Jump to content


digitalni signal, usb dac ???


marko329

Recommended Posts

posedujem usb dac dragon fly, zbog daljine pojacala i racunara povezan je kablom sa racunarom, znaci usb dac nije direkt gurnut u racunar. pitanje moje je - da li se kvalitet zvuka moze izgubiti koriscenjem tog kabla s obzirom da kroz taj kabl ide digitalni signal.....tj. da li bi dobio na zvuku ako bi usb dac direkt gurnuo u racunar...

Link to comment
Share on other sites

Imao sam onaj prvi Dragonfly i bio mi je direktno u kompu ali sam jednom iz radoznalosti umetnuo produžni USB kabal od metar ipo pa poslušao par pesama i nisam čuo razliku.

 

Istina da mi nije baš u to vreme sistem bio u svom najboljem izdanju, ali sam svejedno čuo promene kod različith Interkonekta, zvučničkih i strujnih kablova... A produžni USB mi ništa u zvuku nije izmenio, pa mislim da barem kod Dragonfly to nema neki preterani uticaj.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dragonfly direktno u računar znači latentnu opasnost da se isti slučajno dokači i ošteti. Naročito kod laptopa. Ako ništa drugo, bar zbog toga ja bih koristio kabl. Ne verujem da će to uticati na zvuk, jer šta ćemo onda sa onim DAC-ovima bez napajanja koji ne mogu drugačije nego kablom. Skoro sam nabavio iFi Nano IDSD, on može samo kablom (mada ima integrisanu bateriju) i  radi bez problema i sa svojim  od 20-tak cm ali i sa produžnim  od dva metra. Važniji su tu interkonekti.
 

Link to comment
Share on other sites

Upravo tako.

Koristim hiface dac i ekstender od 2m. Ekstender (produžni kabl) utiče vrlo malo na zvuk u odnosu na strepnju i veliku mogućnost oštećenja kad je direktno prikopčan na laptop.

Adapter sa 3,5mm na rca je zapravo najveći problem i kad se on izbaci iz igre, sa dobrim interkonektom svira opako.

Link to comment
Share on other sites

Slušao sam i osluškivao ovaj Nano IDSD i kad radi na bateriji i kad napajanje ide preko USB i ne mogu da čujem nikakvu razliku (ni preko pojačala ni na slušalicama). Originalni interkonekt (30cm) nije loš ali kad sam ga zamenio boljim (od 2m) zvuk se poboljšao (ili promenio), ko će znati. Ono što me čudi je da uređaj radi bez problema u DSD128 modu čak i kad je spojen na USB hub bez napajanja, zajedno sa bežičnim mišem.
 

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, Toza said:

Upravo tako.

Koristim hiface dac i ekstender od 2m. Ekstender (produžni kabl) utiče vrlo malo na zvuk u odnosu na strepnju i veliku mogućnost oštećenja kad je direktno prikopčan na laptop.

Adapter sa 3,5mm na rca je zapravo najveći problem i kad se on izbaci iz igre, sa dobrim interkonektom svira opako.

Tozo, kakav si IC sklopio za HiFace? Ja sam za Dragonfly bio skrpio nešto od jeftinih Neutrik konektora i upletenih LAN žica... prosto i jeftino ali radi osetno bolje od ovih konfekcijskih 3.5 mm -  RCA kakvih kod nas samo i ima. Isti taj kabal koristim i sada na HRT microstreamer-u. 

 

@ marko329

Šta ti koristiš kao interkonekt? Zanima me jer znam da nema puno izbora sa 3.5 mm.

Link to comment
Share on other sites

Nisam ih nikada čuo, ali vidim testirali su ga u Stereophile i kažu da valja.

Evo zaključka:

If you're using freebie interconnects in your dedicated hi-fi, desktop, or portable audio system, I highly recommend moving up to AudioQuest's Tower immediately. You'll be amazed by what you hear. And if you move up AQ's Bridges & Falls line, you'll gain significant improvements in clarity, focus, tone color, drama, and overall joy.

Link to comment
Share on other sites

Ok, pitao sam čisto iz radoznalosti. Izvini ako sam nešto nezgodno pitao, nisam baš redovno u zadnje vreme na forumu pa nisam u toku sa dešavanjima.

 

@ Preddrag

 

Obrati samo pažnju da je u Audiofilu klasična RCA na RCA varijanta. Koliko sam video samo onaj crveni Golden Gate imaju u 3.5 mm varijanti ali on je već skuplji.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pozdrav svima

 

Neznam da li moje pitanje spada u ovu temu.Naime u dnevnoj sobi koristim dva pojacala(TeakAX 750 dc+Magnat 145120 zvucnici   i Grundig r 3000 sa Sneider  8030.1 ls zvucnici) svako sa jednim parom zvucnika, a oba pojacala povezana preko ekvilajzera,  zvucni signal koristim sa D3 uredjaja 90 % vremena a ponekad prikacim laptop.Mnogo slusam o koriscenju DA convertera pri slusanju muzike.Moje pitanje glasi-da li je signal iz D3 uredjaja i laptopa digitalan, i da li ga treba pustiti kroz DA converter i da li bih time nesto dobio? Sobzirom da nisam nikad slusao muziku preko DA convertera ni neznam kakva je razlika u zvuku.Sledece pitanje ,ako mi treba DA converter  koji je najbolje da imam.Ima ih za 1500 din   a i za 2000 Eu.Neki kanali su sa fenomenalnim zvukom  a vecina katastrofa.Svemu ovome da dodam da bih voleo da  dodam vufer, da li je bolje aktivan ili pasivan?ako je aktivan kako da ga povezem jer nemam posebno izlaz za vufer?na B sekciju izlaza za zvucnike?nadam se da nije previse pitanja

Link to comment
Share on other sites

Kežeš da:

"zvucni signal koristim sa D3 uredjaja 90 % vremena"

D3 je kanta za zvuk, u smislu ozbiljnog uživanja. Kao "drndafon" u pozadini je ok, a najbolji je izvor pri usisavanju kuće da radi na B sistemu ... nadam se da ti nisam raspršio snove o posvećenom uživanju sa ove sprave.

Ako bih ti ipak odgovorio manje kritički na pitanje vezano za povezivanje, možda bi bilo bolje kupiti neki pristojniji RCA interkonekt za analognu vezu D3 i ekvilajzera koji dalje prosleđuje tim pojačalima zvuk. U svakom slučaju bi od njega imao koristi i ako bi se odlučio da kupis neki DAC koji bi svakako morao da prati i digitalni kabl, koaksialni ili optički za digitalnu vezu D3-a sa DAC-om. Sve u svemu podićićeš svakim od ovih tvikova zvučni kvalitet donekle, tako da ćeš možda biti i manje srećaj jer ćeš mnogo jasnije moći da uočiš loš izvorni MP3 zvuk sa radio kanala koje pokriva SBB D3.

Ako si korisnik Gold paketa onda imaš veći izbor stanica, ali sve se svodi na mp3 kvalitet koji se što više poboljšavaš osetljivost sistema nameće kao problem jer sve više smeta.

Ove M2 tech kockice svi nešto hvale, a ima ih i na oglasima kod nas na forumu, pa ako ti nisu skupe kombinacije probaj, ali bez dobrog izvora zvuka nema ni valjanog uživanja.

Link to comment
Share on other sites

Sad već za onih 10% vremena kada prikačiš laptop, je potpuno drugi padež.

Sve ono prvo rečeno ostaje osim što bi ti trebao još jedan kablić ako se stremi najkvalitetnijoj vezi sa DAC-om. Preporučujem USB vezu, ali je moguće i da koristiš već postojeću digitalnu vezu koju si kupio da D3 pod uslovom da ti laptop ima optički ili koaksialni izlaz na svom telu.

Povezivanje je jedna priča, takoreći početna, a podešavanje sistema i playera nova stepenica na putu ka vrlo solidnom i ozbiljnom izvoru zvuka. Foobar 2000 je moja topla preporuka, ali ima i drugih opcija koje su po mom mišljenju tu negde ili čak lošije.

Ako se sada upecaš, kajaćeš se celoga života :D Siguran sam! .... naravno šalim se ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...