Jump to content


Prvi gramofon


dadoo

Recommended Posts

1 sat ranije, Krca44 said:

Jako lepa makina kad vidis uzivo taj Dual, cestitam na prinovi :-)

Jeste, lepsi nego na slikama.. Fala!

25 minuta ranije, DR4C0Ni4N said:

Rekoh ti ja ranije da neces da se smiris sa kupovinom... :D

Poceo sam sam sebe da plasim.. Necu da budem jedan od vas! :-))

To je to.. ukoliko se ne pojavi neki preskupi vintage Marantz :-)

Link to comment
Share on other sites

Tu se možda izvadiš. :D Samo da nije AT 95.

Ipak ovde se radilo o novoj igli OM20, ako se dobro sećam. Ona je bila dobra podloga da se oko nje dobro izbalansira sistem. Shure E75 je dosta mutnjikava i daleko lošija glava, pa je moguće da ti je zbog nečeg drugog bolje legla.

Link to comment
Share on other sites

Svako od nas ima drugaciju percepciju zvuka i nije svaka glava najbolja za svaku vrstu muzike

Dadoo ako hoces pre kupovine , doduse u mom sistemu, da cujes razlicite glave sa raznim zanrovima, dodji za metar dana, mislim da ce do tada sve biti na broju, nazalost bez AT...

Meni je i dalje Shure 95 najbolji izbor za Sade, Ferryja, Yello itd, iako objektivno najlosiji.

Ako si zainteresovan javi a mozda se nadje jos neko sa AT glavom na Technics shellu

Pozdrac, Krca

Link to comment
Share on other sites

Hvala na ponudi, mozda i ugrabim malo vremena da svratim.. Ali sa duznim postovanjem, tamo mozemo da slusamo Vaš sistem, a ne moj :)

Moram da napomenem da je ovaj sistem gradjen sa jasnom namerom, a to je da se sto bolje (koliko to finansije dozvoljavaju) rekonstruise vintage izgled i zvuk iz 70ih godina. Dakle, namera nije bila dobijanje visoke transparentnosti, hirurske preciznosti, cistokrvni audiofilizam i slicno. Da bi se sto bolje shvatilo, kao primer navescu da ja sada jurim Marantz 150 ili 120 tuner da bi ga upario sa 1060 iako to sa finansijske, upotrebne a pogotovo audiofilske strane uopste nema smisla. Ja imam 2100 tuner ali to nije iz istog "seta"..

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, dadoo said:

Hvala na ponudi, mozda i ugrabim malo vremena da svratim.. Ali sa duznim postovanjem, tamo mozemo da slusamo Vaš sistem, a ne moj

To je tacno, ako zelis Vintage sistem i to je ok, Shure je tu dobar, vrlo lep tuner juris   :)

P.S.   Mozda se isplati na Shure staviti iglu sa elipsa vrhom umesto standardnog konusa, to je varijanta koju planiram da uradim, mislim da bi onda Shure svirao malo bolje a razlika u ceni je 10eu ( 20 / 30 eu )

Link to comment
Share on other sites

On 3/12/2018 at 22:27, Father said:

Tu se možda izvadiš. :D Samo da nije AT 95.

Ipak ovde se radilo o novoj igli OM20, ako se dobro sećam. Ona je bila dobra podloga da se oko nje dobro izbalansira sistem. Shure E75 je dosta mutnjikava i daleko lošija glava, pa je moguće da ti je zbog nečeg drugog bolje legla.

Sta bi ti stavio na ovaj gram, a da ne kosta ko Jugo? :)

Link to comment
Share on other sites

On 1/14/2018 at 12:27, dadoo said:

Smorio sam i sam sebe sa svojim premisljanjima pa nisam hteo da smaram vas..
Priveo sam kraju ovo putesestvije!

Dual 505-4 Audiophile Concept + Nova OM20

20180114_122107.jpg

20180114_122157.jpg

Imao si kompletnu jako dobru zvučnicu Ortofon OM20 sa novokupljenom iglom, koju si dao sa gramofonom sa gornjih slika, ako se ne varam.

Kupio si ovaj novi gramofon sa Shure M75 glavom na njemu i iglom sferičnog vrha i upitnog stanja. Morao sam da reagujem, jer si ostao bez jako dobre glave sa novom iglom. Čisto poređenja radi to je isto kao da si nekome sa gramofonom dao i komplet novu 2M Blue glavu sa ne korišćenom iglom. Ako me razumeš. Možda nije isto, ali u principu dođe mu na to.

Sada šta bih ja predložio je ili nova Ortofon Super OM10 za 75e ili nova NAGAOKA MP110 za 130e, vidi sam pošto ne znam kako se danas kreću Jugići. A uvek je tu i Ortofon 2M Blue za 185e sa istim tipom vrha koji si ispustio iz ruku.

Naravno nije tu kraj. Ima još nekakvih podešavanja za svaku od ovih zvučnica da se izvuče najkvalitetnije iz njih, ali to je za neku drugu temu. Ortofon traži pametno prilagođenje ulaza, da bi došla do izražaja njegova zvučna lepota i raskoš. Na nesreću svih koji nisu spremni da odu par koraka dalje, neće imati prilike da se sa tim upoznaju.

Fabrički standardi, i preporuke proizvođača u okvirima tih standarda, kao i  univerzalni protraktori su nužno zlo globalnog Plug & Play trenda i lenjih konzumenata do zagrebu iza ivice default podešavanja koja za MM svet samo daju toliko prostora da se potrošač navede na kupovinu i prelazak na MC, gde ih opet čeka slična, ali daleko manja muka ovoga tipa, ali u finansijskom smislu moooogo ozbiljnija zamka retipovanja i održavanja .....

Sad kad pročitam svoj post, ispada kao da se ja više "žderem od nervoze" nego ti zbog gubitka te dvadesetke. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

21 minuta ranije, Father said:

Sad kad pročitam svoj post, ispada kao da se ja više "žderem od nervoze" nego ti zbog gubitka te dvadesetke. :rolleyes:

Prvo, hvala na iscrpnom odgovoru i savetima!

Samo bez nervoze, mozda sam i pogresio, ziv sam covek :) Zaradice se, kupice se opet.. mozda i nesto bolje..
Doduše, kad sam video ovaj gramofon kako izgleda i još pročitao par review-ova, morao sam odma da ga imam :)
Slično stanje svesti kao što dobije moja supruga u prodavnici cipela :)

Kako se kotira Grado kad su ova sokoćala u pitanju?

Link to comment
Share on other sites

Nemam ličnih iskustava pa ne bih ništa posebno imao da kažem.

Moja filozofija je tu vrlo fleksibilna. Svaka glava poseduje neke električne specifičnosti koje ulaz preampa treba da ispoštuje. Nažalost to je zbog pominjanog standarda sa 47k teško srećno izbalansirati sa jeftinijim uređajima, bez otvaranja i lemljenja. Oni skuplji već imaju mogućnost svakakvih podešavanja, ali i kod njih se nekako dosta modela vrti sa zakucanih 47K na ulazu za MM, pa se manipulantnost svodi samo na kapacitativnost, koja iz mog ugla predstavlja ubistvo prirodnog karaktera.

Želim reći da kada se i pogodi dobar bandwith frekventog opsega sa ulaznim otporom, ostaju druge nepoznate koje dodatno karakterišu neku glavu. Tu je materijal namotaja, kantilivera, i kvalitet brušenja dijamanta na njemu. Kompatibilnost vešanja igle sa težinom ručke po pitanju rezonantne frekvencije celog Phono sistema i pre nego dođe do preampa ...

Tek kada se ugodi pun frekventni okvir za svaku glavu (ulaznim otpornikom i što nižim kapacitetom) može se ulaziti u kvalitetnu raspravu o karakteru neke zvučnice. Moja igra od prošle nedelje sa 2M Blue koja je bila vezana na preamp sa 56K otpornikom na ulazu je zvučala bubnjavo, sa isturenom sredinom i prskavom visinom,što slažež se nije bila intencija Ortofona. Zamenom ulaznog otpornika na 68K totalno se promenio zvučni doživlja u celini. I umesto glave koja je na steroidima dobio rafiniranu fancy zvučeću glavu ...

Link to comment
Share on other sites

@Father  E, neka si mi rekao! :)

Ja veoma postujem vase znanje i iskustvo, ali mislim da zaboravljate da se nalazimo u temi koja se zove Prvi gramofon.. Ja apsolutno ne razumem i nemam pojma o cemu ste vi govorili u prethodnom postu. Kada bolje razmislim, ne zelim ni da naucim. Ja samo volim da slusam muziku, a donekle se sluzim terminologijom koju koriste audiofili za verbalno opisivanje zvuka, mada i to smatram za nuzno zlo :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

... Što ne znači da svi ako se portudimo ne možemo da razumemo mistiku gramofonske hemije.

Verovatno sam preterao, ali u osnovi sam hteo reći, nema tu ovakvog ili onakvog karaktera kada se sve postavi kako treba. Sve su one linearne, sa manje ili više sopstvenog autoriteta u zvuku, ali baš zbog standardizacije dolazi do ustaljenih pogrešnih pretpostavki da je AudioTehnika svetla i tanka u basu, dok Ortofon ističe midrange ali zvuči uravnoteženije, dok naprimer Grado glave koje zvuče ...

Evo pa poslušaj i sam neke od njih, ima mnogo primera ovakvih uporednih snimaka.

 

Link to comment
Share on other sites

Svaka glava ce da radi na 47Kohma, standardnom ulazu i davace dobar zvuk, covek hoce Vintage sistem i takav zvuk a predlozene glave , nove, ne spadaju u tu kategoriju ni pod razno, bar se Ortofon 2M znacajno razlikuje od OM serije,  kod AT mislim da nije tolika razlika u samom karakteru zvuka ( po secanju i onom sto sam skoro cuo ),  Nagaoka ne znam, kazu da su dobre,  Shure je ok sta mu fali tako strasno da ne sme ni da se pojavi ?

Koliko samo oduzima You Tube, ostane mozda 1% od onoga sto bi se culo u sobi ?

Ako se uzme lemilica u ruke, podesi i onda nema nikakvog karaktera, gde je tu draz ?    Moze i ovako da se gleda na zvuk   :D

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...