Jump to content


Povratak na analogni sistem


Aoxomoxoa

Recommended Posts

14 sati ranije, Majda said:

@Father koje si modifikacije radio na 1130?

Ovo nađoh na početku Fatherovog pisanja o sopstvenom sistemu. Šta je još uradio nisam dalje istraživao.

Phono stage: NAD 1130 , Total makeover DIY by Father

Prerađena phono sekcija i centralno napajanje sa premošćenom i direktnom izlaznom vezom na back panel preampa. Zamnjeni svi elektroliti (koji idu prema masi) u uređaju za Ultra Lo ESR nekoliko puta veće vrednosti i voltaže, kao i svi preoostali elektroliti ali sa zadržanim vrednostima ali većom voltažom i Ultra Lo ESR karakteristikama. Zamenjeni svi otpornici u napajanju i Phono delu za MOX 2W. Izbačen ceo izlazni sklop phono sekcije i zamnenjen samo jednim izlaznim parom kondenzatora VISHAY MKP X2 10uF 1000V . Izbačen kompletan ulazni sklop i zamenjen samo jednim parom otpornika prema masi od 82Kohm-a. Ovaj otpornik je praktično prvi zahvat urađen u zvučnom smislu a poslednji napisan, ali je i dalje predmet daljih testiranja i merenja do konačne vrednosti, jer je izmena izlaznog konda i svih otpornika dramatično uticala na odziv uređaja, kako u merenom tako i slušnom smislu, naravno sa pozitivnim ishodom, pa se postavlja pitanje sadašnjeg idealnog ulaznog otpora i njegovog uticaja na odziv i zvuk...

 

Volume za phono: Trenutno u vidu pasivnog Blue Alps 50K potenciometra u sopstvenoj kutiji, planiram da ga ubacim u kućište preampa u narednom periodu i izbegnem 1 set interkonekta na putu signala.

 

Link to comment
Share on other sites

Inspirisan iskustvom sa bajpas kondenzatorom u napajanju pojačala snage koji je doneo neočekivani zvučni napredak i poslušavši preporuke za njihovim korišćenje i na drugim mestima, kao što su, izlazni kondenzatori ili u zvučničkoj skretnici su me naveli na novu kupovinu i njihovu implementaciju.

Vrlo čujan zvučni napredak doneo je izlazni kondenzator zamenjen u Phono Prempu pre neki dan. Radi se o Vishay 1uF 1840 2M 630V- kondenzatoru koji toplo preporučujem svima koji imaju mogućnost ili želju da se igraju sa ovakvim stvarima. Na donjim slikam može se videti konačna prerada NAD-ovog 1130 preampa sa naglaskom na napajanje (sa leve gornje strane), Phono sekciju (sa desne strane) i njegovo izolovanje preko Alps blue potenciometra i pomenutih kondenzatora na par novih RCA izlaz-a, preškačući ostatak line pojačanja, ton kontrola, loudisa ... i svega što se nalazi iza selektora slušanja. Dakle preamp je u potpunosti i isključivo Phono dedicated. Takođe, vrlo značajna modifikacija, a mnogo ranije urađena, su svi elektrolitski kondenzatori za Ultra Lo ESR i svi otpornici u napajanju i phono delu za metal oksid istih vrednosti a od 2W. Ulazna sklopka je takođe u celosti izbačena i funkcionalno opredeljena isključivo MM reprodukciji, kao i konačnoj odluci koju sam doneo sa tim u vezi. Ožičenje je Neutech UPOCC 22AWG kupljen u Kanibalu.

Pronašao još i ovo

59d8c213d8cd6_Topceo.thumb.jpg.00431e63eb80e2563d5f48633d9503e2.jpg

59d8c22d29b5e_TopPhono1.thumb.jpg.343a116a9b276f08ca8977cd0a73cb7c.jpg

59d8c247bb5fb_TopPhono2.thumb.jpg.89a14a2604780a1ad3991ac710f83a79.jpg

Link to comment
Share on other sites

Код фоно пред. отпорници у РИАА филтеру морају да буду ниске толерације од 1% у најгорем случају, а пожељно чак 0.1%. У противном долази до промене фрекв. опсега и нарушава се баланс канала. Ови МО отпорици са слике имају златни прстен, што значи 5% толерације. Једино ако су селектирани са неким прецизним Ом метром на ниску толерацију.

Link to comment
Share on other sites

Čak i da sam sve pogrešno odradio, smatram da je ova phono šema vrlo interesantna i jednostavna da se izvede. Sa delovima još kvalitetnijim od onih koje sam ja koristio ne mogu ni da zamislim šta bi mogla da pruži.

Možda je samo kod mene dobro legla u sistem, nisam ga nosio nikome do sada.

Link to comment
Share on other sites

Izgleda da sam malo prenaglio u oceni Rege. Svestan sam da uredjaj koji kosta duplo ne svira duplo bolje.Ovde su u pitanju mikro poboljsanja.

Na ploci "Getz/Gilberto" klavir se cuo sa blagom distorzijom.Sada je zvuk cistiji,ritam gitara definisanija,dok sax izuva.

Ili pak, "Quicksilver Messenger Service" je zvucao malo prenaporno,ostro,sada je zvuk pitkiji,gladak.Eto, tu plocu sam hteo da zamenim za neki drugi press(iako je ovo prvo US izdanje).

Usteda...vec se Rega otplacuje.

Posto se trenutno nema,ne moze se za nesto skuplje,ovaj gramofonski set ostaje kao finalni kombo.

Sada ce zadovoljstvo da se usmeri na kupovinu dobrih izdanja > u radnjama,po oglasima,u Grckoj za vreme letovanja,sa Discogsa...

Link to comment
Share on other sites

Hehe ne treba uci u kupovinu sa previse ocekivanja...Ja se recimo naoruzam svim vrstama strahova,pre svega od zujanja,rfi suma,nedovoljnog gaina...i onda posle budem srecniji iako nije sve na 100% ocekivanja.Predhodno resenje sam sacuvao za svaki slucaj sad kad sam porucio Ear jer nisam mogao da ga probam,iako bi greota bilo ne koristiti phono preamp deo prepojacala po kome je najpoznatiji.Cak i ugovorio prodaju dosadasnjeg preampa sa kolegom, ali sa isporukom za dva meseca.Sto je sigurno,sigurno  da uporedim pa nek bolji ostane.Zapravo davno vec nisam kupovao,a da ne probam unapred ili kupovao od iste firme pa sam dobijao ocekivano.Vec kad sam video da je gain odlican bio sam srecan. :D

Moguce da ti je malo bilo potrebno da se naviknes,a mozda ima nesto i do burn in.Sjajno je kad cujes da je nesto izuva,nesto je slusljivije...Imamo i svojih navika,ja ih se jedva resih.

Link to comment
Share on other sites

39 minuta ranije, sondek said:

 

Moguce da ti je malo bilo potrebno da se naviknes,a mozda ima nesto i do burn in

Ne znam da li cu dobro da prenesem svoje zapazanje.

Uzmes uredjaj na slusanje pa uporedjujes oba A/B.Vidis koji je bolji.Ja nisam mogao tako,pa sam obracao paznju na detalje na plocama koje dobro znam.Bolje je A/B test,ali moze i ovako.

Onda dolazi do drugog problema.Naviknes se na novi zvuk,stari zaboravis...i kazes sebi nije to bas nesto narocito dobro. Pa opet novi uredjaj...a nepoznatih previse...komponente,kablovi,pozicioniranje zvucnika.

Onda shvatis da jednacina ima beskonacno mnogo resenja. Zato treba znati kada stati.

Zato sam odlucio da radim sledece: "Court and Spark", "Getz/Gilberto", "The Koln concert", "Virtuoso", "American beauty", "Caravanserai"...su samo nekoliko naslova koje imam,i koji me ispunjavaju,sa kojima kazem sebi > bolje mi ne treba.

Zato ce moje dalje poboljsanje sistema ici u pravcu nabavke dobrih izdanja ploca,sto ce biti dugotrajan proces(kupovina/prodaja)...ali to je esencija ovog hobija.

Imati vrhunski sistem je druga vrsta glavobolje,moraju se imati bas dobra izdanja,jer ce osrednja zvucati jos losije.

Link to comment
Share on other sites

26 minuta ranije, Aoxomoxoa said:

Imati vrhunski sistem je druga vrsta glavobolje,moraju se imati bas dobra izdanja,jer ce osrednja zvucati jos losije.

Ne bih se slozio.

Na dobrom sistemu ce sve zvucati bolje - bez izuzetka. Samo ce razlika izmedju dobre i lose produkcije najcesce biti jos izrazenija.

Link to comment
Share on other sites

"Court and spark" je prvo englesko izdanje, "Caravanserai" prvo japansko izdanje, "The Koln concert" prvo americko izdanje, "Virtuoso prvo francusko izdanje...

Ali "Getz/Gilberto" i "American beauty"(Rhino,180g,UK & EU,2011.g.) su evropska reizdanja koja su rame uz rame sa prvim izdanjima.

Link to comment
Share on other sites

49 minuta ranije, Aoxomoxoa said:

Ja imam to izdanje i zvuci  fino.Zao mi je sto propustih da uporedim sa novim Verve gatefold 180g izdanjem koje sam kupio unutar jednog box seta,pa prepustio drugaru sa foruma bez slusanja.Evo sledecom prilikom sanse da to uporedimo ploce kad se vidimo.

Link to comment
Share on other sites

8 sati ranije, sondek said:

 propustih da uporedim sa novim Verve gatefold 180g izdanjem

Ako si mislio na ovo americko izdanje

https://www.discogs.com/Stan-Getz-Joao-Gilberto-Featuring-Antonio-Carlos-Jobim-Getz-Gilberto/release/15833366

izgleda da si pogresio,mnogo dobrih recenzija.

Doduse,dosta su ishvalili  i ovaj MOV primerak

https://www.discogs.com/The-Dave-Brubeck-Quartet-Time-Out/release/2528077

Ja ga imam,ali nisam odusevljen ni malo,voleo bih da je vise smooth.Nekako mi grubo zvuci.

Link to comment
Share on other sites

On 11/30/2020 at 5:38 PM, Father said:

Čak i da sam sve pogrešno odradio, smatram da je ova phono šema vrlo interesantna i jednostavna da se izvede. Sa delovima još kvalitetnijim od onih koje sam ja koristio ne mogu ni da zamislim šta bi mogla da pruži.

Možda je samo kod mene dobro legla u sistem, nisam ga nosio nikome do sada.

Nisi nista pogresno uradio.

Minimalno si osvezio ipak vremesni sklop. Zamenio si kondenzatore i sprezni C. Ali mislim da imas 2 sprezna C ili 3 sprezna C ne racunajuci one u kolu korekcionog neta. Jedan je na ulazu, i 2 serijski na izlazu. Ima jos jedan na bitnoj poziciji u feed-back-u ka masi i vece je vrednosti. To je, prema shemi slicnog modela (nemam konkretno sch za taj model), klasicna riaa sekcija, All-in-one network u feedback loopu.

sklop ima diferencijalni JFET ulaz, prakticno je diskretni OP amp. Takvi diskretni sklopovi su najrasprostanjeniji u tom konceptu prisutni su u 99% fabrickih uredjaja.

 

Link to comment
Share on other sites

Posto sam sa hardverom,bar za neko duze vreme,zavrsio,zeleo bih da se fokusiram na ravnopravnu kariku lanca > ploce,tj. kvalitet pojedinih izdanja.

Diskutovati o first press izdanjima zaista nema potrebe,jer je to ono cemu svi tezimo.  Bacio bih akcenat na reizdanja,i to ova novija od 2000.g. do danas. To iz razloga sto mislim da reizdanja u periodu 1980-2000,pojavom cd-a,predstavljaju lose kopije,stancovane da se izvuce jos koji dolar,dok se moze.

Uopsteno,ne bi smeo da se koncentrisem iskljucivo na odredjene etikete,tipa AP,MoFi i MOV,jer me ,vec pomenuti Brubekov "Time out" na MOV nije zadovoljio.

Imam "Truth" na Sundazed ,i zvuci sjajno.

Interesuju me sledeci naslovi i iskustva clanova koji ih imaju:

1. Stone the Crows "Ode to John Law" - BGO Records,2016. UK

2. Caravan "If I could do it all over again" - Decca,2013/2019. UK/EU

3. Bill Evans "Sunday at Village Vanguard" - OJC,2002/2008/2015/2020. US

4. Miles Davis "In a silent way" - Columbia,2008/2009(MOV)/2015(MOV)/2016/2019. EU

5. David Crosby "If I could only remember my name" - Atlantic,2009/2010. US

6. Miles Davis "Kind of blue" - imam Columbia Legacy.2015. EU,sasvim pristojan snimak,ali ako moze bolje,a da nije prvo izdanje...

Ne bih uzimao u razmatranje 2xLP na 45RPM.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da imam ovu plocu?

3. Bill Evans "Sunday at Village Vanguard"

ali nisam siguran koje je izdanje i trenutno mi je sve u haosu u polici pa ne verujem da cu uspeti da pronadjem... Klinac ispreturao i povadio iz omota pola poca :( ja samo cusnuo unutra neke i bez omota... Znam da sledi razapinjanje na krst ali nisam imao snage da to preslozim...

Link to comment
Share on other sites

Cuo sam od par ludi da su sudazed izdanja vrlo vrlo dobra? Da li si mozda imao prilie da poslusas neki album Gene Clark-a

https://sundazed.com/p/1082-Gene-Clark-White-Light-LP.aspx

Sad vidim da nemaju na stanju album "Roadmaster" koji bih nabavio pre white light

https://sundazed.com/p/1084-Gene-Clark-Roadmaster-LP.aspx

i ovaj sa Dillard-om: "The Fantastic Expedition of Dillard & Clark"

https://www.analogplanet.com/content/sundazed-reissues-classic-clark-gem-0

 

Link to comment
Share on other sites

On 5.12.2020. at 23:37, sondek said:

Ja imam to izdanje i zvuci  fino.Zao mi je sto propustih da uporedim sa novim Verve gatefold 180g izdanjem koje sam kupio unutar jednog box seta,pa prepustio drugaru sa foruma bez slusanja.Evo sledecom prilikom sanse da to uporedimo ploce kad se vidimo.

Ja sam naručio to audiofisko izdanje u gatefoldu u petak,volim taj album, javiću utiske ako vas zanimaju. 

Imam to pomenuto digitalno BTB, i to nije ništa specijalno. 

Link to comment
Share on other sites

47 minuta ranije, Aoxomoxoa said:

Posto sam sa hardverom,bar za neko duze vreme,zavrsio,zeleo bih da se fokusiram na ravnopravnu kariku lanca > ploce,tj. kvalitet pojedinih izdanja.

Diskutovati o first press izdanjima zaista nema potrebe,jer je to ono cemu svi tezimo.  Bacio bih akcenat na reizdanja,i to ova novija od 2000.g. do danas. To iz razloga sto mislim da reizdanja u periodu 1980-2000,pojavom cd-a,predstavljaju lose kopije,stancovane da se izvuce jos koji dolar,dok se moze.

Uopsteno,ne bi smeo da se koncentrisem iskljucivo na odredjene etikete,tipa AP,MoFi i MOV,jer me ,vec pomenuti Brubekov "Time out" na MOV nije zadovoljio.

Imam "Truth" na Sundazed ,i zvuci sjajno.

Interesuju me sledeci naslovi i iskustva clanova koji ih imaju:

1. Stone the Crows "Ode to John Law" - BGO Records,2016. UK

2. Caravan "If I could do it all over again" - Decca,2013/2019. UK/EU

3. Bill Evans "Sunday at Village Vanguard" - OJC,2002/2008/2015/2020. US

4. Miles Davis "In a silent way" - Columbia,2008/2009(MOV)/2015(MOV)/2016/2019. EU

5. David Crosby "If I could only remember my name" - Atlantic,2009/2010. US

6. Miles Davis "Kind of blue" - imam Columbia Legacy.2015. EU,sasvim pristojan snimak,ali ako moze bolje,a da nije prvo izdanje...

Ne bih uzimao u razmatranje 2xLP na 45RPM.

Imao sam "Kind of Blue" takođe neko columbia/legacy reizdanje, na foliji je bio sticker u donjem desnom ćošku sa natpisom "Legacy vinyl". Izdanje ništa posebno. Zamenilo ga je 2LP MoV reizdanje u gatefoldu, i za jednu lepu nijansu bolje zvuči. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...