Jump to content


Koji dac kupiti


Vlajo

Recommended Posts

Ajde malo pravo da se raščisti sa pojmovima.

Ovo su (neki od ) strimera.

Primaju digitalni signal iz neke aplikacije, wifi ili UTPP

big-55358197_5a89e1eed95c76-093618565a89

logitech_squeezebox_touch_1.jpg

Primaju digitalni signal od neke aplikacije, bežično ili žičano i ...reprodukuju je TJ pretvaraju je u analogni signal. Znači imaju DAC u sebi. (konkretno Apple ima PCM2706 čini mi se)

(Neki strimeri) imaju i digitalni izlaz pa mogu da se nakače na neki DAC ali onda u suštini i nisu strimeri nego extenderi digitalnog signala.

 

Link to comment
Share on other sites

Da bi streamer bio i audio komponenta mora imati svoj interni dac,u protivnom je samo streamer.Za taj taj dac se dodatno mogu uraditi i digitalni ulazi za druge izvore(to je recimo razlika izmedju ds i dsm kod linn).Squeeze box kao jedan od poznatijih ima mogucnost i da samo streamuje uz bolji Dac,a ima i interni dac pa se moze i slusati preko audio izlaza.Taj dac je naravno skromniji,pa se boljim eksternim naravno dobija napredak.

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, siroma said:

(Neki strimeri) imaju i digitalni izlaz pa mogu da se nakače na neki DAC ali onda u suštini i nisu strimeri nego extenderi digitalnog signala.

Siroma, malo si obrnuo ovo.

Svi strimeri imaju digitalni izlaz, a neki mogu imati i analogni (što podrazumeva ugrađen DAC).

Takođe, strimeri s ugrađenim konverterom obično imaju i digitalne ulaze, pa mogu da rade i kao ext DAC za druge izvore digitalnog signala.

Link to comment
Share on other sites

Strimer ne prima digitalni signal nego podatke, bilo preko internet ili lokalnog strima, bilo iz lokalne mreže preko share mount-a ili nekog interoperabilnog protokola kao što je DLNA. Prima ih preko fizičkih i aplikativnih slojeva i interfejsa koji nisu audio već IKT. Strimer dakle nije ekstender digitalnog signala, koliko se (ne) razumem, to su pojačivači i repetitori. Strimer konvertuje podatke u digitalni audio signal - koji god - i tu se njegov posao završava. To što neki imaju i analogne izlaze i/ili digitalne ulaze znači da se u istoj kutiji nalazi i DAC.

Takođe, svaki audio strimer, sa ili bez analognih izlaza, jeste audio komponenta. CD transport isto nema analogni izlaz pa ga zovemo audio komponentom. Bez namere da se ovo razume kao teranje maka na konac, razlika je kao između pojačala i risivera, ne po analogiji uređaja nego realnoj razlici između njih.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, siroma said:

Baš bih voleo da znam kako od jedinica i nula sa mreže ili lokalnog skladišta reprodukuju muziku bez DACa

Ne nužno reprodukuju, neki šalju na vanjski dac.

https://stackaudio.co.uk/link/

https://www.project-audio.com/en/product/stream-box-s2-ultra/

https://www.sotm-audio.com/sotmwp/english/portfolio-item/sms-200/

Itd...

 

Link to comment
Share on other sites

Nema potrebe komplikovati.

1. streamer je posebni modul - ima ulaogu isklucivo u domenu digitalnih komunikacionih protokola istandarda. Prvenstveno sluzi da omoguci prenos sadrzaja sa udaljenih baza digitalnih audio podataka. Sekundarno moze da obradjuje i WIFI ili bluethooth "udaljenosti" lokalnih mreza. "Izlazi" su mu razliciti digitalni portovi LAN, USB. itd. I tu prestaje funkcija streamera.

2. Dalje - Streamer moze da sadrzi i dodatni modul koji ce transkribovati zeljeni digitalni "internet" standard u digitalni audi BUS kao sto je na primer I2S bus i/ili spdif. Najcesce i sadrzi ovaj modul inace koji je neophodna karika pre DA konverzije.

3. DA konverzija. Pa na dalje.

Ovo su sve u sustini modului sa potpuno razlicitim zadacima, rade na potpuno razlicitim "clockovima" i imaju potpuno razlicit software koji to kontrolise. Kao i hardversku arhitekturu.

Medjutim najcesce ih srecemo upakovane u jedinsveno fizicko pakovanje. A kod "kvalitetnijih" (skupljih modela) uglavnom su prva 2 upakovana zajedno. To sve podseca na sistem pojacavac snage - preamp VS inegralni amp koji btw ima integrisan i riaa preamp...

Mogu biti i u nekom integrisanom obliku ali to je za gadgete gde primarni cil - sto manje dimenzije i masa udredjaja. Kvalitet krajnjeg rezultata je irelevantan. Kao i cena...

Uvek je bolje nabaviti zasebne celine koje obavljaju posebne zadatke. Medjutim to je u vecini slucajeva skuplje. Ali ako je usteda prostora cilj onda se ludi kaoi u prethodnim tehnoloskim segmentima opredeljuju za ingralne varijante u jednoj kutiji. Sto u ovom slucaju mozda nema neko oravdanje zbog toga sto je neophodni deo sistema ruter ili switch koji ide pre svih ovih uredjaja?

 

Link to comment
Share on other sites

Tu ustvari nista nije slucajno samo se, u toku decenija i razvoja komunikacija, sukcesivno nadovezuju moduli na DA konverter.

Prvi brejk je bio konzumentski povezi samo jedan kabl spdif sistem koji je zahtavao prilagodni hardversko/softverski interfejs SPDIF Transmitter/Receiver. Pa onda su dosli ovi drugi interfejsi sa kojih se vrsilo prilagodjavanje na tip digitalnih signala koji prihvataju DA konverteri. I sada je na red dosao interfejs koji prilagodjava audio sistem specificnostima interneta. Medjutim ovaj posednji tip pravi i razliku i kod medijuma. Ranije su korisnici kupovali digital audio medijum i na osnovu toga bili njegovi vlasnici. Streamer je napravio razliku u tom smislu da dans korisnici iznajmljuju sadrzaj i nisu njegovi vlasnici. Tacnije jesu samo u real time-u neposrednog koriscenja - slusanja. Tako da se sada u novim uslovima pojavio posrednik izmedju izdavaca i korisnika.

Ali za sada jos uvek ima naravno i drugih medijuma gde je ostao koncept kupovine i konkretnog primerka... :)

 

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, black coffe said:

 

Može link , ako nije problem .

Evo samo prve strane odličnog teksta u HiFilesu da se Ljuba ne bi ljutio! Šta ste se stisli, imaoci opreme od ne znam koliko iljada ojra? Žao vam da date 300 dinđi?!!:D
Kad zrelo razmislim zato i imate, to što imate.:D:D
Ja uvek kupim. Da gledam kako druga deca jedu kolače!!

723666642_Aibotxt.thumb.jpg.1819fc7e73dafa7a35e69bb3b9a79abf.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...