Jump to content


Stari Radio Aparati


Krca44

Recommended Posts

  • 10 months later...
  • 1 year later...
  • 6 months later...
  • 1 year later...
  • 1 year later...

Pozdrav svima!

Kada sam se predstavio na forumu, pisao sam da imam četrdesetak starih lampaških radija. Jedan je naročito poseban i želim da vam ga predstavim.

Radi se o proizvodu RR Zavodi, Niš, model Koncert iz 1962. godine.

image.thumb.png.a0283c53b23b3c5bb19be5803a74a655.png

image.thumb.png.db4129960d7b2223a716c35742de3f00.png

Osim što je imao dva nezavisna izlazna kanala i UKT područje, ostale karakteristike ga ne izdvajaju iz široke game radio prijemnika i gramofonskih pojačala tog doba. Iako je imao dizajnirani mesingani natpis STEREO, sam radio prijemnik nema mogućnost prijema stereo signala, a izlazne lampe EL-84 tada su već bile rasprostranjene u serijskoj proizvodnji. Sa deklarisanih 4w izlazne snage po kanalu, daje klasičan lampaški topao i pun zvuk, prepoznatljiv i kod ostalih proizvoda ove fabrike. Urađen je kao stoni radio kabinet sa zvučnicima sa strana i ima 10 lampi. Ko želi da zna više o tehničkim karakteristikama, može pogledati ovdje.

Sve izgleda potpuno uobičajeno dok se ne obrati pažnja na metalnu pločicu, na sredini stakla, na kojoj je ilustrovan orkestar sa dirigentom i 14 izvođača sa muzičkim instrumentima, od kojih sam prepoznao doboš, vibrafon, kontrabas, saksofon, violončelo, činele, trombon, violinu i harfu. Sa obje strane ove pločice nalaze se lakirane opruge u formi zavjesa, koje se skupljaju i šire kada se podešava tonska kontrola basa i soprana, zaklanjajući ili otkrivajući pojedine instrumente i izvođače.

Vrhunac primijenjene umjetnosti u serijskoj proizvodnji!

image.thumb.png.d644e074f63efce705749c4fe43952c9.png

Nijesam mogao da nađem ništa slično kod drugih proizvođača, a pretraživao sam danima. Postoje razna analogna rješenja za prezentaciju regulacije tonske kontrole, napr. bas i violinski ključ, ponekad uz note i svjetlosne efekte, ali ništa za šta u principu nije potrebno osnovno muzičko obrazovanje da bi se razumjela osnova prikaza.

Nažalost, ništa se o ovom modelu ne može naći na globalnoj mreži. Ne zna se ko su autori ove genijalne ideje, kako je nastala i ko je našao rješenje da je uvede u serijsku proizvodnju? Da li su ilistracija i mehanizam ručni rad, ili proizvod neke štampe i drugih mašina?

Ovaj uređaj sam otkrio u bašti jednog restorana i odlazio sam tamo dok nijesam ubijedio vlasnika da mi ga ustupi. Potpuno je kompletan i originalan, onakav kakav je izašao iz fabrike. Otkrio sam tragove par popravki. Zamjenio sam sve blok i elektrolitske kondenzatore i sada radi. Sačuvao sam stare, originalne. Nadam se da ću u budućnosti naći nekoga ko se više razumije i ko će moći da ga vrati na fabrička podešavanja.

Možda ovaj uređaj ne daje istinski HiFi zvuk, ali ga svojim dizajnom prevazilazi, inspiriše i budi nostalgiju za nekim drugim vremenima. Tako je barem bilo u mom slučaju...

Ako neko zna više o ovom modelu, neka piše.

Hvala!

image.png

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
9 hours ago, yaki said:

Moji su imali isti ovakav samo bez naslikanih tih muzičara

Postojao je model Concert koji je RR Niš radio za izvoz, ali taj model nije bio brendiran. Ime proizvođača nije bilo nigdje napisano i sve je bilo na engleskom. Mislim da je šasija ista, mada je kabinet organizovan na drugi način - zvučnici su bili smješteni iznad skale, na prednjem drvenom rešetkastom panelu. Naravno bez orkestra i zavjesica :)  Imam i ovaj u svojoj kolekciji..

image.png.0aabf56ef8167d444e52f84de0d4cb85.png Iste šasije imali su i stereo modeli sa gramofonom, Safir i Kamelija (mislim), uz oznaku Hi-Fi, ali ovo je bilo kasnije pod brendom Ei.

9 hours ago, giZ_Mo said:

Паметно

Orkestar je ipak neprevaziđen! 😉

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...