijih i lepših i nekome bolje zvučećih, tako da je pitanje cene za sada ostavljeno samo za direktan kontakt odnosno upit ovde na PP. Mogao bih da napravim oglas i postavim kontakt telefon za dalju komunikaciju i odgovor na neke specifične situacije ili posebne dogovore.

Svako dobro i moja zahvalnost za pažnju i interesovanje. :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

@ScepanBG Zdravo živo gazda Šćepo!

Zahvaljujem sa dubokim naklonom još jednom velikom pomagaču razvojnog puta Father kablova. Onaj Quad amp sa Fatherima će mi večno ostati u sećanju.

Hvala na ukazanom poverenju i učestvovanju u istraživačkoj etapi, koja je meni izrazito bila važna da se obavi na što većem uzorku sistema i uređaja.

Neka je sila sa tobom dragi moj druže. :wave2

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Bio mi danas Father sa svojim kablovima - dva IC i tri strujaša.

Kao i svaki put do sada, svakom se svidelo više ono što on ima od kablova. Svi smo mi u ovom hobiju robovi svojih navika, tu i sebe uključujem. Svako traži da onaj zvuk koji ima kući da se ponovi i na drugom mestu. Kablovi tu igraju veliku ulogu.

Godinama pravimo ono što želimo u malim pomacima. Velike promene u kratkom periodu su retke jer mozak ne može da se navikne na brzi tempo promena pa makar to bilo i u realno pozitivnijem pravcu.

Put u lošiji pravac nisu tako retke. Treba vreme da prođe da bi skontali grešku. Mozak mora da se uči boljem, to ne ide tako brzo. Proces učenja ide samo kad se sluša dosta muzike na različitim mestima. Ovo važi za većinu nas, ima i izuzetaka.

Po meni Father kablovi su vredni pažnje. Mogu se slušati na duže staze.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na gostoprimstvu @vdzele.

Meni je poseta bila izrazito interesantna, obzirom da su Fatheri- parirali daleko skupljim Shunyata Research strujnim kablovima. Takođe sam vrlo zadovoljan što su razlike bile vrlo suptilne po pitanju zvučne boje, hoću reći neutralnosti i jednog i drugog seta strujnih kablova. Meni najvažnije iskustvo, i gde se već manje ili više može diskutovati o ukusu prezentacije ili navici, je dodatna dubinska iscrtanost scene i malo veća prisutnost autentičnih odjeka koju sam više doživeo sa Father-ima. Zapravo uneli su u sistem opet kažem, suptilnu relaksaciju i mali laid back koji meni lično prija, pri tom ne gubeći dinamiki atak i brzinu u crtanju instrumenata i najtananijih detalja.

Sve u svemu nisam otišao pognute glave i donekle se sveo zaključak na ono što je Vlada napisao. Dakle slažio bih se sa Vladinim komentarom i samo dodao... vrlo suptilnu razlika u dubinskoj prezentaciji i malko realksiraniju zvučnu sliku na strani Father Cables.

Veliki pozdrav svima! :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Drago mi je da naleteh na još nekoga ko koristi u svom sistemu magične hokuspokus cd-ove za usviravanje i balansiranje sistema.

Pre sedam godina, razvio sam sopstvenu recepturu koja sublimira znanja stečena iskustvom u korišćenju nekoliko vrhunskih cd-a koji se mogu kupiti. Nije ni nalik njima, obzirom da ne prizvodi neprijatne zvuke. Zapravo osim početnih 50Hz ne proizvodi nikakve zvuke jer se zvučni talasi kreću u subsoničnom delu zvučnog spektra.

Zadatak mu je da stimuliše vrlo kontorlisane i sve sporije ekskurzije drivera napred i nazad kako sinusoida u wav failu predviđa sa konstantnim usporavanjem zadržavajući maksimalni nivo ekskurzije membrane, odnosno lebdenja kalema u polju magneta, a pri tome kreću ći se napred i nazad.

Usporavanjem ali i maksimalno kontrolisanom ekskurzijom (kretanjem) drivera sam želeo da sprečim stvaranje induktivne struje u drajverima, ili barem da je svedem na minimum, a da pri tom signal dobije maksimalnu prohodnost sa najmanjim otporom sistema.

Ovako pretpostavljena situacija dovodi do sledeće pretpostavke maksimalnog punjenja i pražnjenja elekrolita i elemenata, a signal dobija najintenzivniju potenciju usmerenja od izvora ka zvučnicima. Ideja je da se uticaj zvučnika na pojačalo svede na minimum, a uticaj pojačala izvuče na maksimum. Kako ništa ne radi bez međusobnih veza i struje, tako dalje pretpostavljam da se uticaj odražava na sve komponente na putu signala kao i na strujne komponente, interkonekte, pa i strujne kablove.

Sve ove pretpostavke možda nemaju nikakvog smisla, ali je učinak izvanredan i vrlo se jasno čuje.

Bas postaje uočljivo definisan i fokusiran. Zvučna slika postaje daleko jasnija, a visina manje naporna ili iskričava. U nekoj meri se i boomy efekat u kutijama smanjuje. Fokus na instrumente i njihova tonalna slojevitost dobija na kvalitetu i sadržaju.

NAPOMENA:    Kao i kod svih drugih trackova ovog tipa, izrazito pojačavanje nije pametno. Svih ovih godina korišćenja Father Shampoo-a mi se desilo da je samo na jednom paru zvučnika izgoreo jedan ITT visokotonac jer sam signal poajačao do kraja (u prvoj godini testiranja). Pošto se ništa ne čuje osim Dart Waider daha u vidu šuma kako se membrane uvlače i izvlače nije bilo ničega što bi moglo uticati da visokotonac da pregori. Ipak se to desilo. U dosta slučajeva puštanje faila je izazivalo električno puckanje čujno u zvučnicima, koje je svakim narednim puštanjem sve više nestajalo. Zapravo trećim ponovnim puštanjem je potpuno nestajalo.

Preporučena glasnoća je na polovini glasnoće uobičajnog slušanja glasne muzike. Ako se pojača na npr 80% visokotnoci neće crći, ali može da dođe do njihovog blagog utišavanja, pa zvuk može da postane zatvoreniji. Ovaj efekat prođe nakon 8 sati. Zato ne preterujte sa glasnoćom, pozitivni efekti su prisutni i kada je početak track-a od 50Hz normalno glasan da ne smeta.

 

Ostalo je samo da vam prosledim link i poklonim jednu od mojih naj ranijih avantura u HiFi inženjeringu.

Track je masterizovan u 24bit/96Khz.

Father - Sistem Shampoo

Neka ste mi srećni i okruženi dobrom mjuzom i lepim ženama :) Živeli!

Link to comment
Share on other sites

Utriplaću tri Hi9-ke pa kad grune po leđima ima da se oseti ko bass od 20 cola. Možda na vrh da se zalepi kratak komad Low4-ke čisto da zažari po ramenu, ko ribonski visokotonc... :P

More hitno olađujte pivo u frižidrima, jer bo će se opasno prolupitis raširiti po topiku. Mož' nekog da cepi struja. :cheers

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...