Jump to content


Kenwood KT-990D


Srecko

Recommended Posts

@Willi Studer posle Vaših saveta, čitajući mišljenja sajta www.fmtunerinfo.com danas sam kupio tjuner Kenwood KT-990D iz dva razloga:

1. Da vidim da li lažu (koliko ) u ocenama i opisima;

2. Da li ću ja sa preko 60 godina čuti bilo šta od toga o čemu oni pišu;

Naum sam sproveo kroz neku vrstu A/B testa sa mojim tjunerom iz sistema (koji mi se jako dopada) Pioneer F-99X koga je sajt ocenio sasvim dobro pozicionirajući ga na 27 mesto svoje liste, ocenivsi ga dobro uz primedbu da mu reprodukcija basa nije na nivou najboljih modela.

Napomenuo bih da je tjuner Kenwood KT-990D izuzetno ocenjen i pozicioniran na 11 mesto njihove liste odmah iza vanzemaljaca.

Na moje ogromno iznenađenje sve sto su na sajtu napisali ja sam čuo.

Da li je to objektivno ili je autosugestija neznam.

Znam da sam oduševljen tjunerom Kenwood KT-990D i da sam ga odmah stavio u sistem.

Dakle na ovom jedinom primeru rekao bih da je sajt fmtunerinfo veoma respektibilan.

Ovo pišem iz razloga sto nekome može biti korisna informacija.

Link to comment
Share on other sites

Srećko, čestitam na kupovini i neka te dugo služi. Odličan radio.

Tvoj post sam izdvojio u zasebnu temu, tako da možeš da nastaviš da postavljaš utiske i fotografije. Tako će i ovaj podforum biti pregledniji.

Što se tiče sajta fmtunerinfo, nema sumnje da je respektabilan i da su informacije na njemu pouzdane (osim što ga vode entuzijasti, taj sajt se bavi industrijskom arheologijom tako da tu nema komercijalnih interesa). Međutim, oni testiraju uređaje u zatečenom stanju, o čemu sam govorio i kod Šćepana u emisiji: radi se o tome da se tjuneri stari po više decenija testiraju bez prethodnog osvežavanja i podešavanja, pa se zato dešava da recenzenti imaju drugačije utiske o dva primerka istog modela koji su u različitim stanjima. Kad smo već kod osvežavanja, bilo bi dobro da u perspektivi osvežiš tjuner (zamena komponenti, čišćenje). U obzir dolazi i modovanje, najpre zamena izlaznog operacionog pojačivača boljim a onda i keramičkih filtera u RF sekciji nekim s užim propusnim opsegom jer, pošto živiš u gradu, važnija ti je selektivnost opsega od jačine prijema koji ionako imaš.  

Večeras je na Trećem programu, u emisiji o džezu, snimak koncerta Sebastijana Studnickog. Mislim da to može da bude odličan "test disk" za tvoj tjuner. Ja ću ga snimati i postaviti na Wetransfer. 

Link to comment
Share on other sites

Willi zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.

Sve ste bili a i sada ste potpuno u pravu.

Rekao sam da sam tjunere uporedio u nekoj vrsti A/B testa upravo zato sto su oba ne refresh-ovana i nemoguće je znati stanje jednog i drugog; pa je poređenje bespredmetno.

Toliko mi je se Kenwood KT-990D dopao, u ne refresh-ovanom stanju da ću ga verovatno refresh-ovati i ako sam Vas dobro shvatio “modovati”.

Kada budem to hteo da uradim zamolicu Vas za detaljna uputstva šta, gde.....

Dva su razloga sto nisam u potpunosti siguran da ću ga refresh-ovati:

1. Ima par ogrebotina na frontu (nije preterano i nije bitno)

2. Nisam odustao od Revox tjunera (bitnije znatno).

Kao sto rekoh posle ovog iskustva sa Kenwood KT-990D mi je ipak lakše jer mogu da citam utiske sa slušnih i mernih seansi fmtunerinfo i da “izaberem” kakav zvuk tjunera želim , jer se ispostavi da “slično” čujem kao oni .

Na izgled (sto nije nebitno za mene, kao sto je dobra prezentacija hrane bitna za apetit) mi se, moram priznati, najviše dopada Revox B261 a prema opisu slušnih testova izgleda da bi mi najviše odgovarao Revox B760. To znaci da će biti novih akvizicija (naravno ne odmah ).

I da dodam ne bih voleo da odmah zaključim šta mi je finalni izbor.

Upravo je ovaj put-nabavke i slušanja razlicitih tjunera ono sto je uživanje u ovom našem prelepom hobiju, uz divnu komunikaciju sa ljudima od kojih se mnogo toga može naučiti.

 

PS: Willi jednom ste rekli u nekom od postova da FM tjuner zna tako lepo da svira kada je materijal i emitovanje dobro (ne mogu da se setim kako ste tačno rekli pa je bez navodnika) da može da postidi i “superiornije” izvore.

Upravo takav utisak sa i ja imao neki dan slušajući na radio Beogradu 2 španske barokne igre (razlicitih kompozitora). Definitivno je tjuner za nene must have uređaj, zbog mnogo čega.

Link to comment
Share on other sites

Ah, Srečko, Vi ste stvarno srečko:

On 29.5.2018. at 20:44, Srecko said:

Znam da sam oduševljen tjunerom Kenwood KT-990D i da sam ga odmah stavio u sistem.

...ništa više od toga ne treba! Dobro,  pošto ima komponenti koje su podložene starenju i/ili koriščenju, ja bih uradio refresh, kako predlaže Willi, i zaključio.

Ako  se baš "palite" na Revoxa (odgovaram Vam u "Vašoj" temi, da ne offtopicujemo Willijevu temu FM Radio):

- ima jedan B261 na KP...već neko vreme

- u Beogradu je

- cena (€ 180)...teeeeško ćete ga naći za te pare

- na fotkama nema strujnog kabla (cca. 10-30 eura na eBayu + poštarina)

- na fotkama nema korisničkog uputstva (cca. 20-30 eura + poštarina, ali može ga se besplatno skinuti sa Studerovog i mnoštva drugih sajtova)

- na fotkama nema šoljice za oraščiče (tako Nemci šaljivo nazivaju providni poklopac fronta - pošto druge svrhe zapravo nema - kao što ga vidite na Willievoj slici sa interneta). Nije nužan, ali ako je želja....besramne pare....50 eura pa sumanuto nagore/na gore

- nema fotke upaljenog tjunera, pa su žaruljice za display vrloooo verovatno crkle (cca. od 7 eura + poštarina)...a i ne vidi se, da li išta hvata/odnosno radi (i bez antene, ili sa Vašim prstom na antenskom priključku, trebao bi da hvata nešto...i to prilično dobro)

- vrloooo verovatno nema dva antenska ulaza ( kao Willijev)...ali to je skup raritet i ne treba Vam

- delovi za osvežavanje oko 30-40 eura (tu će vam Willi pomoći, pretpostavljam)...za modifikovanje i troškove rada ne znam

- ne pominje se daljinski upravljač (ako ga želite, to može biti skupa i - u zavisnosti od modela - frustrirajuča priča)

- display nema tamnih tačaka/mrlji, što je dobro

- šta još?...eeeeehm, to je trenutačno sve što mi pada na pamet.

 

Pa sad....nisam Vam ništa olakšao. 

Pozdrav

Borut

 

Link to comment
Share on other sites

[mention=43081]borchee[/mention]. (Borute), prijatno ste me iznenadili ovim sjajnim postom (biće mi od velike pomoći kad nabavka Revox tjunera dođe na red).

Znam za taj Revox B261 sa KP (iz BG). Saglasan sam da je cena fina, ali je interesantno da već nije otišao? Ima tu nešto. Trebao bih da odem da vidim ali nikako da stignem.

Još uvek nije došao na red iz razloga sto nisam siguran koji će to Revox biti.

U nekom od prethodnih postova sam rekao da mi se najviše dopada na izgled B261 a da bi mi verovatno najviše sonicno odgovarao B760.

Sobzirom na cenu (kada saberem sve iz Vašeg posta) za tu finalnu akviziciju tjunera prethodno moram biti apsolutno siguran šta želim, volim i hoću jer ne bi bilo finasijski pametno-dozvoljivo da pogresim i uđem u narednu iteraciju.

Sve se slabo prodaje pogotovo skuplji komadi, pa bi pogrešnim izborom Revox-a znacajno izgubio.

Revox ne mogu kupiti iz hira kao Kenwood KT-990D ili Pioneer F-99X, bez razmišljanja da li ću ih u jednom momentu “baciti”.

Kao sto sam rekao Kenwood KT-990D toliko dobro svira (kao sto i fmtunerinfo i kaže) da mu moram “posvetiti dužnu pažnju”.

Sa Revox-om bilo kojim sonicno verovatno ništa neću dobiti osim sto je Revox i sto me “vraća u mladost” (obožavao sam Revox A77, Revox A700 i Revox B77 i imao sam ih dugi niz godina) a osetljivost sobzirom da sam u BG i nije mi od značaja.

Suštinski ovo biranje tjunera je najlepši deo i zadovoljstvo i ne treba ga skracivati .

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...