Jump to content


Postavka glave na Technics, gauge vs protractor?!?


NShappy

Recommended Posts

18 minutes ago, zbrujic said:

Tu nema igre s protraktorom? 

Ako sam dobro razumeo, sto je diskutabilno, ima podesavanje overhanga ali nema azimutha.  Ono sto meni pada na pamet kao podesavanje overhanga jeste pomeranje napred,  za razliku od azimutha koji okreces oko ose.    Sem ovoga rupa najbliza prednjoj ivici moze da radi sa Technicsom, bar sa AT glavama.

Ako sam dobro ukapirao onaj deo oko overhanga ( diskutabilno ? ) onda moze nosac da se pomeri malo napred i zakljuca, pa je mouce uraditi po protraktoru, ali verovatno ne nesto mnogo daleko.

Sta Vi mislite ?

Link to comment
Share on other sites

Hvala,  poucno stivo... ja sam "gadjao"  AT MG10 zbog cene, malo je bolji od Aluminijuma koji je 34eu kod Tome, a MG10 39eu,   oni sa azimuthom i ovi Project su od 80eu pa navise... nazalost, taman i da imam sada Koetsu fondovi su ograniceni.

Sto se tice thread rupica... pa kanali su bolja opcija ali ni ova nije losa, u zadnje vreme sam sve glave montirao naopacke,  a opet stoji to podesavanje overhanga za koje AT kaze da ima ali na svom sajtu ne kaze apsolutno nista o tome kako radi.    Kako bi moglo funkcionisati se vidi na tim skupljim shellovima sa Azimuth korekcijom... bas tako izgleda : overhang pomeranje napred, Azimuth oko ose onog dela koji ulazi u SME konektor.

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

Da dodam zasto kupujem nov... ima set od 7 razlicitih srafovskih duzina, a i recimo da volim da bude nov ( mada to nije apsolutno odlucujuc faktor ).   ozicenje dobro koliko kazu ( vrlo malo ), no i kod ostalih za tu lovu je dobro.   Recimo i da mi se vise svidja od Ortofona i da je Magnezijumska legura toreijski malo bolja od aluminijuma.

Link to comment
Share on other sites

A konto naslova teme, da dam neki rezime....

...ima dve najčešće  "škole" postavljanja glave u odnosu na ploču. Jedna je uglavnom Stevenson, a druga Baerwald. Ideje se razlikuju po tome u kojim tačkama igla treba da je idealno normalna (iliti da je cantilever paralelan) sa tangentom na brazdu ploče. U zavisnosti od ovih tačaka, greška na krajnim brazdama ploče će biti veća ili manja.

Technics gauge se zasniva na Stevenson ideji podešavanja, a Bearwald fura svoju priču, drugačiju u odnosu na fabričku Technics-ovu, kao uostalom i većina gramofona iz tog perioda (koji su uglavnom Steveson).

Koje podešenje je bolje, zaviso od afiniteta, ali se u principu razlikuju po tome kako će igla da prati one poslednje brazde ploče, najbliže centru. Tačno je da se sve ploče ne završavaju na istoj udaljenosti od centra.

Bla.bla.bla... Treba svako da proba jedno i drugo, pa da sam izabere (univerzalni odgovor na sva pitanja u HiFi-ju jel? :P ). Ali većina koji jesu probali, tvrde da ima Baerwald više prija.

Moje iskustvo je da sam probao samo Baerwald, tako podesio čim sam doneo gramofon kući, i nisam se petljao sa drugim varijantama.

Mislim da ću sledeći gramofon uzeti neki tangecijalac. :P

Link to comment
Share on other sites

Nemam nameru da sporim korektnost protraktora ni jednog ni drugog. Imam samo jednu nedoumicu po pitanju univerzalnih protraktora.

Ako na njima piše spec da je ref tačka rađena za 222, 223, 225, 226, 227, 230mm efektivne daljine. Kako znate koji je pretpostavljeni radius rotacije vaše ručke i koji overhanging?

Za naprimer 225mm, može da bude dužina pivot spindle 215mm + 10mm overhanging ili može da bude 210mm + 15mm.

Uzmimo za primer Thorens td 150 mkII sa originalnom ručicom TP 13a (kugel arm)

Gde je montirana ručka na CentarTanjiraCentarRučke udaljenosti 215.6 mm fabrički, a preporučen overhanging 14.4mm, što u zbiru daje 230mm efektivne dužine. Da li se onda ta geometrija referentne tačke može posmatrati ravnopravno kao za Technics 1210 215mm + 15mm =230mm?

1051740.thumb.jpg.a6dfb922475327f0402c0596645865ae.jpg

Link to comment
Share on other sites

Univerzalni koji dolazi sa Hi Fi News plocom ima tri razlicite mogucnosti sa sledecima podacima :

za 2 tacke ( pomeranje traktora obavezno ) suitable for 9" arms

1 tacka  Linear Offset Technique, suitable for most tonearms

1 tacka sa icrtanim lenjirom i obelezenim distancama i 1 dijagonalnom linijom koja preseca "lenjir" kaze Universal Technique suitable for all tonearms,  tacka preska se nalazi negde na cca. 55,5mm, nisam trenutno merio

Ostale tacke nisam merio da vidim razdaljinu

Uglavnom kad sam namestao Benz imao sam tangencijalnost  na prvom i trecem primeru, ta dva sam koristio.

Sem toga sa Shure 95, ranije bilo koja udaljenost od Technics fabricke varijante sa Gougeom, dakle pomerena glava par milimetara napred, davala je zadovoljavajuce rezultate sa ponovo ove dve tehnike.

Da dodam Shure 95 sam zadnji put podesio sa Fatherovim traktorom, mislim da je razdaljina negde vrlo blizu VE Baerwald varijante, radi kao ZMAJ !   :)

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, VU metar said:

Korekcija, evo šta tačnije smeta

proverio , tacno je da se prsten naslanja na text pa zato izgleda da je igla ( odokativno ) nesto dalje od mesta gde bi trebala biti,  manje od pola milimetra, odokativnom metodom nisam mogao reci koliko tacno bezi, samo imam utisak da bezi manje od pola milimetra ( mozda i gresim ).   Sa gornje strane prsten naleze kako treba ali ne i sa donje,  vidi se.

Sem ovoga prsten na DJ Ortofon glavi je sirok i moguce je da ne bi mozda nalegla glava kako treba cak i da nema teksta jer kod donjeg dela prstena vec pocinje krivina plasticnog Gaugea  (  ovo je samo moooozda )

Link to comment
Share on other sites

Mali dodatak radi tacnosti posto sam pogresio prvi put.

Ortofon 2M Blue PnP , dakle sa teskim Ortofon Shellom, zbog sirine grla shella ima isti problem kad se ubaci u Technics Gauge, kao i Ortofon DJ glave... text sa unutrasnje strane Gaugea ne dozvoljava shellu da nalegne potpuno, dakle identicna situacija.

Link to comment
Share on other sites

Ti misliš na ovaj tekst ispod rupe? Telo headshella se oslanja na njega i ne dozvoljava da bajonet uđe do kraja?

Ja bih ga ostrugao na keca, da sam to primetio. Ali opet ponavljam ovo je samo za brzinsko podešavanje overhanginga kada se nema vremena za precizno podešavanje najmanjeg ugla greške sa protraktorom. Ne može se smatrati validnom zamenom za protraktor, ali može biti koristan u podešavanju overhanginga na osnovnh 15mm.

Takođe vrlo je moguće da na 15mm overhanginga dolazi do poravnavanja ose kantilivera i ose headshella, na šta upućuje najdonja slika sa pravilnim položajem glave na headshellu. Opet ta pozicija ne izvlači najmanju uglovnu grešku i najbolji tracking, već nužni optimum da bi glava bila u osi sa headshelom, što u mnogome olakšava posao manje upućenim korisnicima u podešavanje gramofona.

Moja analiza konstrukcije protraktora za Technics 1210 sa najmanjom uglovnom greškom dolazi do 17.5mm za overhanging i Effectivnom dužinom ručke od 232.5mm, gde je osnovno da je osa ručke montirana na fabričkoj udaljenosti od 215mm na koju se dodaje overhanging od 17.5mm što ukupno daje pomenutih 232.5mm radius lučnog hoda dijamanta. Zanimljivo je da se sa većim overhangingom dobija lošiji raspored uglovne greške praćen na luku rotacije oko ose ručke....

Technics overhang gauge je isključivo priručna brzinska alatka za optimalno podešavanje i uglavnom je namenjena DJ-evima sa sferičnim vrhovima, gde šteta nije velika ni za ploče ni za vinil a ni za zvuk, ako je uglovna greška nešto veća za koju polovinu stepena.

Hifi vrhovi naprednijih obrada jako lako mogu da donesu i prezentuju tako male razlike u tracking uglu, a još su i dodatno opasniji po vinile ako su im vrhovi nepravilno ostrugani korišćenjem u manje idealnim uslovima ili ne daj bože, loše podešeni i tako slušani duže vreme...

 

Overhang Gauge – Alignment Tool for Technics turntable with s-shaped tonearm.
This tool is exactly what you need to properly mount the cartridge to your turntable headshell.
It’ll take care of the overhang on the spot!

IS344643-01-01-BIG.jpg

Technics-Overhang-Gauge-Alignment-Tool-f

Link to comment
Share on other sites

photo28629.JPG

Koliko je ovo uopšte precizna metoda? Zar nisu mogli da predvide i neki vertikalni gadžet da se od ivice podigne vertikala i zaista vidi i bočno i frontalno poravnatost.

Zaista mislim da je samo za situacije ne daj bože opcije montiranja glava na gramofon u nemogućim uslovima mraka u klubovima ili "Who cares" ekipu. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

PROTRAKTOR DISTORTION LEVEL - TECHNICS-STEVENSON-BAERWALD-LOFGREN.jpg

Nešto sam analizirao ovaj grafik i nije mi jasno o čemu se ovde radi?

Da li neko ima matematičko objašnjenje za ovaj grafik. Zar uglovna greška ne bi trebala da se izrazi u uglu odstupanja od tangente?

Kako su došli do procentualne vrednosti treacking distorzije??? To mi je malo imaginaran pojam. Eventualno, merenjem nekim besnim uređajem koji izražava odstupanje od signala u procentima??? Koja je to test ploča koja se koristi za takvo merenje? Ko to živ radi? :huh:

Mogao bih da razumem ako bi rekli da je procentualna greška u + ili u - procentima od tangente u posmatranoj tački. Ali opet šta bi bilo 100% uglovno odstupanje 90 stepeni od tangente ili 180 stepeni od tangente u posmatranoj tački... Hmmm hmm hmmm baš sam se uveo u rebus i ne uspevam da vizuelizujem prikaz u vertikalnom smislu i logiku istog.

Molim za pomoć.

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Father said:

Kako su došli do procentualne vrednosti treacking distorzije?

Ne znam, mozda umesto znaka za procenat treba ubaciti znak za ugao... zar onda ne bi imalo vise smisla ?

Elem sto se tice plasticnog Gauge / gejdza onaj lik na Kabusa sajtu preporucuje da se iskoristi zilet kao vertikalni merac, ima kratak tekst o tome tipa dve recenice kako on to radi, u svakom slucaju brzinska metoda ( generralno sa gejdzom ).

Frontalno ne mozes da koristis gejdz ako usek nije usecen potpuno vertikalno ( kod mene je ta greska )

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

27 minuta ranije, Krca44 said:

Ne znam, mozda umesto znaka za procenat treba ubaciti znak za ugao... zar onda ne bi imalo vise smisla ?

Elem sto se tice plasticnog Gauge / gejdza onaj lik na Kabusa sajtu preporucuje da se iskoristi zilet kao vertikalni merac, ima kratak tekst o tome tipa dve recenice kako on to radi, u svakom slucaju brzinska metoda ( generralno sa gejdzom ).

Frontalno ne mozes da koristis gejdz ako usek nije usecen potpuno vertikalno ( kod mene je ta greska )

Ти си рекао да ћеш измерити трекинг дисторзију помоћу шаблона који сам скенирао и приложио пре неколико дана, он тома и служи. То није шаблон за монтажу већ шаблон за проверу и цртање графика као што је горњи. Ја сам сматрао да су ствари ту јасне, али видим да нису.

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Solderer said:

Ти си рекао да ћеш измерити трекинг дисторзију помоћу шаблона који сам скенирао и приложио пре неколико дана

Jesam ali nisam jos otstampao, imam u planu svakako, izvinjavam se za nedostatak brzine

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, Krca44 said:

Jesam ali nisam jos otstampao, imam u planu svakako, izvinjavam se za nedostatak brzine

У реду је, али ти се у одговору Фадеру питаш исто као и он на који начин се мере изобличења а имаш мој шаблон којим се то чини .

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Solderer said:

ти се у одговору Фадеру питаш исто као и он на који начин се мере изобличења а имаш мој шаблон којим се то чини

Iskreno nisam razmisljao kad sam odgovorio, moja greska, nisam video jasno sta pise da grafikon predstavlja,  koliko vidim sada to je merena distorzija nastala kao posledica ugaone greske, jos nednom se izvinjavam za pisanje napamet bez razmisljanja   :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...