Jump to content


Uticaj osigurača na zvuk


vdzele

Recommended Posts

3 minuta ranije, RingeRaja said:

Pa znaš kako...kad su emocije u pitanju, mozak skoro uvek pada u drugi plan, svaka čast proračunatima koji dva puta mere, jednom seku.

Kad ti se nešto sviđa, šta god da je, teško možeš da se bez ikakvih problema prebaciš u "racio" mod i da sve sagledaš iz trećeg lica, objektivno.

(.....)

 

To je sve tačno :) I teško postizljivo :( 

Ali verujem da tome treba težiti. I vežbati. I usavršavati se.

Pa čak i ako je cilj nedostižan. Ponekad je i put važan.

Link to comment
Share on other sites

On 4/29/2018 at 8:15, damic said:

Na kojim kutijama je radjen test? Yamaha? Za ovaku vrstu poredjenja, trebalo bi imati vrhunske zvucnike. BTW, imao sam godinama NS-690 MKIII, korektna kutija ali daleko od hi-enda.

Razmena mišljenja je počela kada je @vdzele izneo svoja zapažanja u svom sistemu, nakon promene osigurača. Dakle kolega je jasno čuo poboljšanje zvuka i izneo to javno.

Polemika je nastala više oko osporavanja da je to uopšte moguće čuti. Kuja je nakon svoje posete i uobičajnih testova potvrdio da se čuje evidentna razlika u zvuku u odnosu na običan osigurač.

Dakle, što se mene tiče, kolega Vdzele je vrlo korektno izvestio članstvo o poboljšanju.

Case closed! :order

Dalja diskusija može da se povede o tome koji od tih boljih osigurača i koliko unosi boljitka i može li se utvrditi jasnija prednost nekog u odnosu na onaj drugi, eventualno na nekom boljem sistemu.

Voleo bih da vidim ko će se prijaviti da otvori svoju HiEnd spravu u okviru svog HiEnd sistema i menja osigurače žmurećim gostima zarad opšteg znanja i iskustva.

Meni je ova epizoda "HiFi osigurači" bila jako zanimljiva i korisna, sa dodaću nepotrebno mnogo ružnih postova ne primerenim kolegijalnoj forumskoj diskusiji.

Zahvalio bih se i Vladi i Kuji na trudu u rasvetljavanju slučaja OSIGURAČ. :cheers

Link to comment
Share on other sites

Već sam spominjao osobu koja mi je skrenula pažnju na osigurače, da on ima vrlo ozbiljan sistem. On nije član ovog foruma.

Kolega Kuja je spomenuo da ima nekih razlika, ali da eto, dovoljan je i osigurač nivoa iz njegovog DAC-a. On košta manje od jednog eura. Tako sam ja shvatio sažetu poruku kojege ovom forumu. (tamno boldovano)

Sumnjam da bi se sa ovim stavom zadovoljio čovek kojeg sam spomenuo gore koji ima mnogo referentniji sistem.

---------------------------

Takođe su kod mene pre koji mesec došli dvojica sa samograditeljskog foruma zbog situacije oko usb kablova. Slična polemika sa drvljem i kamenjem.

Skoro pa identičan zaključak su izveli - ima nekih razlika ali nije vredno tih para.

--------------------------------

Znam neke sa foruma koji imaju dobre osigurače u sistemu. Mislim da će posle ovakve buke dobro razmisliti šta će ovde izložiti od poboljšanja u sistemu.

Ja sigurno više ništa neću. Ujedno su mnogi koji se bave stručno ovom tehnikom izgubili kredibilitet kod mene, ali ne samo zbog osigurača i kablova raznih.

Link to comment
Share on other sites

49 minuta ranije, RingeRaja said:

Kad ti se nešto sviđa, šta god da je, teško možeš da se bez ikakvih problema prebaciš u "racio" mod i da sve sagledaš iz trećeg lica, objektivno. Ustvari, neko može, a nekome to malo teže polazi za rukom, pa zato i imaš primere koje si naveo. Tako je i u HiFi-u...neko voli "panch" npr. i ima do iznemoglosti da traži to, koliko god da ga ima, malo je.

Meni se čini da je traženje punch-a po svaku cenu, zapravo, veoma racionalan postupak. Naime, teško je zamisliti da bilo koji segment sistema, a pogotovo zvučnici, mogu da "izmisle" punch tamo gde ga na snimku nema. Što je udarac bubnja čvršći i brži, što je okidanje žice energičnije, možemo biti uvereni da smo "bliže istini", ukoliko je sve ostalo u redu... jer, ipak, nije punch jedino merilo.

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, RingeRaja said:

Ozbiljan kupac će tražiti od par distributera da mu daju uređaje da ih posluša, uz eventualnu kaparu, a onda kod kuće na miru donese sud i kupi ono što mu je najbolje.

E sad, da li svi naši distributeri to rade, ne znam, neki da.

Napolju je to uobičajeno.

Ringe reci mi, gde to napolju, u kojoj državi EU, daju uređaje na kućno slušanje?

 

Link to comment
Share on other sites

Kod nas je moguće. Bio sam na jednom takvom. Gazda firme (sa još jednim dečkom) doneo, instalirao i povezao,.. slušali. Otišo na ručak a mi slušali i menjali. Posle ponovo došao, doneo još jednu komponentu da nedoumice utvrdimo. Celi dan slušanje.

Kad se opsetim i pre godinju dana je drugi jedan distributer (naš drugar odavde sa voruma) doneo proizvod iz svoje ponude na probno slušanje.

Znači može. Ozbiljan prodavac ispoštuje ozbiljnog kupca.

Link to comment
Share on other sites

Pozitivna praksa za nadogradnju u pravom smeru ove teme je:

Njen produktivni i inspirativni period svakako...bitno za ovu temu je od ovog posta ZoranZu-a:

"  

Treba razlikovati DVE vrste potrosaca el.energije

KONSTANTNE POTROSACE-Bojleri,TA peci,el.grejalice,el.sporeti...kod njih je bitna DEBLJINA dovodnog kabla,jer su u pitanju velike KONSTANTNE struje 5-10 Ampera,duze vremena,i moraju da imaju odgovarajuci precnik zice da ne bi dolazilo do zagrevanja provodnika.Taj proracun vrse energeticari i elektricari.

IMULSNE POTROSACE-AUDIO UREDJAJI-Potreba za KVALITETNIM strujnim kablom,jer se (NAJUPROSCENIJE!!!) AUDIO SIGNAL tj ZAHTEVI za NJEGOVO STVARANJE, kroz strujni kabel ,prenose od uredjaja do PRVOG mesta gde se nalazi izvor el.energije, i mozemo da zbog ne kvaliteta strujnog kabla ,ostanemo bez dela el. energije, potrebne za reprodukciju,originalne infomacije.

Zato se i cuju promene u zvuku, promenom strujnih kablova.Te promene su u nekim slucajevima cak i vece nego sa promenom interkonekt kablova.

Na karakter zvuka utice i vrsta konekcije i od kojeg metala je napravljena.

Ako neko zna cemu jos sluze filteri na el.mrezi??? :thumbsup2 slobodno neka napise!!! :evil:

"

:cheers

 

Link to comment
Share on other sites

Home trial je najnormalnija praksa kod mnogih dilera napolju.Ostavi se depozit,tj kartica kojom se prodavac osigura.Uobicajeni period je do 7 dana.Vrlo cesto sam citao takva iskustva u UK.U Usa sve sto uzmes mozes da vratis bez ikakvih posledica i troskova.Tako ljudi i kupuju hifi.

Evo samo jedan primer dilera koji skoro sve sto ima daje na kućnu probu,naznacio je to na sajtu. http://www.moorgateacoustics.co.uk/

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, ab said:

Off-topicarite ako niste primetili. :D

Krenite od onog posta koji sam naveo, procitacete mnogo toga, a i videti koliko su se neki promenili - neki od tada uopste nisu zeleli nista da nauce. :)

Ono kad čitaš maternji jezik koji pričaš više od pola veka, a nemaš pojma šta si pročitao...:ph34r:

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, TurboMaximus said:

Da, i onda, kao četrdeset sedmi korisnik, postaneš prvi vlasnik uređaja. Ne dopada mi se. Ako cimani uređaj ima nižu cenu, može.

Naravno da ne kupujes taj uređaj koji šeta tamo-vamo,to su uređaji koji sluze za prezentaciju.Posle se prodaju ti primerci kao exdemo odnosno SH znatno ispod cene novog...30-50% i sl.

Link to comment
Share on other sites

14 minuta ranije, Zexx said:

Ono kad čitaš maternji jezik koji pričaš više od pola veka, a nemaš pojma šta si pročitao...:ph34r:

Sva sreca nisam ubio pola veka pa se nisam jos iskvario :lol: Nakon tog isteka cu namcorski posmatrati sta se to tada pisalo a nije imao ko da cita :)

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, ab said:

Sva sreca nisam ubio pola veka pa se nisam jos iskvario :lol: Nakon tog isteka cu namcorski posmatrati sta se to tada pisalo a nije imao ko da cita :)

Peđa, to poliranje jajca do visokog sjaja koje tako besomučno potenciraš se radi kad je sve drugo kako bog zapoveda, odnosno, kad i bez glancanja radi da se usereš. Tol'ko...B)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...