Jump to content


Povratak na analogni sistem


Aoxomoxoa

Recommended Posts

Hronologija:

1974-1994 Cista analogija.Najbolje komponente koje sam imao: Thorens TD126II,Grace G707II,Supex SD900e,Tandberg TD20A,Tandberg TCD330,Trio KA9100,AR11.

1995-2017. Cista digitalija. Philips CD614,California Audio Lab DX2,Pass 40a DIY,Celestion Ditton 44.

2017-         .Analogija+digitalija: Technics SL150/Rega RB303/Ortofon 2M Blue,Tandberg 10XD,Tandberg TCD330,Quadro dvd(menja se za pristojniji transport)/M2Tech DAC,Tube Audio Lab1 preamp/Pass 40a DIY poweramp,Harbeth P3esr.

Zasto bas ove komponente.Kao prvo,platezna (ne)mogucnost za nesto bolje.Technics SL150 je krajem sedamdesetih kostao 120f,dok je Thorens TD160IIBC (govorim o bazama) bio 80f. Linn Sondek LP12 i Thorens TD126IIBC 250f/220f.Danas pronaci Thorens 160II za manje od 200e je cesto nemoguca misija.Ja sam Technics 150 kupio za 200e u vrlo dobrom stanju,a kako je on izvorno bio za 50% skuplji od Thorensa,smatram da sam dobro pazario.

Regu 303 sam  takodje platio 200e.Ona je ,predpostavljam,bolja od Rege 300,koja je bila za 30% skuplja od SME 3009II.Opet ista prica,danas je tesko naci SME za manje od 200e,pa je pomeni i ova kupovina bila opravdana.Za Ortofon 2M Blue nemam sta da kazem,glava je nova,uklapa se sa Regom sto se tice rezonance.

Magnetofon je u eri vinila imao svoju ulogu.Ploce su se slusale sa velikim zadovoljstvom,ali ako vam je bila potrebna muzicka podloga za ,znate na sta mislim,onda je magnetofon sa mogucnoscu reprodukcije muzike u trajanju od tri sata,bio pravo resenje.Danas je izgubio tu ulogu,jer sa kompa mozete da pustate muziku neograniceno dugo vremena.Ali...uz priguseno svetlo,sa casom crvenog vina i cigaretom ,gledati te velike koture kako se okrecu,dobijate sasvim drugu dimenziju slusanja muzike.Tandberg 10XD je veoma kvalitetan magnetofon(BBC je imao tri primerka kada su se pojavili,ima brzine 9.5,19 i 38,kupljen sa dobrim glavama i,uz sitnu popravku,izasao me je 280e.Kasetofon je tu samo zbog nostalgije,kada je bio ravnopravna komponenta u sistemu,a i da zaokruzi analogne izvore.

Sto se tice zvucnika,moja tiha patnja su bili Harbeth 7,ali polovni primerci su se prodavali za 2.000e i vise.Dogodilo se da sam prilikom letovanja u Grckoj slucajno dosao u kontakt sa dilerom iz Atine,i sasvim neocekivano pazario Harbeth 3 za 1.000e(da ne pricam kako sam morao da organizujem dotok novca iz Beograda,transfer zvucnika iz Atine za Solun...horor pravi).Pun pogodak za dnevnu sobu 4x4m,uz konstataciju lepse polovine da nisu narusili postojeci enterijer.Ko zna, zna,ko nezna,samo da kazem da je kompromis sa lepsom polovinom glavna stavka u sastavljanju sistema.

Pojacalo je komponenta koju cu promeniti,ali kada,nezna se.Predpojacalo je rad pok.Nikole Vukusica,i mislim da svira vrlo korektno.Pojacalo snage je rucni rad prijatelja,imam ga dvadesetak godina.Radi u A klasi,i njega bih menjao za lampasa.Imao sam istovremeno monoblokove sa 300b cevima,svirali su bolje,ali su morali da odu jer se nisu slagali sa Harbethima,malo je 8w za njih.

Kupio sam i prvu plocu nakon vise od dvadeset godina.

5a077775d5062_download(9).jpg.67ce1da937ad78abb0324b9b8ac5c390.jpg

Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, Aoxomoxoa said:

Ali...uz priguseno svetlo,sa casom crvenog vina i cigaretom ,gledati te velike koture kako se okrecu,dobijate sasvim drugu dimenziju slusanja muzike.

Hvala bogu nisam jedini koji voli duvan dok slusa jazz i drugu muziku  :)

Probrane komponente,  najvise volim ploce ali magnetofon je i dalje neki uzor kome tezim.

Vukusicev preamp... da li moze par reci o tome molim vas ?  Oktal ili neki drugi ?

Pozdrav, Krca

Link to comment
Share on other sites

Hvala !

To je famozni Oktal !   Cuo sam ga u drugacijem setupu,  ostavilo je jako pozitivan utisak na mene.

U knjizi koju je objavio gospodin Vukusic ( prvo izdanje ) ovaj primer je dat detaljnije od drugih, sa tekstom iz kojeg proizlazi :  ovo je MAJSTORSKI RAD, napravite bolje ako umete.

Drago mi je da ga imate i zelim Vam srecu da se uklopi sa novim pojacalom snage :),  kad ga budete menjali.

Pozdrav, Krca

Link to comment
Share on other sites

Nema na cemu.  Ono sto u brzini nisam napisao a mozda bi Vas zanimalo jeste da je u knjizi dat primer sa malo drugacijim lampama u linijskom stepenu 12SN7 & 6BL7GT  ( to su sve oktal lampe iz generacije kao 6SN7 kod Vas ) i sofisticiranijim napajanjem gde je umesto 6X5 ispravljacica 5U4 ( Veca potrosnja ), sa stabilizacijom napona koje vrse 2x OD3 i 6AS7.  OD3 mogu da se izbace a da ostane 6AS7, sa svim datim podacima mislim da bi dobar majstor mogao da napravi poboljsanje onog sto imate, naravno ako bi ste tako nesto pozeleli.  Kvalitetna zaostavstina za buducnost rekao bih, iako nisam strucnjak.

Neke fotografije delova vaseg sistema videh na drugim postovima, ovde bi bilo pravo mesto za seriju novih.

Pozdrav od Krce  :)

Link to comment
Share on other sites

Imam veliki Siemens i manji Blaupunkt bez fm-a.  Siemens radi ali mu treba malo sredjivanja da proradi punom parom a Balupunkt nisam smeo da upalim, aparat je predratni i nije koriscen 30/40 godina sigurno, verovatno ispravan ali mislim da bi majstor morao da mu polako digne napone da nesto ne crkne.

Siemens mi je u planu za servis.  Ti stari radio aparati umeju divno da sviraju :)

Pozdrav od Krce  :)

Link to comment
Share on other sites

Upravo sam montirao Ortofon M2 Blue na Technics SL150/Rega RB303.

Gramofon je na polici od medijapana 3cm,usrafljenoj na zid.Nivelisan u svim pravcima na nulu.Rucica paralelna sa plocom.Podesen antiskejting,gazna sila 1.8g.

Prvo sto me je zadovoljilo je ,da koliko god sam lupkao po gramofonu i poklopcu,nikakav zvuk nije dopirao iz zvucnika.Takodje,nijje bilo bruma,nicega,apsolutna tisina.Rekoh sebi dobro je,osnovna postavka gramofona je odlicno izvedena.

A onda sledi sok.Jeste da za sada imam samo jednu plocu od Grateful Dead-"Aoxomoxoa"(1969),jeste da je glava potpuno nova,ja sam je otpakovao,jeste da je ploca odlicno ocuvana(reprint iz 1979,USA izdanje),ali...

...nigde basa,ili ti dubljih tonova.Zvucnicu sam teze namestio po protaktoru,jer samo telo zvucnice ima nepravilan oblik,pa se samim time tesko poklapa sa linijama na protaktoru.Ali mislim da sam dosta tacno to uradio.

Pa pitam iskusne kolege zasto nema basa

1.Glava nije dobro namestena

2.Glava treba da se usvira

3.Phono predpojacalo nije adekvatno(mada sam preko njega slusao ploce do pre dvadesetak godina)

4.nesto drugo(cetvrto)

Link to comment
Share on other sites

Ovu plocu imama i na CDu,i to se sasvim lepo cuje.Sistem ostaje takav kakav je.Naravno da sada dolaze ploce na red,pa ako je do usviravanja zvucnice,bice najmanji problem.

Sto se tice kuckanja,gledao sam vise video snimaka gde se na raznim gramofonima srednje nize klase,kuckanje sasvim lepo reprodukuje preko zvucnika.

Link to comment
Share on other sites

Po meni je rucka paralelna sa plocom,a i kad gledam glavu,paralelan je i onaj deo sa kantileveromJedino sto mogu da uradim je da dodam jos 2-3mm u podnozje rucice pa da vidim da li ce se zvuk promeniti.Kod SME rucica, Vta sam lako podesavao,ovde je to pipav posao.No,ne bezim od toga,to ce mi ispuniti slobodno vreme.

Link to comment
Share on other sites

48 minuta ranije, Aoxomoxoa said:

Ovu plocu imama i na CDu,i to se sasvim lepo cuje.Sistem ostaje takav kakav je.Naravno da sada dolaze ploce na red,pa ako je do usviravanja zvucnice,bice najmanji problem.

Sto se tice kuckanja,gledao sam vise video snimaka gde se na raznim gramofonima srednje nize klase,kuckanje sasvim lepo reprodukuje preko zvucnika.

Da, ali nije nikakav test, sem za reprodukivanje kuckanja preko zvučnika.

Pretpostavićemo da je sve ispravno. Proveri podešenost glave. Značajno odsustvo basa nije obećavajući signal. Sačekaj da se glava usvira, a onda proveri ponovo. Ako podešavanje ne pomogne, odgovor je očigledan.

Link to comment
Share on other sites

Hvala lepo,koliko sati otprilike da se usvira?

Nadam se da je ovo problem

Zvučnice
Krenimo od gramofonskih zvučnica. One se u većini slučajeva najčudnije ponašaju. Naime, nerijetko se dogodi da zvučnica tijekom i nakon usviravanja zvuči još gore no kad je bila sasvim nova. Za to postoji logično objašnjenje. Da bi igla, odnosno nosač na koji je pričvršćena, kantilever, mogao slobodno kružiti u točki u kojoj je ovješen, taj se ovjes mora razraditi i postati maksimalno fleksibilan. I prigušni materijal, od gume ili sve češće od gumenih surogata, također mora "sjesti" na svoje mjesto i prestati mijenjati svoje mehaničko/kemijske osobine. Vrlo se često te pojedinosti izgube iz vida, pa se dešavaju vrlo nepoželjne zvučne predstave koje su mnoge ljubitelja dobrog zvuka otjerale od gramofona i gurnule ih u okrilje CD-plejera. Naime, veliki broj korisnika gramofona, nakon što je podesio geometriju ručke i zvučnice i postavio odgovarajuću slijednu (gaznu) silu, čuo je tvrd, krut, rezak i nadasave svjetao zvuk iz gramofonske kombinacije. Međutim, nakon određenog vremena (mnogi su se u međuvremenu "navikli" na takav zvuk i prihvatili ga kao nešto "normalno") taj se zvuk, gotovo preko noći, smekšao do tuposti, postao je mlitav, taman, nedefiniran i još teži za slušanje od onog drečavog što je svojom grubošću parao slušne membrane. Što se desilo, mnogi su se, u čudu i duboko razočarani, pitali. Iz razgovora s nekolicinom proizvođača zvučnica čuo sam da su u počecima hi-fi ere mnogi audiofili, svjedoci takvih metamorfoza zvučnice, vraćali zvučnice prodavačima ili proizvođačima raklamirajući ih neispravnima. Kvara nije bilo, a nije se dogodilo ni ništa neprirodno i neobjašnjivo. Naime, u početku je zvuk bio, doduše, precizan zato jer je geometrija (posebice VTA) bila dobro podešena, ali i tvrd i hladan jer je zvučnica bila nova. Tokom vremena ovjes i prigušnica su se razradili i kantilever, a s njim i igla, su "sjeli". VTA (okomiti slijedni kut) promijenio se za nekoliko stupnjeva i zvuk je postao težak, mlohav, neprecizan i naporan za slušanje. To je znak da treba ponovo podesiti VTA i zvučnica će zasvirati onako kako najbolje može u suglasju s ručkom u koju je montirana i gramofonom na koji je s njom postavljena.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...