Jump to content


Koji polovan gramofon kupiti?


Dražo

Recommended Posts

3 minutes ago, aaa zmaju! said:

A sto za pocetak ne kupis neki 'obican' gramofon, pa ako apetiti budu rasli idi dalje?

Ima smisla, ali ne odlucuje ovde samo razum... Sto se kaze, co'ek radi ceo zivot, zaradjuje, planira, racionalno trosi, smerno zivi, bla bla bla... Pa valjda treba sebi nekada da da i oduska, makar to bilo impulsivno i pomalo nerezonski? Mada, rezon jeste dobra gramofonska osnova, i potom nadogradnja, bez mnogo cimanja, experimentisanja, menjanja...

Link to comment
Share on other sites

Evo sta mene recimo sada muci - citam specifikacije, i vidim da Systemdek IIX ima wow and flutter 0,09, za razliku od bezbroj drugih (gledam tu pre svega Thorense, 125, 320, 280, 126, cak i znatno jeftiniji Dual CS750...) koji imaju znatno nizu vrednost. I pitam se, da li je Systemdek dobar izbor? Loooodilo...:-?

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Draza said:

Evo sta mene recimo sada muci - citam specifikacije, i vidim da Systemdek IIX ima wow and flutter 0,09, za razliku od bezbroj drugih (gledam tu pre svega Thorense, 125, 320, 280, 126, cak i znatno jeftiniji Dual CS750...) koji imaju znatno nizu vrednost. I pitam se, da li je Systemdek dobar izbor? Loooodilo...:-?

Zaboravite da sam ovo pitao, evo nekog objasnjenja koje nadjoh:

Quality Today

One of the things you'll see happening is people reading specs and saying stuff like, "Clearly, Turntable A is better than Turntable B.  Just look at the published specs!" 

Whether that's a good approach depends on what kind of specs we're talking about.  Don't become too fixated on published specs.  There are camera people who do this, and it gets to the point where they don't even take pictures anymore.  They spend all their time arguing.  

Specs don't always translate to real performance. 

A brand-new turntable that advertises 0.20% wow and flutter might actually sound better than a vintage one that advertised 0.05%.   This can happen often. 

How is that possible?  

Wow and flutter are caused by both electrical and mechanical factors.  In an older turntable, capacitors can drift or go bad.  Mechanical parts become worn.  Even transistors can drift, thanks to years of dealing with power spikes.  Most of the time, there are no obvious signs.  Most power spikes are not enough to kill the electronics completely, but you'd better believe they will affect performance. 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Draza said:

Recimo da je 400 ok za pojacalo, ali vise i znatno vise od toga, nema sanse, odoh odmah u Banat...

Vidi imas bar dve opcije :

1.  Ako mislis da posle kupovine gramofona znacajno unapredis sistem ( pojacalo & zvucnici ) onda ima smisla kupiti dobru bazu i rucku,  potom sto bolju glavu.   Na troskove unapredjenja sistema mozes da odvojis neku lovu za pojacalo ( sa phono sekcijom, integralac ) i sto vise love za zvucnike.  Budzet za polovno pojacalo i zvucnike 500+ Eu  ( npr. taj Cyrus kao usteda na ampu a vise za zvucnike ).... pa kasnije to prodas, dodas jos para pa sledece unapredjenje....

Stabi=unapredjenje, unapredjenje i jos jedno... pa si gotov... mislim ovo je ciljanje na jako visok kvalitet na kraju.

2. Ako ti je posle kupovine gramofona budzet za unapredjenje sistema ogranicen ( kratko/dugorocno ) na 500 Eu plus lova koju ces dobiti prodajom sadasnje tehnike ... onda ti ne treba baza i rucka koje kostaju 1,000 Eu i glava od vise stotina...... 

Kupis lepo Systemdek/Rega/dobra glava pa unapredjenje i mozda jos jedno unapredjenje ako pozelis.

Napraviti sistem gde gram/rucka/glava kostaju npr. cca. 1,200 Eu sa pojacalom od 250 eu i zvucnicima od 500 Eu i da svira muzika fenomenalno.... pa moguce je ali nije lako.

Ovo je moje misljenje a ko misli drugacije neka napise.

........................

Systemdek i Rega rucka, takvi kakvi su bez ikakvog upgrejda , dovoljno su dobri da kupis glavu tipa AT VM 530-540 ( te klase ), budes vrlo zadovoljan i potom unapredjujes ostatak sistema brzinom koja ti odgovara jer ces imati vrlo dobru osnovu.   Ovo vazi i za Thorens 125/126 i Technics 1210.

Ako se odlucis za nesto jeftinije od Systemdek/Rega/AT komboa... mislim da je moguce pronaci solidan gramofon sa ruckom za manje para i tu se isplati takodje staviti AT VM530 ( 170Eu ? ) jer i to bi trebalo da svira odlicno ( ako se pravilno izabere ).

P.S. Koliko ces love dati za gramofon zavisi direktno od toga koliko love hoces dalje da potrosis na ostatak sistema, koliko daleko zelis da ides.   Nemoj da zuris, poslusaj sto vise raznih gramofona i sistema ( kao celine ), konsultuj se sa kolegom Sondekom ( ponudio je da te vodi kod Gavre, iz istog ste grada ).   Alternativno pronadji osobu koja je vec prosla kroz citav proces, uspesno ga zavrsila ( ja nisam zavrsio proces, krivudam tamo 'vamo ).

P.P.S.  nisu bitne specifikacije i op ampovi u phono sekciji nego kako to svira, da li ce Gansi da rokaju i da li ces osetiti emocije kad cujes Sva cuda svijeta ( npr. ).

Izvinjavam se za skribomaniju a sem toga,   srecna potraga Drazo   :)

Link to comment
Share on other sites

У суштини , тај Грундинг 7200 и није тако лош. Свиђа ми се европски стил конструкције и нарочито мрежни трансформатор. Два велика електролита од 10000 микрофарада /40волти би требало променити, конекторе очистити итд.Сигуран сам да би на линијском улазу радио веома добро.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Krca44 said:

Izvinjavam se za skribomaniju

Upravo skribomanija meni ovde treba :)

Inace, svaki tvoj savet do sada je bio sa konkretnim fokusom na naslov teme, i na neke moje usputne dileme i premisljanja koje sam imao zadnje 2 nedelje, i nije tu ostajalo prostora za neke nedoumice - konkretno i u metu, uz duzno postovanje prema svim drugim kolegama koji su mi pomagali svojim predlozima, savetima i kritikama, na cemu sam vise nego zahvalan - ako nista drugo (a nije tako, vise je od toga), barem su mi pomogli , nadam se, da naucim prvo slovo ove knjige... :)

A ovim sada postom u par redova, cini mi se receno je sve ono sto u ovom trenutku treba da znam i cujem... Bzv. mi je da se stalno zahvaljujem, kakve koristi od toga, sem da svako "hvala" trpas u jednu kartonsku kutiju... :)

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Solderer said:

У суштини , тај Грундинг 7200 и није тако лош. Свиђа ми се европски стил конструкције и нарочито мрежни трансформатор. Два велика електролита од 10000 микрофарада /40волти би требало променити, конекторе очистити итд.Сигуран сам да би на линијском улазу радио веома добро.

Korisna informacija, ipak nije sve tako crno :)

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, Draza said:

 

Btw, ubio mi je uopste i ideju o kupovini ovog gramofona, kada mi je rekao da najbolje radi na Luxman preampovima L530 (oko 1500 evra), L525 (oko 700) ili u krajnjoj nuzdi L510 (oko 400 evra). A gde je pojacalo, kutije... Preskupa supica, sem ako neko nema ideju za neku adekvatnu alternativu, naravno iz iskustva? Pre svega za predpojacalo.

nabrojana pojacala Luxman L530, L525,L510 su integrisana pojacala,sadrze u sebi vec pretpojacalo i pojacalo snage(izlaz)..na tu listu mozes slobodno dodati i L410 i L430...svaki od tih ima dobru phono sekciju,da li sadrze u sebi OP sa kojim su te pelcovali,ne mogu da kazem....

Link to comment
Share on other sites

Да би доказао значај извора звука у аудио систему, Лин је крајем седамдесетих свој грамафон Сондек прикључио  преко фоно предпојачала на типичан Гето Бластер тог времена. На другом је био прикључен типичан јапански директ драјв са истом звучницом.. Остало је познато.

2mrw.jpg

Link to comment
Share on other sites

I pre njih je bilo poznato da su ljudi glupi i lako nasedaju na konzumerističke predstave

A Technics gramofoni jesu (danas) ishajpovani (jbt, za svoj ću dobiti barem 600 evra :o ) ali Lin je najishajpovaniji od svih. A hajp je lukav jer ništa ne lažu, stvarno je sve vrlo dobro, hajp je u tome što su nas ubedili da to vredi mnogo para. Viski u ruci i golišava cica koja leži ispred kamina. Takav život ne može bez gramofona.

 

Ovaj lik sa bumboksom na ramenu....kompanije su pobedile onda kad su ga ubedile da mu treba hifi sistem da čuje muziku.

Ne treba mu. I manji bumboks je bio dovoljan.

Link to comment
Share on other sites

@Draza da pokušam da budem jasniji, da definišem do kraja moje postove. Kada sam kupovao sistem, znao sam tačno šta želim od zvuka. Volim topliji, mekši zvuk, sa svilenkastim visokim, sa laid back zvučnom slikom, sa mirnim tonovima, i da mi ništa ne bude napadno u bassu, visokim, srednjim. Prednost dajem uvek gramofonu, cd plejer mi je na drugom mestu. O DAC-u nisam ni razmišljao. Slušao sam razne uređaje godinama, razne kombinacije, i izgradio svoj ukus. Naravno, mogu da slušam i tvrđi zvuk poput HK, Infinity i JBL, al nikako ne mogu oštar zvuk kao recimo Sony. Sony ume da zvuči i previše oštro sa nekim svojim uređajima. Takođe volim brz i tačan zvuk pojačala poput Cyrus One. Bass mu je zaobljen i brz, visoki sladunjavi, ni malo napadni, i odlični prefinjeni vokali. Ja sam ga tako doživeo u kombinaciji sa Marantz cd17, Heybrook hb1, Marantz tt221 sa Ortofon x3mc. U drugoj kombinaciji sam ga slušao sa cd17, i Mission 737 renaissance. Tu je zvučao na istu foru, al' za stepenik više zbog boljih kutija, a i Mission kutije su takođe iz iste firme kao i Cyrus One. Cyrus je tada bio pod Mission, pa se kasnije odvojili. Jedino što mi je smetalo na tom Cyrusu je ravna zvučna slika. Bilo je tu i raznih Rotela na slušanje, Marantza, Harmana, itd. koji su svi takođe odlični, i svako ima svoju boju zvuka. Svako fura neku svoju školu zvuka. 

Dakle, ono što je meni trebalo, što sam slušao, i što je ostavilo najveći utisak na mene, a da mogu da kupim za svoj ukus je neki Magnum, Musical Fidelity, Marantz, Nad od pojačala. Eto, na oglasu se tada našo Musical Fidelity b200x, pozvao, poslušao dva puta i uzo ga. Dalje sam merkao kutije koje bi mogle tu da legnu, što sam slušao, a slaže se sa pojačalom, jer ne sviraju sve kombinacije dobro. Ne vole se svi uređaji podjednako, pa jedan par kutija u jednom sistemu zvuči prelepo, u drugom se ama baš nikako ne slaže.

Od kutija sam gledao Mission 737 renaissance, b&w dm1600, b&w dm570, Energy 22 pro monitor, Energy 4.1e. Bilo je tu još nekih kutija, ali sad ne mogu da se setim. Od novijih uređaja što mi se svidelo, nisam mogo ništa da priuštim, pa sam gledao sve staru gardu. Od kutija sam uzo dm1600 jer su se one pojavile za zaista odličnu cenu tada u vrlo dobrom stanju. 

Onda je na red došo i gramofon. Gledam, Stabi, naravno da hoću to, al nemam love da ispratim to sa ovim što sam već uzo. Ne ide gramofon jaka klasa, pojačalo i kutije ispod. Dakle, Stabi otpada. Gledam Thorens, nahajpovan do daske sa cenama. Kao novi, nekada su bili sa cenom pristupačni, i gazili konkurecniju u tim cenovnim rangovima, al kao polovni, cena nabudzena, ne želim da dam taj novac. Technics, pa Technics ume da zvuči suvo sa svojim gramofonima, nije to za mene. Dual, Dual ni tamo ni ovamo. Ajmo da vidimo šta nudi tu stari dobri Marantz, a pritom je ono što ja želim od zvuka. Gledao sam pre svega modele sa S ručkom, poput 6200, 6300, al ih tada nije bilo na oglasima. Onda se pojavio nešto noviji marantz tt2000 za 90e u odličnom stanju. Otišo, sve proverio, sve očuvano i uzo ga. Stavio staru dobru Ortofon x3mc iz ćaletovog sistema, i to je kidalo. Dobio sam baš ono što sam želeo. U međuvremenu skupljao keš da uzmem Ortofon mc3 Turbo, naslednika za x3mc jer to znam da nema greške. Kupio sam i mc3 turbo, ćaletu vratio x3mc i sada uživam u zvuku. Sistem nije neka klasa, al ja sam zadovoljan. Lako je da se rokne velika lova, al ne znači da će to skupo odlično i da svira ako se ne slažu uređaji. Pa čak, i ovo što sada imam, za tu lovu, ne znači da je ovo najbolja kombinacija za istu lovu, ili možda čak i manju. Od bolje uvek ima bolje, pa čak i za manje para. 

E sad, da razjasnim i deo oko delova, opampova itd. Jedan deo, komponenta, recimo opamp npr., ne znači da će isto da se ponaša u različitim pojačalima. Pa eto tako, Cyrus One ima ne5532 i ne5534, i to svira odlično, kao što sam već reko. Al kad sam taj isti opamp probao u svoj MF b200x, zvučao je razočaravajuće. Tanko do daske. Jedino merodovno dal će nešto da ti se svidi ili ne su tvoje uši. Slušao sam uređaje sa dobrim delovima, al nisu svirali, negde nešto neko omašio, il je moj ukus u pitanju. 

Da sumiram, u sitna crevca nemoj da ulazis kad su ti nepoznanica, slušaj kombinacije, slušaj uređaje i ne žuri nigde. Ja sam moj sistem sastavljao tri godine, nisam žurio nigde. Ovi eksperimenti koje sam radio sa opampovima su došli na kraju, kao proba, da uložim malo, a dobijem neki boljitak. Kod mene je umesto LM318 najbolje lego OPA134 sa cenom od 385 din i dobio solidno poboljšanje. Pre igre sa opampovima sam eksperimanetisao sa kablovima. Al to neću sad da pišem jer sam i tu mnogo što šta probao pre kupovine. 

Link to comment
Share on other sites

Системдек, Рега и звучница коју смо заборавили , а то је Бенц Микро Силвер. Може с одмах употребити на ММ улазу Грундига. И никакво мењање кабла за ручицу на Реги! То је мој став којег не желим даље да образлажем . Заснован на чврстим аргументима. Мичелов тег је као и сви тегови и клампови контраверзна ствар. Оставити за касније.Док се слуша Грундиг, размишљати о овом фоно предпојачалу (линк).Тешко је приуштити комерцијални уређај тог нивоа. Обећавам покретачу теме бесплатну уградњу елемената на ПЦБ. Пет штампаних плоча се могу наручити онлајн за 28 ам. долара уклј. поштарину ав. поштом. Са ДХЛ -ом 44 долара.Удружити се и сарађивати са заинтересованим.

 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Solderer said:

Пет штампаних плоча се могу наручити онлајн за 28 ам. долара уклј. поштарину ав. поштом. Са ДХЛ -ом 44 долара.Удружити се и сарађивати са заинтересованим.

Izvinjavam se off.

Mene interesuje stampana plocica pa ako bude jos zainteresovanih, da se otvori tema za grupnu kupovinu.

Molim za link ili kontakt na kojem se moze obaviti ovo narucivanje i kupovina.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...