Jump to content


Prebacivanje sa VHS u digitalni format


Ajduk

Recommended Posts

Nisam tacno znao gde da postavim topic. Moderatori slobodno pomerite gde treba. 

Kao sto naslov kaze hteo bih da prebacim par matorih VHS kaseta na CD i flash. Pogledao sam par oglasa i razlika u ceni je dosta velika - od 190 do 900 dinara po zapocetom satu. Ako neko zna zbog cega bio bih zahvalan na objasnjenju. Treba mi preporuka za nekoga ko to kvalitetno radi, po mogucnosti da je na NBg.  

Hvala unapred.

Link to comment
Share on other sites

Najjeftiniji način za 8mm je sa projektorom i direktnim snimanjem sa kvalitetnog platna.

Rezultat je odličan. Znatno skuplje i nedostizno u finansijskom smislu je skeniranje filma i siguran sam da se nikada zbog cene nećeš odlučiti na tu opciju.

VHS je lakše prebaciti uz pomoć namenske video kartice koja poseduje video in i prateći software za tu namenu. Kritična stavka u toj varijanti je video uredjaj, koje je danas teško naći u ispravnom i kvalitetnom stanju.

Ja sam VHS digitalizovao pomoću Cannon DV camcordera koji je posedovao AV in priključak i mogao je da snima analogni signal sa VHS playera. Kasnije sam te snimke na kompu autorizovao na dvd. 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Father said:

Rezultat je odličan. Znatno skuplje i nedostizno u finansijskom smislu je skeniranje filma i siguran sam da se nikada zbog cene nećeš odlučiti na tu opciju.

Prvo prebacivanje na VHS traku je uradjeno pre digitalne ere, potom je neko (  isti chova ? ) sa VHS trake prebacio na disk.   Snimak je losh, i to zbog VHSa, nije ni kamera imala neki super snimak ali mislim da je VHS to dodatno zeznuo.

Sto se cene tice moguce da si u pravu, samo ja ne znam ni kolika je, ni ko to radi skeniranjem za pocetak.

Sada sam se setio da imam link koji moram naci, neki covek iz Novog Sada koji sve ove operacije radi profi, naravno ne znam na kakvoj tehnici, to je stvar koja daje kvalitet.  Kad nadjem link stavljam ovde.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, VU metar said:

Je si li zadovoljan snimkom i misliš li da se dvd rekorderom mogu postići bolji rezultati?

Ja sam predacivao upravo super 8 kompilaciju kućnih snimaka sa VHS-a koja je usput budi rečeno bila uradjena vrlo profesionalno u nekom momentu VHS ere.

Obzirom da je Super 8 dosta mutan po svojoj prirodi, VHS ga nije nešto degradirao. Korišćena je neka kvalitetnija traka, a snimano je, želim da verujem nekim solidnim Panasonic-om.

E sad moja digitalizacija je radjena na samom početku DV ere sa najboljom konzumerskom Cannon kamerom i kvalitet je super za to vreme SD digitalnog doba i početaka snimanja i autoeizovanja DVD-a u kućnim uslovima.

Sigurno bi bilo kvalitetnije presnimiti direktno sa VHS-a na DVD rekorder, ali povesti malo računa oko setovanja najvišeg bitrate-a u odnosu na trajanje VHS snimka i kapaciteta diska. Moguće je i pauzom pri snimanju izbaciti neke delove snimka sa uglavnom predugačkih i dosadnih scena VHS kamermasnke ere.

Ako se presnimava materijal u cugu ili npr. izmontirana svadba na VHS, onda podesiti kvalitet mpg-a da može da uhvati animak u celini ili ići na najbolji kvalitet na više diskova.

Već postaje peoblem pronaći ispravan VHS da se i kasete pregledaju, a kamo li da se presnimi na digitalnu mediju... 

U nekom momentu sam bio u fazonu da ponovo digitalizujem sve te Super 8 filmove sa peojektora pa snimanjem platna u HD 1080p, ali sam oladio patnju za penziju, a opet se čovek zapita, koga će zanimati da gleda dedu kada je bio upišani usranko. :D

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Father said:

a opet se čovek zapita, koga će zanimati da gleda dedu kada je bio upišani usranko. :D

Tu ima istine u ovoj tvrdnji, za 30 godina triput je majka trazila da vidi filmove... al' kad trazi opet, moram da joj pustim, da vidi kako smo ludovali kao deca... nostalgija, podsecanje... sta znam.  :D

Onaj video koji imam, pa sigurno da taj super8 nije bio ostar, to sve stoji ali vala ni VHS nije nesto po tom pitanju,  dakle da li je mogao da sacuva 100% kvaliteta postojeceg Super8.... nisam strucnjak, daleko od toga, ali nesto mislim da nije ili bar ne deluje tako u odnosu na projekciju kino projektorom ( razvaljen deo slucajno pa ne radi vise ).

Link to comment
Share on other sites

Ja čuvam i dalje originalno platno sa tronožcem i projektor, ali nisam siguran da li sam ili nisam zamenio halogenku od 100W koja je išla u njega. Čini mi se da je na 12V. Siguran sam da bi i ove današnje od 50W izgurale odličnu sliku na modernom platnu koje posedujem za digitalni bioskop i DLP projetorsku eru, koja je već prevazidjena. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Ja cuvam crtane filmove, ruski Vuk i Zec, i jos neke, a imam i snimke koji nisu razvijeni stoje 25 godina u shteku, nekad smo ih slali Kodaku u Nemacku ( Austriju ? ) na razvijanje, pa nastade haos kod nas kad je trebalo razviti tu zadnju turu.   Sve se nesto nadam da bi mooozda jos mogli da se razviju, da nisu propali ali ipak... dugo stoje,  ne znam kakav je proces u pitanju,   nekad sam sam razvijao c/b fotke sa napravljenim razvijacem, ne znam da li i ovo moze tako i gde da nadjem info o tome.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Pa neki TV Tuner sa s-video (composite) ulazom, mislim da tu nema danas neke razlike u kvalitetu.

Pustis VHS, ovamo ides preko nekog programa na capture recimo neki ozbiljniji program kao sto je Adobe Premiere ili Sony Vegas. Mozes i ako nema toliku rezoluciju VHS da capturujes u 720x576 tj DVD rezoluciju, cisto radi kasnije lakse obrade i filtriranja

Link to comment
Share on other sites

Hoćeš reći TV kartu?
Inače imam jednu TV kartu ali je ne koristim duže vreme, ima njen program za capture ali je snimak lošeg kvaliteta tj. piskelizovanog.
Što se tiče video rekordera on ima scart i rca izlaze, nema s-video.

Edit: Na TV karti ima s-video ulaz tako da će mi trebati s-video/rca kabl.

Link to comment
Share on other sites

Da da tv kartu :) sto mu dodje tuner za PC ;)

Pa ne moras da koristis originalni software koji je po prilici verovatno krs, zato i dobijas i pikselirizovanu sliku.

Ne mogu da se setim sad ni jednog programa ali ima ih ne more bas ni Adobe. Ali poenta je da pri capterovanju koristis neki Lossless encoder jer bi raw mnogo zauzimao ili x264 encoder, ali bi onda pri capterovanju morao da imas jak procesor, da se sve to bez dropa obavi, jer cak i pri manjim rezolucijama x264 je ubica procesora

Link to comment
Share on other sites

Ima jedan izvanredno jednostavan metod. Kupi se neki DVD rezač i napraviš snimak na RW DVD mediju. Te VOB failove sa DVD-a kasnije preedituješ u nekom programu za video i izbaciš x264 ili neki mpeg.

Slažem se da nije studio kvalitet ali ni VHS izvor ne traži vasionski tretman. Ja sam imao problem jednom prilikom da mi profi PC kartica za grabovanje analognog ulaza nije uopšte aktivirala ulaz jer je signal sa videorekordera bio slab da ga pobudi. Da ne pričam koji sam problem imao da nađem ispravan VHS video za to zezanje. Tek peti koji sam dovukao kući je reprodukovao sliku i nije motao traku.

Zato kažem ako imaš ispravan video samo kupi neki dvd snimač kao komponentu i prebaci to na DVD ili interni HDD, pa ako si zainteresovan za dalji editing, potraži neke od navedenih aplikacija za video obradu.

Za početnike nije loš ni Pinnacle Studio. Ja sam to instalirao mom starijem sinu Youtuber-u za lako editovanje i izlaz prema youtube-tu.

Ja snimljeni AVCHD video kuvam u  Adobe Master Collectio CS6 Premieru, ali mislim da je previše kompleksan za amaterske potrebe.

Link to comment
Share on other sites

11 minuta ranije, HMrules said:

Kako vam se ovo čini?

Poseduje HDMI ulaz sto je retkost na DVD plejerima.  ?????

Model: LG V192H

Od ulaza: 2x SCART, Digitalni audio, Compozitni ikomponentni,

 

Verujem da je mislio na HDMI izlaz, ništa posebno imao ga je i XWave 5000 model ...

Nije ni važno, osim toga ako je ispravan, nema šta da brineš osim da pokušaš da nabaviš daljinac, jer je taj pokupljen sa ulice na dan kakda gospoda Švajcarci izbacuju svoj stari HiFi da ga nose. Daljinac je ostao u nekoj fioci sa iscurelim baterijama, verovatno, poznajući ih.

Sumnjam da je neka kradena priča, ako bi nekoga to moglo da zabrine.

Link to comment
Share on other sites

30 minuta ranije, HMrules said:

A šta bi radio sa time? Ovaj nije DVD rekorder, već samo DVDplayer/VHSrecorder-player.

Dakle, ne može da snima na DVD, niti na bilo koji način da digitalizuje analogni signal.

edit: Uleteo si postom trenutak pre mog. U savkom slučaju, ovaj LG snima samo na VHS. I dalje, prodavac se razume u tehniku k'o pile u aritmetiku. Pored HDMI-ja piše OUT, a on piše da ima HDMI ulaz. :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...