Jump to content


Sanja Ilic & Balkanika


DejanM

Recommended Posts

Moram priznati da mi se dopala pesma sa kojom je Sanja Ilic pobedio na kvalifikacijama za Pesmu Evrovizije, ove godine. Posto sam Sanju Ilica, da budem iskren, odavno izgubio sa radara, otisao sam na Youtube da poslusam jos nesto od njega i njegovog banda. I bio sam prijatno iznenadjen. Pesme poput Stand Up, Seeraj, Za kraj, ... su odlicne pop stvari sa dobrim prelivom srpske narodne muzike. Ali to je ona srpska muzika koja je postojala pre turcizacije srpske kulture i po tome je jos interesantnija, narocito danas kada je turski melos preplavio tzv. srpsku folk muziku.

Nastupi ovog banda su uradjeni visoko profesionalno. Same pesme su veoma znalacki aranzirane i producirane. Usudio bih se da kazem da su uradjene na svetskom nivou. Sami muzicari su izuzetni profesionalci, vecina sa zavidnim muzickim obrazovanjem. Od njih svih se naravno najvise izdvaja izuuzetan glas Danice Krstic.

Moja jedina zamerka je sam naziv banda. Ako se trude da koriste izvornu srpsku muziku kao osnovu za jednu njenu modernu reinterpretaciju, mogli su i da koriste stari Romejski naziv za ovo nase prelepo poluostrvo: Helm. Balkan je turski naziv, a ovaj band upravo bezi od turskog uticaja. Ali to bi bila jedina sitnica koju bih imao da zamerim ovim po svemu odlicnim muzicarima.

Link to comment
Share on other sites

Pa ne znam od kada slušaš Balkaniku, ali je ime dobila baš po varijacijama muzičkih uticaja Balkana, a usput su članovi bili iz raznih zemalja iz južnog i istočnog komšiluka.Ovo što sada rade je teška komercijalizacija, podilaženje političkoj ekipi na vlasti muzikom koja je mešavina svega i svačega, a zna se kakav je rezultat takvih kombinacija.Nema spora da se radi o vrhunskim muzičarima, i velika je šteta što su se maksimalno potrošili.Budući rezultat na Eurosongu ne bih komentarisao, čuće se.

Link to comment
Share on other sites

Mnogo dobar drugar je godinama svirao gajde, kavale i ostale duvačke instrumente u Balk'anki.

I sam mi je priznao da je ta muzika teška komercijala ali je pošteno radio i s njima obišao veći deo sveta, od Meksika do Pakistana. Ako se ne varam, zbog njih može da u CV stavi da je svirao u Kennedy centru a to ako imaš, to je u Americi kao neka propusnica dalje za dobre tezge.

Sanja je pametan oko aranžmana, zna da upotrebi ljude a zna i da zaradi pare.

Dobar biznis. 

Drugar se ne žali, od tih svirki je, kaže, platio dobar deo studiranja.

Posle je, na moje zgražavanje, rekao da više neće da svira, jer mu je to sve postalo isuviše stresno. Pa je još neko vreme povremeno snimao ponešto za narodnjake a sad ni to.

No, možda zbog njega a možda zbog realnijih razloga, ništa što sam čuo od Balkanike nisam smatrao muzički vrednim.

Link to comment
Share on other sites

Moj je utisak da je to vrhunski uradjen pop sa primesama srpske tradicionalne muzike. Sanja ocigledno i nije imao nameru da pravi nesto komplikovanije i to je po meni sasvim OK. On se ubacio u taj neki prazan prostor (jer u tom podzanru popa i nema neku veliku konkurenciju). To radi medjutim jako profesionalno. Njegove pesme, bar ove bolje, su vesto izaranzirane, odlicno odsvirane i otpevane, i to sve zajedno zvuci jako sveze.

Link to comment
Share on other sites

U Austriji je najpoznatiji muzicar koji pravi nesto slicno kao i Balkanika, Hubert von Goisern. Naravno, on kao podtekst svojih pesama koristi narodnu muziku Tirola, ali je pristup veoma slican. On je interesantan lik a neke stvari koje je napravio jesu nesto najinteresatnije sto se pojavilo na austrijskoj muzickoj sceni (koja je u prilicno mizernom stanju). Kao primer bih vam naveo pesmu koja je bila svojevremeno polu-hit u Austriji. Dosta se vrtela na radiju:

 

Uporedito sa Balkanikom Za kraj:

 

Ovo su oba oficijelni videi. Za mene su ovi nasi bolji u svakom pogledu: producijskom, aranzerskom, ... muzika je manje vise slicna.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da vredi preslušati i ove dve.. onako natenane bez premotavanja i možda blago pojačati.. :)
 

 

... kao i

 

Preporučljivo je praslušati i cele albume... Tako posle preslušanih par njihovih stvari, pesma za evroviziju može da nekome da se učini pa i neprikladna za umetnike sa njihovim mogućnostima... Bar se meni tako čini...

Link to comment
Share on other sites

Arnage,

svidja mi se. Odlicno upakovano, vrlo profesionalno odradjeno: od kvalieta snimaka, do samih video spotova. Produkcija je savrsena - to nisu radili neki studenti na compu vec se vidi rad profesionalaca. I to dobrih profesionalaca.Muzika je osavremenjeni narodni melos, sa naglaskom na te nase ritmove i melodije, samo moderno upakovane. Mene impresionira tako visok nivo produkcije, koji se postize u Srbiji.

Svidja mi se sto Sanja koristi i stare tradicionalne srpske instrumente: gajde (na Balkan su ih doneli Kelti) i frule. Te instrumente su Srbi koristili vekovima pre nego sto su na popularnosti dobili instrumenti poput trube ili harmonike.

Link to comment
Share on other sites

41 minuta ranije, DejanM said:

(....)

Svidja mi se sto Sanja koristi i stare tradicionalne srpske instrumente: gajde (na Balkan su ih doneli Kelti) i frule. Te instrumente su Srbi koristili vekovima pre nego sto su na popularnosti dobili instrumenti poput trube ili harmonike.

Da, sanja je profesinalac i iskusan aranžer. Tu mu se nema šta zameriti.

A ovo za gajde mnogi ne znaju ali da, one su "više etno" nego trube.

Link to comment
Share on other sites

A tek jermenski duduk. Nije sa ovih prostora ali se mogao cuti u Beogradu. Ring-Ring festival i fenomenalni Djivan Gasparian trio. Profesor i najbolji svetski instrumentalista na pomenutom instrumentu. Komponovao je i za Hollywood. Paznju na sebe mi je skrenuo u vreme kada je saradjivao sa Peter Gabriel-om zajedno sa jos nekolicinom africkih i azijskih umetnika, Jusu N Dur itd.
Uglavnom Ring-Ring je nesto najbolje sto je kod nas postojalo. Steta sto ga vise nema.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Bujodrag said:

A i kaval je fenomalan instrument.

Evo šta sve majstor tog prostog instrumenta, obične cevke,  može da odsvira

 

 

 

Predivan stari instrument ... poznat i pod nazivom kavalce.

Duduk je jermenska dvostruka frula, fenomenalnog zvuka. Uopste ti drveni duvacki instrumenti nose u sebi neku iskonsku magiju. 

Baviti se starim instrumentima i etnickom muzikom raznih naroda jeste nesto cime bih se rado bavio. Tu moze da se pronadje izuzetnog muzickog blaga .... a istovremeno je nacin da se pobegne od raznih Karleusa i Bubamara ...

Link to comment
Share on other sites

Kad vec prophet pomenu Gabriela ... On je ima tome vec dosta godina pokrenuo muzicku izdavacku kucu Real World Records, koja se bavila objavljivanjem uglavnom etnicke muzike, koja se jos zvala i world music. Tako je Gabriel, izmedju ostalog i dosao u kontakt sa dudukom i Jermenima ... Ja sam jedno vreme marljivo kupovao te CDove jer je na njima mogla da se cuje muzika koja je bila potpuno drugacija od one muzike na kojoj smo odrasli. I bilo je tu odlicne svirke ... Ali sam slusajuci neke od njih shvatio i koliko je muzika kulturoloski uslovljena. Npr. Postoji jedan cd sa muzikom bubnjara iz Burundija. Gomila njih besomucno lupa nekih pola sata bez prekida. Treba izdrzati to slusati ... ali ne zbog toga sto oni lose sviraju, nego zato sto je to toliko drugacije od svega sto sam ja do tada slusao, da je potrebno “promeniti matricu” slusanja muzike, da bi se moglo udubiti u  tu svirku - da bi se ona uopste mogla doziveti. Sa druge strane, to i jeste nacin da se nesto nauci, da se prosire vidici ...

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, prophet said:

Duvacki instrumenti se sviraju "iz duse"

(....)

Ništa manje nego tvoje klavijature.

Sve što proizvodi zvuk (prosto kretanje vazduha) može da posluži kao instrument.

Stvar je u tome kako pojedinci to umeju da iskoriste. ;) 

"Duša" je samo jedan obojeni izraz, ništa bolji nego "dupe" ili "kompjuter".

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, Bujodrag said:

A ovo za gajde mnogi ne znaju ali da, one su "više etno" nego trube.

Meni se cini da su trube nametnuti etno.

Koliko znam, pre II svetskog rata truba uopste nije bila toliko zastupljena u Srbiji - dovoljno je pogledati Cicvarice i slicne "bendove".

Violina je bila jako prisutna, a svirao se i kontrabas ("mecka").

Sviranje gajdi je bilo i regionalno ograniceno.

Ovi limeni su dosli dosta kasnije.

Bez zelje da pravim OT, sta je srpsko "etno" jelo?

Link to comment
Share on other sites

Trubu u srpsku tradiciju uveo je češki Jevrejin Josif Šlezinger, kapetan-kapelnik knjaza Miloša Obrenovića. Šlezinger je osnovao orkestar koji je izvodio vojničke marševe, u njima spajajući srpski folklor i zapadnu tradiciju. Njegovom zaslugom trubači su postali i deo vojničkog sastava. Zvuk trube, namenjen podsticanju vojničkih i patriotskih osećanja, vojnici trubači doneli su u svoja sela i promenili mu karakter. Dogodila se još jedna neobična „srpska inverzija” – poziv u boj zamenjen je pozivom u kolo.

http://www.politika.rs/sr/clanak/98908/Kulturni-dodatak/Frula-harmonika-i-truba-I-Srbi

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, pera451 said:

(.....)

Bez zelje da pravim OT, sta je srpsko "etno" jelo?

Koliko znam, jedino kajmak. Sve ostalo smo vremenom preuzeli.

No, sreća moja što sam više Zemljanin nego Srbin pa su sve kuhinje ove planete moje.

A ko smatra tradiciju nečim bitnim, nek ne zaboravi da smo svi mi Afrikanci a da su nam i hleb i meso uglavnom potekli sa Bliskog istoka.

Etno jela i etno muzika....to je prosto ono što se jelo i sviralo u periodima koje mi sada nazivamo tim trapavim terminom "etno".

I, evo fun fact: instrument koji ja sviram je, ako nam je stalo do takve preciznoszi u izražavanju, američki narodni bubanj. Naime, crncima u Americi je bilo zabranjeno da sviraju svoje narodne, afričke perkusione instrumente. Čak i u vreme kad je u Americi ropstvo bilo ukinuto. A oni, sirotani, su želeli da bubnjaju. Pa su koristili ono što im je bilo na raspolaganju. Bas bubanj iz orkestarske muzike i doboš iz vojne muzike. Džez je potekao delom i iz toga. HiHat je izmišljen tek dvadesetih godina dvadesetog veka, otprilike kad i bas pedala.

Link to comment
Share on other sites

Znaci pre nego sto su "sve ostalo preuzeli" Srbi su ziveli od vazduha i kajmaka
Mislim da ne postoji pitanje koje je vise izlozeno kvazi istorijskim manipulacinama i marketingu od pitanja "sta je cije?"...
Najsmesnije je kada ljudi zapene kako smo nesto "preuzeli" od Turaka...a to "nesto" na Balkanu koristili uveliko anticki Grci, Rimljani...i sl.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, Aleksandar75 said:

Znaci pre nego sto su "sve ostalo preuzeli" Srbi su ziveli od vazduha i kajmaka
Mislim da ne postoji pitanje koje je vise izlozeno kvazi istorijskim manipulacinama i marketingu od pitanja "sta je cije?"...
Najsmesnije je kada ljudi zapene kako smo nesto "preuzeli" od Turaka...a to "nesto" na Balkanu koristili uveliko anticki Grci, Rimljani...i sl.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
 

Ovo je prilično glup post. Sumnjam da možeš bolje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...