Jump to content


Uticaj osigurača na zvuk


vdzele

Recommended Posts

44 minuta ranije, RingeRaja said:

Sve se čuje.:ph34r:

Pa čuje se naravno, to je usko grlo u napajanju. Samo je od svega bitno da li nekome to nešto znači ili ne. Ko odbija takvu mogućnost je srećan jer nema troškova. Isto kao za USB i SPDIF kablove, smatraš da ne utiče i srećan si, opet nemaš troškove.:)

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, anubisgrau said:

pa ne mora da kosta, ako sam dobro skapirao test, na njemu se najbolje pokazao osigurac od 2E koji nema masnu firmu na sebi

Pa da, čisto subjektivno je bilo. Taj "fancy" osigurač je otprilike umekšavao zvuk, produbljivao i širio zvučnu sliku, pa je zavisilo od numere do numere kako šta zvuči.  I nije bilo slušano u mom sistemu, pa je trebalo vremena prvo da se naviknem na potpuno drugačiji zvuk. To je problem kao i sa kablovima i ostalim drangulijama, kako će to sve da se uklopi u sistem. Nekom će možda popraviti nešto, a nekom bogami i pokvariti. Znači sama činjenica da je nešto skupo ne mora da znači da donosi obavezno poboljšanje. Nikad kraja, ko voli da se igra ima matarijala za to dok je živ. Znam kod sebe u sistemu, kad izvučem zvučnike napred moram radi balansa malo da smanjim srednje i visoke na skretnici zvučnika, produbi se i proširi zvučna slika ali kad preteram onda fali detalja, tako da uvek mora neki kompromis da se pravi.:heat

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, anubisgrau said:

a koju bi inace objektivnu metodu primenio na testu osiguraca?

Pa teško bilo koju, zato i jeste tako sporno. Jedino da se meri otpor koji je u mili omima, ili da se gleda kako izgleda sinusoida napona, ali ne znam da li to ima veze sa bilo čim. Nemam opremu za to merenje. Imam osciloskop, ali ne igram se sa mrežnim naponom zbog zdravlja.

Link to comment
Share on other sites

Sem kontaktnog materijala osiguraca utice na zvuk jos vise izvodjenje osiguraca da li je nit u spiralu, sa kapljicom kalaja na sredini ili sa suzenim delom. Naravno da kad predimenzionisete osigurac da je provodnik siri i drukcije se cuje ali tada nemate zastitu uredjaja i instalacije u slucaju neke havarije. Kod Dzeleta je osigurac mnogo vece amperaze od potrebne pa to dodje kao debeli komad zice za provodnik

Link to comment
Share on other sites

za 35+ godina u ovom sportu, samo jednom sam spalio osigurace i to na uredjaju neke polu svajserske provenijencije, doduse holandskog porekla. koji radi u krajnje sumnjivom tehnickom okruzenju projektovanom od strane njegovog tvorca. negde kapirao zasto je nabio po 2 osiguraca po monobloku.

s obzirom da su u pitanju bila pojacala sa LM3886, kapiram da bi me servis toga kostao manje od audiofilskih osiguraca.

impulse s obzirom na to sta pises ovde, ne znam zasto ne ponudis neki svoj osigurac domacoj ekipi, uradjen onako kako mislis da treba i kako (subjektivno B)) zvuci najbolje.

Link to comment
Share on other sites

Upravo saznah, obzirom da nisam otvarao niti imao uvid u svoj Oppo 105D, sledeće:

Fuses in the Modwright Oppo 105

« on: 11 Jan 2016, 11:01 pm »

Anybody upgraded the fuses in the player/ power supply? I asked Oppo what fuse they used and the reply was that it was non-replaceable.

The fuse inside the Oppo is of a pigtail type not easily replaced. The fuse has two short wires attached directly to each fuse end then soldered to the board.

Koliko je ovo dobro rešenje u smislu izbegavanja postolja, koje takođe može imati uticaj i da li je ovaj tip osigurača fabrički izvden sa izvodima predviđenim za lemljenje na pločicu.

Pretpostavljam da bi bilokakvo lemljenježičica za bilo boljeg ili istog nivoa osigurača donekle degradiralo kvalitet osigurača i njegovu provodljivost ili sigurnost...

Postoji li ovakav tip osigurača već spreman za lemljenje na pločicu?

Link to comment
Share on other sites

38 minuta ranije, anubisgrau said:

za 35+ godina u ovom sportu, samo jednom sam spalio osigurace i to na uredjaju neke polu svajserske provenijencije,

impulse s obzirom na to sta pises ovde, ne znam zasto ne ponudis neki svoj osigurac domacoj ekipi, uradjen onako kako mislis da treba i kako (subjektivno B)) zvuci najbolje.

Meni se skoro desilo da mi se posle pet godina 24-casovne eksploatacije zapalio trafo iako je bio predimenzionisan, verovatno negde ostecena zica prilikom motanja i vreme ucinilo svoje. Na svu srecu osigurac odradio posao.

Projektovati osigurac u samogradnji nije bas jednostavno. treba voditi racuna o struji i vremenu za koje ce da pregori. Staviti zicu moze svako ali zadrzati ono za cega je namenjen je komplikovanije.

Evo iz fioke trenutno slikane cetiri varijante iste vrednosti da ne trazim sad Schurtere sa pozlacenim izvodima

20181029_113636.jpg

Link to comment
Share on other sites

48 minuta ranije, Father said:

Postoji li ovakav tip osigurača već spreman za lemljenje na pločicu?

Postoje sve vrednosti osiguraca i sa varijantom da imaju izvode. Problem je sto su zalemljeni na plocici i ne mogu jednostavnim vadjenjem da se zamene. Mozda bi ovako mogli u samogradnji napraviti osigurac tako da nam izvodi idu unutra u osigurac sve do niti koja treba da se prekine. Tu se javlja problem voltinog luka u slucaju izgorevanja niti i uspostavljanja dalje struje.

Slusao sam Gogolareve kablove a mislim da je i Anubis slusao, kod njega konektor i provodnik su isti vod, nema kontaktnih spojeva. Covek kada radi kablove izliva i konektor zajedno sa zicom. Da li je zbog toga dobar ili ne, ne znam ali je cinjenica da dobro zvuce. verovatno i zalemljeni osigurac daje bolji zvuk od ubodenog u podnozje gde ima dve kontaktne povrsine vise i materijal kucista kao provodnik.

Link to comment
Share on other sites

9 minuta ranije, impuls said:

verovatno i zalemljeni osigurac daje bolji zvuk od ubodenog u podnozje gde ima dve kontaktne povrsine vise i materijal kucista kao provodnik.

Ovo sam i ja pomislio čim pročitah princip izvođenja osigurača. Izbegavanjem podnožja koje je uvek manja kvalitativna briga proizvođaču, postiže se i ušteda i kvalitetnija provodljivost osigurača. Po principu "manje je više" :)

lepo što su se setili da uštede, Njojzi hvala! ;)

Link to comment
Share on other sites

Realno, ceo ovaj naš hobi se sastoji od velikog upliva faktora subjektivno, zato i ima ovoliko neslaganja.

Problem je kad neko pokušava da ubedi onog drugog da se to ne čuje, jer se to u velikoj meri doživljava kao atak na ličnost i teško će neko priznati na čuje/ne čuje nešto za šta ima definisan doživljaj.

 

Link to comment
Share on other sites

...a mislio je da ima zlatne usi....

Sve se cuje u pravom sistemu, svaka promena, samo je pitanje da li vlasnik zeli ili ne zeli da to prizna , subjektivno a bome u ovom slucaju i objektivno/nepristrasno, onak okak oje u stvari.Ja sam iz zntizele promenio zicu u osiguracu, stavio posrebrenu van den hulovu, cisto da cujem ima li razlike u odnosu na originalnu....i da ,cula se razlika (koja je bila minorna), naravno da sam vrati originalni osigurac posto sam svestan njegovog znacaja u celom sklopu.

U ovom delu elektronskog uredjaja ne treba  se oslanjati na diy resenja, kupis i ugradis osigurac sa zicom koja je predvidjena da tu stoji, Dejan/Impuls je sve lepo objasnio.

Na vlasniku je da li ce da calne 3eura ili 53eura....

Link to comment
Share on other sites

Ja sam na primer držao osigurač u snagašu tokom poslednjeg upgrade-a, sve vreme dok sam radio na njemu. Kada sam završio sa petljanjem oko napajanja, ostavio sam ga još oko godinu dana nakon toga, da bih ga konačno skinuo totalno pre par meseci kada sam menjao strujni kabl koji ulazi u kutiju i lemi se direktno na jedan izvod od trafoa i prekidač sa druge strane.

Znam da nešto uvek može da se dogodi nepredviđeno, ali isto tako sam obezbedio sve što bi moglo da ode po zlu. Takođe poznajem svoj snagaš već 25 godina i samo u sezonama upgrade-a uvodim protok kroz osigurač isključivo iz bezbednosnih razloga dok se ne uverim u pouzdanost izvedenih radova.

Ovde se radi o ličnoj odluci, koja u slučaju serijske proizvodnje nije dozvoljena proizvođačima, pa je radi zadovoljavanja bezbedonosnih kriterijuma i sertifikata neophodno izvesti mesto za osigurač i propustiti struju kroz njega.

Ako se neko i upušta u zamenu osigurača onda bi potpuni tretman podrazumevao i zamenu podnožja osigurača za neki identične materijalizacije kao i kontaktni krajevi osigurača ili kako je to Oppo izveo u donekle Diy-erskom maniru, sa fabrički predviđenim osiguračem za lemljenje na pločicu.

Link to comment
Share on other sites

34 minuta ranije, sunface said:

Na vlasniku je da li ce da calne 3eura ili 53eura....

Tako je, kao i za sve ostalo. Najsrećniji su oni što nemaju ništa pa kupuju/prave prvi sistem, ako se malo posreći ili se utrefi neka pomoć prijatelja, eto velikog zadovoljstva. Kasnije postaneš kritičan prema svemu, pa menjaš, menjaš....

Link to comment
Share on other sites

Sve je to fina zanimacija do izvesne mere, ali na kraju se najcesce svede na onu staru dobru - "od šume ne vidiš drvo".

Gubi se vreme na totalno pogresne stvari - detalje koji cak i ako stvarno imaju neki minoran uticaj, daleko manje uticu na finalni zvuk sistema od bitnih komponenti.

A vreme sve vise cenim...

Link to comment
Share on other sites

Ja sopstveni stav prema svom HiFi-ju gradim na osnovu stare narodske izreke:

" Zrno po zrno pogača. "

Od jednog zrna se neću nasiti muzike, ali od gomilce zrnevlja pažljivo i strpljivo prikupljanih eto meni najfinijeg brašna i najukusnije pogače.

Pa kao dobar domaćin, izvolite probati. :)

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, Delija said:

Gubi se vreme na totalno pogresne stvari - detalje koji cak i ako stvarno imaju neki minoran uticaj, daleko manje uticu na finalni zvuk sistema od bitnih komponenti.

oo daa, stiče se utisak da su domaći audiofili do te mere skockali svoje sisteme i prostorije, pa je preostao eto samo taj super fine tuning  osiguračima.. 

4 minuta ranije, Father said:

Od jednog zrna se neću nasiti muzike, ali od gomilce zrnevlja pažljivo i strpljivo prikupljanih eto meni najfinijeg brašna i najukusnije pogače.

ovo je varijacija o cvrčku i mravu koji su zamenili uloge?

Link to comment
Share on other sites

Mislim, šta reći, pa mazao sam ploče WD40 sprejem!? Dok ne probaš ne možeš ni znati šta te čeka.

Ili sam mnogo bogat pa imam vremena iz poznate jednakosti da vreme je novac, što nije slučaj, ili naprosto imam dovoljno vremena za sebe i kućne čarolije pa čačkam malo ovde, malo onde ...

Mene to dodatno afirmiše u ovom hobiju i unosi neku avanturističku notu u poznatu melodiju.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...