Jump to content


Benchmark AHB 2 i DAC 3 L


ScepanBG

Recommended Posts

17 minuta ranije, Majda said:

U zdravlju da slušaš :-)

 

15 minuta ranije, RingeRaja said:

Sad mi jasno zašto se prodaje “Mladić 2”.

Uzdravlje da slušaš Bencha i da što pre usrećiš nekoga sa prethodnikom.

Hvala hvala :). Dobar je momčić, ali benč kombinacija postavlja lestvicu baš baš visoko :heat

Link to comment
Share on other sites

18 minuta ranije, siroma said:

Postavlja se samo pitanje da li gram preko de Vialeta može da se nazove analogijom.

Ima li života u svemiru? ima li ga posle smrti? Ovaj trenutak sreće koji živimo, je li samo zrnce peska u moru patnje i bola.... Kakve su mogućnosti da sa lošom prostatom i u 60 god prevrneš p... naopako higijenski problematičnoj Bugarki???....???

Koga bre briga. Važno je da svira ko avion. Koncept nebitan. Ponovo. Svi dobri sistemi sviraju slično. Lelemuda se o onim lošima.

 

Link to comment
Share on other sites

Најпре, велика захвалност @Milosav Grozni, зато што се повукао из Београда на овај хлад и мраз да би ме посетио. Пријатељу, хвала на дружењу и музици - локално заиста имам веома мало прилике да се дружим са људима који су искрени заљубљеници у овај хоби.

И још, да се извиним и покретачу теме што пишем о нечем другом осим Benchmark-a (којег нисам слушао, а волео бих) - тако да слободно померите поруку ако није прикладна за ову тему.

Увек је незахвално причати о звуку свог система, зато - по мени, једна од најважнијих предности ових дружби је објективан суд о звуку система са стране људи који га не слушају свакодневно. Мићa је чуо, и коментарисао објективно оно чега сам и сам био свесан, али сам помало занемарио, што због недостатка времена, што због фокуса на друге аспекте, што због слушања музике. :)

Компоненте

  1. Devialet Expert 200;
  2. Sonus Faber Olympica II;
  3. Грамофон властистог дизајна и израде (*);
  4. Ручица властитог дизајна и израде (**) + Denon DL-103;
  5. SME 3012 незнатно модификована (***) + Ortofon SPU #1 E;
  6. AudioQuest Wildcat на обе ручице, AudioQuest NRG-1 на грамофону, AudioQuest NRG-2 на Devialet-у, Cordial професионални кабал на звучнике;
  7. Акустички третмани (спуштени плафон са Rigips 8/15/20 перфорацијама, QRD (дифузер) на задњем зиду, мултисорбери иза сваког звучника, и на страничним зидовима.

(*) Грамофон без суспензије, масивни бронзани лежај, подељени тањир (алуминијум + POM), погон каишом и BDLC мотором, контрола мотора уз помоћ трофазног синусног генератора, 3 каналног појачивача D-класе и праћење брзине затвореном петљом са Arduino-м и властитим кодом.

(**) Унипивот лежај од керамичких куглица (Si3N4), алуминијум + бронза, механизми за VTA-on-the-fly и azimuth-on-the-fly.

(***) Модификација укључује комплет нових тегова од бронзе, основа од бронзе, бронзани носач за конектор каблова (PTFE DIN конектор).

Импресије

Систем се треба загрејати, и то је неизбежно.

Не улазум у претпоставке дали се треба загрејати Devialet, подићи мазиво у лежај грамофона, опусте звучничке мембране, или се само добрано требају загрејати слушаоци. Зато смо решили да почнемо сесију са дигиталним извором - Macbook Air + foobar2000 + AudioQuest Cinnamon USB + серија FLAC датотека.

Систем је звучао малтене очекивано - прецизно, комплетно, детаљно, али са мањком, у недостатку боље речи, раскошности. Позорница прецизна, али малтене преширока. То је свакако кривица позиције звучника - како је систем у дневној соби (****) , а звучници позиционирани на дужем зиду, Мића је предложио да мало извучемо звучнике и смањимо међусебно растојање, и то је умногоме поправило утисак. Албум за албум за албум, звучало више од коректног, али без сумње, Мићина дигиталија свира лепше.

(****) Спаваћа ми је мања.

Ту морам признати да сам на конфигурацију дигиталног извора потрошио мање од 1% од времена којег сам потрошио на конфигурацију и усаглашавање анагогних извора. Следећи корак - посветити се мало дигиталији, али само откако решим која streaming опција ми више одговара (скоро и да немам музику у дигиталном формату). 

Аналогија

Ту смо већ ближе мом домену. Неко је већ напоменуо, то није добрана аналогија - Devialet дигитализира све аналогне изворе, и у случају грамофона, аплицира de-emphasis у дигиталном домену. При конфигурисању, подеси се (1) улазна осетљивост за сваку звучницу, (2) оптоварење, (3) тип криве (RIAA, DECCA, Columbia итд), (4) ниво subsonic филтра, (5) учесталост и још пар параметара.

Морам признати да сам Devialet-а купио највише због могућности ових подешавања. Уз помоћ даљинца, параметри се могу мењати и док свира плоча, што је једноставно незаменљиво током процеса финих подешавања. Важније, Devialet заменио 12 кутија - неки од вас се можда сећају мог старог система (тема стоји, али се фотографије погубиле) - имао сам три phono претпојачивача, DAC, излазни степен за DAC, Audio PC, ванско напајање за Audio PC, змијарник каблова... и опет нисам толико музике слушао.

Да буде извештај потпуни - ево параметара за обе звучнице:

  1. Denon DL-103 - улазна осетљивост 0.25mV, оптоварење 460Ω, учесталост 96kHz, RIAA 1976 крива;
  2. Ortofon SPU #1 E - улазна осетљивост 0.18mV, оптоварење 140Ω, учесталост 96kHz, RIAA 1976 крива.

Како то свира?

DL-103 је утегнут, прецизан, динамичан. Позорница је јасна и оцртана по ширини, висини, и дубини. Детаља има, и чак понекад преовладавају звучном сликом. Код мене свира са мало тупљим SRA углом него стандардно чини ми се, и могао бих без проблема да живим са 103-ком или њеним дериватима. Веома подложан на чак и веома мале промене азимута (*****), што је можда проблем свих Denon-а, или можда само оних примерака коју си били код мене. 

(*****) Скупио сам нека истраживања око тога, и ако има интереса, могао би их објавити овде.

SPU #1 једноставно свира боље. Позорница је нешто мања, али реалнија. Детаљи су сви ту, али заобљенији и лакше је живети са њим. Захтева специвичну ручку, али комбинације 3012 + SPU се не бих одрекао. Сва срећа да се Ортофон сетио нас не-Јапанских аудиофила и произвео "јефтинији" SPU. Мића је ту лепо приметио да фали мало "раскошности" коју он увелико има у свом систему. Али не би било интересатно ако је све савршено, не? :)

SPU "не би требао" да ради са Devialet-ом. Ако је судити по причама са страним форумима, или сам ја добио SPU-а који је различит од свих оних коју причају да ту комбинација "не може никако да ради", или су људи арбитрарно донели закључке без да послушају SPU директно на Devialet.

Закључак

Ја задовољан, надам се да се Мића лепо провео. :) 

Имамо пар смерница за скору будућност:

  1. Хтео бих да пробам неки SUT и за SPU и за DL-103. Избегавао сам то до сад зато што је циљ био смањење кутија и каблова, али ако то донесе звучни бољитак... прихватио бих;
  2. Требам се мало посветити дигиталном извору. Прво бих тестирао streaming опције, па се онда бацим на мало детаљнију конфигурацију дигиталног улаза;
  3. Звучнички кабал. Нажалост, због локације звучника (која се не може променити) треба ми пар 4.5м каблова, што ме ограничава у погледу класа - обично класа изнад од 2м је јефтинија од класе испод од 4.5м;

Још једном, извините због off-topic-а, и због дужег поста. Зато обично избегавам да пишем - ретко знам где да станем.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Milosav Grozni said:

Koga bre briga. Važno je da svira ko avion. Koncept nebitan. Ponovo. Svi dobri sistemi sviraju slično. Lelemuda se o onim lošima.

Kao sto i Tolstoj rece: "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način"

Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, InSides said:

Веома подложан на чак и веома мале промене азимута (*****), што је можда проблем свих Denon-а, или можда само оних примерака коју си били код мене. 

(*****) Скупио сам нека истраживања око тога, и ако има интереса, могао би их објавити овде.

Ima interesa. 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 10 months later...

Malo da oživim temu.

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada sam pazario kombinaciju Benchmark DAC 3 i AHB2.

DAC je kristalno čist, detaljan, ali nije sterilan. Ima tu i mesa i audiofilskih čarolija. Mislim, nema mnogo mudrosti sa DAC-om. Dobar čip ESS Sabre 9028PRO, dobro urađeno napajanje, kratak put signala, tako da nema promašaja. 
Pojačalo je veće iznenađenje. Izuzetno malih gabarita, ali isto tako impozantne snage i energije. Maltene je nemoguće gurnuti ga u nezgodne režime, bez obzira na glasnoće. U clipping je možda ušlo jednom - dva puta za svo ovo vreme.
Zvučno isto tako impozantno, prosto ceo sistem izuzetno verno reprodukuje materijal, u smislu ono što je na snimku, to ćete i čuti. Možda najbliže hi fidelity-ju što sam slušao.

U međuvremenu sam uveo i gramofon u sistem, te sam dobio potrebu da se igram sa ulaznim gaionovima, što sam bio ograničen sa DAC 3, bez obzira što se pokazao i kao sasvim solidan preamp.

Došao je red da se ubaci i preamp između DAC i pojačala i izbor je pao na isti Benchmark, samo LA4.
On suštinski ništa značajno nije dodao, međutim čini mi se da se zvučna slika produbila i dodalo je još malo vazduha u zvuk.

Preamp ima odlične funkcije, tipa podešavanje ulaznog gaina +/- 10 db, balans po kanalima i fenomenalnu atenuaciju.

Ono što je zanimljivo je taj SNR kojim se benchmark hvali, zaista ima svoje čari. Sistem je potpuno bešuman.

Sve to u kombinaciji radi prosto fantastično i mislim da ćemo još dugo živeti zajedno. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
nackom,
Da li si poredio LA4 sa nekim drugim preampom ? Bilo bi interesantno cuti neko iskustvo ... komentari na internetu o LA4 su svi izuzetno pozitivni ....

Zapravo i ne. Kupio sam ga na nevidjeno kada sam vec imao dac3 i ahb2 u sistemu. U trenutku kupovine mi je trebalo podesavanje na ulazu u preamp sto la4 ima u dijapazonu +/-10db.
Isto tako, nisam ljubitelj kupovine uredjaja na nevidjeno, medjutim njihova filozofija mi lezi i stekao sam poverenje da je to sto kazu istina, ako me razumes.
Preamp kao preamp zvuci apsolutno neutralno, ne unosi nikakve koloracije niti degradacije u zvuk. Fakticki je namenjen da pre svega zvuk iz izvora atenuira na najcistiji moguci nacin do pojacala. U tome i uspeva.
Promene u zvuku sistema su bile, medjutim dosta male. Rekao bih da je svuk postao malo “vazdusastiji” i nekako transparentniji.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...