Jump to content


Transformator ispitivanje kako znat koja je vrsta


Mariok

Recommended Posts

1 sat ranije, VUtronik said:

Sada sam izbacio rso. Posto je preko RSO-oa zemlja bila prikljucena na njemu, a onda metalni deo RSO -a je isao na kuciste. Tako da je zemlja preko RSO bila vezana na kuciste.

Ne znam zašto si izbacio RSO filter, ali 'ajde....imaš trožilni ulazni kabl, živi kraj i nulu veži na prekidač a uzemljenje veži negde na kućište.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

2 sati ranije, zek said:

Ne znam zašto si izbacio RSO filter, ali 'ajde....imaš trožilni ulazni kabl, živi kraj i nulu veži na prekidač a uzemljenje veži negde na kućište.

Cemu inace sluzi taj RSO FILTER F14 106-A1? Verujem da je iz nekog starog televizora pa reko ajd da ga izbacim, nisam do sada vidjao i ne znam cemu sluzi. Mislim definitivno filtrira ulazni signal ali kako, zasto?

Link to comment
Share on other sites

To znaci da sako sam da izvadio. A da li osgigurac koji stoji ispred primara transformatora. Limituje struju kroz sekundar transformatora. Pitam zato sto koristim l200c, a on je do 1,5A, moj trafo sigurno daje preko jedan amper ali ipak ne mogu da prebacim 500ma. Ili je limitiran na kolu sa l200c. Inace stabilizator regulacije napona je napravjen u onom starom iskrinom kucistu i lepo je zamisljen. Samo sto ne postoje plocice vec je sve radjeno na rasteru koliko da ima gde da se spoje zice. Da li na izlaznom transformatoru na kome imam otpornik od 3w/1Ohm limitira struju.

Link to comment
Share on other sites

Zaboravih da napise da na pre ulaza u primar imam osigurac od 500ma.

 

Da li bi trebalo da stavim osigurace i posle stabilizacije na izlazu ili ih stavljam na izlazin tranzistorima. Meni je logicnije na samom izlazu. Debele su zice sekundara da bi davao samo 500ma. Nikako da provalim sata je covek vezivao. Ako neko zeli da pomogne i da se malko zainteresuje jer verujem da iskusan elktronicar na prvu ima da zna o cemu se radi, mogu da postavim i neku sliku. Jedan sam izlaz izgoreo i imao je induktor. Ako je izgoreo, ne volim induktore :). Sada su mi ostala dva kanala koja su vezana za dva l200c i imaju dva izlazna tranzistora ali medjusobno su povezana. Opet ne znam zasto. Mozda kada bi otkacio jedan dobio bih vecu struju ali me je strah da onda ukljucim jer mozda crkne sve bez ovog nastavka.

 

Dzabe ja ovako pricam. Moracu da ga rasturim opet i slikam sve posebno. Mogu da slikam Kolo koje sam izgoreo jer sam ga stavio na 32VAC. Mislim da bih mogao da ga popravim jer sam video sta je crklo i vrv imam zamene.Ono nije sa L200cvec ima  l4960.

Link to comment
Share on other sites

Osigurači treba da ostanu tamo gde su originalno stavljeni. Naravno da ograničavaju struju u okviru specifikacije transformatora.

Koliko daje transformator i da li su žice debele može da pokaže samo proračun.

Jedan tranzistor daje manju struju od dva.

Taj induktor treba da vratiš da ti izlaz ne bi prooscilovao.

Link to comment
Share on other sites

I ja ga snimam ceo dan. Daj boze da ga vratim ali verujte posto je na rasteru prilicno dosta odradjeno bukvalno ne znam sta da radi. Ajde mogu da promenim taj ic i jednu dioda +u diodu+ tranzistor , izvinite ali ne znam kako se to zove.Onda koliko se secam treba da ide na drugi izlaz iz sekundara, ciji su kondenzatori spojeni i on je imao svoj grec. nemam pojma gde bi od greca mogo da napojim kolo. Takodje ne znam sta cu sa ostalim zicama, a imao ih je 8.

 

Ukoliko uspem da utvrdim nesto po starim slikama vraticu ga ukoliko ne, ostaje zza sad ovako. Ja inace nisam voleo to sto koristi l200c, ali to sam dobio.

 

Uredjaj je tako zamisljen da svaki izlaz ima svoj prekidac lampicu koja se pojacava kako pojacavam napon i svoj potenciometar. Ovo kolo kao da je bilo zasebno od druga dva. Ne znam zasto bi proosciliralo. Ako oscilira onda bi morao cim se skine to kolo ili treba da prodje neko vreme. Iskreno nisam toliko upucen, tako da osciloskop iz sigurnosnih razloga nisam stavljao na izlaze da vidim kakva im je slika. Ne znam da li bi smeo to da uradim tako. Ili moram unutra preko kondenzatora?

Link to comment
Share on other sites

Nasao sam jednu semu koja po malo lici, pa sam se i uplasio zbog tog oscilovanja. U datasheetu sam procitao da taj IC 4960, za to i sluzi.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/22493/STMICROELECTRONICS/L4960.htmlPa to je njegov datasheet, tu sam i nasao za sta sluzi. Evo i slika. Nisu sad neke ali prvo da vidite o kakvom se radu radi. A posle za povezivanje. Ja se nadam da kada sam skidao zice da sam ostavljao vrhove, ne bi li znao koja zica gde ide ako moram da vracam. Esad da li sam to uradio videcu kad otvorim uredjaj.

thumbnail_20190506_234705.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja sam video da je ova ctrvena sa sve kondezatorom odlemljena ali mislim da treba da je zalemljena. Namerno sam je povukao da bi se videlo ako se uopste vidi sta ima unutra. Naravno mogao bih i sve da ispisem, sta vidim.

Ona inace treba da je na 1. pinu i to je prvi pin. Gledano ovako kako sam slikao, u stvari on je spustio prva trei pina na dole, a donje pinove digao na gore.

Link to comment
Share on other sites

Sto se tice osiguraca na primaru i sekundaru postoji razlika. Za jedan trafo sam iskoristio 3.15A kao kod starih video rekordera ali na sekundaru imam, naravno drugaciju struju. Sad se setih tog podatka iz nhs ,evo mi ga pored trafo pa sam ga cacnuo malo.

Link to comment
Share on other sites

ne definitivno ne radi. Ko zna sta se j sjebalo unutra. Sutra u postu podizem onaj kit za labaratorijsko napajanje i njega ima da veze a ostalo da izbacim. Jebem li ga. Da sam ga ja pravio pa da znam sta da ocukej. Kao da me zajebala zemlja ili osigurac. Najverovatnije osigurac. Sutra cu da experimentisem.

Sta bi inace trebalo da se desi kad ga ugasim. Inace ima soft start.

Link to comment
Share on other sites

sutra vrv vracam i rso. Kao da ga je nesto zablokiralo. Za napajanje koristi 7812, koji kada sam ga prvi put otvorio je bilo svuda po kucistu. Nije bilo zalepjeno na hladnjak. Proveravao sam i ponasaloo se tako da ne baca varnicu na kuciste i ja sam ga na kraju stavio na hladnjak ali bez izolacije jer kazem nije bacao varnicu. Sad mi i to prolazi kroz glavu mozda je trebalo da ga izoliram. Znaci riknuo bez opterecenja. Inace nisam ga ni probao kad sam ga sve namontirao. Sutra opet ispocetka. Pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

Bio je osigurac. Stavio sam 1,25A na ispred primara. Ima vrlo jak trafo unutra skoro pa pola kilovata, sa dva sekundara od 22VAC, zicu nisam merio ali mislim da je 1,75 bez izolacije (vrv sam merio), ne bih pisao tecno.

 

Rekoste nesto kao da i i zlazni tranzistori zavise od toga kolika ce struja da bude. Da li to znaci ako redno vezem jos jedan isti tranzistor ili njegovu najblizu zamenu, opet na njega stavim Otpornik od koliko vec treba vati i omaze, onda bi dobio i vise struje.

Link to comment
Share on other sites

Ja mislim da je taj kanal bio namerno napravljen posebno ne bi li sluzio tome da se ne pojave oscilacije ali samo na njegovom izlazu. Ukoliko utvrdim da je bio vezan za jos koji od ova dva kanala koji rade sa l200c, onda mislim da mozda mora da se vrati. Ali l200c radi na 50Hz i meni i treba stabilizacija od 50Hz, znaci nase mreze iz zida. Ne vidim razog zasto bi prelazio frekvencije vece od 100Khz, a tek od 15Khz. Mozda jedino ako stavim na izlazu ispravljaca neki uredjaj koji zelim da merim, a on je na vecoj frekvenciji. Pitanje je direktno upuceno za Willi Studera.

 

Link to comment
Share on other sites

Ovo je definitivno i labaratorijsko napajanje. Sobzirom da nisamdo sada primetio sta radi drugi potenciometar na dva kanala, sada vidim sta je Prvi kanal dva pota jedan je za struju jes da pocinje da mi svetli sijalica i kad je smanjen? (To mora da se provali). Drugi kanaj je bio treci , a izmedju onaj sa induktorom, taj drugi na kao cetvrtom ima isto i prekidac i sijalicu i sve, asamo sto u stvari ima vezan pt koji regulise struju.

 

Npr LED ekran pokazuje voltazu koju namestim. Prikljucim sijalicu od 12V, I STAVIM IZLAZ NA 12v. On mi pokaze na LED-u pad napona i kada podizem taj drugi po onda mi se pojacava i sijalica. Da li je to neko lab napajanje nisam sigura. Nenan ugradjen LED za struju niti bi znao kako da to izvedem. Mislim da i na ovom moze da se napravi.

 

LED koji pokazuje nesto drugo. Njegov preklopnik ima 6 polozaja, a ja koristim samo dva. Sada mislim da bi trebalo da se stavi mozda neki tranzistor koji bi bio vezan sa prekidacima illi sa jednim npr plus izlazom i na preklopniku drugi kraj da bi LED video podatke i onda treca zica treba da meri struju. Kako to.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...