Jump to content


Pojačala za slušalice


ivanp

Recommended Posts

  • Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Samo da dodam da Little Dot mkII radi fantastično!

I to se čuje potencijal ovako na „ladno“, ne zagrejan ;-). Velika rezolucija i transparentnost, sa dubokim basom.
Na prvo slušanje ima malo nepovezan spektar, posebno donji, i malo sirovosti u svemu. Ali pretpostavljam da mu treba malo vremena (bar 50ak sati) da se el. komponente razrade :-)

Link to comment
Share on other sites

24 minuta ranije, den!s said:

Samo da dodam da Little Dot mkII radi fantastično!

I to se čuje potencijal ovako na „ladno“, ne zagrejan ;-). Velika rezolucija i transparentnost, sa dubokim basom.
Na prvo slušanje ima malo nepovezan spektar, posebno donji, i malo sirovosti u svemu. Ali pretpostavljam da mu treba malo vremena (bar 50ak sati) da se el. komponente razrade :-)

Treba vremena. Osim toga ima tu mesta i za razna unapređenja, potenciometar, sprežni kondenzatori, lampe. Ali onda cifra raste još toliko koliko košta u startu.

Little Dot MK2.jpg

Link to comment
Share on other sites

45 minuta ranije, den!s said:

Na oko deluje ok izrada, mada ništa preterano. Pre bih rekao - sve u skladu sa cenom od nekih 130 evra...

Ne znam koliko je interesantan upgrade ovakvog uređaja, jer za 350 evra se ide na Šolajinu Sedru. Koja pretpostavljam ima bolje delove…

Ne verujem da se isplati. Za 130 evra ne možeš ni da ga napraviš takvog kako jeste u soptvenoj režiji, treba ti skoro duplo više para.

Da pretpostavimo da može malo da se unapredi recimo:

Da se zameni potenciometar (mada mi liči da nema dovoljno mesta za Alps Blue) i ona 4 crvena sprežna blok kondenzatora se bajpasuju nekim 10-47nF PP to je oko 30-35eur, i recimo bolji napojni kabal neki širmovani LAPP ili LIYCY u sopstvenoj režiji još 20-30eur sa malo boljim konektorima. Za bolje sprežne kondenzatore nema tu ni mesta.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Ako neko trazi dobro pojacalo za sluske a nije spreman da se izuje ozbiljne novce, onda bi ovaj Arcam mogao da bude resenje ....

Pojacalo se zove Arcam rHead i kosta nov 250 eura (oficijelna cena mu je bila mnogo veca ali sada na dosta mesta moze da se nadje po ovoj ceni). Za te novce, ovo pojacalo je neverovatno dobra kupovina ...

Ono inace ima XLR i RCA ulaze ali samo Single End izlaz(e): za 3,5mm i 6,3mm banane. Kvalitet izrade je dobar, kuciste je od metala a na donjem delu se nalazi sloj od tvrde gume, koji bi trebalo da posluzi izolaciji od podloge na koju se stavi. Ja sam mu dodao 4 nozice, koje bi trebalo da doprinesu dodatno tom izolovanju od podloge.

Kvalitet reprodukcije je dobar. Stavljao sam ga na razne izvore zvuka i ono sto je indikativno jeste cinjenica da kada ga stavite na bolji izvor, on i svira bolje. Ovo nije izjava Alan Forda, vec moja zelja da ukazem na cinjenicu da ovo pojacalo uspeva da prenese razlike koje bolji izvori zvuka sobom nose. Probao sam i razne sluske na njemu i cini mi se da najbolje rade ove sa niskom impedansom. Sennheiser sa svojih 300 ohma rade takodje ok ali kao da ima mnogo vise onoga, sto bi rekli stari Srbi, head room-a, kada se koriste nisko omske varijante. Ono sto je interesantno napomenuti, jeste cinjenica da bez obzira na tip sluski koji stavite na ovog Arcama, treba odvrnuti potenciometar na preko 12 da bi se dobila potrebna glasnoca. Deluje pomalo neobicno, ali u sustini ne smeta ...

Zvuk je neutralan, otvoren, dinamican, ... ne bih mu mogao naci neku odredjenu manu. Mozda bi moglo da ima nesto vise snage, ili mozda selektor sa raznim stepenima pojacanja, ali za ove novce zbilja ne bih imao nikakvu primedbu. Ako ste u potrazi za dobrim pojacalom za sluske za neke ne preterano velike pare, ovo pojacalo bi trebalo da bude na listi ...

Arcam rHead.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...

Ja sam pre nekih godinu dana kupio ovo:

https://nadelectronics.com/product/d-1050-usb-dac/

To je headphone amp + DAC. Posto se uredjaj vise ne proizvodi, kupio sam ga vrlo povoljno. Instalirao sam ga pored kreveta u stanu u kom ne boravim cesto, tako da ga ne koristim kao svoje primarno pojacalo za sluske. Koristim ga iskljucivo sa Sony MDR-1A sluskama.

U principu ova sprava svira ok. Ima malo zaobljene visoke, tako da je zvucna slika malo "ususkana", prijatna, ali bez previse detalja. Zvuk bi se mogao kategorisati da je na toplijoj strani i svakako ne kao analitican ili kao sprava koja svira na "tehnicki" nacin. U stvari taj prijatan zvuk koji se dobija jeste glavni kvalitet ovog uredjaja  ali moze biti i glavna mana, narocito ako volite da imate dosta informacija o onome sto slusate.

Ja koristim coax digitalni ulaz. Kao izvor koristim Logitech Squeezebox Touch, koji preko WLANa skida muziku. Probao sam i USB ali ocigledno je da ovaj DAC nema bas napredno resenje za USB signal. Na USB ulazu, kada je vezan za comp,  zvuci jos toplije, zaobljenije i cak pomalo "mutno". Mozda bi zvucao bolje kada bi se stavio neki uredjaj ispred, koji vrsi filtriranje signala i/ili napajanja.

Sve u svemu, ovaj NAD je daleko od nekog ultimativnog resenja ali meni zavrsava posao. Cak mi i prija ta njegova ususkanost u nacinu reprodukcije. Verovatno da bi sa nekim drugim sluskama dao neki drugi rezultat, ali predpostavljam da bi neke karakteristike njegove reprodukcije ostale iste.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...