Jump to content


DAC do 150-200e


Shang Tsung

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Na kraju sam uzeo ASUS Essence STU. Gledao sam cena bude bliza 100e nego 200e. Budzet je bio problem (neretka pojava).

U sustini zvuci slicno kao moj postojeci pro-ject, pa nisam dobio neki veliki apgrejd u zvuku. Medjutim, dobio sam na versatilnosti (vise tipova konekcija) i mogucnost promene op-ampova. STU takodje moze da se koristi i kao preamp, ako mi nekad dune da uzmem snagasa, sto je takodje plus. Videcu ako bude prilike da probam MUSES02 op-ampove ili mozda i burson v6. Who knows...

Minus je sto se greje (uslovno receno), iako je napajanje van kucista i dimenzije su mu vece u odnosu na pro-jecta.

 

asus.jpg

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Shang Tsung said:

Dac Magic 100 je bio i za 150e (nov). Mislim da ne vredi preko toga.

Kod dacova je vrlo nezgodno komentarisati sta koliko vredi. Tu kao i medju kablovima ima more zmijskog ulja sto bi rekli Ameri. Jedan YGGDRASIL košta cca. 6x (šest puta) više od Dacmagic PLUS koji je za njega inženjersko remek delo kao što je Dac 100 za hrt limariju al' da ne skrećem sad previše.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Ja kupio Ifi nano Ione. Jako sam zadovoljan.215 eura
Po mom mišljenju-ozbiljno poboljšanje zvuka za mali novac.Preporuka od mene za ovu malu spravu.
Kako ti radi Blutut? Meni i ne baš najbolje, svaki prolazak između smeta. Da li imaš ideju kako bi se povezale slušalice?

Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka

Link to comment
Share on other sites

On 12. decembar 2017. at 23:50, nkrgovic said:

 Niquist-ova teorema je DOKAZANA. Matematicki. Ne bavi se samo sinusoidama, ili tako necim. Najprostijim jezikom: Bilo koji signal, ama bas bilo kog oblika, cija je frekvencija X moze se u potpunosti opisati razvojem na sinusoide, s'tim da najveca frekvencija sinusnih funkcija mora da bude nesto veca od 2X. U praksi: Ton do 20kHz se moze u potpunosti opisati sa signalom od 44.1kHZ. Sama frekvencija je izabrana zbog potpuno drugih razloga (lako je napraviti oscilator te frekvencije), radilo bi i 43 ili 46kHz. 

Zapravo, Nyquistova teorema kaže da je kroz dve tačke u koordinatnom sistemu T (vreme) i U (napon) moguće provući samo jednu idealnu sinusoidu. Drugim rečima, za opisivanje jedne sinusoide su potrebna dva uzorka u periodu uzorkovanja. Zato je frekvencija uzorkovanja dvostruko viša od najviše frekvencije sinusoide u željenom opsegu.

Link to comment
Share on other sites

53 minuta ranije, Floyd said:

Kako ti radi Blutut? Meni i ne baš najbolje, svaki prolazak između smeta. Da li imaš ideju kako bi se povezale slušalice?

Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka
 

Slabo ali mi ni ne treba. Koristim ga isključivo na PC-u .A za slušalice možda neke prelazne zezalice sa RCA u Jack a volume na plejeru.

Link to comment
Share on other sites

U vezi jeftinih kineskih DAC-ova, ja imam iskustvo s par njih.

SMSL 1955+ koji je preteča sadašnjeg SMSL Sanskrit modela je bio hvaljen na nekim forumima, tipa head-fi.org. Cena na Aliexpressu je oko 80e i dok je stiglo, banda naplatila carinu, taman oko 100e je izašlo uz čekanje od mesec dana.

Zvuk je bio manje-više u skladu sa stereotipima, pravi kineski. Nema potrebe da trošim reči više od ovoga.

Onda sam na nagovor prijatelja poručio Phiree D1, koji košta oko 150e. Ovo je sviralo zadovoljavajuće. U rangu sa Pioneer DV-470 DVD plejerom koji sam koristio kao CD plejer u to vreme.

Oba ova DAC-a na prvi pogled deluju korektno izrađena, korišćene su solidne komponente u oba slučaja. Igranje sa opampovima nisam isprobavao. Ali tu dolazimo do sledećeg problema. Prvi pravi "apgrejd" je izrada linearnog napajanja. Najjeftinije linearno napajanje će vas koštati 70e bilo pravljeno (maltene u rinfuzi) ili iz Kine (što bi ispalo skuplje). SMSL je bio na 9V što nije retkost, ali Phiree je bio na 18V što nije baš uobičajeno.

Znači, u slučaju Phiree-a bih došao do iznosa od skoro 250e za DAC i kršteno napajanje što bi dalo nekakav zvuk idi mi dođi mi. Od tada sam krajnje nepoverljiv prema tim jeftinim kineskim "HIFI" spravicama. Jedino bih se možda upecao na Gustarda ili Audio-GD, ali oni ne prave ništa jeftino. Sve te priče po forumima, zaklinjanje da X svira bolje od Y za deset puta manje para, ma šta reći?

Ovo je samo moje lično iskustvo, nadam se da će nekome pomoći.

Link to comment
Share on other sites

Dobro napajanje je ključno za DAC. Oni obično dolaze sa najlošijim. Kod mene je i dobar strujni kabal podigao zvuk za neki nivo.

Ja bi se saglasio sa jegor-om oko kineza.

Plus čitao sam na onom drugom samograditeljskom forumu da im 70-80 komponenata ne valja te ih treba zamenuti. Doduše samograditelji ipak traže neki nivo / standard. Nismo svi isti oko dovoljnog kvaliteta. Tako da je pitanje da li je to sve isplatvo.

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Preddrag said:

Gde si i kako kupio? Kontaktirao sam pre par dana Digital Trigger, ali trenutno ne mogu da naruce.

Kod njih sam ga kupio.Sve je bilo gotovo za 5-6 dana.Moja integralna zvučna je neka od najobičnijih. Kada sam mu zabo dac,zvuk se poboljšao za oko 20 % a ja ga slušam na usb,dakle do 96/24.Za moj prvi dac- super.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...