Jump to content


FM radio


Willi Studer

Recommended Posts

Kao što vam je verovatno poznato, moderator je veliki ljubitelj radija i neplaćeni agitator da svaka kuća mora da ima tjuner u sistemu. Evo i jednog snimka kojim bih želeo da prikažem mogućnosti hi-fi iskustva sa FM tjunerom. Večeras je na Radio Beogradu 3 emitovan snimak kvarteta trubača Tomaša Stanka sa Londonskog džez festivala prošle godine. Snimio sam ceo koncert koji možete preuzeti u WAV formatu 16/48 sa Wetransfera:

https://we.tl/58K4cEEuWX

Snimak sam napravio u mom sistemu koji čine:

tjuner Revox B261 s antenom Iskra FM-10F usmerenom ka Avali (97,60 MHz, jačina signala 100 dBf)
A/D konverter Lexicon Omega
softver za snimanje Adobe Audition

Nije bilo nikakve naknadne obrade snimka. Obratite pažnju kako tjuner ne mora da ima smetnje, nikakav pozadinski šum, kako u opsegu 30 Hz - 15000 Hz zapravo ništa ne nedostaje, i kako možete dobiti takvu detaljnost da se u prvom minutu prve numere na desnom kanalu jasno čuje jedva primetno šuškanje nekog kontakta ili kabla (nije kod mene). Čak i nakon digitalne konverzije snimka na skromnoj opremi, utisak ostaje. Poslušajte (koncert je inače vrlo zanimljiv i dopašće se džezerima), dajte svoje komentare.

Link to comment
Share on other sites

Bravo Willi !

Ja i dalje tvrdim da ogranicenost FMa na 15/16KHz ne pije vodu kad je snimak koji ide u eter odlican !

btw, na Radio Beogradu 2 je neki veliki poznavatelj vokalne klasicne muzike imao par setova od kojih sam snimio skoro 2 cela na traku ( snimak odlican ),  interesantni su po tome sto pocinju tako sto neki francuz sjajno recituje poeziju a nastavljaju se kroz vokalnu istoriju klasicne muzike sa zavrsetkom seta na ruskoj monumentalnoj horsko/operskoj muzici

:)

Link to comment
Share on other sites

Sibilanti koji se mogu čuti u najavi i odjavi spikera ne potiču od prijema niti od tjunera već iz studija Radio Beograda. Redovni slušaoci i sami mogu posvedočiti da kvalitet glasa varira jer zavisi od studija u kome je sniman pa ga na nekim snimcima uopšte nema. Inače mislim da je mikrofonski ton u Radio Beogradu tehnički malo lošiji jer, osim ovih artefakata, po pravilu ima jak pozadinski šum koji se čuje kada se regler mikrofona spusti pre muzičke numere.

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, Willi Studer said:

 Evo i jednog snimka kojim bih želeo da prikažem mogućnosti hi-fi iskustva sa FM tjunerom. Večeras je na Radio Beogradu 3 emitovan snimak kvarteta trubača Tomaša Stanka sa Londonskog džez festivala prošle godine. S

Čak i nakon digitalne konverzije snimka na skromnoj opremi, utisak ostaje. Poslušajte (koncert je inače vrlo zanimljiv i dopašće se džezerima), dajte svoje komentare.

Slušao sam sinoć, neverovatno kako je to dobar snimak i zvuk. Nisam uhvatio najavu, pa sam za vreme emitovanja pogledao na internetu program Radio Beograda 3 i video šta se emituje. Mislio sam da je neki baš audiofilski live snimak sa SACD-a ili neki format visoke rezolucije. Dinamika i detalji su impresivni. Dokaz da vredi imati tuner, kada se emituje kvalitetan izvor, a tuner to može da prenese. Skoro nisam čuo svoj tuner u boljem izdanju (Denon TU-S10). Prijem je preko kablovskog sistema, a verujem da je direktni prijem preko antene još kvalitetniji jer nema nepotrebnih D-A konverzija. Toliko mi je bilo žao što nisam imao čime da ovo snimim. Veliko hvala Williju. Radio Beograd 2 i 3 imaju daleko najkvalitetniji zvuk kod nas. Vidi se da neko vodi računa o kvalitetu koji se emituje. Ponekad je i 202 dobar ali uglavnom kada se emituju specijalizovane emisije o jazzu i bluzu. Inače znaju da, verujem na nekom mix pultu, naduvaju basove koji tutnje kao da je program namenjen samo onima koji ga slušaju na malim tranzistorima. Kao da im je to in-house zvuk.

Link to comment
Share on other sites

Moram da dodam i ovo. Pre možda godinu dana, u slično vreme, slušao sam na Radio Beogradu 3, prelep snimak nekog jazz koncerta. Muzički, predivno, tenor saksafon, uz ritam sekciju Snimak izvanredan. Odslušam ja to do kraja i spiker na kraju kaže: "Slušali ste snimak kvarteta Sonny Rollinsa sa Beogradskog jazz festivala godine...."  (nisam ni dobro čuo ni zapamtio koje godine). Posle sam po internetu uporno tražio da nađem bar godinu kada je snimljeno i u kom sastavu je svirao. Nisam uspeo. Svaka čast snimatelju koji je ovo snimio. Verovatno da taj snimak još postoji u arhivi Radio Beograda. Šta bih dao da mogu ponovo da čujem. Kada bi Radio Beograd imao izdavačku delatnost pa da se izda CD sa tim snimkom. Dokaz da se i onda sa analognom tehnikom pravili fantastični snimci.

Pitanje za Willi-ja. Da li je moguće nekako doći do tog snimka ili bar reprizirati pa da zamolimo Willija da ga snimi ?

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Willi Studer said:

Redovni slušaoci i sami mogu posvedočiti da kvalitet glasa varira jer zavisi od studija u kome je sniman pa ga na nekim snimcima uopšte nema.

Imali smo već temu... Nešto su zeznuli s mikrofonima pre, možda, godinu dana. Glas spikera s početka snimka je odličan primer. Je li moguće da tamo, u RBG, to nikom ne smeta? 

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, zbrujic said:

Imali smo već temu... Nešto su zeznuli s mikrofonima pre, možda, godinu dana. Glas spikera s početka snimka je odličan primer. Je li moguće da tamo, u RBG, to nikom ne smeta? 

Ja mislim da su oni svesni tog problema ali da nemaju sredstava da ga reše. Radio je u drugom planu u odnosu na televiziju i njima je bilo važno da remontuju emisionu tehniku i studija za emitovanje. Vrlo je moguće da nije bilo novca za studija za snimanje u kojima se uglavnom snima 3. program na kome i ima najviše anomalija.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Borko said:

 (....) Verovatno da taj snimak još postoji u arhivi Radio Beograda. (....)


Ne bih bio baš siguran. Imam insajdersku poluinformaciju da je od divnih devedesetih pa nadalje mnogo toga pobacano a ponešto je i uništeno bombardovanjem što sad može poslužiti kao opravdanje onima koji su bacali i prodavali trake.

Gde je mmilovan? On je bio upućen u materiju.

Link to comment
Share on other sites

Drago mi je zbog ove teme jer se danima mislim gde da napisem jedan lep utisak. Pretproslog cetvrtka sam putovao i u kolima slusao emisiju "Susretanja". Zaboravih ime gosta ali znam da je u pitanju celista. Poslusao sam nekoliko izvodjenja dua celo - klavir u pratnji. Mnogo mi se dopalo kako u celini tako i sa aspekta kvaliteta snimaka. Ne znam ko je, kada i gde iste napravio a voleo bih da to saznam, kao i podatak sa kog medija su pustani u etar (digitalni ili analogni)?

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Slušam FM ponekad sa AVR a Denon avr-2808ci i nije to to. Zvuk tanak. U sećanju mi  je ostao mnogo bolji zvuk sa tjunera koje sam posedovao. Moraću da se angažujem po tom pitanju i nabavim nešto potpuno analogno sa dva instrumenta (tj dve kazaljke, za signal i za podešenost stanice).

Ono pogasiš svetla i samo tjuner svetli i čuje se lepa muzika. Žal za mlados, ygb.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Willi Studer said:

Promenio sam ime temi. Bilo bi lepo da postavite snimke napravljene na vašim radio aparatima i da opišete vaše FM setupe.

Ja sam oduvek želeo da imam Revox B760, zbog izgleda najviše, ali čini mi se da je B261 bolji i ima više podešavanja.

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, prophet said:

(....)...jer se danima mislim gde da napisem jedan lep utisak. 

(....)

 

Istetoviraj ženi ili sebi na ledja. To je dobro mesto za lep utisak. Ili ispiši na plafonu. Lepi utisci nisu baš česti. 

Inače, viber  i ja, kao nesinergične HiFi komponente <_<

----------------------------------------------------

Ontopic: Sećam se da me je @Arn den riddare pokušao edukovati o radio stanicama i tjunerima. Sad imam mnogo slobodnog vremena, nemam tjuner. A šta vredno slušanja mogu da nahvatam kompjuterom?

Sećam se da je bio radio Beograd 3 gde je bila klas'ka i bio je Koncet Studija B. Ima li toga još uvek? Ima li na netu? Je l' slušljivo tako il' mora analogno?

Ćale sluša rock 202ku ali tu nema ništa novo i nepoznato.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Borko said:

Ja sam oduvek želeo da imam Revox B760, zbog izgleda najviše, ali čini mi se da je B261 bolji i ima više podešavanja.

B760 se smatra za tonski bolji tjuner, mada ta razlika ne bi trebalo da bude velika jer su im topologije skoro potpuno iste, dok ja razliku uopšte nisam čuo, mada je to možda do konkretnih primeraka koje sam slušao. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...