Jump to content


Nikon d7000


Mingus,Mingus

Recommended Posts

D7000 je odlican aparat. Ako kojim slucajem mozes da dobacis do 7100 tim bolje. 7100 u centralnoj fokus tacki radi na - 2ev, dok mi se cini da 7100 ide na - 1ev, te je af bolji u mraku kod 7100. Ali generalno Nikon af je strasno uradjen i ne bi trebalo da imas problema ni sa jednim. Live view zaboravi, osim za video, a ako ti je to prioritet uzmi Canon.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Link to comment
Share on other sites

Pa, svaki aparat neće da fokusira kada svetla nema. Ptanje je samo, koliko to svetla treba da nema/ima da aparat (ne)bi uspešno fokusirao. Zavisi to i od objektiva, svetlosne moći, mahaničkog kvaliteta, a zavisi i od kvaliteta optike (što bolji objektiv, kontrast onoga što pada na AF senzore je bolje, te je i njima lakše da "vide" kako da fokusiraju).

No bez obzira na fokus, slabi svetlosni uslovi se kako treba, rešavaju svetlosno jakim objektivima. Kada se uđa u malo svetla, razlike između tela približnih generacija, su mnogo manje nego između dva objektiva, jedan običan standardni zoom, drugi neki prime sa blendom >2.0

Bla bla bla...

U svakom slučaju., sa 7000 nećeš pogrešiti.

Samo što, ja bih danas išao ne neki MILC, Sony ili Fuji, ili čak Canon (Canon će svakako jednog momenta, pre ili kasnije, dati pun gas za svoj EOS-M). Al' ajd,  MILC-ovi su drugi par opanaka, da ne komplikujemo priču ako si navik'o na Nikon.

Nego, još jedno pitanje, šta te to toliko žulji na 3100? Šta te na njemu ograničava da želiš nešto (mnogo) bolje?

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, D Agostino said:

U prvo vreme bi koristio 18-105 koga imam.Kasnije sirokougaoni bez motora jer u aparatu ima,znaci starija serija jeftinija od G serije.A kasnije i neki duzi zum.

Cuo sam da hoce da zataji autofoks pri losim uslovima svetla.

Moja topla preporuka je da kupis objektiv Nikkor 35 mm 1,8 G, i ostanes na tvom D3100.

D3100 je solidan  f. aparat.

Ovaj objektiv je ostar kao zilet.  A ujedno i jako jeftin, za perfomanse koje pruza.

Bukvalno mu svetlo ni ne treba.....

Ne zuri.

Link to comment
Share on other sites

Gotovo svi Nikoni su spori sa fokusom. Imam D610 i isti je problem, ali naravno situacija je bolja sa fiksnim objektivima.

Moj savet je da kupiš Sony A6000. Imam ga za porodična putovanja i aparat je fenomenalan. Jednostavno mirrorless je superioran u odnosu na DSLR kada je fokusiranje u pitanju. DSLR je preveliki i nećeš ga nositi, a slike "ostaju" u aparatu. Kod Sonyja imaš wifi i odmah možeš da radiš backup, upload na društvene mreže itd.

Link to comment
Share on other sites

dSLR fotoaparati imaju prilicno mocne AF sisteme, pa nije neuobicajeno da odeljak posvecen upravo tom segmentu bude opsiran koliko i celo uputustvo za neke fotoaparate. Pojedini cak imaju i posebne knjizice i zahtevaju od korisnika da se prilicno udubi u materiju kako bi izvukao maksimum u datim okolnostima. Nije retka pojava da kupci nose fotoaparat u servis, misleci da je njihov AF neispravan a zapravo nisu procitali manual.

Af sistem kod d7000 je sasvim pristojan, i uporediv sa najboljima iz te generacije. Ako su zaista svetlosni uslovi katastrofalni, mozda je najbolje odabrati centralnu tacku (single point AF) umesto ostaviti na auto. Svaka situacija zahteva drugaciji pristup, sto je i sustina toliko kompleksnog AF sistema.

Zato sam te pitao, koje su tacno tvoje potrebe… jer bi u nekim slucajevima dodatno iscitavanje AF odeljka uputstva u kombinaciji sa nekim drugim, kupljenim objektivom dalo bolje rezultate nego prelazak na ‘’noviji’’ fotoaparat sa starim objektivima. D7000 jeste dobar fotoaparat, a d7100 je jos bolji… ali je pitanje kolika bi bila iskoriscenost njegovih kapaciteta u praksi. Takodje, treba obratiti paznju i na CDAF sistem, jer on nikako ne moze dati iste rezultate kao i PDAF, odnosno treba praviti razliku izmedju fokusiranja preko LCD ekrana i onog preko trazila.

Zato, prvo i osnovno… jasno definisi svoje potrebe a onda u skladu sa njima prikupi informacije koja bi kombinacija bila najbolja.

 

23 hours ago, Ljuba said:

Gotovo svi Nikoni su spori sa fokusom. Imam D610 i isti je problem, ali naravno situacija je bolja sa fiksnim objektivima.

Jednostavno mirrorless je superioran u odnosu na DSLR kada je fokusiranje u pitanju.

Ako se nesto stavlja u prvi plan kada se hvali Nikon, onda je to AF sistem i rad sa blicevima. To nas vraca na pocetak ovog posta, i neprocitano uputstvo za upotrebu. D610 nema AF sistem najnovije generacije, ali je daleko od toga da se ne moze koristiti za ozbiljne poslove.

Najveca energija kod mirrorless koncepta jeste usmerena na dostizanje faznog AF sistema koji krasi dSLR fotoaparate. Od skora su jako uporedivi, pouzdani… ali superiorni naprosto nisu. Mogu samo da budu… KAO .

A6000 je odlican mirrorless, ali je to neka druga prica i drugi koncept. Miomir nije izneo gabarite kao problem a ni spremnost da menja tabor a ni koncept.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala na isrpnom odgovoru.Ja sam samo procitao na nekom forumu da se vlasnik d7000 zali da kada fokusira nesto pri slabim uslovima/koncerti/ aparat ne fokusira onu tacku koju zeli nego recimo neku iza.Kaze da kod 7100,7200 toga nema ali verovatno mi to i nece smetati.

A sto se tice tezine ,ne smeta mi kao i hifi tako volim i foto aparate i fotografiju.E sad nisam bas toliki poznavalac ali se trudim da naucim.

evo odgovor na moje pitanje u vezi d7000,dobio sam od jednog clana foto rorumu/fejs/

- Što se mene tiče d7000 treba preskočiti, zbog lošijeg auto fokusa. D7100 je već druga priča. Lično sam imao d7000 i u pad situacija me je obrukao, ukoliko je loše ili "zatupasto" svetlo bez oštrijih kontrasta obavezno je promašivao. To se na D7100 ne deševa. Sada radim sa D7200 koji zabeleži ono što pomislim. Dok sam na D7000 morao svaki objektiv da podešavam sa Fine Tune opcijom na D7200 to nije potrebno.

pa dalje

-Nema to veze sa AF senzorom. Da se razumemo, ja fotografišem koncerte koji su često u loše osvetljenim halama i salama. Radim sa ISO 4000 i u takvim svetlosnim uslovima je sam imao izuzetno problema sa D7000, takođe i na par veselja koja sam fotografisao sa njim bilo je problema da ubode fokus. on potvrdi fokus i onda kada pogledate fotografiju vi vidite da je ona promašena a da je foku skroz negde pozadi. Tako da sam morao da naučim da ja njeg prevarim. Što se tiče fotkanja po danu tu nije bilo problema, s' tim što je svako staklo moralo da prođe Fine Tune podešavanje (to je opcija koja postoji u telima od D7000 pa na gore)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kao sto rece No1Lives4Ever ako mozes da dobacis do D7100 isao bih na ovo kuciste.  Ja je koristim od 2013te (kada se i pojavila) i izuzetno sam zadovoljan. Dok je cerka imala neka dance takmicenja, nisam imao nikakvih problema da pravim dobre slike sa AFS 80-200 2.8, koje su bez obzira na lose svetlosne uslove i brze pokrete bile zadovoljavajuce ostre. AF sistem nije stvarao nikakvih problema i uvek je fokusirao ono sto sam zeleo ( sto neko rece gore uputsvo je nezamenljivo).

@Ljuba - D610 ima slican AF sistem kao D7000 (MultiCAM 4800 FX), dok je kod D7100 Multi-CAM 3500 DX (slican onom na D800), verovatno zbog toga nisi zadovoljan brzinom Af sistema. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 years later...

Ti jeftini Nikonovi prajmovi su stvarno odlicni, pogotovu u odnosu na cenu. Imam i daleko skupje objkektive, ali mi je u torbi uvek i 35 1:1.8G.  Sa njim ne osecam da sam zakiinut o odnosu recimo na 70-200mm f/2.8G ED VR II koji mi je takodje u torbi po bilo kom parametru. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...