Jump to content


Da li preći sa Asus Xonar D1 na Asus Essence STX II?


HMrules

Recommended Posts

Već 4 godine koristi Asus Xonar D1 i mogu priznati da sam zadovoljan sa njom, verujem da postoje i bolje zvučne karte pa me interesuje da li se isplati preći na Asus Essence STX II?
Inače nikada nisam čuo kako zvuči ta karta i ne znam koliko je bolja u odnosu na Xonar D1.

Link to comment
Share on other sites

Razlog zašto su DAC-ovi bolji u kutiji je taj što imaju svoje napajanje. Siguran sam kad bi moglo da se ista ta elektronika ASUS kartice prebaci u kutiju sa posebnim napajanjem da bi zasvirao dosta bolje.

Napajanje u računarima nije kontrukciono dobro za audio i plus snabdeva više različitih korisnika. Iz ovog sledi da je za audio najbolje da se svaki funkcijski segment od nekog uređaja posebno napaja sa dobrim napajanjem, na primer moj DAC ima 4 napajanja. Ovo vodi ka rasčlanivanju audio sistema na više komponenti, više kablova i više novca.

Nažalost danas se gleda da se sve spakuje u jednu kutiju. To je po meni pogrešan put što se tiče kvaliteta zvuka ali je zato praktičnije, manje prostora zauzima i estetski lepše. Sa druge strane ti uređaji su manjeg kvaliteta zbog loše struje i generalno lošijih delova te se više kvare i teže servisiraju (svi muti-funkcijiski delovi na jednoj ploči). Pa ko šta voli nek izvoli.

Ako pročitaš zadnji komentar od RingeRaje u njegovom sistemu:

"Obrni-okreni, po stoti put se potvrdilo da je struja najvažnija karika u izvlačenju maksimalnog kvaliteta."

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, vdzele said:

Iz ovog sledi da je za audio najbolje da se svaki funkcijski segment od nekog uređaja posebno napaja sa dobrim napajanjem, na primer moj DAC ima 4 napajanja. Ovo vodi ka rasčlanivanju audio sistema na više komponenti, više kablova i više novca.

 Ovo bi bilo tacno, da vise kutija i vise kablova ne znaci i vise konektora i vise svakavih pojava na svakom od njih. :) Takodje, svako sa svojim napajanjem mora da ipak obezbedi zajednicku "nulu", pa i to treba (nekako) resiti. 

 Dragi teoreticari, dobrodosli u inzenjersku svakodnevnicu gde nikad svi problemi nisu reseni, sve je kompromis i samo probas da dobijes najbolje sto mozes u datim uslovima. :D 

 

Link to comment
Share on other sites

Pa eto ASUS je pokušao da reši taj problem tako šo je integrisao svoju karticu u kućište PC-a. Tu je izbegao mnoštvo konektora, ali da li je izbegao pojave zagađenja okolne elektronike od PC-a, loše čoper napajanje?

I šta su dobili? Samo još jednu budžet karticu. Ako se pogleda klasa profi uređaja i Hi End onda sigurno da ovako rešenje tu nema mesta.

A što se tiče da smo teoretičari ja sam tim nemam problema. Da smo svi inženjeri sigurno bi se više ovde svađali zbog sujete koje jedno tako zvanje nosi. I sam sam inženjer druge fele pa znam, a i godinama radim sa elektroničarima pa znam da su svi ko rogovi u džaku kad su na jednom mestu.

Inače se slažem da je sve stvar kompromisa, ali treba ljudima reći koji je kvalitetniji put pa nek se sami odluče.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...