Jump to content


HI FI skola ( prakticni savjeti - video)


Bato - hi - fi

Recommended Posts

Postovani na forumu imamo cesto pitanja kako nesto poraviti, podesiti, unaprijediti.Obicno se daje savjet, opisuje kako podesiti nesto, zamijeniti nesto i slicno.Svi znamo da mi koji nesto znamo mozemo nauciti da napravimo intervenciju na nekom uredjaju sitemu, ali kako novi clanovi bez ikakvog iskustva to da urade.Predlazem novu temu u kojoj ce clanovi da video snimkom objasne kako na primjer postaviti glavu na gramofonu i podesiti sve parametre.Tako npr kako postaviti zvucnike u odnosu na velicinu sobe, tipa zvucnika,  bas refleks, spreda , otpozadi i slicno.Zasto ovo pisem?Desila se situacija u kojoj se clanu nedelju i vise objasnjavalo kako da podesi glavu na kupljeni gramofon.Iz opisa nije uvijek to bas lako uraditi nekom ko ne zna  skoro nista o toj temi.Onda je mislim clan  kursum (drugarski i jedini zbog cega ga postujem) lijepo mu to sve odradio.Molim Vas da podrzite ovu ideju i da na primjer za pocetak neko pokaze kako se stavlja glava i podesava.Ovim cemo popularisati i ovaj forum i nauciti nesto .Tu se mogu predstavljati i sistemi i slicno, kako podesiti azimut....kako povezati na pojacalo bivajring konekciju sa zvucnicima.Neko ce reci ima na you tube, ali bi bilo prelijepo da to na srpskom fino nas covjek demonstrira kako se nesto radi.Nadam se da ce oni koji umiju naci malo volje i vremena da daju doprinos ovoj temi.Pozdarv!

Link to comment
Share on other sites

Podržavam ideju, kao svojevrsnu Renesansu HiFi-ja i povratka vrednostima starog doba. :) :wub:

Najavljujem da ću postaviti detaljno uputstvo za setup i podešavanje gramofona i zvučnice, u korak po korak tutorijalu sa slikama gde će se precizno i lako moći isprataiti sve potrebne radnje kako bi vaš gramofon bio maksimalno podešen.

Trebao bih samo da malo uobličim i doteram, ranija uputstva koja sam imao prilike već da šaljem pojedinim članovima tokom razvoja sopstvenog principa idealnog protraktora.

A nije nao dmet, kao dobronameran savet potsetiti, da mislite narandžasto i vodite računa o struji. Te slamčice, donose preko potrebne vitamine vašem sistemu i sveukupno podižu zdravlje i dobro raspoloženje.

Živeli :cheers

Link to comment
Share on other sites

Father Protraktor_Uputstvo

Ovo bi bilo u najvećoj meri opšte uputstvo, ali se u nekim značajnim momentima odnosi na navođenje rada sa mojim "Idealnim protraktorom" koji konstruišem za svaki gramofon/ručku posebno i nije univerzalan već namenski konstruisan za predmetni uređaj sa konkretnom geometrijom, predodređenu daljinom osne montaže ručke i njenom efektivnom dužinom.

Svakako će biti od koristi za opštu sliku i niz pred radnji i radnji u vezi sa podešavanjem gramofona u celini. Onako kao moj ritual i kako ja to radim.

Link to comment
Share on other sites

+1 za temu ;)

Mene bi zanimala priča o surround-u.

Način postavljanja ima u korisničkom uputstvu, koliko se udalji svaki zvučnik od zida, razmak između zvučnika... ali bi me zanimale cake koje iskusni članovi koriste kod 5.1 i više zvučnika u sistemu...

Najviše bi me zanimala priča o sabvuferu, kako nalaze najbolju poziciju, kako su podesili crossover, low i lfe level.

Što kaže začetnik teme da će neko reći ima sve na YT-u ali ipak je bolje kada bi ovaj forum imao i video sekciju.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Samo da se krene, da se pocne.Ili "ko cinja biti ce najbolji" sto bi Njegos rece!

Video klipovi bi bili cudo, da vide konkretno kako nesto uraditi.Malo je zahtjevno, ali sto je to za takve momke i poznavaoce audio tehnike.Naravno i dekadzije da daju doprinos.:banana.Mozda bi se mogla i literatura prebacit u ovaj podforum, knjige o hi fi i slicno.Eto ako je kome zgodno za vikend da snimi nesto i postavi, a ne samo mislite o :beer.Pozdrav momci!

Link to comment
Share on other sites

Svojevremeno sam postavio Linn Swing test na YT za testiranje lezajeva rucke svoje Ittok rucice.To je dobar test ako je kupujete da znate u kom je stanju.Kako pise u manuelu treba paziti na lezajeve i biti oprezan,jer kostaju kao neke cele rucice.Ne mogu sad da pronađem svoj snimak ali posluziće ovaj.Tih "klaćenja" za ittok treba da je minimum 30,a za Ekos 35.

 

P.S. Ne zaboravite da obavezno skinete teg!

Link to comment
Share on other sites

Ako kupujete ceo gramofon,a vlasnik neće da va dozvoli da skinete rucku minimalno sto MORATE uraditi je test vertikalnih lezaja.To se radi papirićem od 1cm2 tako sto se u ravnoteznom polozaju(kad rucica lebdi) stavi papirić na shell i ona mora da potone.Takođe mora kad se gurne odozgo da ide pravilno gore-dole bez ikakvog skretanja.To je znak da su lezajevi dobrog stanja.Nesme da koci i ostaje gore ili dole nikako,i da se vraća u isti polozaj sa tolerancijom od 1-2mm.Potraziću video da bude jasnije.

Link to comment
Share on other sites

Ideja je odlična !  Ali kao što uvijek ima neki ALI  bilo bi dobro da se učesnici prije educiraju  na Impulsovoj temi , time bi se  smanjila nepotrebna pitanja ? . Naravno da nosmo svi tehnički jednako podkovani , a ni jednako spretni sa "grančicama" . Dakle  , procijeniti za što smo sposobni , a za što ne . Amaterski pristup ako se postupak doslovno ne obavlja može donijeti više štete nego koristi ? . Ne želim nikoga obezhrabriti , neg sam reči da ovdje se mora biti isključiv i  imati povjerenje u osobu koja nas educira : ! Iak sam slične struke  većinu stvari sam dao da odrade profesionalci s tim da sam gledao što radi  ( nije bilo odbijanja )  jer se poznamo . Ne  ŽELIMO NIKOM ODUZETI ZNANJE ?   .      Al  mi tu moremo pričat do  IMENDANA al  priča se bu nastavila ! .:wub:

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, siroma said:

Šta fali amaterskom pristupu?

Titanik pravili najbolji inzenjeri a Nojevu barku pravio jedan amater. I kako su prošli?

Oba slucaja uz Boziju blagoslov ;)

Eto samo jedna ideja za postavljenu temu..moze se odreagovati kada je nekome potreba za adekvatan slucaj, ovako nisam siguran kako ce se obuhvatiti sve sta je potrebno.

Pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, siroma said:

Titanik pravili najbolji inzenjeri

Zavisi ti i od šofera.

Gotovo isti takav brod, brat blizanac Titanika zvani Olimpik, je uspešno plovio ceo životni vek, učestvovao malo u I svetskom ratu i na kraju otišao u staro gvožđe. 

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, džonibigud said:

+1

Bio je  dokumentarni film gde se pokazalo da su štedeli na materijalu, odnosno ugrađivali su znatno slabije zakivke od livenog gvožđa umesto čeličnih, koji su još i skloni krtom lomu kad je hladno pa lakše pucaju. Kad je udario u santu, ti spojevi su popustili, ostalo je istorija. Da je ugrađeno ono što treba, bilo bi oštećenja, ali ne bi bilo priče o Titaniku.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...