Jump to content


Pojačalo za JBL L46


fillex

Recommended Posts

Pozdrav svima, nisam odavno ovde svraćao. Imam jednu dilemu oko sistema.

Ukratko, sistem mi čine Technics SL1200Mk2 kao glavni izvor zvuka, a koristim i jeftini DVD plejer dok ne promenim laser Denonu DCD1460. Trenutno pojačalo je Denon PMA-880R, zvučnici su JBL L46. Prethodno pojačalo je bio Harman Kardon PM650Vxi, ali je u kvaru trenutno, pa je uzet Denon kao zamena. 

Mogu da primetim da mi se više sviđao zvuk na Harmanu, Denon je nekako tvrd i mutan (mada mi se phono sekcija dojmi malo boljom). Zvučnicima sam zadovoljan, dobri su za prostoriju i sviđa mi se taj otvoren, forward momenat JBL L serije. Gro muzike je vinil, žanrovski dominiraju različiti vidovi popularne muzike (rock od Elvisa do Nirvane, singer-songwriter, alternativa,  evergreen, soul, funk, ponešto trip-hopa), ali sve više ulazi jazza i ozbiljne muzike u kolekciju.

Stoga bih hteo neko mekše, rafiniranije pojačalo koje će više odgovarati i tim drugim žanrovima i biti "kompromis" u odnosu na rokačina zvuk. Nešto rafiniranije i mekše i od Denona (koji mi se dojmi malo siledžijski) i Harmana (koji mi se činio utegnutijim zvučno ali i dalje nekako direktan i  hladan). Ukratko, mekši ali po mogućstvu ne "zamuljan" zvuk, jer treba da se čuju detalji kada je orkestar recimo.

Ideja mi je da prodam Denona, vidim šta je kvar sa Harmanom pa da ga po mogućstvu popravim i prodam, i onda od tog novca (i po potrebi još nešto dodatno) uzmem nešto drugačije. Znači, red veličine 150-200 EUR računam, šta bi se moglo naći na sekundarnom tržištu? Koliko razumem, JBL je lako pokretati, tako da ekstremna snaga nije imperativ (ipak je to bookshelf dvosistemac sa 8' vuferom).

Bacajte predoge, ja nemam ideju šta bi sve moglo da dođe u obzir jer sam dugo godina slušao samo taj JBL + Harman r'n'r zvuk. Sećam se da je neko nekada napisao na forumu da je slušao L46 sa Revoxom i da je bilo pitko do bola.

Dodatno, s obzirom da je vinil primarni izvor, važna je dobra phono sekcija, uz po mogućstvu MC ulaz (sada je na gramofonu AT-95E, ali je u planu prelazak na MC, za početak možda neka HOMC varijanta poput MC3 Turbo, ali uz moguć prelaz na LOMC u nekoj budućnosti).

Hvala unapred!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...