Jump to content


Povratak na analogni sistem


Aoxomoxoa

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Do sada nisam bio veliki pobornik kablova,kao ravnopravnog medju ostalim uredjajima,koji uticu na zvuk.Mislio sam da dobar izvor,pojacalo i zvucnici,odredjuju zvucnu sliku,a solidni kablovi su tu da se nesto od zvucnog zapisa ne izgubi na putu.

I dalje nemam zelju da ulozim u kablove vise od 10-15% od sistema.

Citao sam o pravilnom polaritetu strujnog kabla,kao najjevtinijem(tj. besplatnom) poboljsanju u zvuku.Probao sam na starom sistemu,i nisam cuo neku razliku,pa sam tu mogucnost odbacio kao neosnovanu.

Kada sam dobio Unison na slusanje,odgovarao mi je u potpunosti,a onda sam ga iskljucio da bi oslobodio prostor za prodaju postojeceg pojacala.Kada sam zavrsio prodaju,i vratio Unison nazad,dogodila se dosta cujna razlika u zvuku- na gore.Zamuljan bas,visoki vristeci,svasta nesto.Razocaranje.Veliko.Onda mi je sinulo da,posto je sve bilo isto kao na probi,okrenem strujni kabl u uticnici.

I,sve se vratilo na mesto.

Radujem se daljem istrazivanju(kablova).I svaku preporuku clanova cu uzimati u ozbiljno razmisljanje

P.S. Da je polaritet bio pogresan na probi pojacala,ne bih ga ni uzeo.Ironicno,zar ne.

Mozda polaritet nema mnogo uticaja kod tranzistorskih pojacala,ne znam.Ali kod cevnih,ocigledno,ima.

Link to comment
Share on other sites

Jeftin, kvalitetan i zvučo perfektan strujni kabl. :rolleyes:

Pa ima skupih i skupljih od skupih pa da ne valjaju,uz to i sa zvučnim imenima. To što ranije nisi mogao, a sada čuješ razliku u faznom okretanju viljuške, znači da svi mi imamo još mnogo toga da otkrivamo i da ništa nije za potcenjivanje. Takođe ne treba uzimati sve zdravo za gotovo. Ima sistema koji su poprilično inertni, iz nekog potpuno nejasnog razloga (iako su npr. lampaši), a ima sistema koji na odmah crtaju promenu. Nema pravila i suština je u probi.

Ja sam ponudio da donesem 4 strujna i jednu razvodnu letvu sa 6 utičnica. Dva para RCA Paklene Pomorandže i jedan set zvučničkih Paklene Pomorandže da poslušaš u sopstvenom sistemu i donesete zaključke. Siguran sam da će se ukazati prilika i nešto drugo da se posluša u sistemu. Ne treba žuriti sa kupovinom.

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, Aoxomoxoa said:

Sada sam pogledao da svaki kabl ima isti raspored "L" i "N".Kada sam spomenuo da sam obrnuo polaritet uticnice i dobio bolji zvuk,nisam obratio paznju da sam ustvari doveo zivu struju na "N".

А како си сигуран шта је "Live" а шта "Neutral"?

Link to comment
Share on other sites

26 minuta ranije, zek said:

Proveri ako možeš gde u pojačalu ide veza sa "N" a gde sa "L" konektora, možda je neko nešto čačkao i pomešao kablove.:unsure:

Moguce.Ako je to jedino resenje mog pitanja,necu nista ni da radim.Razlika je toliko cujna da sam siguran u to kako sam povezao kabl.Mozda nekad i otvorim da vidim.

Link to comment
Share on other sites

Please note that in some rare instances, the higher reading will produce better sound from the component. Listening to each and every component in the system can be an extremely lengthy process. And in some cases the differences will be so small that mistakes could be made. I would recommend for cheater.jpgmost people to simply follow the meter. But if you want to get picky, listening tests should be employed to determine which is best.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znaci,nikad siguran.Ipak bolje na uvce.Uostalom,ceo sistem ukomponovao sam da meni ugodim ,kako zvukom,tako i slikom.

Link to comment
Share on other sites

1. Kupi ovakvu glinericu sa baterijama. https://www.alatiimasine.com/proizvod/ispitivac-vf3-womax/

Takva glinerica svetli kada se prstom jedne ruke dodrne vrh šafcigera, a prstom druge ruke dodiren metalni kraj na dršci šafcigera (gde se obično drži prst kod glinerice). Dakle signalizira kratak spoj. Takođe radi i kao obična glinerica, i bez pipanja metalnog kraja na dršci.

2. Vrh šafcigera ubodeš u IEC konektor gde je naznačeno L

3. Viljušku šukoa približiš metalnom kraju na dršci ove glinerice i utvrdiš koji pin viljuške pali lampicu u glinerici

4. Taj pin na viljušci obeležiš i nema više zabune oko orjentacije koji pin je Faza u koleraciji sa IEC utičnicom.

5. Na zidnom šukou ili razvodnoj letvi obeležiš koja strana je Faza i onda više nema zabune.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Doslo je do male promene u sistemu.

Zamenjeni su: strujni kabl pojacala,interkonekt phono amp>pojacalo,coax cd>dac,interkonekt dac>pojacalo,napajanje za dac.Ovim izmenama mi vilica nije otpala,ali su poboljsanja ipak cujna.

Da krenem sa analognom sekcijom.Prvo sam kabl Unison Researcha zamenio FTA strujnim.Pustao sam naizmenicno ploce sa jednim i drugim strujnim kablom,i za 10-ak posto cene kabla sam dobio otprilike isto toliko poboljsanje u zvuku: na primer,saksofon ide malo dublje,vokali su puniji,zvuk se malo procistio.Sve u svemu,nista spektakularno,ali cujno bolje.Onda sam zamenio interkonekt VDH 102III sa FTA kablom,i sve nabrojano se jos malo iskristalisalo.Znaci,10% za kablove,za toliko poboljsanje zvuka.Ja sam zadovoljan.Ostaje mi da probam zamenu Ortofon zvucnice( Blue > Bronze),i ja tu vise ne bi nista dirao.

 Sa digitalijom je bilo sve malo skuplje.Doduse,Philips je kostao smesno(30e) u odnosu na gramofonski set(620e),pa otuda ta razlika.Prvo sam slusao coax kabl(zamenjen QED sa FTA),zatim dodat interkonekt(zamenjen VDH sa FTA),i na kraju zamenjeno napajanje M2 kockice za iFi iPower.Svaki dodati element je doneo po malo boljitka.Kad se sve sabere,zvuk je prozracniji,instrumenti zvuce punije,sa vise mesa,manje je sibilanata(skoro ih i nema),ritam gitara u pozadini je detaljnija,instrumenti su odvojeni,ali zvuk nije analitican.

Kada se sve sabere,kablovi i napajanje su me kostali nekih 17% od cene uredjaja,i ja sam zadovoljan sta sam za te pare dobio.Predpostavljam da bolji rezultati nece biti moguci,jer i pojacalo i zvucnici imaju svoj limit.

Ostace ovako par godina,a posle,ko zna...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Danas na slusanju @Krca44 Macura phono amp i narandzasti kabl za zvucnike.

Prvenstveno me je interesovalo Macura phono pojacalo. Iz razloga da,ako valja,napravim ga sam. I Krci je to prvenac u samogradnji,i uspeo je.Nema suma,nema bruma.

U odnosu na postojeci phono(Technics SU V4),razlika je cujna.Technics zvuzi korektno,ali je tanjeg zvuka(ipak je to pojacalo nize klase,a i staro preko trideset godina).

Sve u svemu,bolji zvuk ali nisam balavio,vilica mi nije otpala,i pitanje koliko bi tih 200-ak evra bilo adekvatno.

Kada su vec bili tu,prikacio sam narandzaste zvucnicke kablove( umesto VDH D502).Poslusao sam dosta ploca,ali bi se zadrzao na Stan Getz-"Getz/Gilberto"...brutalno....Ova kombinacija mi je izmamila osmeh na licu.Jako muzikalno,zivo,vrlo blizu idealnog za postojeci sistem.

@anubisgrau je predlozio Belden 9497 kablove.Kupujem ako neko prodaje.Ako ih ne nadjem,uci ce Narandzasti.

Kopka me Rega phono mk3.Ako bi svirao kao Macura,a iste je cenovne kategorije,ne bi se upustao u DIY.Ako neko ima Regu,a iz Beograda je,i voljan da pozajmi na slusanje,bio bih mu veoma zahvalan.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Aoxomoxoa said:

Sve u svemu,bolji zvuk ali nisam balavio,vilica mi nije otpala

Bitno da si cuo kod sebe.

Aparat je ( po mom misljenju ) relativno neutralan, nije brutalni otkrivac mana ( slusao sam par takvih koji smatram uopste nisu za MM zvucnice ).

Ako imas vremena slusaj jos neko vreme da cujes sta radi dobro pa potrazi tu Regu ili nesto tipa Nad/Cambridge/Project.

 

P.S. DIY se ne isplati za pravljenje samo jednog aparata. Bolje je kupiti fabricki proizvod ili platiti nekom da se uradi ono sto je pronadjeno dobro iz DIY sektora.

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

Кад је то VDH знао да направи каблове :P

Буди стрпљив и послушај то на адекватан начин, па изнеси мишљење. Није ни важно ако ти се не свиди, само дај себи времена.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...