Jump to content


Koji dac kupiti


Vlajo

Recommended Posts

  • 1 year later...

Slušao sam sva tri prva dva i u svom sistemu.Po meni RME ubedljivo  na poslednjem mestu. Taj dac je nahvaljen, interesantna igračka sa mnogo opcija i svetlosnih efekata,ali zvučno ništa posebno. Daleko od toga da je loš ali za moj ukus fali nešto.

Da biram za sebe od ova preostala moj favorit je Qutest, življi, fluidniji i muzikalniji od Huga. Hugo je prenosni DAC, ima bateriju i ona malo umrtvljuje dinamiku i zvuk generalno. Opet neko to voli i doživljava kao linearniji i ispeglaniji zvuk, ko će ga znati, stvar ukusa. Qutest je živahan a opet miran i cena je na njegovoj strani.

Opet, naglašavam, treba probati sve je to stvar ukusa i ostatka sistema, ja lično preferiram M2Tech zvuk...

Link to comment
Share on other sites

Trebalo bi da u januaru ili februaru sledeće godine ja odem u London (ako GB zadrži trenutne propise kojima nam priznaju digitalni sertifikat za vakcinisane) pa se raspitujem upravo zbog toga.
Ja sam ne zahtevan korisnik.
Zadovoljan sam i sa DAC-om kojeg trenutno posedujem (“SMSL M8A DSD” i “SMSL P2” linearno napajanje baš za njega) ali će on ići u “B” sistem (“Quad ESL 63”, “Dynaco ST-70”, “PS Audio 5.6”) pa ću morati za u dnevnu sobu (“A” sistem) da kupim neki pristojan “jeftiniji” DAC.

Link to comment
Share on other sites

Kod mene u sistemu neko duze vreme  bili Mojo, Qutest, i  RME koji je i ostao kao trajno resenje. Huga2 sam slusao na slusalicama, pre nekog vremena, i ne bih ga komentarisao, em je proslo dosta vremena, em ono sto se secam sa slusalica nije merodavno za poredjenje sa zvukom iz sistemu. 

Za sva tri izvor je Malina, a i kablovi su isti, pa tu nema razlike. Trenutno pojacalo je prilicno staro, obnovljen je izlazni deo u potpunosti, ali nije i preamp, no radi, mada ne na nivou na komi bi moglo iza potpune rekonstrukcije. 

u situaciji kada se koristi celo integrisano pojacalo, a oba uredjaja su kako dodju, iz kutije bez dodatnog igranja sa podesavanjem, Qutest je minimalno bolji od RME. NO uz malo igranja sa kontrolama na RME dodje se polako do toga da je ta prednost minimalna, i diskutabilna, recimo da Qutest pobedjuje u 75% situacija, a RME u nekih 25%. 

Na kraju, kupio sam RME, ne zbog toga sto je jeftiniji, vec zato sto je u konfiguiraciji u kojoj je on iskoriscen kao pretpojacalo i samo snagas, iskljucen od ostatka integralnog pojacala, zvucao mnogo bolje nego Qutest kada ide kroz  pretpojacalo kao deo integralnog pojacala. 

A onda je na sve dodata Solajina Sedra 3, i od iintegrisanog pojacala iskoriscen samo snagas, koji je otkacen od ostalog. U ovoj konfigiuracijii je koriiscen uglavnom RME, koga sam pre toga kupio, a pozajmoio sam ponovo i Qutest, cisto da probam. u takvoj konfiguracijii, na blind slusanju, podela toga sta mi se vise svidja je potpuno jednaka, 50-50% i to sa RME-om koji je resetovan na fabricka podesavanja.

Kada se koriste napredne kontrole na RME-u, Qutest pocinje da zaostaje a tako se cinii i njegovom vlasniku.  Ne toliko da bi  ga promenio, ali toiko da ne bi uzeo Qutest, nego bi se pre odlucio za Solaju i Sedru kada bi uzimao takav sistem. 

Pre nego sto sam uzeo RME, isprobavao sam i Toppinge D90 i D50, u prvoj konfiguraciji, no brzo su otisli niz vodu. 

Na kraju, uskoro ce i pojacalo biti zamenjeno, malo kasnije i zvucnici, pa ako kolega koji ima Qutesta bude bio jos uvek ovde, potrudicu se da ih opet poslusam u svakoj konfiguraciji. 

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Srecko said:

Veoma obuhvatan i koristan post (verujem ne samo za mene).
Zahvaljujem Vam na vremenu koje ste utrošili da biste nam preneli jako interesantno iskustvo.

U sustini, samo subjektivni pogled nekoga bez mnogo iskustva sa siistemima koji imaju zvucnike, ii u specifiicnoj situaciji. 

Kod mene je presudila specificna situacija, koja je izgledala kao da nece da se menja kada sam kupovao DAC. Niti je problem bio novac, generalno, kada uzmes uredjaj na 2/3 cene drugog, uvek je razmisljanje da li si tim korakom vise od 1/3 dalje od neceg boljeg, koliko bi trebalo da se doda na pocetku. 

Generalno, svako od nas slusa ponesto drugaciju muziku, naviknut je na drugaciiji zvuk, pa samim tim i od sistema ocekuje nesto drugo. Tako da je najbolji savet kojii moze da ti se da, da poslusas svaki od ovih uredjaja u svom sistemu, pa sam oducis. Ako ti treba RMA za poredjenje, a u BgD-u si,  tu sam. Samo jos da se javi neko sa qutestom.  

Link to comment
Share on other sites

U sustini, samo subjektivni pogled nekoga bez mnogo iskustva.

Ako ti treba RMA za poredjenje, a u BgD-u si,  tu sam. Samo jos da se javi neko sa qutestom.  

Taj sam, nisam posvećen zaljubljenik.

U vezi sa sopstvenim slusanjem (slušanjem u svom sistemu) zahvaljujem na ponudi.
Naravno da je to jako bitno, no iako po testovima imam još uvek dobar sluh (mator sam) sklon sam da verujem da je moj sluh daleko od onoga što može da čuje neko “posvećen”-“školovan” ili neko mlad sa netaknutim sluhom, oa su mi takva mišljenja dragocena pre neho i sam nešto zaključim.
Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, Srecko said:


No iako po testovima imam još uvek dobar sluh (mator sam) sklon sam da verujem da je moj sluh daleko od onoga što može da čuje neko “posvećen”-“školovan” ili neko mlad sa netaknutim sluhom, oa su mi takva mišljenja dragocena pre neho i sam nešto zaključim.

Hvala i na mlad i na neostecen sluh. To mlad za hi fi entuziaste dodje kao mlada beogradska udavaca, vise babadevojka. SLuh je po testovima odlican, osim sto stalno cujem pistanje, al valjda mu to dodje da kad se probudis, a ne cujes pisak, znas da si mrtav :D 

Dakle, nit sam nesto mlad, niti imam preterano dobar sluh. A i vidim da mi tastaturra preskace. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...