Jump to content


Savremeni rok


Nomimasen

Recommended Posts

Često dopiru do mene tvrdnje da današnja rokčina ne zavređuje pažnju. I da nije ono što je nekada bila.

I nije, niti treba da bude jer ni okolnosti danas nisu onakve kao nekada. Albuma vrednih pažnje ima, pak, na pregršt. Nešto više istraživanja ne škodi, nimalo.

Moju pažnju privlače sastavi koji ukusno preispituju tradiciju, naslanjaju se na idiome čineći ih savremenim i nemuzejskim. Pri tome stvaraju u sadašnjosti.

Bez previše razmišljanja:

 

Link to comment
Share on other sites

Eto i od mene malecni presek rock-a koji se svira u zadnjih 7-8 godina. Ima tu dobrih bendova samo što su se sad pojavili problemi koji ranije nisu postojali.

1. Mladi sve manje i manje slušaju muziku generalno. Ovo iz razloga što im neke druge stvari više odvlače pažnju. Ponajviše

a. Video igrice

b. Društvene mreže

c. Filmovi i serije

2. Zbog hiperprodukcije loše muzike dobra muzika biva zatrpana. Potrošačko / komercijalni momenat diktira da se ta muzika ne izvlači na površinu već je u prvom redu muzika dosta lošijeg kvaliteta. Ovo dalje dovodi da je sve manje autoriteta znanja na medijima koji će privući pažnju mladima i preneti znanje.

Jedan deo ovog problema nameće sama ekonomija a jedan deo stvara elita u cilju namernog zaglupljivanja budućih generacija.

3. Sve je manje prostora gde mladi slušaju kvalitetniju muziku. Po kafićima se muzika pušta muzika sa radija, koja je u suštini oportunistčka, snishodljiva i antibuntovna. Klubovi u kojima se nekad puštala rock ili neka druga muzika je sve manje jer se gazdama ne isplati držati za manju populaciju zainteresovanih.

Eto, dao sam mali uvod za raspravu, pa i dežurnim apologetama korporativno/globalizovanog sveta da me pljuju za moju teoriju zavere.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...