Jump to content


Father Cables - The Quest for Absolute


Father

Recommended Posts

1472467455_FatherCableslogo.jpg.bb98e678733815a7b804a0f55c98aa3c.jpg

The Quest for Absolute

Iako već spominjani na Forumu, ponosno predstavljam Father Cables zvanično u sopstvenoj temi. Nadam se da će se veliki broj audiofila i ljubitelja HiFi-a upoznati sa novim brandom koji donosi najviši nivo kvaliteta strujne distribucije za HiFi i HiEnd korisnike. Konstruktorsko ime koje stoji iza cele ideje i realizacije je, moja malenkost Ivan Ćalović.

Father Cables je skromna ručna proizvodnja vrhunskih strujnih kablova, jedinstvene konstrukcije, prevedene u proizvod nakon dugogodišnjih istraživanja na polju adekvatnog tipa i dimenzija provodnika, njihovom međusobnom odnosu i odnosu sa izolatorima i spoljašnjim uticajima, a sve u cilju dobijanja vrhunskih zvučnih rezultata. Velika zaljubljenost, analitičnost i uporna posvećeost dostizanju najviših standard u zvučnom smislu, doveli su do konačne konstrukcije i odabira materijala kao i standarziacije u cilju ujednačene proizvodnje i stabilnih parametara.

Svi provodnici su ručne izrade i terminisani su vrhunskim konektorima kompanije Wattgate Audiograde (390i AU Gold, 350i AU Gold) ili Audiograde EVO (390 AU EVO Gold, 350 AU EVO Gold) serije. Kablovi za male potrošače koji poseduju konektor tipa C7, terminišu se sa Wattgate 370 Au EVO.

 

321983944_Fathercables001.thumb.jpg.ce86e28ce593760543949e38aee4b88d.jpg

863783822_WattgateEVO.thumb.jpg.267c0e331ba007810254bd45f6180a97.jpg

 

Par reči o onome šta Father Cables oslobađaju u sistemu.

Siguran sam da je potrebno naglasiti značaj strujnih kablova u sistemu, jer vlada opšti stav o njihovoj nebitnosti i malom uticaju. Moja iskustva i saznanja me uveravaju da tvrdim upravo suprotno. Sve korekcije u sistemu na elementima skretnice, audio konektorima, antivibracionim podloškama, interkonektima su nesporno unosili poboljšanja pojedinačno gledano, ali u skromnom smislu, ako ih konačno uporedim sa zamenom samo jednog strujnog napojnog kabla. Ožičenje kompletnog sistema Father strujnim kablovima pravi kvantni skok u zvučnom smislu i unosi nevericu u postignuti rezultat. Uređaji će bukvalno udahnuti planinski vazduh koji će prostrujati njihovim venama i tako rumeni od zdravlja i snage isporučiti maksimum, koji niste ni slutili da se nalazi skriven u njima.

Odmah se primećuje neuporedivo veća koncentracija autentične energije, prirodnosti i ubdeljiva prisutnost instrumenata u reprodukciji. Besprekorna tačnost i tajming prirodnih reverba autentične prostorije sa snimka koja će biti oslobođeni beskrajnom pozadinskom tišinom. Tek sada ćete moći da u punoj snazi čujete dinamički raspon izvora u punih digitalnih 144 db i punih analognih 77db. Slojevitost instrumenata i sonarnost zvučne slike dobijaju potpuno novu dimenziju. Zvučnici u potpunosti nestaju, jer se kontrola  konačnih zvučnih talasa još u izvoru formira u efikasnu i potpunu zvučnu informaciju, kasnije pojačanu u izvanredno potentnom strujnom okruženju i tako isporučeno u zvučnike sa maksimalnim potencijalom i tonalnim balansom, bez štetnih primesa koje umeju da zagluše i napune vaše kutije tutnjavom i iritirajućim slepljenim tonovima okrnjenih harmonika. Lampaše će utegnuti, podići i ubrzati, a tranzistorima uliti primetnu dozu prirodne mekoće, oslobađajući ih histerije i nervoze.

Ako tražite izuzetan upgrade sa najmanje komplikacija i sa najvećim učinkom za uloženi novac, onda je ulaganje u Father cables strujno ožičenje logičan korak. Linearnost i stabilnost koju unose u sistem, postaće ultimativna referentna baza za sva hardverska istraživanja ili eventualni razvojni izbor novih komponenti u daljoj budućnosti. Father cables će zauvek ostati vaši i siguran sam da će te ih ljubomorno čuvati sa istim žarom i ljubavlju kojim ih ja želim podeliti sa svetom.

 

1381504385_Fathercables003.thumb.jpg.d341e4a5210d4f1612fadaa69d5e9377.jpg

1926662842_Fathercables004.thumb.jpg.9834231f512bc61b66a41bc78f6b6e33.jpg

 

Tehničke i konstrukcijske karakteristike:

Konstrukcija kabla značajno se oslonjenja na odabir materijala u izolaciji i postizanju planirane dilatacije elemenata u konstrukciji. Modeli se međusobno razlikuju samo u broju i dimenziji provodnika u samom centru. Sva tri tipa strujnih kablova karakteriše originalna ideja preplitanja provodnika faze i nule kao i interna terminacija na manji presek za konačni izvod, bez korišćenja klema ili lemljenja. Provodnik je čista bakarna licna u silikonskoj izolaciji jer obezbeđuje najmelodičniju reprodukciju i dužinu trajanja tonovima. Slojevi za dalju izolaciju su teflon koji izuzetno zadržava i fokusira energiju okolo kabla, ne dozvoljavajući njeno rasipanje i papir kao izuzetan za vazdušasto dilatiranje od drugih električnih elemenata konstrukcije. Za izolaciju od spoljnih talasa je zadužena preklopljena spirala od aluminijuma debljine 100µm u kombinaciji sa lakom bakarnom pletenicom dva gola bakarna provodnika 0.5mm2. Sve je jako dobro upakovano, ne dozvoljavajući vibracije ili promene položaja unutar kabla što termo skupljajuće bužir crevo dodatno ujedinjuje u apsolutno stabilnu formu. Fleksibilno pleteno crevo kao poslednji i vidan materijal upotrebljeno je isključivo iz estetskih razloga.

112753677_FatherCablesHi9.jpg.b5cf1e0b54ba2dce942dbea1e38939aa.jpg

Hi9 kombinuje i na fazi i na nuli po jedan provodnik od 4mm2 i po dva provodnika debljine 2.5mm2. Dakle 9mm2 za fazu i 9mm2 za neutral, dodajući 2.5mm2 za uzemljenje i 1mm2 za drenažnu pletenicu  daje u konačnom zbiru korišćenog bakra presek od 21.5mm2.

1211570669_FatherCablesMid65.jpg.93961a827e210ade95e8aa2f6e3a0cf0.jpg

Mid6.5  kombinuje i na fazi i na nuli po jedan provodnik 4mm2 i po jedan provodnik debljine 2.5mm2. Dakle 6.5mm2 za fazu i 6.5mm2 za neutral, dodajući 2.5mm2 za uzemljenje i 1mm2 za drenažnu pletenicu daje u konačnom zbiru korišćenog bakra presek od 16.5mm2.

1942814691_FatherCablesLow4.jpg.d52431a8e96ca61febe3d3e19bdc050d.jpg

Low4 i na fazi i na nuli kombinuje po jedan provodnik 2.5mm2 i jedan provodnik debljine 1.5mm2. Dakle 4mm2 za fazu i 4mm2 za neutral, dodajući 2.5mm2 za uzemljenje i 1mm2 za drenažnu pletenicu  daje u konačnom zbiru korišćenog bakra presek od 11.5mm2.

Iz kabla Hi9 i Mid6.5 na strani za terminaciju na šuko konektor izlazi provodnik faze u debljini 4mm2, neutrala 4mm2 i uzemljenja 3.5mm2, dok na strani IEC utičnice razliku čini samo provodnik uzemljenja od 2.5mm2 jer ne poseduje vezu sa drenažnom žicom.

Kod kabla Low4 na strani šuko konektora izlaze provodnici faze i neutrala u debljini 2.5mm2 i uzemljenja 3.5mm2, dok na strani C7 utičnice razliku čini samo provodnik uzemljenja od 2.5mm2 jer ne poseduje vezu sa drenažnom žicom. Četo se Low4 lemi unutar uređaja, pa nema potrebe za C7 konektorom.

 

Terminacija se obavlja vrlo pedantno sa prethonim pažljivim čišćenjem provodnika od uklonjene silikonske izolacije i blagim poliranjem bakarnih krajeva mehaničkim putem. Wattgate konektori najviše klase osiguravaju vrhunske zvučne karakteristike i besprekornu kontaktnu stabilnost sa provodnikom u okviru konektora, osiguravajući najvišu sigurnost pri korišćenju. Father cables preporučuje pozlatu kao izbor materijala kontaktne površine, zbog zabeleženog najvišeg stepena neutralne linearnosti u reprodukciji. Ipak, na zahtev klijenta moguća je terminacija konektorima sa rodijumskom finalizacijom ili kombinacijom, u zavisnosti od prirode konektora na uređajima ili strujnim izvorima. Otvorena je mogućnost terminisanja vašim konektorima, ako zadovoljavaju osnovni kriterijum, a to je, da je bazni provodnik u konektoru isključivo bakar ili srebro.

Father cables su podeljeni u tri nivoa potrošača sa adekvatno prilagođenom dimenzijom i presekom provodnika.

Low 4 je kabl namenjen najmanjim portošačima kao što su  Kasset dekovi, Tuneri, Laptop napajanja, Gramofoni, LED TV ...

Mid 6.5 je kabl namenjen srednjim potrošačima kao što su Preamp, CD, DVD, Blueray, Strimer, slabija Vintage pojačala ...

Hi 9 je kabl namenjen najzahtevnijim potrošačima tipa Odvojni balansirani trafoi, PowerPlant filteri, Razdvojne letve, Desktop računari, Integralna pojačala, Stereo snagaši, Mono blokovi, Quad paneli, Aktivni zvučnici, Subvoofer-i ...

 

Svima želim svako dobro i dobar zvuk!

Father Cables

Link to comment
Share on other sites

Evo da se javim kao ponosni vlasnik jedne devetke. Hi 9 je pre kupovine poredjen sa dosta skupljim firmiranim kabelom. Test je odrzan kod Ivana u njegovom sistemu. Iako se fabricki kabel na pocetku solidno drzao, kako je vreme odmicalo, razlika je postala poprilicna. Na kraju, po ponovnom ukljucivanju Hi9, imao sam utisak da moj stari kabel najradije vise ne bih slusao. Daleko od toga da je moj kabel bio los, jednostavno je razlika dovoljno velika da sam stekao taj utisak. Za razliku od Hi9, moj kabel je imao blagi loudness efekat i zbog toga na prvo slusanje razlika nije delovala kao velika. Ali kako je vreme odmicalo, razlika je postala sve ociglednija. Veca dinamika, samim tim lakse uocavanje detalja, utegnutiji bas i na kraju cak i zvukovi koji se na fabrickom kabelu cak i ne cuju, odnosno, toliko su u pozadini, da ih slusalac ne primeti.

Definitivno razlika koja opravdava ulaganje. Od tog iskustva sam prestao da posmatram strujne kablove kao konfekciju i sad ih gledam kao ravnopravne komponente u sistemu. Ako bih trebao jednostavno da opisem razlike koje su se cule, ne bih rekao da se radi o nivou promene komponente jednog proizvodjaca za kompomentu drugog, jer osnovni karakter zvuka ostaje isti. Pre bih rekao da je promena tipa zamene komponente, za komponentu istog proizvodjaca, samo jaceg modela. napomenuo bih jos jednom da se radi o poredjenju Hi9 sa dobrim kabelom, ne sa kineskim kablovima koji dolaze uz uredjaje. Verujem da bi ta razlika bila u nivou pokvarenog pa popravljenog uredjaja.

Ivane, samo napred!

Link to comment
Share on other sites

Takođe sam ponosni vlasnik jedne Devetke! HI 9 je u mom sistemu zamenio skuplji brendirani kabal. Slušano u mom sistemu, koji je rezolutan i gde je svaka promena, veoma čujna.  Celokupna zvučna slika je bila usklađenija, kabal je smirio ekstreme i doveo muziku u sklad. Pozornica se raširila, više vazduha oko instrumenata koji su zvučali prirodnije. Poboljšanja su bila vidna to jest čujna, u mom sistemu, tako da sam, više nego zadovoljan Ivanovim kablom!

Ivane, želim ti da istraješ,  u izradi, vrhunskih strujnih kablova. Tvoj entuzijazam i pasioniranost, su garant, da će tako i biti! 

NEK JE SA SREĆOM!!!

Link to comment
Share on other sites

Hvala dragi moj druže @microfarad

Ti si svakako dosta doprineo u delu sakupljanja dragocenih iskustava i provere HiEnd nivoa zahtevnosti i odgovora koji pružaju Father Cables.

Takoreći prvi čovek dovoljno otvoren da mi izađe u susret i ponudi sopstveni sistem za poligon. Neizmerno poverenje i podršku koju si mi pružio je za veliko poštovanje.

Da te samo preselimo u adekvatan ambijent pa da nastavimo gde smo stali.

Živ mi bio i veliko javno hvala od mene.

Link to comment
Share on other sites

29 minuta ranije, Body said:

A cena, prijateljska,:hdphones prava prigoda?

Cena je adekvatna, kao solidnija komponenta, što zapravo i jeste.

O ceni se ne raspravlja dok se ne čuju ili imaju u planu da se čuju u sopstvenom sistemu. Nekoga možda cena odmah odbije, a nekoga možda i navede na slušanje.

Za svakoga ima nešto i u klasi i u dužini, cene su osmišljene tako da ni sam ne mogu da ih se setim napamet. Ima ih mnogo, ali je važno da je nula mnogo manje. :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Dugogodišnja posvećenost rezultirala je hrabrim pokretanjem zvanične firme !

Čestitam i želim uspeh.

Za sopstvene potrebe i za par kolega konstruisao sam i napravio nekoliko strujnih kablova. 

Svestan sam uticaja na kvalitet reprodukcije zvuka.

Nadam se da ćemo se i lično upoznati!

 

Ne želim da komentarišem ideju konstrukcije. 

Moj dobronamerni komentar u vezi je sa veoma važnim pravilom sigurnosti!

Provodnik za uzemljenje kod svih mrežnih kablova MORA BITI ISTOG ILI VEĆEG PRESEKA OD FAZNOG I NULTOG!

Struja kroz uzemljenje ne sme biti ograničena presekom u slučaju kvara.

To nema veze sa kvalitetom zvuka, ali se mora ispoštovati.

Link to comment
Share on other sites

Hvala dragi kolega @simplicisius

Vaš sam dužnik za upućivanje na wattgate od pre par godina i vaše znanje i iskustvo koje ste mi preneli u direktnim razgovorima, to je bilo neprocenjivo. Veliko hvala za te savete i iskustva koja ste podelili kao i za ove što ih sada dajete.

Bila bi mi velika čast da se upoznamo i družimo uz čašicu muzike i malo praktične znanosti.

Inače nema još zvanične firme, bojim se da će se to ostvariti ako start bude povoljan, a garaža premala za posao. :)

Kontaktiraću vas za dogovor oko viđenja.

Još jednom hvala i svako dobro!

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, vdzele said:

Mislim da je to situacija kod mojih Ansuz strujnih. On je dosta deblji od ova dva i od bakra je, dok su ova dva drugog materijala.

Možeš Oče da iziđeš na crtu protiv ovih kablova kod mene ako si voljan.

Pa to smo kaparisali već, ima neko vreme, nego moramo samo da se utanačimo i tu sam u tri skoka. Već znam put i gde da parkiram. :)

Link to comment
Share on other sites

Inovativan i kvalitetan pristup konstruisanja perjanice Fatherovog kabla 9-ke odlicna je osnova za dobar zvuk sistema. Ogromna posvecenost i ljubav za ovaj hobi Ivane zapalio je definitivno iskru koja cete gurati da se i dalje razvija ova lepa prica u kojoj te bez pogovora podrzavam i zelim ti svaku srecu. I na kraju nije bitan brend ili nesto drugo, bitan je samo dobar zvuk, a kada se realno pozicioniras sa svojim proizvodom uz jaku srednju klasu primeraka gigantskih brendova onda to bude prava satisfakcija ali ne i najbitnija stvar - cisto referenca.

Ovo je sam pocetak i uspesan start, pa ocekujem u drugoj fazi razvoja ovog brenda jos toga u ponudi.

Kvalitet sistema u odnosu na proslu godinu je podignut na visi nivo i zbog intervencija koje si opisivao u temi tvog sistema, a i zbog kablaze definitivno.

Srecno :cheers

Link to comment
Share on other sites

Hvala @ab

Drago mi je da ti se dopalo šta si imao prilike da čuješ kod mene. Sistem je svakako odskočio u odnosu na prošlu godinu i lepo je kada i može da prati očekivani nivo i iskustvo koga je svakim danom sve više.

Definitivno je protekla godina posvećena sublimiranju iskustava u strujnom delu sistema i finiširanju konceptualnih ideja i projekata. Sve je sada na nivou očekivanja od sistema iz snova i to je najveća satisfakcija za jednog pa neskromno ću reći samograditelja.

Pratim svoje snove i borim se da ih uvučem u javu, pa zašto da ne i podelim sa drugima.

Hvala na lepim rečima i podršci, svakako znači na krhkom početku jednog novog započetog puta.

Veliki pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

I bi tepanje s kablovi  ....ko sto neko rece, u najavi,par tema nize ;)

Probali smo kako izvor reaguje na promenu strujnog kabla,tj kako utice na formiranje zvuka .

Bez obzira sto potrosac nema potrebe za velikom strujom, na formiranje zvuka utice kako i na koji nacin ce ta struja stici do potrosaca(provodnici i geometrija kabla) i preko kojih konektora, i tu je Hi9 bio najbolji.

Pokazala se kao tacna prica, da najkvalitetniji kablovi trebaju da budu na samom izvoru gde se formira zvuk.

Izvor je bio CD (Oppo)

Hi9 je najbolje odradio posao po pitanju prezentacije i reprodukcije sarolikog muzickog materijala.

Velicina zvucne slike je ubedljivo bila najveca kod Hi9,sa dobro pozicioniranim instrumentima u prostoru,

Odlican strujni kabel, za svaku preporuku.

Hvala Ivanu na prezentaciji i puno uspeha u radu.

 

 

Link to comment
Share on other sites

poštovanje Father.

  • ja sam po vokaciji kabloskeptik. Bez obzira na to želim Vam puno uspeha u pokretnju hifi-manufakture. koliko vidim koristite kvalitetne komponente i kablove tako da sigurnost dobrog mehaničkog spoja ne može izostati što je najbitnije po meni za ovu poziciju i namenu.
  • jedna veoma dobronamerna sugestija, ako smem da savetujem nešto: u uvodnom postu ima nekoliko preterivanja po pitanju opisa šta- i kako rade Vaši proizvodi. Ja bih angažovao nekog stručnjaka za marketing da osmisli prezentaciju Vaših bez sumnje) kvalitetnih proizvoda bez atributa tipa "kvantni skok" itd... NHF
  • želim Vam puno uspeha u radu.
  • pozdrav, zflazar
Link to comment
Share on other sites

@zoranzu

Vaše reči imaju izvanrednu težinu i autoritet koji pre svega poštujem i svakako gledam kao svojevrstan uzor.

Hvala na odvojenom vremenu da me posetite i iznesete, svoj neprikosnoveno stručan i vrlo značajan sud. Uvek prijatna i strpljivo koncentrisana atmosfera, sa izrazitim fokusom na kvalitetnu i sadržajnu posvećenost pažljivom slušanju i konačno iskrenom komentaru, za mene je veliki podstrek i potvrda napornog rada na konceptu za koji sam verovao da može doneti značajan pomak u zvuku.

Hvala i na sugestijama o mogućim daljim koracima u razvoju sistema i ko zna možda sledeće godine poslušamo nešto od tih ostvarenja...

Definitivno 3 tačke u našem druženju, veliko hvala na podršci i pozitivnim utiscima. :wub:

Link to comment
Share on other sites

@zflazar

Poštujem vaš stav i dodajem da nikad nije kasno...:)

Slažem se sa vama, termin koji sam upotrebio jeste malo na brzinu napisan. Dok ne priuštim nekog boljeg PR-a moraću da se snalazim ovako emotivan i uzbuđen, ali ću svakako povesti računa.

Sve je ovo dosta novo i spontano za mene pa su neka proklizvanja u marketimgu u fazonu mladog ždrepca dok ne ojačaju noge. :rolleyes:

Hvala na pozitivnim željma, pa ako bog da i da se posetimo u nekom momentu. Moj tranzistorski setup bi možda mogao da vam bude interesantan sa phono linijom kao izvorom.

Drugarski pozdrav! :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Meni je planinski povetarac ( menjate terminologiju, ako boga znate, rastrgnuće Vas dobronamernici :')))  ) prikazao Zoran Zu, al to je više bila 63 Blokovska  košava.  Opasni ovi iz blokova.  Neka Vam je srećno, gurajte samo. Ja sam sav u FTA, al ne znači da ne bih probao neki Vaš kabl. Još jednom, puno sreće, pa da prerastete garažu.  Hrabrost je  danas u Srbiji pokrenuti bilo kakav posao, a posebno u HI Fi branši, pa još kablovi. Kacigu na glavu i samo napred.

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

@Milosav Grozni

Verujem da poznajete moje pisanje na Forumu, pa je jasno da mi je  teško ne "začiniti" sa nekim zanimljivim izrazom, pogotovo kada emocije malo ponesu.

Ako možemo malo da neobavezno proćaskamo onako drugarski se našalimo...  i "kvantni skok" i "planinska svežina" mogu donekle da se dovedu u kontekst. Ako bih mogao malo da odbranim slobodu u korišćenim izrazima.

Kvantni skok zapravo pretstavlja skok elektrona iz nižeg u viši energetski nivo u izrazito kratkom trenutku, što se i kod mene dogodilo na neki uveličan ili metaforički način, obzirom da se energetski potencijal i konkretnost sistema u zvučnom smislu vrlo primetno podigla. 

Ovaj moj kvantni skok :D je ispratila i podržala osvežavajuća svežina raskoša detalja i mnoštva slojevitih tonalnih elemenata, da je, opet metaforički gledano, kao kada sa visokog planinskog venca pogledate u horizont i sa punom prokrvljenošću očnih kapilara sagledavate nekoliko gradova, zaseoka i kompletan pejzaž u daleko jasnijem maniru.

Svakako je hrabro, tu se slažem. Nisam ni planirao da celu stvar tako naglo i rekao bih rano podižem na ovaj nivo isloženosti javnosti, ali malo moja nesmotrenost i ushićenje, a malo administratorska neumoljivost, bez prethodnog konsultovanja za promenu statusa iz Člana u Proizvođača, jesu na neki način izhitrili pokretački zamajac u cilju slobodnije komunikacije i iznošenja pojedinosti u vezi sa mojim žičicama.

Svako dobro želim i zahvaljujem na pažnji za sada, a nadam se i budućem poštovanju za moj rad, kako vama tako i svima koji budu imali prilike da poslušaju Father Cables.

Veliki drugarski pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...