Jump to content


Preprodavci vinila - podivljali ili ne?


ketklou

Recommended Posts

21 sati ranije, Sremac said:

Potrajaće. Na zapadu u mejnstrim medijima idu emisije gde se vinil opisuje kao dobra prilika za ulaganje novca (slično kao stripovi, bejzbol karte...).

Što se kupovalo jeftino, kupovalo se, nema toga više.

+1. Ovaj dasa iz posta kolege ketklou-a verovatno prati te emisije pa je mudro uložio 1000 dinara u izuzetan vinil Pink Floyd-a koji će kroz koju godinu moći da preproda po višestruko većoj ceni. 

Link to comment
Share on other sites

Meni je utisak da, ko sto rece neko ovde ili na drugom topiku, dobrih vinila na trzistu vise nema.

Ono sto je bilo ocuvano i valjalo otislo je u prvom talasu kam beka, a ostali su krsevi s tavana ili poplavljenih podruma.

Povremeno se pojave dobre ploce (obicno kad neki klinac rasprodaje fonoteku matorog koji je gekno)

ali generalno, ovo danas na KP i Kupimundu je tragedija.

O cenama da ne pricamo.

Link to comment
Share on other sites

Crnite situaciju nepotrebno. Nema vise polovnjaka da valjaju 300-500dindzi. Vec od 1000-2000 moze da se nadje dobra ploca. Ja u subotu  kupih odlican jazz album na stranom izdanju u Jugovinilu za 1500din..treba se radovati dobrom ulovu, a ne stalno gledati unazad. Ocuvanih i mint ploca ima na berzi koliko hoces, samo treba da se plati ... Realno najveci problem je shipping koji je poskupeo, pa se jeftina ploca vise ne porucuje lako u imat lokalnim derikozama preko discogs. Umesto kuknjakave bolje da se organizujemo da porucujemo ploce nekom vrstom grupne nabavke na nekog (od kolega) iz CRO, koja udje u euniju pa ima zestoko manji taj trosak. I da neko od mas sto smo blizu granice dopremi to svima.

Ova kuknjava me nesto podseca na skup sir, koji nije skup vec se snajka lose udala. 

Jbg ljudi shvatite da kolekcionarstvo nije jeftin sport, niko vas ne tera. Ima sve to na tidalu za 5 evra. Ja kad love nemam prodam 5 ploca, pa eto imam za 5 drugih i to tako vec 35g ..nikad nisu bile jeftine ploce. Bio je nekad odlican strani vinil 10evra, a plate 100 secam se i tih vremena pa i gorih. Uostalom nije samo skuplje to sto kupujemo vec i to sto vec imamo u kolekciji. Kad lova zatreba nikad lakse doci do nje kroz visak ploca. Iovako smo ko hrčkovi navukli bar duplo vise nego sto nam treba. 

Link to comment
Share on other sites

Jedno pitanje za vorumaše. Ič se ne razumem pa mi treba drugarska pomoć

Kada bi nekim slučajem, potencijalno znači, samo kao razmatranje mogućnosti ne kao ozbiljna namera,... Neko hteo da izađe iz vinilnih voda i rešio da proda sve ploče (đuture), kolko bi to vredelo?Na komad ili džulmle sve, kako je bolje prodavati? Mislim koje su realne cene vinila?

Ima is originala i domaćih izdanja, drobeno i po žanru. Klasika, jazz, rock, jazz rock, ...

Link to comment
Share on other sites

Da li bi ti realno kupovao djuture ploce? Znaci i sto ti treba i sto ti ne treba, sto bi slusao i sto ne bi. Verovatno bi kupio da ti neko proda u bescenje. Biranje kosta. Naravno da je veca zarada u prodaji na komad ali trazi vreme i verovatno ce neke ploce ostati, ali opet je zarada veca nego u djuture prodaji gde ce ih najverovatnije uzeti jedino neki preprodavac.

Link to comment
Share on other sites

Discogs.com  za proveru da se prvo vidi vrednost svake posebno, ali ne shvataj to bukvalno. Neke su ploce skupe, ali se prodaju godinama. Đuture je uvek losija ponuda, ali je veliko pitanje vreme duzine prodaje pa je nekad bolje uzeti manje, ali odmah. Treba znati i da mi nekad ne mozemo da postignemo top cenu kao iskusni prodavci koji su na 4-5 berzi mesecno.  Klasika na pr. je vrlo malo cenjena i prodaja moze trajati u nedogled. Vrlo je bitno da li je ploca izdata kod nas, od toga jako zavisi treba li uopste nekom. Obrati narocito paznju na domacu muziku, te ploce umeju imati iznenadjujuce veliku vrednost, ima potraznje ali opet ne za sve. ...i na kraju najvaznije, a to je stanje : Samo ploce dobrog stanja imaju vrednost !  

Link to comment
Share on other sites

Hajde jednom da se razumemo: Nije ovaj topik ni kuku ni lele.

Cene su take kake su, kupovna moc je taka kaka je...

Nemam nista protiv da prodavac trazi i sto hiljada za plocu ako mu je merak

Ali zelim slobodu da mu kazem da je krele, a jos veci krele je onaj ko mu da te pare ako ploca izgleda ko onaj Dark Side Of The Moon  par postova iznad.

Ako je normalna cena za plocu 50 evra jer je retka, sta onda budala ima da trazi 1500 evra za to?

Ne, nisam frustriran sto ne mogu da kupim Ferari, ali me iritira nepotrebno zaracunavanje shipinga iz Australije preko Aljaske i Ognjene zemlje.

I, da, vise nisu podivljali samo preprodavci. 

Jeste li primetili da kod uvoznika postene (citaj nesto malo trazenije rok i metal) ploce nema ispod 4500 dinara? A najcesce su 5 do 6000...

vec smo raspravili da nemaju ni jedan trosak koji ima prodavnica u Berlinu gde je ista ploca dvadesetak evra.

 

Link to comment
Share on other sites

Ništa nije kuku lele.

Ko hoće neka kupi, kome se ne sviđa cena, neka zaobiđe, on ako ima ko da plati prodaće,ako nema, spustiće cenu ili neka mu visi oglas.

Pa i meni se ne sviđa što sad Depeche Mode Violator Single Box prodaju na discogs-u za 1000 EUR, ali ko mi je kriv što nisam kupio kada je trebalo. I čim se pojavi neko da ga oglasi po 600-700 EUR ode u sekundi. I šta sad? Da kukam kao ti?

Link to comment
Share on other sites

Realno taj tu spisak podrazumeva nekoliko first press izdanja koja ni na discogs nisu jeftina. Meni kad god nesto zamirise da je skupo proverim na discogs, jedino mi je zao sto zbog shippinga ne mogu i da pazarim kao nekad vise preko discogs. First pressove sam prestao da jurim, upravo zbog cena.

Link to comment
Share on other sites

@srdjan_cvetkovic

nemam ja tu sta da kukam (imam 3 od tih 5 ploca), samo ima da se cudim kako neko poistovecuje discogs sa srbijom.

Cak i kolekcionarski gledano, besmisleno je za prvog Krimsona dati 50 evra. 

Istina kolekcionarski putevi su cudni, ali zar bas tolko? Pa bar In The Court ima milion verzija i odlicnih remastera po 25 evra

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...