Jump to content


Raspored zvucnika/ozvucenje zurke


Lazar96

Recommended Posts

Pozdrav forumaši :ph34r:

Za nekih 5-6 dana moram (silom) da radim ozvucenje jedne zurke...I to sa sopstvenim hifi komponentama pa mi je potrebno par savjeta...
Prostorija je prilicno velika, sigurno 12m duzine sa 8 metara sirine( i bice potpuno prazna, bez namjestaja), i bice nekih 25 do 30 ljudi.
Problem je sledeci, ni jedna komponenta koju ja trenutno posjedujem nije napravljena za ozvucenje zurki niti za tolike prostore...A s obzirom da nikakve pare ne dobijam za to, odbio sam da dam svoje najbolje pojacalo i zvunike, da ne bi doslo do situacije da neka pjana budala prospe nesto po pojacalu ili obali zvucnik...
Tako da za zurku raspolazem sa ovim:

 

  • Pioneer vintage stereo pojacalo 2x50w rms( ima duple izlaze, tj mogucnost za A i B zvucnike)
  • SMSL SA 160 2x160w( novije digitalno pojacalo, realno mozda 2x60w rms bez izoblicenja)
  • Iskra HIFI OZ 50-32 (vitange trosistemske kutije, 50w rms, 20cm bass, izuzetno glasne/osjetljive)
  • Vivax HT 400(veliki podnostojeci trosistemski zvucnici, dupli bass 20cm)
  • JVC trosistemski bookshelf koji ce biti podignuti na stalke (ne znam tacnu oznaku, 70w rms, s kraja devedesetih, nevjerovatno mocan zvuk s obzirom na velicinu( 13cm bass drajver))

Na Pioneer pojacalo planiram da spojim Iskra i JVC kutije (na A i B kanale), a na SMSL ove Vivax podnostojece. Da to sve radi na jedno  rca spliterom  podijelim signal da ide na oba pojacala...(cuo sam se sa ovim dj-om sto pusta, ima i rca i xlr tako da nema frke)
Oba pojacala odvrnem tu do limita zvucnika i ostavim tako(a  dj bi trebao da ima gain control na mikseti ili kontroleru, tj to da bude kao predpojacalo tj  kontrola glasnoce)

Znam da je ovo mnogooo underpowered sistem za nesto ovakvo jer sam u istom prostoru slusao i neki PA sistem ( 2 kutije sa hornom i basom od 15 inca) i blago receno da je zvucalo uzasno...

Kako da rasporedim zvucnike da dobijem maksimalnu jacinu zvuka u sredini prostorije?Isprobavao sam nesto kod mene u dnevnoj, ali u sredini apsolutno nema bass-a, dok po coskovima i blizu zidova stvari otpadaju koliko trese? Kvalitet zvuka mi za ovo ocigledno nije bitan, bitno mi je samo da je glasno i da ima bassa s obzirom da planiraju da pustaju elektronsku muziku...

 

Evo slika kako izgleda prostorija i kako sam ja planirao da raspodijelim zvucnike(bookshelf ce biti na stalke)...Da li ce ovo zvucati ok?  Ili da mijenjam raspored?

prostor.png

Link to comment
Share on other sites

Nemam pojma oko toga kako ćeš da vezuješ, jer mislim da je bolje da ipak imaš 3 poajčala ili po jedno za svaki par kutija. Ali što se tiče rasporeda zvučnika ja bih postavio kao na donjoj slici. Left kanal kod dj-a Right kanal na naspramnom zidu, na primer da može da se postigne i neki stereo utisak u centru?Zurka.jpg.065582f4e70ca1c9a4e158dd14d6308c.jpg

 

Eventualno DJ-a na levi kraći zid da gleda prema prolazu? Ali tada zameniti L i R kanale!

Link to comment
Share on other sites

Ovde je jedini zahtev da uređaji prežive. Jedno pojačalo / jedan par zvučnika. Pokušaj da napraviš simetriju u odnosu na centar prostorije i nemoj zvućnike u ćoškove. Vidi da napraviš kakav takav balans pre no što rulja uđe. Rulja jede zvuk iznad očekivanja i sigurno će biti pokušaja da se odrapi. Neko to mora da kontroliše.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Father said:

Nemam pojma oko toga kako ćeš da vezuješ, jer mislim da je bolje da ipak imaš 3 poajčala ili po jedno za svaki par kutija. Ali što se tiče rasporeda zvučnika ja bih postavio kao na donjoj slici. Left kanal kod dj-a Right kanal na naspramnom zidu, na primer da može da se postigne i neki stereo utisak u centru?Zurka.jpg.065582f4e70ca1c9a4e158dd14d6308c.jpg

 

Eventualno DJ-a na levi kraći zid da gleda prema prolazu? Ali tada zameniti L i R kanale!

Ok, nabavicu jos jedno pojacalo, tako da svaki par zvucnika ima svoje.

Ovo mi zanimljivo izgleda...Ajde ako ti nije muka obiljezi na slici L/R  zvucnike  jer nesto ne znam kako da ovo povezem a da dobijem stereo zvuk? 

Ali opet ne znam sto se tice rasporeda zvucnika...Jer sam u kuci imao problem da u coskovima i pri zidovima bassa ima mnogo, a u sredini prostorije bude kao da je low pass filter upaljen    :D

Link to comment
Share on other sites

Ako ti je dj na levom kracem zidu, gde bih ga ja postvio, onda su ti svi zvucnici na gornjem zidu levi kanal, a na donjem zidu desni kanal.

Ako ti je dj kao na slici i tamo gde si ga i ti zamislo, onda sva 3 zvucnika na gornjem zidu mogu da budu desni kanal, a sva 3 na donjem zidu ili uz donji zid levi kanal.

Mozes kako hoces, jer kako god da povezes stereo slika ce biti nejasna ekipi, ali ce dj donekle da ima kontrolu nad tim, ako ga to uopste zanima.

U uglovima je najbolje da stoje zvucnici iz 2 razloga. Tu ce ih neko najmanje verovatno oboriti, i dobices dodatni boomy bass koji je ok za ovakve prilike. Ako ih ne izdignes iznad grudi posetilaca, verovatno je da ce se izgubiti jedan nivo potencijala glasnoce, pogotovo ako bude dosta sisatih devojaka. :D:P

Oni crveni zvucnici na sredini su potencijalno osudjeni da poginu od pada usled komesanja posetilaca!!!!!

Takodje, treba anticipirati pad snage pojacivaca kada krenu da se pregrevaju i pocne dodatno odvrtanje. Mozda neko ima predlog kako zastiti zvucnike i pojacala nekim gadzetom. Ja sam svojevremeno cuo fazon sa vezivanjem obicne minjonke koja navodno potrosi visak prljave struje koja probije ka zvucnicima...

Link to comment
Share on other sites

@Father  

Zahvaljujem...Definitivno cu rasporediti zvucnike kao na slici.

Nadam se da nece biti nekog velikog problema da se zvucnici medjusobno "otkazuju" ili nekog kasnjenja zvuka s obzirom da ce biti 3 razlicita pojacala bez ikakvih zvucnih procesora i opcija za tajming.

 

Volume tj da ga sad nazovem gain moram pazljivo da postavim ns svako pojacalo iz razloga sto sam prosli put pozajmio ove vivax zvucnike, i dj je na nekom prelazu odvrnuo gain za visoke na +6db i visokotonci su samo prestali sa radom...Tako da su sad Vifa drajveri u njima.

 

Sto se tice zastite, vidio sam da dosta low end PA ozvucenja ima neke sijalicice kao filter? ili zastitu od preopterecenja...Ali nemam zivota da otvaram 3 para kutija i da mozgam i racunam kakva mi sijalica treba...

A od pojacala vjerovatno ocekujem rostilj...Iz razloga sto u kucnim uslovima budi mlaka, a tu noc trebaju da rade 5-6 sati na limitu, a nemaju ventilatore...

Link to comment
Share on other sites

Koliko ja shvatam, treba ti 6 malih grla i 6 malih "minjon" sijalica koje vezes na konektore zvucnika ili na strani pojacala kao i zvucnicki kabal. One se prakticno nece ni paliti jer je struja koja tu nastaje kada pojacalo probije mala da bi one svetlele, ali ce visak nezdrave struje potrositi i spreciti pregrevanje kalemova u driverima.

Opet kazem, bilo bi bolje da jos neko potvrdi ovu foru. 

Link to comment
Share on other sites

11 minuta ranije, Father said:

Opet kazem, bilo bi bolje da jos neko potvrdi ovu foru. 

Употреба тих сијалица се поодавно користи, у правим ПА кутијама су  у колу високотонског звучника али халогене.

 

Link to comment
Share on other sites

Kupih jedan receiver! Nisam mogao da odolim s obzirom na cijenu! :) Ovo je zavisnost, kao droga
U audio vodama sam od skoro, nikad nisam koristio vintage pojacala, uglavnom sam imao pojacala novije generacije( iako imam par vintage zvucnika).

Naletim danas na stereo receiver sa tjunerom

JVC R-S33 u vrhunskom stanju za 30e i kupim ga odmah vodeci se prethodnim iskustvima sa JVC muzikom...I nisam se pokajao!
Navodno 40w u 8ohm sa 0.007THD, ali djeluje da ima mnogo vise...

Zvuci fantasticno, predobruu dinamiku ima, svaki slajder radi, ne zapinje, ne susti...


Nego imam par pitanja...Pojacalo je valjda A/B klasa(uglavnom nije cistokrvna A klasa) (iako mu je oznaka Super A) ali se grije mnogo nasprem modernijih uredjaja na koje sam navikao.I odaje malo onaj "elektronski" smrad.
Znam da dugo nije korisceno pa mozda smrdi  prasina u njemu?Ili je neki elektrolit procureo :o ? Kad ga pojacam na nekih 60% ugrije se toliko da ne mogu ruku da zadrzim duze od sekunde...Da li je to normalno?

Ima A+B izlaze 4-16 oma...

Moji zvucnici su 4 oma i pretpostavljam da ne bih trebao da pokusavam da ga pojacavam do kraja jer vjerovatno na 4 oma ima duplu snagu za razliku od 8 oma za koje je dizajnirano? (mada bi napajanje trebalo da mu je 300W)...Kad probam da ga pojacam preko pola sa 4 oma pocne da prekida/pali protekt dok ga ne smanjim...

Htio sam da ga koristim za ovu zurku bas zbog njegove vrhunske dinamike...Grije se tacno na hladnjaku za izlazne tranzistore, kad stavim ventilator od kompa radi potpuno stabilno i ne grije se nigdje drugo (recimo kod trafoa) i ne prekida uopste
Da li mogu da ga koristim tako sa ventilatorom koji ce da ga cuva od pregrijavanja par sati dok zurka traje ili mogu da sjebem nesto drugo osim tranzistora? 



jvcd.jpg

Link to comment
Share on other sites

Za ovakve priredbe na pojačalima uljuči mono mod . I ovako u toj gužvi nitko neće čuti stereo . Na pojačalo koje je predviđeno da radi sa 8 omskim zvučnicima nikako ne priklučuj 4 omske , pogotovo ako ga "ložiš" jer bez obzira na aktivno hlađenje koje si probao pitanje je momenta kad će pojačalo ubiti zvučnike ili oni njega . U mono varijanti nemaš problema sa kašnjenjem , a zvučnike rasporediš bez brige ? . Ne bi smio imati problema sa pojačavanjem , jer je DJ navodno "gazda " ? on bi trebao imati nekakvu kontrolu glasnoće preko opreme kojom pušta glazbu ? :) Lijepo je ak hoćeš nekom pomoći , al vjeruj mi uvjek će biti neke štete , naravno po Tebe . !

Link to comment
Share on other sites

@Lazar96 Dobar je to JVC pa i da si ga platio duplo vise od te cene, samo oprezno jer ako mu sprzis tranzistore nisam siguran da li mozes da nadjes zamenske posto se taj tip pravougaonih mozda vise i ne proizvodi , mislim da su Toshiba.

15041902040_5536607fa9_o.thumb.jpg.d3052299d2407f03303939d3a3f98614.jpg

Kao sto rece black coffe, lepo je ako zelis da pomognes nekome na taj nacin ali budi oprezan jer uvek se na zurci nadje neki oblik zivota koji poznaje DJ-a pa kaze "ee ba'te, daj malo ja ba'te" pa pocne da cacka EQ i odvrne do kraja jer nisu dzabe tek na kraju stavili "MAX" ;)

Sta mislis zasto su ovi iz Nish snimali ovaj tjun? Pa bas zbog takvih :D

 

Link to comment
Share on other sites

On 9/24/2017 at 21:59, Lazar96 said:

 Kad ga pojacam na nekih 60% ugrije se toliko da ne mogu ruku da zadrzim duze od sekunde...Da li je to normalno?

Ovo baš ne bi trebalo da se dešava.

Koji su zvučnici bili prikačeni na risiver, koje omaže?

Otvori ga i pogledaj da li ima prašine ne hladnjacima i da li je nešto nagorelo (zbog onog mirisa koji pominješ).

Nađi servisno uputstvo i neka neko pregleda kako stoje mirne struje na izlaznim tranzistorima.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Technicssss said:

nisam siguran da li mozes da nadjes zamenske posto se taj tip pravougaonih mozda vise i ne proizvodi , mislim da su Toshiba.

Не можда него се 100% више не производе али има решење и за такве захвате.

Link to comment
Share on other sites

Evo  da se javim posle zurke!

Prezivjeli zvucnici i pojacala.

Ipak sam koristio samo 2 pojacala i 4 zvucnika i bilo je dovoljno glasno! 34ljudi bilo.

JVC kutije na stalke povezane na SMSL pojacalo...Vivax podnostojece kutije povezane na ovaj JVC R-S33 risiver(koji sam dodatno hladio sa 2 serverska ventilatora) Zvucnici u coskove, u sredini prostora bio super "boomy" efekat kao da su mnogo mocniji zvucnici.

DJ koristio neki Pioneer kontroler i mp3 fajlove 320kbs, tako da nije bilo youtube-a :P

 

 

 

Nego ajde da se vratimo na pricu vezanu za ovaj JVC R-S33 da ne otvaram milion novih tema...

Dakle risiver se mnoogo grije i odaje to sto bih na opisao kao elektronski smrad.A radi potpuno normalno bez kad ga bas nategnem sa zvucnicima od 4 oma pa proradi termalna protekcija tj prekida zvuk dok ga malo ne smanjim.

Otvarao sam ga, po meni je sve u originalnom stanju, nema procurelih kondezatora, tragova popravki itd...

Na internetu postoji power rating od 2 x 40w sinusa  u 8 oma.

 

Medjutim na poledjini risivera pise da mogu da se prikace zvucnici od 4 do 16 oma (ja kacim ove vivax ht 400 trosistemske velike kutije, 4 oma, 89db, 30-110w)

IMG_20170927_152338.jpg

I sa njima se toliko grije...Ne bih rekao da ima neku "overdrive" protekciju jer sam iste ove vivax tjerao mnogo jace bez trunka izoblicenja...

A ima napajanje od 390w

IMG_20170927_152348.jpg

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, Lazar96 said:

Evo  da se javim posle zurke!

Prezivjeli zvucnici i pojacala.

Ipak sam koristio samo 2 pojacala i 4 zvucnika i bilo je dovoljno glasno! 34ljudi bilo.

JVC kutije na stalke povezane na SMSL pojacalo...Vivax podnostojece kutije povezane na ovaj JVC R-S33 risiver(koji sam dodatno hladio sa 2 serverska ventilatora) Zvucnici u coskove, u sredini prostora bio super "boomy" efekat kao da su mnogo mocniji zvucnici.

DJ koristio neki Pioneer kontroler i mp3 fajlove 320kbs, tako da nije bilo youtube-a :P

 

 

 

Nego ajde da se vratimo na pricu vezanu za ovaj JVC R-S33 da ne otvaram milion novih tema...

Dakle risiver se mnoogo grije i odaje to sto bih na opisao kao elektronski smrad.A radi potpuno normalno bez kad ga bas nategnem sa zvucnicima od 4 oma pa proradi termalna protekcija tj prekida zvuk dok ga malo ne smanjim.

Otvarao sam ga, po meni je sve u originalnom stanju, nema procurelih kondezatora, tragova popravki itd...

Na internetu postoji power rating od 2 x 40w sinusa  u 8 oma.

 

Medjutim na poledjini risivera pise da mogu da se prikace zvucnici od 4 do 16 oma (ja kacim ove vivax ht 400 trosistemske velike kutije, 4 oma, 89db, 30-110w)

IMG_20170927_152338.jpg

I sa njima se toliko grije...Ne bih rekao da ima neku "overdrive" protekciju jer sam iste ove vivax tjerao mnogo jace bez trunka izoblicenja...

A ima napajanje od 390w

IMG_20170927_152348.jpg

Reče jednom  Braco Radović - 1 osoba , 1 m2 , 1 W  u zatvorenom prostoru . Po pitanju razglasa ? :)

Link to comment
Share on other sites

Drago mi je da je sve prošlo bez posledica. Uvek se pokazalo da je za diskać najbolja kombinacija u uglove unakrst, tako da se stvori što veći boomy bass-a i koncentracija snage u sredini, koji se u takvim okolnostima od strane posetilaca ocenjuje kao pozitivan "drive".

Sve najbolje ...

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 9/27/2017 at 3:45 PM, Lazar96 said:

I sa njima se toliko grije...Ne bih rekao da ima neku "overdrive" protekciju jer sam iste ove vivax tjerao mnogo jace bez trunka izoblicenja...

A ima napajanje od 390w

Mozda samo treba da odneses kod majstora da podesi mirnu struju izlaznih tranzizstora.  Kada sam kupio Luxman L2  zadnji deo iznad hladnjaka se grejao vise nego sto je normalno za pojacalo od 2x30W.

Zbog toga i nekih drugih sitnica otisao sam kod Denisa ( ODB Lab servis ) , on je puno toga uradio, oprao sve od prasine posle 30 i vise godina i namestio mirnu struju izlaznog stepena prema Luxman L2 Service Manualu.  Od tada pa do danas, 5 godina, pozadi pojacalo se jako malo zagreje, a navodno radi u A klasi.

Posto si ga otvarao i video da je ok, mozda mu samo treba ciscenje od prasine i eventualno podesavanje mirne struje na izlazima i nista drugo.  Ja nisam elektronicar, niti sam strucnjak, ovo je samo zapazanje iz mog iskustva sa mojim starim pojacalom.

Sve najbolje, Krca

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...