Jump to content


Zanimljive slike


Dacho

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Jevrejska porodica Karnofski, koja se doselila iz Litvanije u Sjedinjene Američke Države, sažalila se nad sedmogodišnjim dečakom i dovela ga svojoj kući. Odseo je i prenoćio u ovom jevrejskom porodičnom domu, gde se prvi put u životu susreo sa ljubaznošću i nežnošću. Kada je legao u krevet, gospođa Karnofski mu je pevala ruske uspavanke, koje je i on pevao sa njom.

 

Kasnije je naučio da peva i svira nekoliko ruskih i jevrejskih pesama.

 

Vremenom je ovaj dečak postao usvojeni sin ove porodice. Gospodin Karnofski mu je dao novac da kupi svoj prvi muzički instrument, kao što je to bio običaj u svim jevrejskim porodicama.

 

Kasnije kada je postao profesionalni muzičar i kompozitor, koristio je ove jevrejske melodije u kompozicijama poput "Bolnica Sveti Jakov" i "Dole Moses".

 

Dečačić je odrastao i napisao knjigu o ovoj jevrejskoj porodici koja ga je usvojila 1907. godine. U znak sećanja na ovu porodicu do kraja života nosio je Davidovu zvezdu i rekao je da je u ovoj porodici naučio "da živi pravi život i da donosi ispravne odluke".

 

Dečak se zvao Luj Amstrong.

FB_IMG_1644900069924.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zasto je potreban veliki propusni opseg.

Za sinusoidne signale i ne treba ali za slozene signale je neophodan. Furijeovom transformacijom se slozeni signali dekomponuju u sinusoide. Da bi interpolacija prostih sinusoida bila sto pribliznija originalnom slozenom signalu neophodno je da ima sto vise sinusoida -> potreban je veliki propusni opseg

"Cetvrtka" aproksimirana sa samo 4 clana nije bas cetvrtasta

Link to comment
Share on other sites

 To sto ti zoves "cetvrtka" nije funkcija, samim tim ne moze se raditi furijeova transformacija. Funkcija je preslikavanje takvo da za jednu vrednost X postoji tacno jedna vrednost Y - ta "cetvrtka" koju vi crtate ima uspravne linije - koje imaju beskonacno vrednosti Y za neke vrednosti X.

 Realno, da ta "cetvrtka" ima blagi nagib ne bi bilo problema, ona je nezgodan primer samo zato sto je svi crtaju sa vertikalnim linijama - sto je nerealno.

 Inace, dobar je video, ali je primer namerno izabran kao los.

Link to comment
Share on other sites

 Inzenjeri su pametniji od matematicara, po mnogo pitanja. Matematicari to zovu "generalisane funkcije", ali ostaje cinjenica da funkcija, po definicija, ne moze da ide uspravno. To nije funkcija - po definiciji.

 Inace ne bunim se sa onime sto pricas, sve si u pravu. Slazem se ja sve, samo kazem da dokaz Furijea pociva na konceptu funkcije u matematickoj analizi - ne na generalisanim funkcijama. Ono, picking nits here.

 Osim toga - da. Treba ti veliki propusni opseg, apsolutno. Koliki je malo tesko reci - zavisi od primene, ali nije prosto, naravno. Video je jako dobar, slazem se i sa tim.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...