Woland

Cocktail Audio X50D

Recommended Posts

za sada samo najava prikaza, uređaj je tek priključen, radi, testiram osnovne opcije - Tidal, eksterni NAS, PC Share.. za sada - setup jednostavan, automatski, prepoznao je sve na mreži (i bio prepoznat), prepoznao i formatirao interne diskove, radi web pristup, daljinac, HDMI TV kao informacioni panel..

 

21b6b83fc5368c2a8c241b7a01566006.jpgdac7586bfa8b51622c7a4fab9fbb36ab.jpga48acebd631ea41d0783b05304eb1425.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čestitam! Kao lutka je.

Nadam se zvučnim utiscima, u smislu izvora, za koju nedelju. :thumbsup2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super!

Na kojem DAC-u ćeš ga koristiti?

Sa kojom vezom?

Kod mene je na probi bio X40.

Od njega je tada, u ulozi SPDIF transporta, ipak bio bolji moj postojeći setup.

Velika prednost X50 bi trebala da bude to što mu je osnovna namena da bude transport,
tako da pretpostavljam da bi trebao da bude mnogo bolji u toj ulozi od X40, koji je devojka za sve.

Kada sam testirao X40, X50 nije bio dostupan za probu, tako da me rezultat jaaako interesuje. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Priključen je na M2Tech Young DSD, za sada preko USB kabla, probaću SPDIF i AES/EBU (ovo reda radi, mada ko zna, možda se iznenadim).. unutra su dva SSD od po 500GB, probaću i njih.. i eksterne USB diskove, flash, pa i Marantz UD7007 - V50D ima i SPDIF ulaz..

za sad - brz je poprilično, odlično reaguje na komande

Share this post


Link to post
Share on other sites

u međuvremenu:

formatirao dva interna SSD i odabrao RAID opciju Big - to znači da se dva diska ponašaju kao jedan.. diskovi su bili fabrički formatirani tako da se stvar desila trenutno, Big Raid dedikovanje se ostvarilo brzo

instalirao priložen i CD sa music db - tu bi trebalo da su meta podaci i coveri.. trajalo 5,6 minuta dok se raspakovala baza

prebacio dvestotinjak GB sa eksternog diska (USB 3) na interni - glatko, brzo, koristio sam njegov daljinac, mada je moglo i preko web browsera, mnogo jednostavnije

instalirao Android aplikaciju - ona je praktično samo daljinac, i taj posao radi efikasno, treba malo vremena da se naviknem na interfejs, ali apk radi i njom se mogu pokrenuti sve opcije (NAS, Tidal, interni i eksterni diskovi, radio..).. grafika je srednje žalosna, ali jbg - sve radi i to bez štucanja

ustanovio da X50D neće da se podigne, ukoliko DAC nije upaljen (priključen), to je naravno logično (X50D je prvenstveno transport i NAS), uređaj je skenirao svoje portove i nije pronašao DAC, pa je čekao da se pojavi.. načekao se pošto sam prethodno resetovao X50D, pa ruter, pa switch, konsultovao uputstvo i tek onda se setio da bi možda valjalo da upalim DAC, naravno - odmah se podigao.. toga (za sada) nema u uputstvu, ali po pravilu uvek pronađen nedokumentovanu pojavu :)

dakle, upotrebna vrednost uređaja ne odstupa od one u specifikaciji, nema neprijatnih iznenađenja, funkcije se izvršavaju tečno i brzo.. zapravo jedina stvar koja mi se ne sviđa je ime branda (Cocktail mož misliti, moglo je Nova Fidelity, kako se i zove firma) i čaša sa koktelom na uvodnom skrinu :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/2/2018 at 18:51, Woland said:

Priključen je na M2Tech Young DSD, za sada preko USB kabla, probaću SPDIF i AES/EBU (ovo reda radi, mada ko zna, možda se iznenadim)..

DAC i dalje povezan USB-om, ili si probao i konekcije sa liste "reda radi"? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuta ranije, golum said:

Wolande hvala na prikazu do sada! Naravno nadam se I onim drugim utiscima...^_^:)

biće, imaću više vremena za vikend :thumbsup2

22 minuta ranije, Father said:

DAC i dalje povezan USB-om, ili si probao i konekcije sa liste "reda radi"? ;)

još uvek sam na USB, reda radi agenda (barem SPDIF) će biti ispoštovana :) menščini da USB port na X50D ima galvansku izolaciju (konektor je masivniji, čini mi se da je oklopljen), nisam otvarao da proverim..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, to sam propustio: X50D ima CD player u sebi, može i da ga ripuje u raznim formatima, nisam još probao (osim reprodukcije) CD.. uporediću i tu opciju..

FM radio je korektan - probao sa pripadajućom antenom, rezultat je očekivan (sa eksternom antenom bi siguran sam bilo bolje)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala, vrlo je interesantan uređaj. Već sam se sureo na forumu sa rešenjem u pravcu X50D. Pratim vrlo pažljio kako će se pokazati u najbitnijem segmentu, a to je zvuk. :thumbsup2

Share this post


Link to post
Share on other sites

preliminarno i grubo: zvuk mi ni malo ne smeta (ništa ne štrči :) ), ocenjujem ga boljim od kombinacije Marantz NA8005 + Qnap NAS na istom DAC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poenta u sličaju ove konkretne sprave je (pored ostalog) komfor uptrebe.

Ripuješ svoju CD kolekciju na ugrađeni HDD i nabiješ se u fotelju iz koje ne moraš više nikada da ustaneš. :D

Ako si je već uzeo, po meni je besmisleno koristiti je kao CD plejer. Ok, naravno da možeš pustiti po koji disk tu i tamo, ali nije presudan taj aspekt korišćenja.

 

Pravi test bi bilo poređenje dobro optimizovanog komjutera i CA X50 u ulozi transporta.

Pored Cocktail Audio X40, nedavno sam u ulozi SPDIF transporta probao i Allo DigiOne, ...i MacMini mi i dalje primetno bolje radi.

Deluje mi da u slučaju svih tih sprava, u stvari jako veliku ulogu ima interni softver.

Hardver može biti odličan, što je slučaj sa X40, ali ga mora pratiti i dobra optimizacija audio sekcije softvera koji ga pokreće.

Recimo moj Naim nDAC svira različito, maltene kao da je potpuno drugačija sprava, samo u zavisnosti od verzije firmware-a koja je instalirana!

Dobar primer je @Father -ov Oppo koji lošije svira sa njegovim internim softverskim plejerom, nego kada se na njega zakači laptop u ulozi transporta.

I ja sam veoma zainteresovan za X50 koji je baš kao nacrtan za ono što mi treba, ali, posle iskustava sa raznim probanim varijantama transporta, suviše je skup da bih mogao da se odlučim za kupovinu bez prethodnog direktnog poređenja sa mojim postojećim setup-om.

 

@Woland Hvala puno na prikazu, sa nestrpljenjem čekamo dalje utiske!:thumbsup2

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minuta ranije, 空也 said:

Pravi test bi bilo poređenje dobro optimizovanog komjutera i CA X50 u ulozi transporta.

takav test bi za tebe bio pravi, ali to je naravno individualno :) moje stanovište je nešto drugačije: esencijalno je da je X50D u osnovi računar (pod Linuxom najverovatnije), ipak nema (ostala) svojstva "pravog" računara - softver je optimizovan za audio i ima NAS funkcije (bez priključenih diskova nema), i veoma liči (ne samo fizički) na audio uređaj - uključiš i pustiš varijanta.. iz moje perspektive to je idealno - nema klasičnog PC u racku, dakle nema problema (ni benefita) koji idu sa tim, nema tastature (u bilo kakvom obliku), nema firewalla, updatea operativnog sistema, nema ni surfovanja, čitanja vesti, fejzbučenja (to inače nemam - ali nema :) ).. nema ni optimizacije.. nema bre niti jedne stvari koja odvlači pažnju i tera te da se barem povremeno njom baviš..

dakle, neće biti poređenja sa PC pošto ga nemam :) ali PC (Mac, svejedno) je poprilično nestandardna stvar, a njegova optimizacija je tek amazon raznoraznih opcija, pa bi takvo poređenje bilo isuviše personalizovano.. NA8005 + NAS na drugoj strani X50D su standardni uređaji, pa je njihovo poređenje upotrebljivije.. ili nije bemliga, barem na našim prostorima :)

inače si u pravu: ne očekujem da CD bude na nivou ostatka, ni ne smatram to posebnom manom - svedoci smo sve boljih cena online servisa, verujem da će te opcije (i već su) u budućnosti biti primarne..

da budem plastičan: juče posle podne sam izabrao 4 ploče, stavio na gramofon i pustio, veoma brzo i efikasno, to je bez ikakve zadrške i čekanja moguće i sa X50D (ne ploče naravno :) ).. na poslu sam za računarom, akomerazumeš, rado bih da ga ne vidim kada dođem kući :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mom slučaju laptop je samo za audio i donekle je optimizovan u smislu isključivanja nekih procesa u pozadini.

Ja ga samo upalim i automatski se podigne Album Player u ram i ne poseduje svoj prozor na laptopu. Dakle, nema kuckanja po tastaturi ili klizanje mišem. Sve kontrole se obavljaju sa smart telefona preko Chrome web pretraživača. Muzika mi se nalazi na eksternom disku ili na SSD disku unutar laptopa. Kao što je Kuja rekao, daleko premašuje Oppo-v interni software player u kvalitetu reprodukcije. Trenutno čačkanje laptopa oko napajanja i kada sa tim završim "brutalna optimizacija" pozadinskih procesa sa "Black Wiper" skriptom, planiram da stavim tačku na laptop kao transptor i uzmem u razmatranja audiofilske uređaje novije generacije, kao što je i X50D.

Biće svakako zanimljivo kakva će iskustva iznedriti ta druženja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Woland Sve se slažem! :)

Upravo zbog svega navedenog, već neko vreme pokušavam da "pobegnem" od kompjutera.

...Ali, na moju veliku žalost, još uvek nisam uspeo da postignem približan kvalitet zvuka sa nekom spravom u formi klasične audio komponente.

X40 je bio najbliži, softverski deluje slično kao X50, spolja identično, fenomenalna funkcionalnost, daljinac, itd,

...ali je (za moj ukus i prioritete) manje muzikalan od Amarre na Mini-ju - zvučno je nekako suroviji, predetaljan. U smislu da sve najsitnije detalje iz pozadine nabija u prvi plan i daje im istu važnost - sve se super precizno čuje, ali je sve jednako važno, pa se malo izgubi suština muzike koja postaje nekako dinamički manje uzbudljiva sa smanjenom dubinom.

Što je nažalost u mom slučaju "no go", krajnji rezultat mi je ipak važniji od komfora korišćenja.

Nadam se da će u BGD-u biti dostupan neki primerak X50-ke.

 

Ako je komfor u pitanju, uz pomoć Linux distribicija kao što su Daphile ili Volumio, bilo koji mali računar se može pretvoriti u spravu koja se ponaša kao audio komponenta.

Računar ne mora biti povezan na monitor, pali se i gasi na dugme, a kontroliše se putem android aplikacije.

Ubaci se neki 2.5" HDD sa muzikom, stavi se u policu sa uređajima i to je to.

intel-nuc-core-i5-nuc5i5ryk-mini-pc-revi

xpl-000131.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

razumem vas obojicu, prošao sam tim putem sa PC, i već sa Marantz NA8005, bio veoma zadovoljan zvukom u odnosu na PC..

 

nema potrebe da komentarišem moje i vaše uslove koje transport treba da zadovolji, ni da na ovoj temi širim priču za i protiv PC u audiu.. svako od nas će se rukovoditi svojim rezonima i naposletku ustanoviti sa kojim kompromisima može sa se izbori..

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apsolutno! :)

Biće valjda prilike da čujem i X50,

a tu je i Naim Uniti Core, ali je tek on preskup a daleko je manje univerzalan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 sat ranije, Woland said:

.. . svako od nas će se rukovoditi svojim rezonima i naposletku ustanoviti sa kojim kompromisima može sa se izbori..

Apsolutno se slažem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja slušah i melca. Ne znam dal njega uzimate u obzir?

Komp koji je kao hifi komponenta. Pali se na dugme. Nix tastatura. Neki Linux i dva hdda

8.jpg&key=9dd8c97dfe998d99bb55a00b95521b

image.png.91ab3a3be1e8d6a114553999c6bd61

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minut ranije, siroma said:

Ja slušah i melca. Ne znam dal njega uzimate u obzir?

Komp koji je kao hifi komponenta. Pali se na dugme. Nix tastatura. Neki Linux i dva hdda

Kuji ne vrši pos'o, nema digitalni izlaz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

K'o što reče @Zexx, nema SPDIF out. :)

A evo @Father u svojoj temi reče da su poredili Oppo i Melco, ... i da je Oppo bio bolji u ulozi transporta (i to sa njegovim prokuženim :) internim softverskim plejerom),

što je vrlo zanimljivo sa obzirom na reputaciju koju je Melco stekao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   24,321
  • Total Posts
   279,405