Jump to content


Zamena kondenzatora u pojacalu DA ili NE?


nnebojsa

Recommended Posts

Pozdrav majstorima!

Drgari, meni je potreban savet ili bolje reci pomoc. Posedujem od 2006 g. pojacalo NAD C352, kupio sam ga novog. Od prvog dana radi besprekorno, ali nedavno mi je prijatelj skrenuo paznju da bi bilo dobro da zamenim kondenzatore, valjda one velike u napajanju, vec je 12 godina proslo. Mogu li da vas zamolim za misljenje? Da li to da uradim ili ne? Ako je odgovor DA recite mi koje kondenzatore da kupim i gde.

Unapred hvala!

Link to comment
Share on other sites

Ako te zanima, odnesi pojačalo u servis da izmere kapacitet i ESR na kondenzatorima i po tome ćeš znati jesu li i dalje unutar specifikacije ili im je potrebna zamena. Ovako napamet je teško reći jer zavisi od kvaliteta kondenzatora koji su ugrađeni, od toga koliko je uređaj radio i u kakvom toplotnom režimu su radili. Zamena svih kondenzatora u uređaju treba da se uradi na 20 godina.

Link to comment
Share on other sites

Ne se brigaj ;)

Pre 3-4 godine je bilo na "testiranju" u Loop Audio (dok su jos imali servis) i sve je bilo u prihvatljivim opsezima. Tada sam i imao ideju za refresh, ali nije bilo potrebe. I sada jedva da neki pot šušne - kad sam poslednji put uopste i probao, jer koristim samo amp - preamp je u totalnom bypass-u. Lepa stvar na HK6950R. To HK6900 nema - ne moze da se koristi kao snagas.

Lepo je to sto za Harman Kardon-e iz tog vremena lako moze da se nadje Service Manual.

 

p.s. A nece ni ono doveka. Treba neke stvari zameniti cisto sporta radi :)

Link to comment
Share on other sites

Vidim "po vasem stazu" da nema razloga dalje da lupam glavu po ovom pitanju. Naravno, svako ko zeli nesto da sazna i nauci voljan je da saslusa sto vise predloga, stoga ako postoji nesto cime bih mogao da obradujem pojacalo a na kraju i sebe, poput npr. zamene ozicenja unutar njega ili stavljanjem boljih-skupljih audiofilskih :) kondenzatora, ovo sto je pomenuo "ab" ili bilo sta drugo bio bih vam stvarno zahvalan!

Hvala puno moci!!

Link to comment
Share on other sites

Jesi li ga cuo pre 25 god?

Ja sam zapravo bio iznenadjen da u jednom od mojih dva primerka Sony TA3200-F (pogledati godiste ove serije) bolje od nekih novih elcoa sviraju u tom jednom primerku Elna tadasnji elektroliti...ipak, u onom boljem primerku zasvirali su F&T elco type G.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 7 months later...
On 5/17/2019 at 5:54 PM, zikibiker said:

Ima li neka preporuka u smislu koja firma i gde se mogu kupiti kondenzatori sa dobrim odnosom cene i kvaliteta.

12000 na 63V za pioneer SA 8800 blue series

 
Zena se ne pita za godine , a kondenzu se ne meri ESR , to je sto je 
Uzmi sta ti se svidja sigurno ces pogresiti :)

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, banebg81 said:

U vezi sa tim kondenzatorima, koji je osnovni razlog da propadnu? 

Vek im najviše zavisi od grejanja, što su hladniji duže traju. I od samog kvaliteta naravno, gledaj radni vek na max. naponu i temperaturi, ima recimo od 1000h do 20000h. Ima naravno još puno faktora koji utiču na vek. Shelf life je puno kraći nego kad se koriste,  i kod modernih je oko 2-3 godine.  Pričamo o aluminijumskim elektrolitskim kondenzatorima. Ima toga oko veka trajanja ponekad u datasheet-ovima.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, misko1989 said:

moj kenwood ka-601 iz godine 80e proslog veka povremeno pocne da "krcka, shushka" i lek mu je da oborim attenuator i dc coupled pa vratim oba...

Za početak potenciometar i preklopnike očistiti i podmazati, pa ako i dalje šuška i krcka, onda su zreli za zamenu.

Link to comment
Share on other sites

Svojevremeno na buvljaku nađem Optonica 3636 pojačalo. Totalno zapušteno, prljavo i prašnjavo. Odnesem ga kući, operem, očistim i uključim preko reg trafoa, polako povećavajući napon. Izmerim napone na zvučničkim izlazima, sve ok, priključim neke prdavac zvučnike, svira, ni jedan pot ni preklopnik ne šuška ili prekida! Ostavim da svira i sutra dan ga priključim na glavne zvučnike i padnem na pedu! To svira neverovatno!!!

Posle par meseci utripujem da treba kondovi da se menjaju, i da će još bolje da svira. Rasčeprkam sve, premerim ESR i kapacitete, imao sam sa čim, i SVAKI je bio dobar! Nisam mogao da verujem!!!

Ovo sam napisao, čisto da znate da mogu i stari elkosi da budu dobri. 

To je jedino pojačalo, za koje sam zažalio što sam ga prodao! 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...