Jump to content


Hitachi HA-5300 i Hitachi FT-440


milos.mihajlovic

Recommended Posts

Pozdrav svima. Kupio sam pojacalo Hitachi Dynaharmony HA-5300 i Tuner FT-440. S obzirom na godiste verovatno bi ih trebalo osveziti. Molio bih za savet sta od komponenti promeniti, sta osveziti, da li menjati sve elektrolite, neke otpornike, da li promeniti neko ozicenje, konektore,i td..? Koje elektrolite uzeti kao zamenske, u pojacalu i tuneru su originalni Nippon kondenzatori? Da li su dobra zamena Nichicon serija UFG, te sam uspeo da nadjem kod nas od boljih?

Elektroliti kod pojacala su 4700uF/63V, da li bi bilo bolje da stavim tu jace kondenzatore, da li bi to unelo neke smetnje ili poboljsanje? I sto se tice pojacala, u servisnom uputstvu nasao sam objasnjenje kako proveriti idle current, i po tome na keramickim otpornicima od 0.47 Ohm bi trebao da bude napon od 15+/-5mV. Kod mene je na levom kanalu 58mV kada je ukljucen jedan sistem zvucnika, a 54.5mV kada su iskljuceni zvucnici na preklopniku, i 47.8mv kada su ukljuceni, odnosno 44mV kada su iskljuceni zvucnici.. Takodje pise da se podesava na potenciometru VR701, kod nema na ploci u pojacalu, a nisam uspeo ni na semi da ga nadjem.. Ako je neko radio ova podesavanja na ovom pojacalu, molim za pomoc :) 

Kod tunera mi se javlja problem sto po nekad zvuk prekida, "secka", ali ne uvek, recimo nekad ceo dan radi lepo, drugi dan opet prekida .. Primetio sam da mu tranzistor dosta greje, pa sam mu stavio manji hladnjak, i sad je ok. I skinuo sam Rifa kond koji je bio vezan paralelno mreznom naponu, kao filter,  33nF 250VAC tip X2, jer se bio rascvetao :) Promenio bih i sijalicu na skali, prethodni vlasnik je stavio zelenu, promenio bih je da stavim belu kakva je i bila, da li neko mozda zna kakva bi sijalica tu trebalo da ide?

Unapred hvala :) 

IMG_20180109_215316.jpg

IMG_20180109_193516.jpg

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, milos.mihajlovic said:

Takodje pise da se podesava na potenciometru VR701, kod nema na ploci u pojacalu, a nisam uspeo ni na semi da ga nadjem.. Ako je neko radio ova podesavanja na ovom pojacalu, molim za pomoc  

Наравно да ниси наш'о јер си погрешно прочитао. VR740.

20rv0o2.jpg

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, vaN_Helsing said:

Наравно да ниси наш'о јер си погрешно прочитао. VR740.

20rv0o2.jpg

U service manualu koji sam ja nasao pise VR701

image.png.ce2f9ef626da166fe84011fd9b9d5fef.png

Pretpostavio sam da je to ustvari 740, ali nisam smeo da rizikujem :D Na jednom od foruma sam nasao da ukoliko ne moze da se podesi napon na 15mV potrebno je da se zamene fusible resistors, da li bi to pomoglo? I kako podesavati Idle current, pri kojim uslovima, povezano nesto na ulaz ili ne, iskljuceni izlazi ili ukljuceni, utisan zvuk..? Ajd ovo posle 8min sto pise pretpostavljam da moze i ukoliko je duze radilo, samo je bitno da se zagreje, da dostigne radnu temp..

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, wwweljko said:

Volis ovaj Hitachi. 

Hteo sam da predjem sa novih skalamerija na neki vintage, trazio sansui, ali nisam uspeo da nadjem u ponudi neki koji bi moga da ide s kutijama od 4 oma, i onda se pojavio ovaj hitachi, zapao mi za oko, i uzeo sam ga, i prijatno se iznenadio kako se lepo cuje. Voleo bih da ga sredim i zadrzim, s obzirom da sam ranije stalno menjao komponente u potrazi za necim boljim (nisam preprodavac :D ). Uzeo bih i neki hitachi dek, da kompletiram sistem.. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, vaN_Helsing said:

Ма није проблем, добро је то.

 

Ok, hvala :) Jel bi trebalo jos nesto podesiti? Kako da znam koje elektrolite trebam da promenim, i da li da menjam i nesto od otpornika ovih fusabilnih? I da li bi nesto znacila da umeso mreznih kondenzatora od 4700 uF stavim jace, i koliko jace?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...