Jump to content


Preprodavci vinila - podivljali ili ne?


ketklou

Recommended Posts

Цене ме уопште не чуде. Хоби као хоби, или јасније речено - опсесија као и свака друга опсесија.

Ако је судити по људима на овом форуму, важније је слушати музику и наћи најприкладнија издања и носача звука. Већина дискофила које ја познајем не ни слушају музику. Али скупљају плоче.

Њима је важније имати те конкретне плоче.

Колико могу да похватам по заједницама у којим учествујем, велики је хајп око првих издања међy дискофилима - без обзира на историју тих комада. Иде синтагма "прво издање је прво издање" као да је то универзална истина, без икаквих доказа (или воље докаживања).

Добра страна ових цена је то што издавачке куће виде тржиште, па почињу са новим издањима.

Хтео бих имати Пакет Аранжман, али нећу да платим 100 евра за плочу пропалу од слушања и уништени омот са именом власника на њему.

Link to comment
Share on other sites

On 7.10.2020. at 9:35, Patolog said:

Ovo je za osudu i da se ovde okači :

https://www.limundo.com/kupovina/Muzika-i-filmovi/Muzika/Gramofonske-ploce/TIHOMIR-POP-ASANOVIC-POVRATAK-PRVOJ-LJUBAVI/94072289

 

A kod distributera cena (naravno :) ) niža sa sve besplatnom dostavom dok se kod Limundo prodavca to dodatno plaća :

https://www.mascom.rs/sr/pop/lp/tihomir-pop-asanovic-povratak-prvoj-ljubavi-vinyl--pid-17914.1.135.html

Dakle, prodavac je vaćaroš za prezir i zaobilaženje u širokom luku.

 

Prvo prodavac nije vaćaroš i jako je ružno što pišeš nešto što ne znaš. Ili lečiš svoje jadne komplekse ovde pljuvajući po nekome. Ja sam Dejan LP na limundu. Ja sam tu ploču kupio za 2800 dinara i u tom trenutku je ta cena bila. To što nas je mascom zajebao ne mora da znači da mi nekog zajebemo. Svako ko me poznaje zna da ne prodajem skupo ploče i da ne zavrćem nikoga. Dakle izvinjenje je minimum što bi trebao da uputiš ovde. Misliš da je svaka izgovorena reč ovde ne nosi neku odgovornost? Dakle zaobiđi ti mene i preziri ali me ne nazivaj vaćarošom jer mi se sere od vas poštenih.

Dakle uvek me možeš naći na berzama pa da popričamo o ovome.

Goran Zrenjanin

Quote

ološ.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

izvinite,

da li vama neko prislanja tetejca na potiljak da kupite ploču kojoj smatrate da je loš odnos cene i kvaliteta?

Pustite (pre)prodavce vinila da rade svoj posao i žive svoj život.

Ono što vam se ne dopadne ovako nećete popraviti.

Široka je Discogs livada, duboko je more a nebo je bakarsulfatno plavo.

Zaj*b*te preprodavce i nemojte ništa od njih kupiti.

Meni je već naziv teme prestrašen.

"Podivljali ili ne?"

Unapred osuđeni na katran i perje.

Lepo je moj kolega pulmolog, zagovornik teze da je bolje da mu neargumentovano zavide nego žale izjavio:

"ne jedem jagode nako što im padne cena ispod 400 dinara za kilo pošto onda može baš svako da ih kupi"

Link to comment
Share on other sites

Skromnog sam misljenja da su glavne zalihe dobro ocuvanih ploca prilicno iscrpljene i da su odavno u rukama  nove generacije ljubitelja vinila. Pokrenuta je i linija novih ploca (promenljivog kvaliteta, ali ipak novih) koja je u cescem broju slucajeva zadovoljstvo za prosecnog konzumenta.

Nase trziste se trenutno bori sa ogromnom kolicinom djubreta sa tavana i garaza, neuslovno cuvanih ploca koje samo pukim slucajem nisu bacene. Ako se setimo na cemu su te ploce uglavnom slusane (Hi Fi u Jugoslaviji nije bio jeftin sport. Na jednog Tehniksa je dolazilo 10 toski i travijata), prodavci su sada vec prilicno u panici. Bojim se da visokim cenama pokusavaju da proture ''ono sto je skupo to je i dobro'' ali sada vec nalecu na to da sve manje ima naivnih kojima krshinu mozes proturiti kao 4+. 

Uz sve to, nekako mi izgleda da je i dovoz ploca kombijima iz nemacke sad vec prilicno usporen.... 

I na kraju, kao u stara vremena, ''novi naslovi'' opet imaju rok trajanja pa tako recimo prvi Black Sabbath  koji je kao reprint iz 2011 kostao nov 30 evra, sada moze da se nadje nov u celofanu za 15-16 evra. Naoruzani strpljenjem, moguce je popuniti rupe u kolekciji po razumnoj ceni.

Ali to ne vazi za Kupujem/prodajem gde se ofucani selotejp omot u raspadanju oceni sa 4, a ploca u tom cudu je KAO NOVA... :D i kosta 1800 dinara jer je REDAK KOLEKCIONARSKI primerak....

Link to comment
Share on other sites

Jednostavno,ne obracas paznju na takve gluposti sa toski i izlepljenih selotejpom. Nadjes sebi par prodavaca sa kojima imas dobar odnos,ja mogu mojima svaku plocu da vratim i samo sto mi nije legla,kupujes malo i nove,malo sa discogs ...dobro rece Zolika nikom tetejac nije prislonjen na glavu za kupovinu gluposti.Mene recimo ne opterecuju ni koliko cena ribe na Aljasci. Neka ih,nek valjaju,dok ima ovaca bice i šišača...stizu nove generacije kroslijevaca koji gramofon koferce nose na zurke.

Link to comment
Share on other sites

On 12/8/2020 at 12:08 PM, HMrules said:

A tu istu ploču sam 2013 godina u savršenom stanju platio 2000 dinara.
Dokle će ovakav trend trajati, pitam se ja?

Screenshot_14.png

Платио си је много, много мање него што вреди. Нису продавци подивљали, већ за овакву робу има муштерија. О томе се ради. Зато цене и иду горе.

 Они који имају ту плочу, не би је дали ни за какве паре. Дакле, плоче се распоређују, ретко ко жели да је прода, а ко жели да купи, спреман је да издвоји доста новца.

 Има још и ређих албума, ово није ништа, појединих албума нема у продаји и веома су ретки.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 18.12.2020. at 12:59, garson said:

Cek, kupio za 2800 a prodaje za 3000 dinara? :rolleyes: Sta je tih 200 dinara razlike, lezarina? :D

I u cemu je to Mascom zaebao?

Provizija na limundu je 5%, tako da ima smisla da se prodaje za 200din skuplje nego plaćeno, da pokrije proviziju...

Link to comment
Share on other sites

Uglavnom se na ove teme gleda površno. Prvo ja kada kupujem nove ploče da bi dobio cenu moram da kupim za 50.000 dinara i vise. Onda se desi da u celoj toj kupovini izdavač menja ploče sa drugim izdavačima i onda dođu jeftinije ploče tom trgovcu ili ti preprodavcu. Mi kupimo i onda ja moram da se ugradim jer ako ću je prodati jeftinije i neću je prodati. Pri tom ja platim poštarinu.  Neka tada ostane meni. Niko se ne peca. Svako ima ponuda koliko hoce. Niko nije retardiran da ne pregleda sve. Nisam jedini prodavac pa da ja nekog ucenjujem. A najgore što i nije ta ploča, za koju sam prozvan, najskuplja kod mene. Ali ipak da opljuje po meni jer mene "misli" da ne zna. A kupuje ploče kod mene. 

Onda druga stvar što se tiče polovnih. Naravno da cenu diktira tržište. I to jednostavno nije do prodavca nego odnosa ponuda i potražnje. Ja kad kupim 200 ploča za 500 e kažete jeftino si kupio. A kad od toga pola bacim onda se već pitaš 5 e po ploči jbt. Pa pola tih ploča i ne vredi vise od 500 din.. Pa oglašavaš, pa nosiš na berze, troškovi ..... Nije sve tako kako ljudi misle. Ko će da mi objasni kako je to Haustor Bolero na limundo otišao za 16000 dinara? Jel to preprodavac kriv? Pa Treći svijet za 12000 dinara? 

Preprodavci ili ti mi kako god nas nazivali smo tu i spašavamo ploče koje ko zna gde bi završile. Svakako kome cene ne odgovaraju neka skupljaju klikere ovo nikad nije bio jeftin hobi. 

Meni niko ne smeta. Svako ima svoju matematiku pa pičite.

Srećna Nova 2021 i da ploče u ovoj budu svima prihvatljive i da se batalimo pljuvanja nego da pružimo sebi malo uživanja u vinylima i razmeni iskustava.

Svako dobro ..

Goran

 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam recimo proslog meseca kupio na nekom popustu 10 odlicnih novih ploca jazz muzike za 29funti,ekstremno ispod cene. Cak sam dobio i free shipping iz UK.Prodao sam odmah dve koji su mi duplikati antologijski must have albumi,20eura dve ploce sto je u pola cene forumskom drugaru da eto jos ima zadovoljstvo od tog popusta,s druge strane neko bi mogao da kaze da sam se lepo "ovajdio" uz neki maocetungovski komentar. Botomline,ja nikad ne virim u novcanik nekom racunajuci kako je i koliko zaradio na meni pa me ocekujem ni to od drugih.Te ploce su njegove i ima pravo da trazi koliko mu volja.

Da li je iko probao da pretegli 200-300kila ploca od auta do berze? Ja jesam par puta pomogao drugaru koji od toga hrani porodicu.Bogami pucaju leđa.

Link to comment
Share on other sites

Jedna istinita anegdota kako se jeftino i slucajno pazari.Vidim na jednoj berzi jedan Lionel Hamptonov album iz '55,USA first press.Pregledam,vidim da je Very good.Vredi 100evra sigurno.Lik trazi 800din.Ja mu kazem "Mono je ploca".On mi kaze ajd' onda 500din. :lol:

Ta je ploca sad moja,mogu da trazim koliko hocu za nju.

 

Link to comment
Share on other sites

ovih dana sam baš puno  suvih šljiva jeo

otkoštene, platio 500dinara kilo ceo

u piljarnici kupio

u špajzu držao

pod česmom prao

nikom ni zrno nisam dao

valjda sam se zbog toga sinoć us*ao.

 

Da li su to preprodavci otkoštenih suvih šljiva podivljali ili ne?

:rolleyes:

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...