Jump to content


BBC Monitori


Kapone

Recommended Posts

9 sati ranije, ras said:

Reci mi na koji su način bili postavljeni jedni i drugi zvučnici, kada ste ih upoređivali? Takođe, kako su pozicionirani Spendori u tvom prostoru?

Stalak, ili polica, razmak između kutija, pozicija za slušanje, veličina prostora, pozicija zvučnika u prostoru (slobodni, ili u blizini zidova, zadnjih i bočnih)...

Slušanje je obavljeno kod drugara koji ima posebnu prostoriju za slušanje.Manji prostor, oko 15m2, delimično akustički odrađen. Postavka zvučnika na stalcima, razmak oko 1.8m, nazad i od bočnih zidova oko 1m. Sweet spot udaljen oko 2m. Nije bio klasičan Test, slušanje iste numere jedan pa drugi zvučnik.

Kod mene dok sam ih slušao bila slična postavka, jedino su bile na tridesetak cm od zadnjeg zida, soba nije akustički tretirana.

Link to comment
Share on other sites

Pitanje je postavljeno da proverim neke svoje pretpostavke: čini mi se da je Spendor pogodniji za smeštanje u slobodan prostor, dok bi Harbeth više koristi izvukao od blizine zadnjeg zida i možda čak i smeštanja na policu, ili radnu površinu.

Moguća i da razlike između zvučnika nisu tolike, koliko neka od merenja koja sam na brzinu pogledao ukazuju (pitanje je i da li su ta merenja izvršena na identičan način).

Veličina prostora i raspored kutija i slušaoca ukazuju na opravdanost izbora ove vrste kutija. Imam sličnu situaciju i krećem se u smeru nekog "konačnog" rešenja.

Tnx!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Btw Harbeth 3 je i dalje na KP po dobroj ceni.

 

Oni koji prate DIY audio scenu sigurno znaju i za Jeffa Bagbyja i njegovu interpretaciju BBC monitora pod nazivom Continuum.

Projekat, zasnovan na  Aurum Cantus 5" midvuferu i Daytonovom RS28A visokotoncu dosta dugo već nije dostupan zajednici, već je komercijalizovan, u vidu kita: https://meniscusaudio.com/product/continuum-full-kit-pair/

Dodatni problem je što je sada i taj kit okrnjen zato što je Dayton obustavio proizvodnju RS28A.

 Mislim da je ovaj zvučnik dostupan, ili bio dostupan i kao kompletan, završen proizvod, koga zanima Google će mu biti od pomoći.

 

Po sećanju, mislim da je i neko od domaćih diyera radio Continuum projekat, ali nemam preciznije informacije.

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 sati ranije, ras said:

Odličan post!

I htedoh da napišem da sam nedavno video t27 na KP i ne znam da li je on dobavljiv (čini se da nije).

Što da kupuješ, što ne bi napravio?

Razmisljao sam o tome, ali neka zdravo-razumska procena je bila da to ne bi bilo jeftino. Trebalo bi naci uparene drajvere, nekoga ko bi mi ih pravio i na kraju sam poprilicno siguran da ne bih dobio rezultat koji se dogodio sa tim proslima. Inace, u to doba u Subotici gde sam tada bio, su kruzila dva para diy kutija sa tim drajverima. Jedan sa BR otvorom nazad i ovi moji. I taj drugi je bio odlican, ali je ipak za razliku od mog malo muljao u basu i fazno nije bio uskladjen... Zao mi je sada samo sto ih nikada nisam merio, jer u prostorijama u kojima su slusani, od 16 - 30 m2 nisam nikada imao osecaj ogranicenosti u basu! Znaci pustis Victor Wooten-a ili Brian Bromberg-a i trazis SW po sobi. Inace, postoji zvucnik koji se moze uporediti sa tim diy BR 3/5a, koji se moze kupiti znatno jeftinije. Moglo bi se cak reci i da je "audiofilskiji", a ima bar 80% smeka zvuka od pomenutih. Proizvodjac je USHER, a model je s-520 ;)

Link to comment
Share on other sites

Znam naravno za S520, ali mi nije jasna tvrdnja da je audiofilskiji?

Najpre, šta znači ta tvrdnja, zatim i na osnovu čega je izvedena i u odnosu na šta, na Continuum? 

4 minuta ranije, Filipescu said:

Inace, postoji zvucnik koji se moze uporediti sa tim diy BR 3/5a, koji se moze kupiti znatno jeftinije. Moglo bi se cak reci i da je "audiofilskiji", a ima bar 80% smeka zvuka od pomenutih. Proizvodjac je USHER, a model je s-520 ;)

 

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, ras said:

Znam naravno za S520, ali mi nije jasna tvrdnja da je audiofilskiji?

Najpre, šta znači ta tvrdnja, zatim i na osnovu čega je izvedena i u odnosu na šta, na Continuum? 

 

Pa gledano kroz nekakvu prizmu "vernosti" zvuka, rekao bih da je Usher manje kolorisan, ima realniji bas, bolju ekstenziju u visokim i manju "zrnatost". Jednom recju bi se moglo reci da je prosto bolji zvucnik, ali u direkt poredjenju ipak fali ono nesto :)

Link to comment
Share on other sites

Pardon, prevideh taj deo pitanja...

Moj odgovor se odnosio pre svega na ove kit BR varijante koje sam imao/slusao i jednu originalnu kompresionu ls3/5a koju sam slusao. Continuum je za mene van razmatranja. 

P.S: u originalnom postu sam naveo da je poredjenje izvedeno u odnosu na BR diy kutije pravljene iz kitova sa tim drajverima, a koje sam imao mogucnosti da cujem.

Link to comment
Share on other sites

Ma nema na cemu, desava se. U prvom momentu sam se i ja zbunio. Ushere sam samo zato spomenuo, da bih naglasio da postoji i moderna i pristupacnija alternativa ls 3/5a, koji zaista zvukom malo podsecaju na njih. Na kraju krajeva, polipropilen je na midbasu kod oba zvucnika. Na kraju se ipak sve svodi na to da li covek hoce da mu pise Rogers, BBC ili sta god na zvucniku...

Link to comment
Share on other sites

Igrom slučaja sam prije nekoliko godina došao u posjed nečemo što je jaaakooo rijetko još na životu a to su prethodnici LS 3/5. Radi se o vrlo neobičnim zvučnicima Goodmans Double Maxim. Prema nekim napisima engleskih stranica radi se o zvučnicima koji su upotrebljavani na BBC-u nešto prije nego je konstruiran čuveni LS 3/5. S obzirom da sam 3/5 čuo od nekoliko proizvođača mogu reći da je vrlo sličan po zvuku.

Goodmansi su bili jednostavne konstrukcije i skretnice sa dva vrlo neobična mala drivera koji su imali ovjes od nekog platna umočenog u kaučuk gumu, zato izgledaju onako zgužvano. Visokotonac je bio u zadnjoj verziji onaj poznati Philips sa crnom točkicom na membrani. Postojale su dvije verzije ovih zvučnika sa različitim visokotoncima.

Zvuk je bio tipično monitorski čak malo i preotvoren dosta male osjetljivosti.

Žao mi je što nisam takav dio povjesti ostaviti kod sebe ali morali su otići dalje i prodani su za 750 dolara.

Screenshot_20180427-194947.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Pročitah ponovo celu temu i zaključih:
Nisam puno naučio (možda zato i sto sam glup ali recimo da nisam usamljen u tome)!
Znam da su BBC monitori verovatno jedna od najbolje (ako ne i najbolje) definisana i dokumentovana “filosofija”-škola zvuka, koji mnogi vole. Siguran sam da se na netu sve o tome može naći detaljno ali to su hiljade i hiljade strana materijala.
Mene a verujem i mnoge interesuje (a u temi to ne nađoh) “instant”-siže o BBC monitorima, bez da pročitam brdo materijala kao da spremam doktorsku tezu.
Što je najgore i kada pročitate mnogo toga sa neta, zbog neposedovanja nekih drugih znanja npr. o akustici prostorija, niste sposobni da izvučete korektne zakljucke.
Zato sam, zbog naziva teme, a i kvaliteta članova foruma očekivao da je ovo upravo prilika da se sistematicno obradi jedna škola zvuka koju kao sto rekoh mnogi vole i rado joj se vraćaju.
Npr.
1. Sam standard šta je obuhvatao (našao sam ga i sam ali ako je tema ovakvog naslova za novopecene ljubitelje je mnogo lakše ako ga nadu ovde, kao i druge stvari koje ću pomenuti)?
2. Ko sve proizvodi BBC monitore licencno?
3. Ko sve proizvodi BBC monitore bez licence (pod kojim imenom i šta je sve promenjeno)?
4. Kakav tip pojačavača se generalno može preporučiti?
5. Zašto su neke kompanije bolji izbor od drugih (MicroFarad je o tome govorio) itd.

Zašto ovo pišem?

I u ovih 87 postova, iz teme, sam saznao neke stvari koje nisam znao, ali ne ljutite se ,sve je izneto potpuno nesistematicno i za mene (opet kažem nisam znalac) bez dovoljno argumenata ili ih ja zbog neznanja nisam razumeo.
Npr. Nomimasen reče da je zvuk B&W 801 F “blizak” zvuku BBC monitora (tako sam shvatio, nažalost ne shvatih zbog čega). Imao sam B&W 801 F, jako su mi se dopadali a sada sam konačno shvatio i zbog čega.
Naravno ovo sve ne bih ni pisao da mi se ne dopada generalno zvuk BBC monitora.
Kada rezimiram posetu bilo kom sajmu HiFi i pokušam da se prisetim šta je to sto mi je se dopalo na sajmu, to obično bude neka inkarnacija BBC monitora najčešće pogonjena nekim Luxman pojačavačem.
Zašto je tako, nemam pojma.
Inače kroz istoriju u X navrata sam imao neke od inkarnacija BBC monitora: Rogers 3LS /5A, Proac D2, ......... pre par meseci “Harbeth C7ES-3” na kratko, i poslednja 3 meseca “Harbeth Super HL5 Plus”.
Ne treba ni da ističem koliko su mi se oba modela Harbeth dopala.
Nisam uočio gotovo nikakvu razliku između njih (u mojoj dnevnoj sobi od 20 kvadrata) sa mojom skromnom amplifikacijom (Dynaco ST-70 + PS Audio 5.6). Nije me sramota da to kažem (mator sam pa je to možda i normalno). Jedino sto sam primetio-čisto utisak, kao da mi je zvuk sa manjim Harbeth-om dolazio iz tacke za razliku od Harbeth Super HL5 Plus gde to nije bio slučaj.
Nisam ih testirao blind, pa to pripisujem i tome sto vidim zvučnike i moj mozak zna da je Harbeth C7ES-3 manja kutija.
Mnogo toga u svemu ovome za mene ima nejasnog (ne mogu da povezem).
Npr. Harbeth Super HL5 Plus, svi kažu da je inkarnacija LS 5/9 kao i Grahamov 5/9, međutim Harbeth ima super tviter (treći zvučnik) pa lično ne bih mogao ni na koji način da razumem kako je to moguće svrstati u BBC-jev LS 5-9 standard.
Naravno mogu da razumem da je Allan Shaw-konstruktor hteo, konstrukcijom Harbeth Super HL5 Plus, da zadrži onaj šmek LS 5/9 i verovatno da izmeni-doda nešto sto mu je “nedostajalo” ili smetalo šta god da je.
Takođe npr. gospodin Damic je govoreći o LS 3/5 rekao da taj zvucnik može i dopada se ljudima ali da nije za HiFi reprodukciju. Neko je i pokušao da odgovori na taj stav ali je to proslo nezapaženo.
Naravno da BBC monitori mogu da siđu i ispod deklarisanih učestanosti ali niko to (čak ni na netu) ne reče šta se pri tome gubi.
Npr. Harbeth Super HL5 Plus je deklarisan da silazi do valjda 40 Hz. Istovremeno DEVIALET (rekao bih reklamira se) govori da ta ista kutija uz njihov SAM silazi na čak 28 Hz.
Mnogo tu ima raznih stvari koje sam procitao ali za povezivanje svega toga treba neko mnogo kvalitetniji i sa daleko više znanja od mene.
Bilo bi lepo, kada bi oni koji znaju i razumeju ovo, odvojili malo vremena da se ovo sistematizuje.
Čini mi se da bi mnogima bilo interesantno.

Link to comment
Share on other sites

Herbert monitor 40.2 guran Supernaitom je sistem koji mi je najviše legao. A slušao sam puno skuplje, hi-end lampe na preskupe diy kutije, suvu analigiju itd.
Herbert je meni audiopočetniku izgledao kao nešto što ničim ne oduševljava ( bez naglašenog basa, prečistog glasa, wow efekta itd.) ali kutije koje mogu slušati 24h bez zamaranja i bez da mi dosade.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Link to comment
Share on other sites

Slušao sam “Harbeth 40.2 Domestic Monitor” ali sa Supernait II (kod jednog poznanika).

Sjajna kombinacija i izuzetan zvuk.

Generalno nisam bio impresioniran razlikom u odnosu na moj “Harbeth Super HL5 Plus” doduše u dnevnoj sobi od oko 20 kvadrata akustički (nikako) ne tretiranoj.

Šta više “smetala” mi je vizuelno veličina kutija.

Drugi drugar je doneo Accuphase E370 i obojici im se mnogo više svidela kombinacija “Harbeth 40.2 Domestic Monitor” + Accuphase E370 (i vlasniku Supernait).

Ja nisam bio tog mišljenja.

Meni je i jedno i drugo bilo sjajno, sa nekim specifičnostima koje ne mogu da definišem.

Razlog je verovatno sto ja nisam sposoban za analitičko slušanje i poređenje (ne predstavlja mi to zadovoljstvo i ne mogu da se nateram da zadržim koncentraciju i slušam i poredim: instrumente, deonice .....) već ceo ugođaj mi je prijatan ili mi nešto smeta.

Link to comment
Share on other sites

Срећко, сјајна тема.

Нисам аудиофил са великим стажом и искуством али мислим да претежно знам шта ми се свиђа, то што не могу да постигнем све што хоћу компензујем на нивоу који ми је доступан. ;)

Слушао сам од звучника из теме LS 3/5,  5/9 и поменути 40.2 и морам признати да уживам у екстремима - уживао сам подједнако са најмањим и највећим. 

Оно што ме је одушевило код најмањих нисам нашао код највећих и обрнуто. Овде ћу опрезно избећи атрибуте и препустити тему неком ко има шта рећи. :)

Link to comment
Share on other sites

Ne, uopšte nisam siguran.

Tu “dilemu” (barem za mene) prvo bi trebalo “razrešiti”.

Šta više mnoge zvučne kutije koje na netu krste kao BBC monitore ja ne bih, poput mog Harbeth Super HL5 Plus, za razliku od Graham LS 5/9.

Zato sam tražeći po forumu neku temu, u okviru koje se može voditi polemika o stvarima poput toga sto i sami pomenuste, nabasao na ovu-pravu temu koju je g. Dacho otvorio i u kojoj bi mogli da neke dileme (vi koji znate) nam razresite.

Vi ste jedan od onih koji bi, po mom mišljenju, mogao da veoma konstruktivno doprinese i da nam pomogne da znamo šta od koje firme i kutija možemo očekivati, koja amplifikacija je dobar izbor (generalno) itd.

Na prvom mestu bi bilo lepo da se pobroje firme i modeli koji se mogu smatrati BBC monitorima uz navođenje kriterijuma (verujem da su to projektni zahtevi BBC-ja).

Link to comment
Share on other sites


Оно што ме је одушевило код најмањих нисам нашао код највећих и обрнуто. Овде ћу опрезно избећи атрибуте и препустити тему неком ко има шта рећи. 

Gospodine ab upravo sam zbog toga i naveo iskustvo sa Harbeth C7ES-3 i HL5.
Ohrabrili ste me (nisam smeo da kažem da mi se neko ne smeje) da sam jedan od najupečatljivijih utisaka ikada imao (stvarno nisam reper) sa Harbeth P3 ESR doduše u sobi od 11 kvadrata.
Link to comment
Share on other sites

Srecko nadam se da ovaj tekst moze biti interesantan.Harbeth je na blind testu jako dobro prosao.Ujedno retka prilika da se svi zvanicni modeli ls 3/5a nadju zajedno.Planiram ovih dana da ih pustim u pogon...kao desktop sistem sa naim82/ampom

http://www.g4dcv.co.uk/ls35a/shootout.html

Edit.nisam sad ovo citao vec pre nekoliko godina,pa se izvinjavam ako sam bio neprecizan,mozda i nisu tu svi modeli na testu,ali su pobrojani

Edited by sondek
Link to comment
Share on other sites

Gospodine Sondek verujem da ste Vi jedan od onih koji bi najbolje mogao da definise šta su BBC monitori (prema projektnom zahtevu-licenci BBC) a šta oni koji zvučnom slikom su BBC monitori a zbog licence ili nekih drugih razloga su konstrukciono odstupili od zahteva BBC, poput onog objašnjenja koje ste napisali za Linn Kan.

Nadam se utiscima o Vašim LS 3/5.

 

PS: Meni ste na PP već poslali link ovog sajta i moram da priznam da je (za moj nivo znanja) odličan.

Link to comment
Share on other sites

Vec sam napisao.Linn je stavio u svoj "ls 3/5a" drugi visokotonac i time odstupio od standarda BBC.Bez obzira sto je to bio kvalitetniji visokotonac.Kutiju su porucivali od Rogers-a i B110 su se uklapali u standard.Drugacija je bila i skretnica.Bio je zvucnik planiran za closse to wall,cime se popravljao bass koji je bio ekstremno cist(od 70hz) i od zida dobijalo jos malo.Inace kupio sam ga od coveka koji ga je prodao radi Rogersa.Javio mi se posle 10dana i hteo da ga otkupi nazad.Kad sam rekao da necu ponudio mi je 10%da zaradim.Sudbina je odlucila da nakon 18-19g ipak zavrse kod njega i to tako sto sam ga spojio sa drugarom kod koga su moji zavrsili.Ja sam ih zamenuo skupljim linn modelom Sara koji je imao izvanredan bass ali ni blizu toj detaljnosti srednjih i visokih koji su bili prosto zapanjujuci.Interesantno je da je i treci u toj referentnoj staroj seriji Izobarik koji je isto imao b110,dva komada i dva ista visokotonca slicno prosao u direktnoj usporedbi u jednom novobeogradskom stanu.Kanovi su dati na cuvanje 90-tih tom vlasniku Izobarika i on ih nije u startu ni probao,racunajuci da ipak ima 5-6puta skuplji zvucnik ,sa istim poduplanim jedinicama uz dodatak 2x139 baseva i ogromnim kabinetima.Nije mogao da dodje sebi kad je prikljucio Linn Kan.

Imali su oni mana,kao i svaki LS minimonitor.Ali imaju nesto bukvalno ocaravajuce u sebi.Recimo kad bi pustio Ansambl Renesans,vracali su te par vekova unazad u mislima.Bukvalno nisi slusao muziku,bio si 100% sjedinjen sa njom.I to ce ti skoro pa svaki vlasnik reci.Ujedno svaki od njih bi bio svestan i mana,ali bi se borio do zadnje kapi krvi za njih ...ili da ih zadrzi ili da ih vrati.Nemci koji bas nisu imali respect prema.englezima su ih svrstavali u high end grupe 2 ili 3 ,nebitno..a kostali su oko 300-350funti...

Mslm nisam se bas puno naopisivao zvuka,ali eto par čarsijskih pricica.

Ja sam se tog poroka resio,slusam sad nesto sto je mnogo bolje ali nisam od tih sto pljuje po svojoj proslosti u kojoj je toliko uzivao,vrlo cesto i 10-12 sati dnevno.Sutra bih se na to mogao vratiti ili eto imati ih u desktop sistemu,koji naravno prevazilaze ali u neku ruku podseca na originalnu0studijsku namenu.

Ko ima malu sobu,do 15m2,treba da zna da moze racunati na takav par zvucnika kao sto je BBC monitor.Nazalost postali su vrlo skupi,trazeni od kolekcionara,idu i preko 1000eura Harbeth i Rogers ..preskupo je to.Ja sam moje Linn prodao za 250 i nisu previse popularni pa i sad nisu mnogo skuplji..To je meni recimo da se napravi sistem od 1000 eura uz neki solidan izvor i amp za manju sobu,do pre 3-4g bilo je moguce.Sad nazalost vise ne.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Btw.Slucajno ili ne ali Ljubo cestitam za tajming u hifi vestima sa tekstom za Graham.Verujem da ce mnogi uzivati.Ne moze valjda hifi forum samo Koronom i teorijama zavere da se bakce. 

Graham je imao jedan izvanredan zvuk na HFS show i vrlo se lepo mogao cuti zvuk te "skole zvuka".Svideo se mnogima.

Link to comment
Share on other sites

Sjajan post g. Sondek.
Podsetili ste me, a to sam već i napisao da jedna od skupih kutija koju sam imao i nisam je voleo (kao sto ste i sami primetili nije tu nešto štimalo, neznam šta), je upravo bila Linn Isobarik.
Za čudo (moje) pre 40-tak godina Linn Isobarik je u BG u mom društvu bio jako popularan (bilo ih je nekoliko komada).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...