Jump to content


Koje slušalice koristite? I sa čim (DAC, DAP)?


Cortina Dampeco

Recommended Posts

Rekoh da započnem temu koja se nekako sama nameće. Poslednjih godina tržište slušalica kao i prenosivih uređaja je veoma poraslo i izbor je ogroman. Moram priznati da je i kvaitet sve bolji i da je tržište veoma probirljivo i moraju da se trude.

Prve slušalice koje sam zavoleo i koristio su bile Koss PortaPro. Došao sam pre mnogo godina u malu radnju da bih kupio portabl CD plejer koji može da reporodukuje i mp3, jer tada nisu postojali mp3 plejeri. I kao slušalice za probu su nudili baš portapro. Ja sam bio sumnjičav, slušalice su izgledale jevtino i ne baš solidne, ali kada sam ih stavio na uši i čuo poznatu numeru, zvuk je bio nebo i zemlja u odnosu na slušalice koje sam do tada koristio, neke jevtine AIWA. Nisam bio siguran da li je do plejera ili slišalica, pa sam slušalice probao na mom starom SONY diskmenu i ista stvar, dakle slučalice. I bile su skupe za mene tada, gotovo cena plejera koji sam nameravao da kupim. Izašao sam sa slušalicama radije. Koristio sam ih nekoliko godina, dok se nisu sasvim polomile, promenio jastučiće nekoliko puta. Posle sam kupio još nekoliko pari i danas mislim da su to jedne od najboljih portabl slušalica za novac.

Nešto kasnije sam dobio GRADO SR60, otvorene slušalice retro dizajna, veoma jednostavne konstrukcije. Otvoreni dizajn, pa su malo lakše na basu, ali veoma čist srednji opseg i visoki ok bey sibilanata. Koristim ih već 17 godina i odlično se drže. Menjani samo jastučići.

Danas imam nekoliko pari veoma različitih slušalica, neke koristim radije, neke manje rado. Od otvorenih over ear imam još i Seinheisser HD598 koje mi najviše prijaju, lako ih potera i manje i slabije pojačalo, ali do izražaja dolaze sa TEAC DA101 na kojem ih najčešće i koristim. Značajno definisaniji bas nego kod GRADA, ali ove slušalice su i mnogo mlađeg dizajna. Zatvorene koje najčešće koristim su NAD VISO HP50, koje su sjajne jer su veoma neutralne i koristim ih kao referencu. Istina, imam ih samo oko pola godine. Koristim i Seinheisser momentum on ear koje sam impulsno kupio pre nekoliko godina, ali veoma volim njihov potpis. Problem je što nisu udobne za duže nošenje. I na kraju još jedne portabl slušalice, ali drvene: Audio Technica ATH-ESW990H koje imaju drvene "kapke" i kožne jastučiće. Zvuk veoma mio, verovatno zbog drveta koje ima nekako prirodnu rezonancu.

Imam i nekoliko IEM slušalica. Pre svega SHURE SE210, veoma moćne slušalice, malo V shaped kako vole da kažu. Tu su i neutalnije Audio Technica E40 ali su i značajno manje udobne jer je nozle veoma širok, duplo širi nego kod SHURE SE210. I na kraju Focal Sphear, ali ove slušalice imaju problem sa sibilantima, koji se rešava potiskivanjem na 7Khz ekvilajzerom, inače ekstremno analitične. Lako se prepoznaju efekti kompresije i loši miksevi.

Što se DACova tiče, u vreme loših realtechovih čipova na laptopima, kupio sam DragonFly DAC 1.0, koji me i danas dobro služi. Ipak razlika u odnosu na izlaz za slušalice na kvalitetnom laptopu je danas zanemarljiva. Nešto kasnije sam počeo da koristim i Meridian Exploirer, prvu verziju koji ide do 192KHz, za razliku od DragonFly-a koji ide samo do 96K. Problem sam Meridianom je bio isti kao i sa svim DACovima koji su radili na osnovnoj sample frekvenciji od preko 96K, nisu radili bez drajvera. A drajver za meridijan je relativno loš, posebno što se tiče digitalnog volume-a. Sve je to na  DragonFly radilo dosta bolje. Prošle godine Windows 10 je dobio podršku za veći bitrate, tako da sada i Meridian radi bez drajvera i veoma sam zadovljan. Ranije sam koristio i neke HRTove DACove, ali problem je bilo krckanje i kliktnanje kao na starim DACovima pa sam ih prodao. Koristim i TEAC A101DA kao DAC i D Class pojačalo, ali zvučnici koji nisu ništa posebno ali rade posao.

Prenosna muzika: Apple iPOD 6ta generacija koje koristim već godinama, ALAC i AAC 320kbps. Pre godinu dana sam pazario Fiio X3 II, koji me je oduševio, dekoduje DSD i PCM do 256KHz mislim što i nije toliko bitno. Mogu pisati detalje i iskustva u sledećim postovima ako ima zainteresovanih. Inače Fiio može da se koristi i kao DAC a ima i line out pored izlaza za slušalice.

Većina muzike su i onako 44.1/16 CD ripovi (FLAC) i poneki 96k SACD rip (takođe FLAC). Imam i ponešto u DSFu.

Pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

koristim:
Koss Porta Pro - njih treba svako da poseduje, bez obzira da li ima jos neke slusalice, i bez obzira da li ce ih koristiti. Neopisivo koliko su muzikalne... mogu da se takmice sa 3x skupljim modelima. Koristim ih na poslu, ili u hodu... pogonim ih sa telefona, racunara...

Grado 325is - ozbiljno dobre slusalice, u sustini, nemaju manu (nisu za ljuibitelje jakih basova)! Kod kuce, najvise njih, mahom za dzez ali ne prave problem ni za ostale zanrove. Musical Fidelity, X-Can (prva verzija, sa osvezenim delovima) i ProJect UsbBox 

HiFiMan He6 - neverovatne su, magneplanarske, ogromna zvucna slika, savrsene za horove i simfonijska dela. Kad slusam dela klasicne muzike, njih koristim. U odredjenim momentima osetim kako mi duboki tonovi prolaze kroz telo (ne glasno!). Bas su slusalice za slusanje muzike. Zamerka je sto traze jako pojacalo. slusam ih (do skora) preko Dayens Ampino i Cambridge Audio DacMagic

sta mi se svidja kod svakog modela koji posedujem, sto prilikom svakog slusanja, svakog stavljanja na glavu, ja sam ponosan na njih, drago mi je sto imam bas njih i sto prilikom svakog slusanja ja se opet odusevim "uh, sto dobro zvuce!" 

i da,
posedujem i Pioneer se700, vec vremesne. Nisu lose, i one su zahtevne sto se tice pojacala, ali ih malo koristim obzirom da ne mogu da dodju na red. Njih sam uzeo iz dva razloga, zbog vintage sistema (one idu uz Pioneer sx750) i zbog piezzo konstrukcije (u nekom cu momentu nabaviti i neke elektrostatike, pa da popunim kolekciju prema konstrukciji :) )

 

Link to comment
Share on other sites

Sennheiser HD540 gold reference za jazz i klasicnu muziku,AKG K550mk2 za sve ostalo,Bose OE2 i AKG iz pakovanja Samsunga S7 (mobitel nisam uzeo al sluske jesam) za po gradu.Uz komp.KRK 6400.

Kao pojacalo koristim lampaski "headamp" Had Audiolab Maestral 2.

Link to comment
Share on other sites

Слушалице (full-size):

  1. Sennheiser HD650;
  2. AKG K-701;
  3. AKG K-1000.

Појачала:

  1. SAC KH-1000;
  2. Trafomatic Audio Head One (*);
  3. Firstwatt F1 (**).

(*) (**) Нису примарна појачала, и ако морам да задржим једно, остао бих на SAC KH-1000.

 

Link to comment
Share on other sites

On 3/30/2018 at 8:02 PM, Trouble said:

 

Kao pojacalo koristim lampaski "headamp" Had Audiolab Maestral 2.

Koliko te je došlo pojačalo ?

 

Moje slušalice su 

Full size:

1. AKG K702 univerzalne, ali najviše vole džez, klasiku, instrumentale

2. Sennheiser HD540 I, odlične za vokale i da imam sennheiser

3. Grado SR80i za rock

4. Philips 6630, stare ali nekada me baš iznenade, od ovo četvero možda i najbolji bas.

Izvori:

1. CD Plejere Marantz CD 5001

2. Advance Accoustic MCD 203 MK2, njih sa AKG-om slušam

3. Asus XOnar DX

4. Custom DAC ak4396

Pojačala:

1.A47 diy

2.CMOy diy

3.Hibrid diy

4.Marantz CD5001 ima isto dobar izlaz za slušalice.

 

Cilj da nabavim fostex TH610 i da se isprobam neko dobro lampaško pojačalo.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Sjajna tema!

Jednostavno obozavam slusalice :) . Ceo ih zivot koristim, od walkmana, diskmena, itd. Imao sam raznim modela, tipova, dosta toga se i nagomilalo (beyer, akg, koss, at ...). Manje vise sve sam pocistio, podelio , raspodao i ostavio samo ono sto koristim. Mrzim da lagerujem i golimam stvari, pa je trenutna situacija sledeca:

 

Kuca:

Sennheiser HD 555

AMP: Creek OBH 21

Izvor:  DAC: CA Dacmagic 100 / Phone: Xiaomi Redmi Note 4x

 

 

Posao:

Sennheiser PX 100

AMP/DAC: Maudo Fast Track

 

 

Outdoor:

Sennheiser Momentum inEar / KZ ZS6

Phone: Xiaomi Redmi Note 4x

 

 

 

 

Trenutno stanje je tako da najvise muziku slusam u pokretu. Zato najvise i rabim Senn Momentum inEar i KZ ZS6. KZ samo za sport, trcanje, bajk. U fazonu perideri, konstantno arcenje, gazenje i sl. Senn momentum inEar za ostalo.

 

Senn PX 100 su mi mozda i omiljene slusalice :) . Imam ih preko 10g. Menjam samo sundjere. Kao nove su. Izuzetno lake, ne osete se naglavi. Jako prijatnog zvuka. Best buy.

 

Kucni sistem najmanje slusam. Nazalost.

 

 

Plan: Custom in ear monitors.

Link to comment
Share on other sites

 Ja sluske uglavnom koristim na poslu. Lokacija posla u Omladinskih brigada je dovela do ociglednog izbora mesta nabavke, a otvorene kancelarije do uslova da budu closed back circum-aural. 

 Sennheiser HD471 + Musical Fidelity V90-HPA kao DAC+Amp. Skroz zadovoljan. Uglavnom slusam Tidal, hi-res/MQA kad ima. Racunar je morao da bude firmin, MacBook Pro. 

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Pirate said:

Plan: Custom in ear monitors.

Око овог... саветујем максималну пажњу. Custom IEM могу да створе доста проблема ако се стручно не изради цео процес, од одливака до израде.

Моја препорука, Shure SE425. Феноменални IEM, а са пар аксесоара се лако адаптирају свакоме.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Pirate said:

Sjajna tema!

Jednostavno obozavam slusalice :) . Ceo ih zivot koristim, od walkmana, diskmena, itd. Imao sam raznim modela, tipova, dosta toga se i nagomilalo (beyer, akg, koss, at ...). Manje vise sve sam pocistio, podelio , raspodao i ostavio samo ono sto koristim. Mrzim da lagerujem i golimam stvari, pa je trenutna situacija sledeca:

 

Kuca:

Sennheiser HD 555

AMP: Creek OBH 21

Izvor:  DAC: CA Dacmagic 100 / Phone: Xiaomi Redmi Note 4x

 

 

Posao:

Sennheiser PX 100

AMP/DAC: Maudo Fast Track

 

 

Outdoor:

Sennheiser Momentum inEar / KZ ZS6

Phone: Xiaomi Redmi Note 4x

 

 

 

 

Trenutno stanje je tako da najvise muziku slusam u pokretu. Zato najvise i rabim Senn Momentum inEar i KZ ZS6. KZ samo za sport, trcanje, bajk. U fazonu perideri, konstantno arcenje, gazenje i sl. Senn momentum inEar za ostalo.

 

Senn PX 100 su mi mozda i omiljene slusalice :) . Imam ih preko 10g. Menjam samo sundjere. Kao nove su. Izuzetno lake, ne osete se naglavi. Jako prijatnog zvuka. Best buy.

 

Kucni sistem najmanje slusam. Nazalost.

 

 

Plan: Custom in ear monitors.

Da, potpuno sam zaboravio na Senheisser PX-100 II... Imao sam ih i poklonio kada sam nabavio Momentum over ear. Sjajne portabl slusalice, divne izrade. Zvuk i nesto bolji od PortaPro...

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, InSides said:

Око овог... саветујем максималну пажњу. Custom IEM могу да створе доста проблема ако се стручно не изради цео процес, од одливака до израде.

Моја препорука, Shure SE425. Феноменални IEM, а са пар аксесоара се лако адаптирају свакоме.

Sasvim tačno, nedovoljna zvučna izolacija u slučaju IEM veoma menja zvučnu sliku. Najbolje su custom made, ali su i veoma skupe. Možda najbolji kompromis pružaju SHURE modeli, pa čak i SE215 koje su najbolje što se može dobiti za tu cenu. Preskočio bih SE325, loš kompromis da naprave nešto između 215 i 425...

Link to comment
Share on other sites

koristim:

 

HiFiMan He6 - neverovatne su, magneplanarske, ogromna zvucna slika, savrsene za horove i simfonijska dela. Kad slusam dela klasicne muzike, njih koristim. U odredjenim momentima osetim kako mi duboki tonovi prolaze kroz telo (ne glasno!). Bas su slusalice za slusanje muzike. Zamerka je sto traze jako pojacalo. slusam ih (do skora) preko Dayens Ampino i Cambridge Audio DacMagic

sta mi se svidja kod svakog modela koji posedujem, sto prilikom svakog slusanja, svakog stavljanja na glavu, ja sam ponosan na njih, drago mi je sto imam bas njih i sto prilikom svakog slusanja ja se opet odusevim "uh, sto dobro zvuce!" 

i da,

 

 

 

 

Dve stvari me interesuju.

 

Koje pojacalo korisiš za Grado SR 325?

 

Koristiš pojačalo za zvučnike da bi slušao slušalice?

Da li je to realno?

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, trinity said:

 

Dve stvari me interesuju.

 

Koje pojacalo korisiš za Grado SR 325?

 

Koristiš pojačalo za zvučnike da bi slušao slušalice?

Da li je to realno?

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne vidim u čemu je problem? Nemamo svi pojačala za slušalice pa koristimo izlaz za slušalice na integralcu.

Link to comment
Share on other sites

Najbolje da cu da kupujem zasebno pojacalo za slusalice kad vec imam na integralcu

A gde je izlaz na tom pojacalu. Ne vidim nista ni sa zadnje ni sa prednje strane. Inace ja sam odusevljen ako je to moguce, to je jednim udarcem dve muve :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...