Jump to content


Restauracija Vintage pojačala


Recommended Posts

Pozdrav,

Imam Technics SU-7, godinama nije korišćen, skoro sam ga ponovo probao i čini mi se da kvalitet zvuka nije kao pre. Verovatno su kondenzatori odradili svoje. Zanimaju me neke stvari u vezi restauracije. Koliko okvirno koštaju restauracije vintage pojačala iz 80-ih? Da li postoji šansa da kvalitet zvuka bude lošiji nakon restauracije i postoji li mogućnosta da restauracija ne uspe?

Link to comment
Share on other sites

Nije ništa čudno kada upališ pojačalo koje nije radilo ne godinu nego 30 godina da će loše da svira. Daj mu par dana da nešto lagano sviri u pozadini, da se "odkristalizuju" elektrolit u kondovima napajanja i dalje na ostalim mestima. Da malo struja prostruji kroz pojačao. Menjaj ulaze na pojačalu da se sve magistrale raspevaju, pa za 2-3 dana proceni opet.

Takođe je važno dobro prebrisati magičnom krpom (eventualno malo navlaženom alkoholom) konektore sa zadnje strane od zalepljene štroke koja se elektromagnetizmom obavezno navata. Kako god da doživiš restauraciju, ona je elektrolitima u napajanju preko potrebna posle 30 godina kiseljenja u nekom plakaru. Od toga ne možeš da pobegneš.

Moje lično mišljenje je da su sada daleko efikasniji kondovi koji su za tu namenu, podrazumevajući da zamenu i izbor istih učini neko koga bi eventualno angažovao da to iservisira. Ljudi koji se time bave i imaju iskustva, sigurno će predložiti još neke zamene posle tolikog vremena.

Ja glasam za restauraciju, svakako će uneti novi duh i snagu u pojačalo. Ne zaboravi i to da su u ono doba glavni pokretači bili dekovi i gramofoni, koji su imali dosta slabiji stimulans na ulazu od sadašnjih CD-a, pa se i ta stara pojačala nešto drugačije ponašaju.

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, black coffe said:

Poštivam Faterovo mišljenje . Al ako ga nemaš  izaberi nešto drugo ,  Nek se ne ljute na mene , nije Tehnix neko cvijeće .

I ovo stoji. :thumbsup2

Inače, slušam juče neki Zagreb Quartet Band, tako mi ostalo u glavi, živa svirka Live snimak,  sa nekim Englezom kao domaćinom koji je predstavio muzičare ... nego, čini mi se treća pesma nosi ime "Black Coffee" i baš sam te se setio u tom momentu. :P Inače opako dobra numera, ogroman vibrafon ...

Sve najbolje!

Izvinte za mali off. ;)

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, stefan.n98 said:

Koliko okvirno koštaju restauracije vintage pojačala iz 80-ih? Da li postoji šansa da kvalitet zvuka bude lošiji nakon restauracije i postoji li mogućnosta da restauracija ne uspe?

Cena zavisi od obima posla, stanja uređaja i cene delova, teško se može znati unapred. Obzirom na starost pojačala i malu snagu, cena osvežavanja je sigurno veća nego što košta uređaj u postojećem stanju. Nije u pitanju samo zamena elektrolita, treba i termo pastu zameniti, prelemiti pločice, rastaviti i očistiti prekidače, možda zameniti neki potenciometar, trimere itd. 

Ako nekom daješ na refresh ne verujem da se isplati, ako radiš sam verovatno je podnošljivo. Jedino što je pojačalo lepo, sa ogromnim VU metrima, možda se i isplati iz čisto sentimentalnih razloga.

Kvalitet zvuka nakon restauracije mora biti bolji nego što jeste, inače sve zajedno nema smisla.

Uvek postoji mogućnost da nešto ne uspe, zavisi najviše od majstora, a takođe i od nabavljivosti delova.

Link to comment
Share on other sites

To je isto kao kad bi neko postavio pitanje da li treba uraditi restauraciju nekog Fiće ili Juga. Pa čak je upitno vredi li raditi tako nešto i na nekom golfu II.

Jednostavno to je staro i onda nije bilo vredno pažnje. Restauracije vrediti radi samo na top modelima iz tog doba.

Takođe treba razgraničiti restauraciju i osveženje. Ovo drugo je daleko manji tehnički poduhvat. Ono vredi raditi za top modele i neke modele ispod.

Mi smo postala evropska deponija svega i svačega. Na KP ima ogromna ponuda mnogo boljih pojačala koja su novija i kojima možda ne treba osveženje. Kad bi uradio osveženje tog pojačala pitanje je da li bi za tu cenu mogao da nadmašiš ono što se nudi na KP. Mislim da ne.

Ja bi se složio sa Crnom Kafom da su tehniks pojačala loša sem par top modela.

Link to comment
Share on other sites

32 minuta ranije, Nixie said:

Cena zavisi od obima posla, stanja uređaja i cene delova, teško se može znati unapred. Obzirom na starost pojačala i malu snagu, cena osvežavanja je sigurno veća nego što košta uređaj u postojećem stanju.

Тачно тако а и дотични комад на половном тржишту а у исправном стању је сигурно јефтинији од материјала + руке за рестаурацију.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, alI_Zée said:

Тачно тако а и дотични комад на половном тржишту а у исправном стању је сигурно јефтинији од материјала + руке за рестаурацију.

Ja bih iskoristio samo one lepe VU metre za neko novo pojačalo, možda i kutiju jer je povelika, sa novom prednjom pločom. Ja sam DIY-er, tako da sve gledam na taj način.

Ako je nekome stalo da ima originalni vintage uređaj i hoće da potroši nešto para na reparaciju, samo treba da nađe nekog ko je baš dobar u tome, nema tu ništa loše.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na savetima. Inače pored ovog pojačala u kompletu imam tjuner (ST-5), ekvilajzer(SH-E4), dek(RS-5), gramofon(SL-5) i technicsovu stalažu, tj. muzički stub. Za početak koristiću ga ovih par dana i očistiću ga maksimalno od prašine i prljavštine. Pa na dalje ću videti šta i kako.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...