Jump to content


Test strujnih konektora - iskustva


jager

Recommended Posts

Iskustvo jednog mog poznanika.

Kupio je IEGO šasijski IEC za neki svoj uredjaj. Neko vreme je slušao tako i onda je odlučio da zameni ožičenje koje ide od tog IEC-a do trafoa. Dobio je sjajne rezultate jer je stavio monokristalni bakar debljeg preseka. Dok je uredjaj još bio otvoren i u fazi probe, nije ga mrzelo da skine sa IEC-a mesingani prihvatni deo na kojem idu žice i dobio je još bolji rezultat.

Obratite pažnju na ovakve stvari. Taj šasijski je ovde označen kao osrednji, ali evo posle ovakve male intervencije bi možda mogao i da bude nešto bolji. Proizvodjači i konstruktori uopšte ne obraćaju pažnju na ovakve stvari. A neka od njih nam stvaraju uska grla koja nas iritiraju - a nemamo pojma od čega je.

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, jager said:

Ja sam razmišljao o tome i vidio da je fabrički ugradjena neka posrebrena žica od 1,5mm2 , zaletovana za iec . Malo problematično zamjenit do pcb ploče al nije nemoguće . Pitanje je dali bi ishod bio pozitivan .

Zica je uvek zica

  I pre sasiskog IEC-a i posle sasiskog IEC-a

Link to comment
Share on other sites

Nakon par dana mislim da mogu da iznesem utiske o VBS konektorima od monokristalnog bakra naše domaće proizvodnje koje je @Dražo hvalio u više navrata. Ko još uvek nije obavešten, reč je samo o pinovima koji pašu u bilo koje Oyaide kućište. Za 2500 din dobijete fazu i nulu, uzemljenje ostaje ono koje je bilo. Ja sam od Andreja naručio jedan Šuko i jedan IEC set, dakle 5K je izašlo, i ubacio u šasiju od Oyaide replika. Andrej me je upozorio da ne pretežem šrafove, pa sam se trudio da nađem balans između stezanja i ne-pretezanja. :) 

Da info bude kompletan, slušam to na kablu koji sam napravio po Helix konstrukciji od žice u silikonu (4x1.5 mm2 je faza, 2 x 4 mm2 nula, i 4 mmzemlja). 

Pre svega, evo par slika već sastavljene šuko utičnice. Malopre sam iskoristio priliku da uslikam dok sam menjao za Viborg radi poređenja.

50219262046_de46874ace_z.jpg 50219479892_3b22b0b889_z.jpg

 

A sada malo utisci. Kratko, odlični su.

Malo duže bi išlo ovako - čim sam sklopio nov kabal bio sam vrlo zadovoljan dobijenim balansom, tajmingom i rezolucijom koja je jasno iznad onog što sam imao sa npr. FTA Entry + kablom ili istim ovakvim Helixom sa Viborg konektorima. Odmah me je zvuk podsetio daleko više na kabal koji je dva dana ranije u goste doneo kolega @_Naum (mislim da je Neotech IEC + Furutech Šuko... Neotech žica... neka me ispravi jer sam sve pobrkao verovatno, ali zvuk je bio jako dobar pa me je to i nagnalo da nešto i sam uradim). Ako mi je nešto na prvu zasmetalo to je bila blaga doza oštrine... međutim par dana kasnije, gde se pojačalo bukvalno nije gasilo, i taj detalj se profinio pa više zaista nemam šta da zamerim. 

Sad, istina je da ja baš i nemam preterane reference za poređenje. Hteo sam malopre da direktno uporedim šuko sa Viborg pozlaćenim i HiFi Tuning malim, jer IEC nijedan slobodan nemam u trenutku ali rekoh biće dovoljna šuko strana za neke utiske. Postavio sam prvo Viborg i na prvu je bilo jasno da on zalivenije zvuči, ima slabiji tajming, manje mikrodinamike i detalja... pa sam ga čisto ispoštovao sa 2 pesme i uklonio. Pošto sam mali HiFi Tuning više puta koristio na raznim pozicijama i znam već otprilike njegove domete i karakter, nisam dalje imao želje da bezveze gnjavim ove debele žice i lomim prste po tom malom konektoru, već sam lepo vratio VBS koji je jasno viša klasa u ovoj družini. 

P.S. Zamalo da zaboravim, svaka čast Andreju na radu, ovo je odlična prilika da i neko sa plićim džepom iskusi šta stvarno dobri konektori donose. A hvala i Draži na skretanju pažnje na konektore, njegov entuzijazam je presudio da ih isprobam. :) 

Link to comment
Share on other sites

E pa sjajno, ima nade za mene! :heat

Vec sam pomislio da samo ja cujem (iliti sam umislio) da ove schuko/iec sviraju za sve pare, pa i dosta iznad toga. Ja sam ih poredio i sa skupim (Furutech, Oyaide, Iego), i prosto nisu izgubili. Da li su dobili, nije mi bilo toliko ni bitno, dobio je kucni budzet (a mislim da je ipak cak i zvuk dobio sa njima). Hvala na poverenju, i na lepom review-u. :cheers  

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, Dražo said:

Lupicu verovatno (nece samo tako zvucati, vec i biti), ali pretpostavljam da monokristal na poziciji uzemljenja ne znaci mnogo, a svakako povecava troskove konektora za jos 50%.

ja bih se uvek pitao kako zvuči ako ni u uzemljenju nema nikla?

Link to comment
Share on other sites

Ja koliko znam Lazare ti imaš obične strujne kablove. Probao si jednom prilikom Kimbere i ovde si napisao da oni ne donose razliku u odnosu na obične. Nemam pojma što bi tebe interesovala informacija šta se dešava na poziciji uzemljenja.

Dražo - Nemoj ništa da radiš na toj poziciji, nema razlike vredne pažnje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...