Jump to content


Kupovina gramofona od cca 150 EUR


Jovan M.

Recommended Posts

2 minuta ranije, zek said:

I kad kupi nov gramofon, mora neko da namesti bar gaznu silu i antiskejting, ako je već geometrija glave fabrički namešetena - znači nema ništa plug & play kod gramofona.:rolleyes:

Kod Pro-Jecta je sve fabrički namešteno, a kod novog ili starog tangencijalca barem nameštanje antiskejtinga otpada.

 

17 minuta ranije, Krca44 said:

Odredjeni delovi novi... mozda sam pogresno razumeo, ako mislis na novu iglu ili na novu glavu sa iglom to da.

majstor...  ne treba ti , mozes sve sam da namestis nije to toliko bas komplikovano

Hahahaha, Šaljivdžija! - podseti me...koliko već ono beše postova oko tvog Technicsa?

Link to comment
Share on other sites

Ispade gramofon svemirska tehnologija,a korisćenje letenje enterprajzom :D

Brate mili ako radi kod prodavca,radiće i kod tebe.Staviš rucku na pocetak spustiš i uzivas.Ako ti se svidi ne menjaj nista,osim igle...neko malo iskusniji nek pregleda stanje i podesavanje i vozi.To je budžet sprava i sistem,od necega se mora krenuti.Gramofoni su inace jednostavne naprave,a i sto su jednostavniji to su bolji...i tehniks tek valja kad se očerupa skroz...od ovih sa previse elektronike nema sreće. tangencijalni sa ručkom u plastičnom poklopcu...bljak

Link to comment
Share on other sites

Ispade gramofon svemirska tehnologija,a korisćenje letenje enterprajzom

Brate mili ako radi kod prodavca,radiće i kod tebe.Staviš rucku na pocetak spustiš i uzivas.Ako ti se svidi ne menjaj nista,osim igle...neko malo iskusniji nek pregleda stanje i podesavanje i vozi.To je budžet sprava i sistem,od necega se mora krenuti.Gramofoni su inace jednostavne naprave,a i sto su jednostavniji to su bolji...i tehniks tek valja kad se očerupa skroz...od ovih sa previse elektronike nema sreće. tangencijalni sa ručkom u plastičnom poklopcu...bljak

 

Nije svemirska tehnologija ali covek je pocetnik i ima skroman budzet. Bas me interesuje da li si ti voljan da mu izmeris masu rucice za gramofone u datom budzetu posto podaci uglavnom ne postoje. Predlozeni tangencijalac sl-7 nije bljak. Ima jako solidnih jeftinih glava za njega za pocetak. Za ove slabije modele stvarno ne znam kakvi su. A ne mora to, napisah vec Duali i Shure 75 su dobar kombo, mada mislim da to izadje vise para. I onaj jedan Technics je dobar predlog. Ili ako hoce novo - ono kod Sime.

 

Link to comment
Share on other sites

Sto bi merio,pa ti su gramofoni opstepoznati i vec 30g sa nama...vec se za svaki zna sa cime radi solidno,a i tu je intenet da pomogne tj vinyl engine i tu uopste nema puno varijacija,naravno izabere se neki iole  poznatiji model tj proizvodjac i sve postoji na vinyl engine izbor glava se svede najcesce na par komada.Uopste ne kontam sto se svaka tema mora pretvoriti u naucni skup,pa se na kraju svede na AT Ili ortofon ili eventualno jos dve tri firme kad su budzet resenja u pitanju.Valjda je bitno poceti,a i nastaviti uzivati u muzici.Procitajte malo Aoxomoxoa post,opustite se.Niste na mrtvoj forumskoj strazi sa osciloskopom,mikrofonom vagom i lemilicom u ruci.Uopsteno govorim,nikome licno.Sve manje ispada neka radost neka kupovina,ili proces trazenja, vec neka muka i paranoja.Moz' misliti da se neka sudbonosna pogresna odluka da se ne donese.Lep sacuvan primerak,koji ima dobar rejting i duze je vremena kod prodavca ili ako se ne moze naci onda od proverenog trgovca poput Tome,on to malo isproverava,testira servisira,izpodmazuje i sl.,stalo mu je do dobrog rejtinga jer zivi od toga 25g.Kupiti novu iglu i podesiti fino da se ploce neostecuju i slusati opusteno s mirom u glavi.Ploce i muzika su antistress,a ne nervoza.A da ima bolje uvek ima,i od 100 i od 1000 i 2000 ulozenih u gram.

Po meni treba samo izbegavati komplikovane gramofone sa puno elektronike i funkcija jer je manja sansa da je nesto u kvaru,ipak su to stare sprave.Manje delova-manje problema.Mojih 2c

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, borchee said:

Hahahaha, Šaljivdžija! - podseti me...koliko već ono beše postova oko tvog Technicsa?

Ha ha ha jedno 40 posto, pa sta cu namucio sebe i druge ovde ali hteo sam reci kad je taj "predmet" ispravan onda i nije neka frka namestiti glavu/iglu, uz malo strpljenja i jasna uputstva ( npr 1210 User Manual ) i pocetnik to moze uraditi sasvim korektno.

Poenta je i da sad kad sam naucio nesto malo ne bih isao sam u kupovinu radi vece sigurnosti

....................

Kad se nesto predlaze molim uzmite u obzir da li bi ste vi koji predlazete sad za te novce kupili taj gramofon sebi ?

Ja sam poceo da gledam i bas nisam odusevljen onim sto vidim a ne zelim da predlazem napamet.

.......................

Shure 75 imam i ja sam ga hvalio pa sam nabavio 95 i onda pustio pre par dana redom 95, Ort 2m Blue, Benz MC Gold, pa da vidite onda gde je Shure...  ne kazem da je los ali moze se i bolje

Za Shure 75 sa iglom se trazilo 30 do 50 Eu na KP sto je BEZOBRAZNA cena !

......................

Technics tangencijalni SL 7 jeste hvaljen gramofon ali oni ispod kakvi su ?

80ih godina Technics je u svojim katalozima u svakom trenutku imao vise od 10 gramofona od dna komercijale do vise srednje klase ( kako to danas nazivaju ),  pa prema tome nije ni svaki njihov gramofon vredan 120 ili 150 Eu.

Drugi Tangencijaci , ti koji su kostali manje od 500 DEM ... za Technics ne znam, priznajem, ali ono ostalo sto sam vidjao su bile plasticne igracke ili metalne igracke,  izbor glava/igala danas vrlo ogranicen.

...........................

Ovo sto sam napisao nije upuceno nikom posebno, samo je moje glasno razmisljanje na temu !

Link to comment
Share on other sites

On 3/7/2018 at 22:36, microfarad said:

Neki Technics DD lak za rukovanje. Moja preporuka Technics SL-Q2 odličan gramofon.

11 sati ranije, Willi Studer said:

I moja preporuka za taj novac.

I moja.

Može i Technics SL-Q3 (i SL-Q33). Isti kao SL-Q2, ali full automatic.

 

Link to comment
Share on other sites

Slazem se u potpunosti. Moji komentari su vezani za to da se covek u startu ne razocara. Da ne kupuje gramofon tek da bi ga imao. Htedoh odavno da napisem da ako nema ploce uopste ne ulazi u ovu pricu. Da prvo nabavi dobre zvucnike pa onda polako dalje... ali rekoh da ne ubijam volju.

Link to comment
Share on other sites

Bas gledam i vidim da su neki 13xx i ti neki lepsi otisli i oni sa cenom, dakle ovo sto si napisao :

10 minutes ago, 空也 said:

SL-Q2, SL-Q3 i SL-Q33 imaju identičan motor kao SL-1210 Mk2 i sličan tanjir.

...I ručice su im slične, samo što SL-Q serija nema mogućnost podešavanja VTA.

Baza im nije toliko masivna i umrtvljena, ali za kućnu upotrebu su sasvim OK.

 

Link to comment
Share on other sites

Ako hoces polovan moja ti je preporuka Toma.Evoda ti kazem da sam ga zvao par puta poslao mi mailom slike dva modela ja sam na telefonu vidio kako to izgleda i na berzi ga preuzeo i platio.Kako sam kupovao za drugog bila je bojazan kako ce to da izgleda in vivo.Vjeruj mi bolje nego na slici, kupio kod njega istog AT95 i covjek mi je namontirao.Ako budes dogovarao sa njim trazi da ti na berzi namontira glavu,tj. prije one guzve ili na zavsetku.Zamoli nekog ko zna da mun poneses gramofon da ti to namontira.Vjerujem da ovdje ima dobrih ljudi i da ce ti neko rado to uraditi,gratis.

Malo sale...gramofondzije vole pivo....i nemoj da bjezis od belt drive gramofona jer se kaisevi u BG barem lako nalaze i laki su za montazu, ai dajes sebi vecu mogucnost izbora!

Link to comment
Share on other sites

Berza je na Dorcolu 18.03 pa podji pogledaj,upoznaj se sa nekim forumasem,pogledaj malo ponudu, ne zaleci se odmah na kupovinu.Toma je tamo redovan, popricaj sa njim malo.On je korektan, naravno trgovac,ali nece ti uvaliti nesto jer mu je je to posao pa mu takva losa reklama ne ide na ruku.Dobro bi bilo da neko bude s tobom. 

Link to comment
Share on other sites

Jedini novi gramofon koji kod nas ima u ponudi za 200 evra pored onog Pro-Ject Elemental koji bi priznajem bio atrakcija u kući  je https://www.player.rs/gramofoni/marantz-tt5005/pro/5011

da li to vredi ne znam, ako je neko imao prilike da sluša neka napise bilo bi korisno.

Neka radi i kao onaj Sony samo da se ne pokvari za 3-4 meseca.. 

Svi ovi ostali nemaju integrisano predpojacalo pa mi onda ostaje da kupim ili predpojacalo ili novo pojačalo sa phono ulazom. 

Ne znam šta mi je činiti , da se obratim Tomi, on trenutno ima 4 gramofona u ponudi i ima jedno pojačalo mada ne razumem bas šta je ono..neki gramofoni su bez glave itd. da to složim sa novom glavom, novom iglom  , da platim stelovanje , da platim nekome da krene sa mnom itd.  i da se nadam da me to košta 130-150 evra pa da onda pokušam da nadjem neko pojačalo za 100-120 evra.znaci možda bih mogao da prodjem oko 250 -270 evra i jedno 150 sati izdvojenog vremena , i da se nadam da će to da šljaka. Ako ne bude šljakalo da zavrljačim to sve u kontejner pa da ga skupe kumovi i odnesu na buvljak..da onda neko kupi za 30 evra pa da popravi i da sluša...pa opet i to je nešto. 

Ili da odem da kupim nešto od ovoga sto se nudi za 200 evra možda taj Marantz i da dodjem kući uključim pustim ploče i uživam neko vreme dok ne skupim jedno 2-3.000 evra da kupim nešto kako valja ; ) 

Link to comment
Share on other sites

Spominjni Pro-Ject je bolji gramofon. Taj Marantz je najgrđi plastikaner. Video sam ga uživo u Media Markt-u. Pro-Ject, klasična njihova konstrukcija, drvena ploča, ležaj, motor, ručka. E sada, pitanje je da li ga uopšte ima kod nas po toj nekoj ceni od oko 200€. Da li si proverio?

Mislim da on postoji i u verziji bez phonopreamp-a. Proveri i to kada budeš pitao za cenu.

Link to comment
Share on other sites

Taj Marantz je isto s...e kao i tvoj Sony.

A da izvučeš neke pouke iz svog dosadašnjeg iskustva, pa se malo strpiš i sačekaš da naiđe nešto dobro? I da ideš redom. Zvučnici, pojačalo, izvor..  

Može dobar sistem da se sklopi i sa par stotina evra. Jedino ako su ti prihodi natprosečni za Srbiju, pa možeš bez da razmišljaš da se odrekneš dve-tri hiljade.

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, NShappy said:

Spominjni Pro-Ject je bolji gramofon. Taj Marantz je najgrđi plastikaner. Video sam ga uživo u Media Markt-u. Pro-Ject, klasična njihova konstrukcija, drvena ploča, ležaj, motor, ručka. E sada, pitanje je da li ga uopšte ima kod nas po toj nekoj ceni od oko 200€. Da li si proverio?

Mislim da on postoji i u verziji bez phonopreamp-a. Proveri i to kada budeš pitao za cenu.

Ok. Pitaću , hvala! 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Kuršum said:

Taj Marantz je isto s...e kao i tvoj Sony.

A da izvučeš neke pouke iz svog dosadašnjeg iskustva, pa se malo strpiš i sačekaš da naiđe nešto dobro? I da ideš redom. Zvučnici, pojačalo, izvor..  

Može dobar sistem da se sklopi i sa par stotina evra. Jedino ako su ti prihodi natprosečni za Srbiju, pa možeš bez da razmišljaš da se odrekneš dve-tri hiljade.

 

 

pa ja sam iz svega ovoga zaključio da ako hoćeš da imaš opremu kako treba moraš da imaš 2-3.000 zato sam to rekao , da li ću to da imam nekada da izdvojim ili ne to ne znam. Ja mogu da se strpim.

Jedino ne znam kako ću da znam kada se pojavilo to što valja i kako ću ja sve to da naštelujem. Eto to je sve. 

Meni ta kupovina starog gramofona izgleda kao kupovina nekog starog modela automobila, svi možemo da pričamo kako su taxisti u Beogradu sa Volvo S300 prelazili milion kilometara bez generalne , ali ajde kako da sad kupimo taj auto. 

Link to comment
Share on other sites

Ne znam šta mi je činiti , da se obratim Tomi, on trenutno ima 4 gramofona u ponudi i ima jedno pojačalo mada ne razumem bas šta je ono..neki gramofoni su bez glave itd. da to složim sa novom glavom, novom iglom  , da platim stelovanje , da platim nekome da krene sa mnom itd.

jovan-m, Nazovi Tomu i pitaj ima li jos nesto osim ovog sto je na KP.Ne azaurira on pretjerano cesto oglase, pozovi pitaj, zapisi, pitaj forumase za misljenje.Sjecam se da je imao belt verziju tog slq3, ne mogu da se sjetim modela, ato sto nema glavu na gramofinu, to ti je dilema manja.Ko god da ti proda gramofon , a dobro ga ne poznajes ne bi mu vjerovao da je glava tacnije igla radila nekoliko sati kao sto na oglasima kazu.Igla je potrosni materijal!Za 100-150 mozes da kupis fin gramofon glavu za 30-40 evra novu naravno, da se naslusas muzike.....

Ne reklamiram Tomu da ne pomislis...pitaj ga za mene nece se ni sjetit ko sam.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Jovan M. said:

Ja mogu da se strpim.

Jedino ne znam kako ću da znam kada se pojavilo to što valja i kako ću ja sve to da naštelujem. Eto to je sve. 

Reći će ti neko kad se pojavi. Već su ti ovde rekli na koje modele da obratiš pažnju kad se pojave.

Dakle treba da se presaberes, razmisliš i kažeš nam kojim putem hoćeš. Da li sve iznova ili drugačije. Ja sam ti za zvučnike poslao link onomad po tvojim specifikacijama, ali si reko da već imaš neke. Nisi nas udostojio ni da kažeš koje. Samo da su zez. 

Naučićeš da šteluješ kao što su i drugi naučili. Ne treba fakultet za to.

I na kraju, dobar deo nas ovde ima stare gramofone i svi rade.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Kuršum said:

Reći će ti neko kad se pojavi. Već su ti ovde rekli na koje modele da obratiš pažnju kad se pojave.

Dakle treba da se presaberes, razmisliš i kažeš nam kojim putem hoćeš. Da li sve iznova ili drugačije. Ja sam ti za zvučnike poslao link onomad po tvojim specifikacijama, ali si reko da već imaš neke. Nisi nas udostojio ni da kažeš koje. Samo da su zez. 

Naučićeš da šteluješ kao što su i drugi naučili. Ne treba fakultet za to.

I na kraju, dobar deo nas ovde ima stare gramofone i svi rade.

Hvala. Da li mogu da zamolim nekoga ovde , planiram da poranim ujutru na bubanj potok , pa ako neko ima vremena da mi kaže koje serije nekih proizvodjaca pojačala koja imaju phono sekciju valjaju ..tamo svake subote bude brdo pojačala pa da vidim možda zakacim nešto za 30-40 evra kao onog Sonyja onomad.Eto ako neko ima vremena da mi bar nešto kaže na primer HK serije te i te , JVC te i te ...

Bar za nekog proizvodjaca eto bar da imam neki orijentir. 

Hvala unapred. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...